logo

В час по ...

ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛ ОТ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИЗНЕСОХА ОТКРИТ УРОК НА IX КЛАС В СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“

Прокурор Илиян Благоев, следовател Теменужка Атанасова-Хаджитанева и прокурорският помощник Мая Пенева от Окръжна  прокуратура – Велико Търново изнесоха открит урок, в часа на класа в СУ „Вела Благоева“. Пред ученици от IX клас, магистратите засегнаха няколко важни за подрастващите въпроси:  Как може да защитим правата си пред съдебните институции? Какви са съдебните услуги? Какво означава "Достъп до правосъдие"? Как да се предпазим да не станем жертва на престъпления? Говориха за детското правосъдие, за непълнолетните лица и правосъдието – жертви и извършители на престъпление.

В рамките на срещата прокурор Илиян Благоев разясни  какви са възпитателните мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им, а Мая Пенева обърна внимание на учениците за хулиганските прояви  на непълнолетни лица и последиците от тях и за детското насилие. В края на часа магистратите пожелаха на деветокласниците весела ваканция, без да забравят да бъдат отговорни в действията си.

Това бе поредната лекция, която магистрати от Окръжна прокуратура – Велико Търново изнасят пред ученици, в рамките на Образователната програма на Висш съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която се реализира от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, след подписано споразумение за сътрудничество.  

За тази учебна година  инициативата обхваща учениците от VIII, IX и XI клас от СУ „Вела Благоева“, като за всеки от тях е предвиден подарък - Конституцията на Република България в комплект с  информационни материали, предоставени по програмата от ВСС.

ДА ПОЧИСТИМ ЗАЕДНО - ИНИЦИАТИВА НА УЧЕНИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

На едно от заседанията на Ученическия съвет на СУ "Вела Благоева" представителят на IIIA клас предложи да се почисти южния двор, в който всеки ден малчуганите играят по време на отдиха. Инициативата беше подкрепена от председателя на съвета и гимназистите от XIA клас.
 
 
В първия подходящ ден е реализирана със съдействието на училищния психолог Ердинч Илхан и учителките на третокласниците - Цветелина Илиева и Мая Лазарова.
 
 
 
Когато децата мислят за своята безопасност и искат да направят училището приветливо и спокойно място, това е резултата. 
 
 

ПРОФ. ВИХРЕН БУЗОВ ИЗНЕСЕ ОТКРИТ УРОК ПО ФИЛОСОФИЯ ПРЕД СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”

Какво точно според вас изучава философията, с този въпрос към седмокласниците от СУ „Вела Благоева” започна срещата им с изявения философ и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. Вихрен Бузов. Той гостува в училището по покана на директора Ангел Янчев и изборът не е случаен. От следващата учебна година СУ „Вела Благоева” разкрива за учениците след VII клас паралелка с уникалния профил за Великотърновска област „Обществени науки”. Профилиращите предмети са четири: „История и цивилизация”, „Философия”, „География и икономика” и „Английски език”. А задължителните модули по философия са „История на идеите”, „Философия и ценности”, „Култура на мисленето”, „Социална психология”, „Философия и политика” и „Психология на личността”.

Че философията обхваща цялото познание за света и човека, се опита да убеди учениците проф. Бузов. Всички науки, включително обществените, са като една торта с много парчета, образно ги определи той. А философията се опитва да обхване цялото. И дава отговор какво представлява светът, в който човекът се опитва да се вмести и приспособи. Нещо повече, философията е основа на ориентацията на човека в света, това, което може да се нарече светоглед.

Обяснявайки достъпно понятия и отношения човек – свят, общество – общност, знание, мъдрост, мислене, истина, договор, държава, проф. Бузов доказа на седмокласниците, че именно философията е науката, която се занимава с тези и други глобални въпроси и в голяма степен дава отговорите. Ученият направи и своеобразна разходка из древна Елада, с нейните философи-мъдреци, защото хуманитарното знание е с много стара традиция. Премина през средновековните университети с техните „свободни изкуства”, които са възпитавали хората и изграждали човекът като гражданин. Защото човек е и личност, която има свои отговорни и интереси. Но човекът е и противопоставен на света, което може да се разбира и като природа. „Големият проблем е можем ли ние да бъдем свободни, при положение, че живеем в общество. Човек трябва да знае, че това, към което се стреми, може да бъде постигнато само в сблъсък и съгласуване на усилията с другите хора – т.е. да знае какво представлява обществото и как да намери ефективно своето място в него. Затова философите са се опитали да обяснят и това – как възниква обществото”, посочи още един пример за необятността на науката проф. Бузов, като разясни и понятията правила, закони, конституцията.

RegNews.net

 

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА СЕ СРЕЩНА С УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”

ДОЦЕНТ ПЕТЪР НИКОЛОВ: ИЗУЧАВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ ЩЕ ВИ НАПРАВИ ЩАСТЛИВИ. Това сподели пред седмокласниците на СУ „Вела Благоева“ заместник-министърът на образованието и науката доцент Петър Николов. Той бе на посещение в търновското училище по покана на ръководството, за да дискутира с учениците новия училищен профил „Обществени науки“. СУ „Вела Благоева“ единствено в Областта предлага засилено обучение по история и цивилизации и философия на бъдещите осмокласници.

„В следващите 20-30 години развитието на технологиите ще направи излишни десетки професии. Тогава вие ще бъдете на 33. Управлението на човешките отношения ще се превърне в много търсено умение във все по-свързаното ни чрез технологични мрежи общество. Ако сте ИТ-специалисти ще си намерите бързо работа, но щастливи ще ви направят познанията в обществените и социалните науки.“, заяви доцент Николов.


В края на срещата заместник-министърът на образованието подари на училището последната си книга „Българската монархия“.
Доктор Петър Николов е завършил Националната гимназия за древни езици и култура „Св. Константин-Кирил Философ“. Бакалавър е по политология и магистър по политически мениджмънт на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Доктор по история на Нов Български Университет.

В-к Борба

 

УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ ВЪВ IIГ КЛАС НА СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

Разказът „Ракла“ на детската писателка Дора Габе променя живота на второкласниците от СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново. Това е първият випуск, който работи по проект „С таблет в ръка на училище ела!” и развива умения на 21 век чрез интердисциплинарно проектно-ориентирано обучение, без учебници. Поставената тема е „Моята България” и докато класният ръководител Даринка Петрушева търси с какво да заинтригува учениците, децата, виждайки илюстрацията към разказа, се сещат, че в къщите им по селата също има такива ракли. Тогава се ражда идеята за проекта „Откривателска дейност”.

"Спонтанно реших да отворят тези ракли и да видят какво има в тях, да открият предмети и носии, свързани с миналото на рода им – казва Даринка Петрушева. – Не очаквах, че ще донесат толкова много неща - старинни български носии, чанове, сребърни пафти, везани чорапи, монети от миналия век, джобни часовници, накити, цървули, вретено, кутия за бижута, че ще намерят красоти на повече от 100 години!"

"Разделени сме по групи и работим заедно в екип, в класната стая имаме мултимедия, а скоро очакваме да ни дадат таблети. Търсим информация по зададената тема в Интернет и записваме най-важното – казва Алекс. – От раклата на баба донесох кутия за бижута, терлици и четник. Четникът се поставя на стената и в него се слагат четки за дрехи, игли, конци, ножици и други шивашки материали. Нося го от Разград, даде ми го прабаба Мария, която е шивачка."

"Предметите, които аз донесох, са от Видинския край. Единият предмет се нарича бъкел, това е дървен съд, който се ползва за носене и пиене на вода. Другият предмет е чан. В миналото чановете се закачали на вратовете на животните в стадата" – увлекателно разказва за находките си Ивелиян.

"От раклата на баба донесох непозната за всички родопска премяна – казва Теодора. – Облеклото на родопската жена спада към сукманената носия. Върху бялата риза се облича аладжа – дреха тип сукман от тъмнолилав шаяк. Препасва се престилка. В нея преобладават червеният, жълтият и оранжевият цвят. Носията са я ползвали за събори, сватби, кръщенета, празници."

"Носията, която показах, е от Плевенския регион. Тя е изтъкана ръчно и е на повече от 120 години, в типичните за този край по-тъмни и наситени цветове. Плевенската носия се нарежда сред най-древните по нашите земи. В нашето семейство има традиция носията да се предава от свекърва на снаха. Тази традиция продължава и до днес" – с гордост споделя Вили.

Много богата се оказа „Откривателската дейност” за Теодор: "Донесох детска народна носия, която е на 50 години и е с мотиви от русенския край. Тъкáните от вълнена прежда и бродирани с вълнени конци престилки също са оттам. Кенарената риза, бродирана с боядисани с естествени багрила конци е на 90 години и е от село Поликраище, както и дантелите, плетени на една кука."

Интервю по БНР

 

 

Големина на шрифта

 

 

Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
482
941
27329

Вашето IP: 3.235.20.185

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.