logo

Олимпиади

ПЪРВА УЧЕНИЧЕСКА ОЛИМПИАДА ПО РЕЛИГИЯ В СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

Първа ученическа олимпиада по религия организираха Богословският факултет на Великотърновския университет и СУ „Вела Благоева“. В олимпиадата се включиха 25 деца от III до V клас на училището във Велико Търново, както и 22-ма от връстниците им от ОУ „Васил Левски“ в Разград. За един астрономически час децата отговаряха на 15 тестови въпроса за християнските празници и основни богословски познания и писаха кратко съчинение в отговор на духовно-нравствен въпрос, свързан с прошката. Всички участниците ще получат в навечерието на Възкресение Христово по едно евангелие за деца, издадено от Ловчанската митрополия, а най-добре представилите се ученици и награди от училището.    

 

В часовете за занимания по интереси от тази учебна година в СУ „Вела Благоева“ - Велико Търново децата от началния етап изучават православие. Всеки петък по един учебен час следобед учители по български език и по история преподават религия по учебниците, одобрени от просветното министерство, разказа училищният директор Ангел Янчев: „Министерството на образованието и Българската православна църква от години имат споразумение да се насърчава обучението по религии, това правим. Най-активни са учениците от трети и четвърти клас, заедно с петокласниците – около 200 ученици. Познанието на православието, на религията, на християнството е основа на възпитанието на младите българи“. 

„Уча религия, защото ми е интересно. Уча вярата в боговете, уча как навремето са изпълнявали своите обичаи народите“ - сподели Симеон от IVA, а Цветелина от същия клас каза: "Интересно да разбера защо българските празници са твърде много. Според мен Господ е добър. Обича по принцип добрите хора, лошите ги игнорира“. 

Най-добре в първата олимпиада по религия се представиха: Николай Байчев - IIIГ, Анна Мария Александрова - IIIБ , Кристияна Узунова - VВ 

в-к Борба  БНР

 

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГЕВА“, КЛАСИРАНИ ЗА ОБЛАСТНИТЕ КРЪГОВЕ НА НАЦИОНАНИ СЪСТЕЗАНИЯ И ОЛИМПИАДИ ЗА 2021 ГОДИНА

През месец януари и февруари се проведоха общинските кръгове на олимпиадите и състезанията за учебната 2020/2021 година. Горди сме, че и през тази необикновена година училището успя да ги организира и проведе. Учениците на СУ „ Вела Благоева“ се представиха блестящо и традиционно оправдаха нашите очаквания за отлично класиране за областните кръгове.

Началото бе поставено с Националната олимпиада „Знам и мога“ за учениците от IV клас. За областния кръг на 27.02.2021 г. се класираха: Георги Караиванов IVАМария Михова IVБ и Станимир Йорданов IVВ. Силното представяне на четвъртокласниците продължи с Националното състезание „Ключът на музиката“, където за областния кръг се класира Лъчезар Паришев  IVА клас.

За първи път в училището ни се проведе и Национално състезание по компютърно моделиране за IV клас. Тук достойно се представиха и класираха за областния кръг учениците: Димана Върбанова IVА , Мария Михова IVБ и Мартин Иванов IVГ. В най-сложната област – математиката,  учениците от IV клас продължиха с отличното си класиране. Десислава Христова IVБ, Александър Дражев IVВ, Дени Цветкова IVГ, както и Михаел Михов VA вече премериха сили със своите връстници в областния кръг на Олимпиадата по математика. Очакваме техните резултати.

Най-много класирани ученици от прогимназиален етап има в Олимпиадата по български език и литература:Мартина Тодорова VA, Валентин Иванов от VБ, Кристияна Узунова и Габриела Матанова VВ клас, Сияна Парашкова VIБ и Виктория Обрешкова VIIБ клас. 

 От гимназистите - Атея Степанович и Виктория Маринова от ХI клас, които заедно с Габриела Минчева от IХ клас се класираха и за областния кръг на Олимпиадата по философия.

Един участник се класира и за областния кръг по история и цивилизации. Това е Ангел Ангелов от IX клас.

На 20.02.2021г. ще се проведе Национално състезание по финансова грамотност, в което ще вземат участие 18 ученици от ХI и ХII клас. Вярваме в техните знания и умения и знаем, че ще се представят достойно.

Училището винаги е предоставяло възможности за изява на своите ученици, а те са давали всичко от себе си, за да се представят достойно. Дълбоко ценим техния труд и ги подкрепяме. Пожелаваме им здраве и още много нови успехи!

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
530
1001
19915

Вашето IP: 44.192.254.246

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.