logo

"СОЦИАЛНО И EМОЦИОНАЛНО УЧЕНЕ ЗА УСПЕШНИ УЧИЛИЩА" - ПЕТАТА МОБИЛНОСТ ПО ПРОЕКТ ЕРАЗЪМ+ 2023

Последната, от общо пет мобилности, финансирани от Програма „Еразъм+“,  по проект, спечелен от СУ „Вела Благоева“, се проведе от  28 август до 2 септември.

Красимира Душкова - главен учител в начален етап и Милена Трендафилова - старши учител в начален етап, участваха в курс на тема „Социално и емоционално учене за успешни училища“, проведен от организация Europass TeacherAcademy. Обучението се проведе в Барселона, Испания.

В свят, който е белязан от сложност и бързи промени, учителите са предизвикани да подготвят учениците си не само с академични знания, но и с уменията да разбират и управляват своите емоции, да създават здравословни отношения и да развиват социални компетентности. За тази цел са необходими иновативни подходи и стратегии, сред които социално-емоционалното учене (SEL) намира своето важно място. Социално-емоционалните умения са изключително важни в процеса на обучение, защото те изграждат учениците като личности, които могат да вземат правилни и осъзнати решения, като същевременно се стремят да управляват емоциите си.

Екипът споделя, че по  време на курса е участвал в разнообразни и интересни активности. ,,Чрез участието ни в разнообразни практически дейности не само придобихме умения и познания относно социално-емоционалното учене (SEL), но и усвоихме конкретни методи и стратегии за управление на конфликти, намаляване на стреса и развиване на устойчивост. Всеки участник разработи индивидуален план за внедряване на SEL в своята образователна среда, който да отговаря на уникалните нужди и предизвикателства на своята училищна обюност. Особено ценно беше обучението в насока ,,да си сверим часовника“ с колеги от чужбина. Работихме в усилено сътрудничество с учители от Швеция, Италия и Австрия, като споделяхме работещи практики, и същевременно търсихме решение на общи и специфични за всяка страна казуси. В един от дните занятията се проведоха на открито в Парк Лабиринт, където освен че се насладихме на приятната обстановка, проявихме креативност при изпълнение на задачите от програмата за деня.

Обучителната организация ни предложи и наситена културна програма. Организирано разгледахме туристически места в квартал Грасия. Видяхме първата къща- Каса Висенс, построена от гениалния архитект Антонио Гауди. Останахме възхитени от невероятната му фантазия и уникален стил. Барселона е изумителен град. Имахме удоволствието всеки ден да се любуваме на невероятната архитектура, широките, отрупани със зеленина булеварди, площади, гъмжащи от туристи и местни хора. Творенията на Гауди- Къщата на костите (Casa Batllo), Къщата „Ла Педреда“ (Kasa Mila), включени в световното наследство на Юнеско, невероятната базилика Саграда Фамилия- придават на Барселона приказен вид и са несравними с каквото и да е друго.  

В началото на учебната година представихме пред колегите наученото. Предстои ни да приложим в практиката си активности и техники от курса и отново ще споделим с тях резултатите.

,,Еразъм+“ е емоция, която трябва да се преживее.“

Според г-жа Трендафилова работата и по този проект от програмата ,,Еразъм+“  се оказа с особена важност не само защото допринесе за повишаване на квалификацията на учителите. ,,Несравнимо е усещането да опознаеш колегите си по-задълбочено и в неформална среда, както и да имаш пълноценно професионално общуване с тях по теми, които са значими и модерни за училището и образованието като цяло.“

Г-жа Душкова споделя, че освен всичко друго, този курс за нея е бил много лично ориентиран. ,,Не знам дали беше случайност или предварителен план на съдбата, но първото ми пътуване по „Еразъм“ се оказа в Барселона – град, който е изключително скъп за мен.“

Благодаря и на екипа от СУ „Вела Благоева“, който подготви и реализира проекта.“

Share

Големина на шрифта

 

 

Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
645
1622
18061

Вашето IP: 3.236.83.14

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.