logo

ТРИМА УЧИТЕЛИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ УЧАСТВАХА В ШЕСТИ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА КЛУБОВЕТЕ ПО АКТИВНО УЧИТЕЛСТВО

Трима учители от СУ „Вела Благоева“  участваха в Шестия национален фестивал на клубовете по АКТИВНО УЧИТЕЛСТВО, който се проведе в  СУ „Гео Милев гр. Варна  на 20.04.2019 г.

Активното учителство  е нейерархичен подход, който чрез обучение и последващата подкрепа се стимулират учителите да търсят решения за ситуации и проблеми, възникнали в ежедневната им практиката без да н дава готови решения, а окуражава учителите сами до откриват такива .Подходът  развива процесите на споделяне и получаване на обратна връзка между учителите в едно училище и води до натрупване на педагогически опит на училищно ниво. Координатор на проекта е образователният експерт Марияна Георгиева, а от 2014 година започна провеждане на ежегодни фестивали, на които учители от осемте  клуба в страната споделят годишните си разработки и постижения по предварително зададена тема. Тази година темата, която ни събра беше Театърът в образованието – учене чрез преживяване. Учителите на СУ „Вела Благоева“ използват разнообразни педагогически подходи, съобразени със стиловете на учене и един от най-ефективните по отношение на мотивация и разбиране се основава на  ученето чрез преживяване и опит (Цикъл на Колб). Анелия Кстадинова и Силвия Дачева споделиха своя опит за развитие на комуникационни умения на чужд език, развитие на увереност и умения за представяне пред публика чрез създаване на театрална постановка на испански език и мюзикъл на немски език. И в двата случая децата са подобрили мотивацията си за учене на чуждия език.  Самото създаване на сценария е било творчески процес, в който активно са участвали учениците. По време на фестивала Марияна Георгиева проведе работилница за театрално базирано учене чрез включване на всички 45 участници в симулации и разнообразни техники и инструменти.

Това, което учители видяха, чуха и преживяха по време на работилниците и представянията на училищните екипи от Варна, Враца, колегите от СУ “Ем. Станев“ В. Търново, както и обратната връзка, която получиха ще бъде предпоставка за темите, по които клуб “Активно учителство“ СУ „Вела Благоева“ ще продължи да работи и през новата учебна година – развитие на професионално учещите общности от учители, създаване на нови екипи с цел да подобрим резултатите от ученето на учениците чрез съвместно планиране и дизайн на урочните планове.

 

Share

Големина на шрифта

 

 

Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
191
1025
22022

Вашето IP: 100.28.227.63

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.