logo

Филтър
 • НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ГЕОГРАФИЯ ЗА КЛАСИРАНИ УЧЕНИЦИ ОТ ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА 2022 ГОДИНА

  Националният кръг на олимпиадата по география и икономика за класирани ученици от област Велико Търново ще се проведе на 30 април 2022 година от 9:00 часа в СУ "Вела Благоева". Учениците трябва да се явят в сградата на училището в 8:30 часа с ученическа лична карта или лична карта.
  Олимпиадата ще се проведе в два етапа:
  първи етап - писмен изпит с продължителност 90 минути за всички състезателни групи;
  втори етап - писмен отговор на 1 или 2 проблемни въпроса с продължителност 90 минути за учениците от VIII  до XII клас.

   

 • Изпити за учебната 2020/2021 година

   

  График за провеждане на втора поправителна сесия август 2021 г. за V, VI, VII, VIII и XI клас дневна форма на обучение 

  График за провеждане на втора поправителна сесия август 2021 г. за ученици от самостоятелна форма на обучение

  График за провеждане на първа поправителна сесия юли 2021 г. за VII, VIII и XI клас дневна форма на обучение 

  График за провеждане на първа поправителна сесия юли 2021 г. за ученици от самостоятелна форма на обучение

  График за провеждане на първа поправителна сесия юли 2021 г. за ученици от V и VI клас дневна форма на обучение

  График за провеждане на редовна сесия юни 2021 г. на ученици от самостоятелна форма на обучение

  График за провеждане на редовна сесия март 2021 г. на ученици от самостоятелна форма на обучение

  График за провеждане на редовна сесия януари-февруари 2021 г. на ученици от самостоятелна форма на обучение

   

   

 • ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА В СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ СЛЕД ЗАВЪРШЕН СЕДМИ КЛАС

  СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“

  предлага прием в VIII клас за учебната 2020/2021 година

  ПРОФИЛ „ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ“

  Профилиращите предмети:
  История и цивилизации, 
  Философия, 
  Английски език,
  География и икономика.

  Задължителни модули по философия - „История на идеите", „Философия и ценности", Култура на мисленето", „Социална психология", „Философия и политика", „Психология на личността". В часовете по история учениците ще се занимават с култура и духовност, човек и общество, власт и институции.

  Разширено изучаване на Английски език в VIII клас 
  Обучение по Испански език от VIII клас

  Заповед за определяне на дати за изпитите от НВО и график на дейностите за организацията им и за приемане на ученици в неспециализираните училища за учебната 2020/2021 г.

  Заповед за утвърждаване на държавния план-прием за учебната 2020/2021 г.

   

 • УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛНАТА ИНИЦИАТИВА „ЛЕСОВЪД ЗА ЕДИН ДЕН”

  Гергана, Рая, Християн, Светлозар, Златомир и Петко от IVВ и Невена от IIIБ заедно с учителката Силвия Дачева участваха в Националната инициатива „Лесовъд за един ден”. Малчуганите засаждаха дръвчета, изготвиха рисунки на асфалт и апликация с природни материали.

  Журито, в което бяха включени представители на Агенция по горите, РИОСВ и безпристрастен член от публиката, оцени апликацията на отбора от СУ „Вела Благоева” с първо място.

  Инициативата, която е част от седмицата на гората под мотото „Гората е живот”, се проведе в парк Дружба. Oрганизираните забавни игри за децата и любителите на гората, в които те имат възможност да се запознаят с професията на лесовъда,горските екосистеми и процесите, които протичат в тях, както и дейностите, които извършват горските служители. 

   

 • ВЪЗПИТАНИЦИ НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” С ОТЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ НА ОБЛАСТНИТЕ КРЪГОВЕ НА УЧЕНИЧЕСКИТЕ ОЛИМПИАДИ

  Най-добър в олимпийската надпревара е петокласникът  Пламен Димитров Миланов, който е първи на олимпиадите по БЕЛ, по История и цивилизация и по География и икономика.

  Даниел Петрова Трополинов от VII клас е първи на олимпиадата по Химия и ООС и втори по Физика.

  Шестокласничките Виктория Ивайлова Маринова и Ралица Красимирова Ванкова са с максимални резултати по БЕЛ, а Доротея Дончева Дончева от VII клас е с трето постижение.

  Кристина Монтехано Каляка от X клас е първа в своята група на олимпиадата по Руски език.

  С най-добро постижение по Математика е Мирослав Миленов Михайлов - пети при шестокласниците.

   

 • ГИМНАЗИСТИ УЧАСТВАХА ВЪВ ФОРУМ „ПРОФЕСИИТЕ НА БЪДЕЩЕТО“ – СОФИЯ 2016

  През март 2016 година представители на учебните компании  „Виктория“ и „Боляри“ участваха във Форум „Професиите на бъдещето“ в гр. София.

   

  Фокус на събитието бяха професиите в технологиите, маркетинга и какво кариерно бъдеще чертаят те за младите хора у нас, през следващите години.  На форума се представиха топ компании, като Microsoft, Experian, BOSCH, Google, Samsung, Manpower  и други. Мениджърите споделиха, че днес се търсят „...Завършени и изградени личности. Успешният кандидат притежава интелектуален капацитет, мотивация, умение за комуникация и работа при стрес, екипност, вземане на решение за секунди , желание за учене през целият живот“. 

   

 • РОДИТЕЛСКАТА СРЕЩА ЗА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2016/2017 ГОДИНА

  Родителската среща за бъдещите първокласници през учебната 2016/2017 година ще се проведе на 21 април 2016 г. (четвъртък) от 18 часа в зала 309 на ІІІ етаж в СОУ „ Вела Благоева“.

 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА СЕДМИ КЛАС

  На 14 април 2016 година (четвъртък) от 18:00 часа в зала 309  в СОУ "Вела Благоева" ще се проведе родителска среща за седми клас.


  На родителската среща ще се обсъждат въпроси, свързани с организацията на предстоящото Национално външно оценяване през месец май 2016 г.

   

 • ДЕЦА ОТ ОДЗ "АЛЕН МАК" ГОСТУВАХА НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  Децата от група "Слънчице" на ОДЗ "Алан мак" посетиха СОУ "Вела Благоева". Бъдещите първокласници бяха посрещнати от библиотекаря Янка Ангелова и един от класните ръководители на първи клас за учебната 2015/2016 г. - старши възпитател Красимира Душкова. Децата се запознаха с историята на училището и библиотеката, слушаха приказки, прочетени от бивши възпитаници на детската градина, вече четвъртокласници в СОУ "Вела Благоева", рисуваха и да се забавляваха.


  "Благодарим за прекрасните преживявания на екипа на СОУ "Вела Благоева " и на г-н Ангел Янчев, директор на училищего!" - споделиха учителките на децата.

   фейсбук ОДЗ "Ален мак"

 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА IV И VII КЛАС НА 23 АПРИЛ 2015 ГОДИНА

  На 23 април 2015 година (четвъртък) от 18:00 часа ще се проведе родителска среща: 

  • за IV клас по паралелки: стая 303 - IVА клас, стая 304 - IVБ клас, стая 305 - IVВ клас;
  • за VII клас - обща в стая 308.

  На родителската среща ще се обсъждат въпроси, свързани с организацията на предстоящото Национално външно оценяване през месец май 2015 г.

 • ВЕЛИКДЕНСКИ ПОЗДРАВ ОТ ПЕТОКЛАСНИЦИТЕ НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

 • ПОЕТИ И ПИСАТЕЛИ ОТ ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ “Н. Й. ВАПЦАРОВ” ГОСТУВАХА В СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”

  В седмицата на детската книга и преди Великденски празници, третокласниците от СОУ „Вела Благоева” се срещнаха с поети и писатели от литературен клуб “Н. Й. Вапцаров”, гр. Велико Търново. Учениците посрещнаха своите гости със стихове посветени на пролетните празници. От своя страна творците изненадаха децата с новите си произведения, посветени на пролетта и мечтите на децата. Изненадите не свършиха до тук, срещата продължи със забавна викторина и Великденски подаръци.

  Учениците благодариха  на своите нови приятели от клуб „ Н.Й. Вапцаров” и ги поканиха да им гостуват отново.

 • ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" ОТ 14 ДО 17 АПРИЛ 2014 ГОДИНА

  Учениците на СОУ „Вела Благоева”, заедно със своите  учители и родители, Ви канят на откриването на традиционния Великденски благотворителен базар на 14.04.2014 г., понеделник, от 13:30 часа в кабинет 111. Базарът ще е отворен всеки ден от 8:30 до 14:30 часа от 14 до 17 април 2014 година.

  Великденските изделия са приготвени от сръчните ръце на учениците от начален етап и гимназистите от Учебните кампании „Виктория” и „Боляри”. 

   

 • ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ТРАДИЦИОННИЯ ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" 

  от 26.04. до 30.04.2013 г. стая 111

 • „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ НЕ САМО ЗА ЕДИН ДЕН”, ПРИЗОВАХА УЧЕНИЦИ ОТ СОУ „В. БЛАГОЕВА”

  На 20 април 2013 година в най-мащабната доброволческа кампания у нас взеха участие учениците от 11. и 10. клас: Светлозар, Диян, Миро, Христо, Васил, Диян, Симеон и Хрисимир. Заедно с г-жа Ивалина Климентинова  те почистиха района на училището и дадоха пример за гражданско поведение на малки и големи. Чуйте и техния призив:

 • УЧЕНИЦИТЕ НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" ПРЕДСТАВЯТ КОНЦЕРТ "ДА ПРАЗНУВАМЕ БЪЛГАРСКА СВАТБА"

  На 17 април от 19:00 часа в Голямата зала на Община Велико Търново учениците от СОУ "Вела Благоева" ще представят концерта "Да празнуваме българска сватба" заедно с партньорите по проект ECO-LIVE TV по програма Коменски - многостранни партньорства.  

   

   

   

   

   

   

 • Представители на УК "Виктория" участваха в инициативата "Мениджър за един ден"

  На 28.03.2013 г. Джуниър Ачийвмънт България проведе за поредна година инициативата „Мениджър за един ден”, която позволява на ученици от  учебните компании да се докоснат до работната атмосфера на различни институции. Представители на УК „Виктория” посетиха  Община Велико Търново. Севинч Фикретова и Виолета Бориславова  от XI клас присъстваха на сесия на общината  и  се запознаха с дейността на  дирекция „Образование, младежка дейност и спорт”.  

  На 07.03.2013 г.  двете учебни компании на СОУ „Вела Благоева“ зарадваха възрастните обитатели от ДСХ „Венета Ботева” гр. Велико Търново с мартеници и картички. Седмица по-късно посетиха и децата с увреждания  от Дневният център за работа с тях, като им подариха детски книги, играчки, моливи, книжки за оцветяване и сладкиши.

 • ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ В ПЪРВИ "В" И ПЪРВИ "Г" КЛАС НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  На 26.03.2013 г децата от първи "в"  и "г " клас  на СОУ "Вела Благоева" отбелязаха празника на буквите. Много песни, танци, игри и изненади забавляваха децата в празничния ден.

 • КАРАЛИЙЧЕВИ ДНИ В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  Учениците от IVВ клас се подготвиха за отбелязването на 110-годишнината на големия български писател Ангел Каралийчев в часовете по Литература. Радина и Рая изработиха постер, свързан с живота и творчеството на писателя, и го представиха на своите съученици. Други ученици прочетоха откъси от любими негови произведения – „Майчина сълза”, „Тошко Африкански”, „Житената питка”, „Приказен свят” и ги илюстрираха в рисунки, като подредиха интерестна изложба в класната стая.Децата с удоволствие ще се включат в конкурса за най – интересен карнавален костюм, рисунка и презентация, която вече са изработили – споделя тяхната класна ръководителка Десислава Дянкова.


  В Деня на книгата 23.04, учениците от ПИГ II клас проведоха занятие  посветено на живота и творчеството на Ангел Каралийчев. Учениците разкзваха любими приказки, направиха илюстрации и се забавляваха  с играта "Познай приказката".


 • МЛАДИТЕ МАТЕМАТИЦИ НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" СПЕЧЕЛИХА ДВЕ ПЪРВИ, ЕДНО ВТОРО И ЕДНО ТРЕТО МЯСТО

  На 22.04.2012 г.  в гр. Велико Търново се състоя традиционното Великденско математическо състезание, което се провежда едновременно в много градове на страната. Учениците решаваха тестови задачи, разделени в три групи по трудност. СОУ «Вела Блаагоева» беше представено от  25 ученици.  Михаил Радоев от ІІ В клас зае 1 място измежду 78 други второкласници. Андрей Върбанов от VIA клас също е първи сред своите връстници. На 2 място се класира Михаела Петрова също от II В клас, а  Мартин Добромиров от VIIБ клас зае 3 място. Призьорите получиха грамоти и предметни награди от Съюза на математиците в България. Добри резултати постигнаха Драгомира Драганова от I Б клас и Симона Димитрова от V клас.

 • КЛУБ „ПИТАГОР” И КЛУБ „АРХИМЕД” ПОДГОТВИХА ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА СИ ИЗЯВА В ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН

  На 18.04.2012 г. учениците от клубовете „Питагор” и „Архимед” от VA, VБ  и VIIA, VIIБ класове на СОУ „Вела Благоева” В. Търново,  работещи по проект УСПЕХ, организира празник на математиката. Те представиха пред свои съученици, родители и учители презентации на тема: „Питагор” и „Велики Математици”, които сами изработиха. Ръководители на двата клуба са г-жа Ценка Славчева и г-жа Стефка Колева. Малките математици от двата клуба забавляваха своите гости със забавни задачи: познаване на намислено число, познаване на колко години сте и много други, а също задачи от математическия фолклор. Учениците проведоха математическа викторина. Гостите на двата клуба взеха активно участие при решаването на занимателните задачи, отговаряха на въпросите от викторината и получиха награди. Представянето завърши с математическа кръстословица, като учениците успешно се справиха с попълването и.


  Изложени бяха таблата: „Питагор”, Архимед”, „Велики математици”, „Знаете ли, че: ”, „Мисли за математиката”, „Числото /пи/”, изработени от учениците от двата клуба, при обучението в ХК „Усоето” – Елена, от 09.04. до 12.04. 2012 г. Сред природата в Еленския балкан, учениците работиха по проекта, но също имаха игри и разходки сред природата, а вечер – музикално парти: „Здравей, аз мога да танцувам!”

  в. Янтра днес

 • 27 АПРИЛ 2012 ГОДИНА – ПРАЗНИК НА СОУ ”ВЕЛА БЛАГОЕВА”

  СЕВЕРЕН ДВОР – спортен празник, организиран от sportuvam.info със следните активности:

  ДЕНС МАРАТОН - под вещото ръководство на инструкторите на sportuvam.info всички танцуващи се включват в своеобразен открит урок по аеробика, тае бо и латино танци
  - La scalla - Аеробика/тае бо - открит урок
  - Un beso – Латино танци - открит урок
  - The Center - Hip hop - открит урок
  - Флаш моб – кратък танц на открито по разпространения клип във фейсбук и фен страницата на sportuvam.info

  НАЙ-СИЛЕН УЧЕНИК - Записване от 09:00 до 10:15 часа на 27.04.2012 г.

  НЕТРАДИЦИОННИ СПОРТОВЕ 
  - Боче
  - Удбол

  ЗАБАВНИ ИГРИ И НАЧАЛНО ОБУЧЕНИЕ
  За по-малките любители на колелетата екипът на sportuvam.info организира обучение и забавни състезания с ролери и тротинетки

  РЕКОРДИТЕ НА СОУ„ВЕЛА БЛАГОЕВА”
  - скачане с въжета 
  - жонглиране с футболни топки 
  - стрелба от позиция с баскетболни топки 
  - стрелба в цел с футболни топки

  МАЙСТОРСКО УПРАВЛЕНИЕ НА ВЕЛОСИПЕДИ - всеки, който има велосипед, може да дойде с него, а който няма може да ползва велосипедите на sportuvam.info

  ЮЖЕН ДВОР - детска здравна къща за учениците от I до IV клас, организиранa от фондация "Грижа за здравето"

 • В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА 22 АПРИЛ УЧЕНИЦИТЕ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ЗАСАДИХА ДРЪВЧЕТА – СИМВОЛ НА ЖИВОТА

  На 21 април в 11 часа  учениците от седми и девети клас на СОУ „Вела Благоева” се включиха активно в инициативата „Подари дръвче, засади гора” под патронажа на министъра на образованието младежта и науката  Сергей Игнатов. В двора на училището те засадиха повече от 20 иглолистни фиданки и липи, заедно с учители и служители. За успешното реализиране на инициативата помогнаха местните държавни горски стопанства в Плачковци и Г. Оряховица, които подариха младите дръвчета на училището. По-малките ученици от III до VI клас ще продължат да се грижат за фиданките, като ги поливат, а десетокласниците от учебна компания "VICTORIA" ще изработят обозначителни табелки, на които ще пише датата и повода на засаждането, както и класа, който ще се грижи за него.

  Седмокласници и осмокласници от групи по училищни проекти с ръководител  Кр. Ганева се включиха в инициативата на регионалната екоинспекция и участваха в залесяването на зелените площи на западния пътен възел във Велико Търново.

  Дарик

 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ ЗА УЧЕБНАТА 2012/2013 НА 26 АПРИЛ 2012 Г.

  На 26 април 2012 година (четвъртък) от 18:00 часа в СОУ "Вела Благоева" ще се проведе родителска среща за бъдещите ученици от I клас за учебната 2012/2013 година.

  Родителската среща ще се проведе в учителската стая на третия етаж.

 • ЧЕТИРИ УЧИЛИЩА В ОБЛАСТТА ИЗБИРАТ УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН

  НИКОЛА УЗУНОВ И СВЕТЛОЗАР ИВАНОВ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ПЪРВИТЕ ДВАМА ИЗВЕСТНИ КАНДИДАТИ ЗА ПОСТА УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН. Никола е ученик в XI клас и зад неговата кандидатура е застанал изборен щаб „Победител”. Светлозар е десетокласник и е издигнат от изборен щаб „Справедлив ученически процес”.


  Такава институция ще има в четири училища в областта, които работят по проект на Министерството на образованието, науката и младежта. Освен търновската гимназия „Вела Благоева” в програмата са се включили още СОУ „Иван Момчилов” в Елена, СОУ „Ангел Каралийчев” в Стражица и Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов. Навсякъде омбудсманът ще бъде избран в избори.

  От вчера започна да тече срокът, в който учениците могат да подават заявления за електронно гласуване на изборите за училищен ученически омбудсман в канцеларията на училището. Имат време да направят това само до 20 април. Петима са кандидатите за поста в Търговската гимназия в Свищов. Те са ученици от девети до 12 клас и преди Великден са провели първия си диспут на тема „За или против наказанието преместване в друго училище”. Трима са засега кандидатите в СОУ „Ангел Каралийчев” в Стражица. Най-малкият мераклия за ученически омбудсман е петокласник. До края на седмицата трябва да станат известни кандидатите за тази длъжност и в СОУ „Иван Момчилов” в Елена. Проектът освен това има състезателен характер. Така четиримата директори участват в конкурса на Министерството на образованието, науката и младежта по програмата „Иновации в управлението на училищата”. Училищните шефове са отборът, който ще защитава честта на цялата Великотърновска област. Капитан на тима е старши експертът по квалификацията в Регионалния инспекторат по образованието Диляна Славчева.

  С. БОЯНОВА  в-к Борба

 • ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ НА СЕКЦИЯТА ПО „СЕКСУАЛНО ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ” ПО ПРОЕКТ УСПЕХ


  Учениците от секцията по „Сексуално здравно образование”, подкрепени от своите родители и експертите от РЗИ - д-р Ани Ангелова и психолога Йорданка Илиева, обсъждаха здравословния начин на живот. В края на обучението младите хора представиха импровизирани скечове, в които се включиха и техните майки и татковци.

  Незабравими ще останат преживяванията на групата от уникалната обстановка на Европейския информационен център, гр. Велико Търново и топлото гостоприемство на неговия директор Теодора Калейнска. Запознавайки се с правата на детето и ценностната система на човека, те се почувстваха като частица от Европа.

  На тренинга „Азбука на дрогата”, проведен в РЗИ Велико Търново чуха споделените преживявания  на Иван Стоянов, психолог от Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново, от работата му в комуна за наркозависими. Разказаното от психолога ще остави трайни спомени у младите хора от секцията, както и у тяхната ръководителка  Кристина Ганева.

  Най-добрият начин за усвояване на знания и умения е екипната работа с връстници, притежаващи нужната компетентност. Учениците от секцията заедно с по-големите си приятели от младежкия клуб К7 и техният ръководител Момчил Баев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, по време на занятието „Бременност и майчинство”.

 • ДВАМА КАНДИДАТИ ЗА ИЗБОР НА УЧИЛИЩEН УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН В СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” НА 9 МАЙ 2012 Г.

  На свое заседание от 10.04.2012 г. Централната училищна избирателна комисия допусна на изборите за Училищен ученически омбусман на 9 май 2012 г.следните кандидати:

  1. Никола Марков Узунов, XI клас, с изборен щаб „Победител”;

  2. Светлозар Евгениев Иванов, X клас, с изборен щаб „Справедлив ученически процес”.

  От 17 до 20 април учениците от СОУ „В. Благоева” могат да подават заявления за електронно гласуване на изборите за Училищен ученически омбудсман в канцеларията на училището.

  От 19 април двамата кандидати за Училищен ученически омбудсман и техните изборни щабове могат да провеждат предизборната си кампания в регламентираното от Училищна избирателна комисия време: часа на класа, междучасията и след часовете за деня, в срок до 8 май 2012 г. включително.

 • ВЕЛИКДЕНСКИ ПОЗДРАВ ОТ ШЕСТОКЛАСНИЦИТЕ НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  Свети и светли празници

  пожелават учениците от VI клас на СОУ "Вела Благоева"!

 • АРТ-СТУДИО „ПРИЛОЖНИК-ДЕКОРАТОР” ПО ПРОЕКТ УСПЕХ ПОДРЕДИ СВОЯТА ПЪРВА ИЗЛОЖБА


  Арт-студио „Приложник-декоратор”, което работи по проект УСПЕХ, подреди своята първа изложба в стая 111 на СОУ „Вела Благоева” на 03.04.2012 г. Учениците, заедно със своя ръководител Анастасия Георгиева,  показаха изработени от тях изделия по изучените досега теми. Интерес предизвика демонстрирането на различните техники, използвани при работата им - квилинг, торцевание, декупаж пред ученици, родители и гости.  Присъстващите видяха кукерски маски, мартеници от прежда и от хартия, цветя от различни видове хартия и картички. Пред гостите беше декорирана великденска трапеза, украсена с изработени в часовете предмети. Учениците подариха на директора пано „Велико Търново”.  „За партньорите ни по проект „Коменски” в Турция изработихме картички за Баба Марта с квилинг-техника, а за предстоящото гостуване  в Испания - великденски изделия. В края на месец март подарихме пролетни картички на повече от двадесет учители от цялата община, които гостуваха в  нашето училище.”  – сподели г-жа Георгиева.

  Всички ученици творят в клуба в голямо желание и очакват новите изяви.

 • ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИЯ БАЗАР В СТАЯ 111 НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"!


  Малките "сръчковци" от клуб "Сръчни ръце" по проект УСПЕХ от IVA клас с ръководител старши учител Таня Енева изработиха много красиви предмети и ги изложиха на Великденския базар. В него се включиха много ученици от начален етап - клуб "Малките предприемачи в действие", с ръководител главен учител Пенка Иванова, както и представителите на арт-студио „Приложник декоратор” от V клас с ръководител библиотекаря Анастасия Антонова. Великденските яйца, кошнички, картички и още много други Великденски украси ще се продават с благотворителна цел. Учениците сами ще решат за какво ще изразходват средствата получени от продажбата.


 • РЕЗУЛТАТИ НА УЧЕНИЦИ ОТ СОУ „В. БЛАГОЕВА” В МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ "ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ”

  На 17 март 2012 г. във Велико Търново се проведе най-масовото математическо състезание в света за ученици от втори до дванадесети клас - "Европейско кенгуру". С най-добри постижения от участвалите ученици от начален етап на СОУ „Вела Благоева” са:
  Михаил Радоев от IIВ клас - на 2 място;
  Катерина Тончева от IIБ клас – на 3 място;
  Мирослав Миленов от IIВ клас - на 5 място.

  При по-големите ученици добре се представиха:
  Андрей ВърбановVIA клас с 4-ти резултат в групата на V-VI клас; 
  Мартин Иванов, VIIА клас с 6-ти резултат в групата на VII-VIII клас.

 • ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” СТАНАХА ЧИТАТЕЛИ НА ОКРЪЖНА БИБЛИОТЕКА „П. Р. СЛАВЕЙКОВ”, В. ТЪРНОВО

  На 2 април се отбелязва  празникът на детската книга от 1967 г. по инициативата и решение на Международния съвет за детската книга. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 - 1875 г.), който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. „Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен.

  Първокласниците на СОУ „В. Благоева” отбелязаха празника като посетиха Филиала на Окръжна библиотека " П.Р. Славейков". През изминалата седмица те с гордост заявиха, че вече са грамотни, на 2 април за пръв път станаха и читатели на библиотеката.

  „Научете децата да четат и ценят книгата. Подарявайте им книжки, те са прозореца им към света” – поръчаха библиотечните деятели.

 • КОНКУРСИ И ИНИЦИАТИВИ ПО СЛУЧАЙ 110-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ И СЕДМИЦАТА НА ДЕТСКАТА КНИГА И ИЗКУСТВАТА ЗА ДЕЦА В СОУ „В. БЛАГОЕВА”

  Включете се в училищните конкурси и инициативи по случай 110-годишнината от рождението на Ангел Каралийчев и Седмицата на детската книга и изкуствата за деца:

  1. Лично творчество на свободна тема – есе, разказ, приказка, стихотворение
  2. Илюстрация по произведения на Ангел Каралийчев
  3. Презентация или клип за живота и творчеството на Ангел Каралийчев
  4. Най-оригинален карнавален костюм, представящ герой от произведение на Ангел Каралийчев

  За повече информация

 • Заместник-председателят на местния парламент Мирослав Трифонов разказа живота си пред ученици

  ЗАМЕСТНИК-ШЕФЪТ НА МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ МИРОСЛАВ ТРИФОНОВ РАЗКАЗА ЖИТЕЙСКАТА СИ ИСТОРИЯ ПРЕД УЧЕНИЦИ НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Бизнесменът, който е управител и на застрахователно дружество „Армеец” за В. Търново и още няколко области в северо-източна България, но и се занимава с политика, беше поредният гост на школото и участник в инициативата „Истории от моя живот”.


  Какви са най-популярните застрахователни измамите, как ги разкриват застрахователите в ежедневната си работа, колко печели на година от тази професия и защо е изоставил музиката. Това бяха част от въпросите, с които учениците затрупаха Мирослав Трифонов. Най-дълго и подробно той трябваше да обяснява как лъже българинът и защо вече е почти невъзможно измамата му да остане неразкрита. „В САЩ и в Западна Европа такова престъпление се наказва със затвор. В България все още измамата нищо не струва на извършителя, но аз съм убеден, че ще дойде време и ние да имаме закон”, обясни на младите си приятели г-н Трифонов. След това също така подробно той им обясни какви са начините лъжците да бъдат уличени, разказа им за уликите, които остават на всяко местопрестъпление, както и за триковете, които застрахователите вече са усвоили, за да доказват измамата. 
  Зам. шефът на Общинския съвет се върна назад в детството си и разказа на учениците за най-големите си лудории. „Бил съм се, били са ме и не се гордея с това. Някога живеехме на банди по квартали и доста често сме се срещали на бойното поле с децата от Чолаковци. Като отидох да уча в Музикалното училище в Русе и останах сам на 14 г., разбрах колко глупаво е било всичко това”, призна си Мирослав Трифонов. След това само с педагогическа насоченост той разказа пред препълнената зала за най-критичния момент в своето детство, когато е трябвало да направи избор за бъдещия си живот. За годините, в които се е научил да майстори бомбички и да ги продава и за последствията от това.

  Сашка Александрова

 • Осмокласниците и петокласниците в надпревара за повече изяви в седмица на празника на СОУ "Вела Благоева"

  В края на седмицата на 29 април 2011 г. СОУ "Вела Благоева" ще отбележи своя празник за 26-ти път. Изявите на учениците през последните десет дни са посветени на тази годишнина.

  В навечерието на Великден четвъртокласниците приключиха благотворителния си базар и със спечелените средства искат да освежат цветовете на източния и западен вход  на училищния двор.

  Осмокласниците ще организират почистването на двора и работят усилено по създаването на подходящи табели, с които да информират училищната общност и гражданите на квартала за желанието си да учат, спортуват и се забавляват в едно приветливо и чисто място - СОУ "Вела Благоева".

  На 27 април училищните отбори и групи се представиха отлично навсякъде:

  - Първо място в областното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации", състояло се в Г. Оряховица. Отбора ни от осмокласници, се пребори с останалите 5 отбора и завоюва правото да участва в Националното състезание.


  - Второ място за училищния отбор в традиционното лекоатлетическо състезание за града "Лъвски скок", проведено в ДКС "В. Левски". Третокласниците и петокласниците от отбора се прибраха с много златни, сребърни и бронзови отличия в индивидуалната надпревара.

  - Откриване на изложба в РИО, В. Търново от най-добрите апликации по любими детски книжки, изработени от възпитаниците на СОУ "Вела Благоева". Конкурсът е част от училищните инициативи посветени на голямото малко четене.

  - Театралната група на училището представи пред гости от други училища, от Община В. Търново и РИО В. Търново, както и пред своите родители, учители и съученици на сцената на ОДК постановката "Българи от старо време". Всички артисти играха непринудено и с много настроение. В края на спектакъла и публиката и актьорите бяха щастливи от преживяното и си пожелаха "До нови срещи!"  Очаквайте още информация и снимки от изявите на учениците.

 • Великденски поздрав от учениците на VБ и IВ клас и техните учители по български език и литература

  На Велики четвъртък след часовете петокласниците приключиха темата за българските пролетни празници и обичаи, за символиката в тях и за традициите. Заедно е учителката си по български език и литература г-жа Даниела Солакова, боядисаха яйцата, които внимателно пазеха още от сутринта, за да са здрави. Украсиха фоайето на втория етаж с шарени яйца и здравец. В приятните им занимания се включи и доброволеца от Корпуса на мира на САЩ - мис Лейнг. Вижте как направиха това в секцията В час по ...

  Ето как се приготвиха за празниците и учениците от I клас, с класен ръководител П. Иванова.

 • Великденски поздрав от учениците на VБ клас

  На Велики четвъртък след часовете петокласниците приключиха темата за българските пролетни празници и обичаи, за символиката в тях и за традициите. Заедно е учителката си по български език и литература г-жа Даниела Солакова, боядисаха яйцата, които внимателно пазеха още от сутринта, за да са здрави. Украсиха фоайето на втория етаж с шарени яйца и здравец. В приятните им занимания се включи и доброволеца от Корпуса на мира на САЩ - мис Лейнг.

 • УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЧЕТВЪРТИ КЛАС СТАРТИРАХА УСПЕШНО БЛАГОТВОРИТЕЛНИЯ ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР

  Само за няколко часа днес следобед учениците от четвърти клас на СОУ "Вела Благоева" успяха да предложат на служители и учители, на по-големите ученици и на родителите си своите Великденски творения: картички, поставки за яйца и куп други красиви неща. С помощта на класните си ръководители децата от първи до четвърти клас изработиха всички тези продукти, с които беше отрупан импровизирания щанд във фоайето на училището.

  Ако сте пропуснали днес началото на базара, можете да се включите в акцията и утре. Така можете да подпомогнете усилията на малчуганите да направят училището по-цветно и по-приветливо място.
  Вижте какво правят учениците от IVВ клас в час по информационни технологии в секцията В час по ...

 • В час по информационни технологии в IV В клас

  От две години малчуганите от IVВ клас се запознават с информационните технологии с помощта на класния си ръководител. Ето какво сподели класната г-жа Галина Манчева: ”С голямо желание учениците навлизат в света на ИТ. Знанията, получени в часовете по БЕЛ, Математика, Човекът и природата и Човекът и обществото те прилагат в компютърния кабинет.

  Вече умеят да работят с програмите Paint и Word. Запознаха се и с програмата PowerPointи смело се впускат в правенето на презентации. Последните, които направиха бяха за пролетните християнски празници Цветница и Великден.”

   

 • РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ

  На 19 април 2011 г. (вторник) от 18:00 часа се проведе родителска среща за учениците от I до IV клас.

  На 28 април 2011 г. (четвъртък) от 18:00 часа ще се проведе родителска среща за учениците от V до X клас.

  Родителската среща за VII клас ще започне в учителската стая от 18:00 часа. Родителите ще бъдат запознати с графика на дейностите по предстоящото външно оценяване.

  На срещата ще се попълва задължителна училищна документация, свързана с планирането на часовете по задължително избираема подготовка и свободно избираема подготовка на класа за учебната 2011/2012 година. Присъствието Ви е наложително.

  Гласувайте на сайта в анкета за избор на втори чужд език. Вашето мнение е важно за нас.

  Важно за родителите на V клас.

 • Дни на книгата в СОУ "Вела Благоева"

  Инициативата "пътуващи книги" се провежда във връзка със Световния ден на книгата 23 април. В нашето училище тя ще се реализира със съдействието на доброволци студенти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Всички имаме в библиотеките си книги, които вече сме прочели и можем да споделим с други. На 15 април във фоайето на училището студенти ще приемат нашите дарения на книги, които да започнат своето пътешествие от читател на читател.

 • Ива Пенчева от VII В стана вицешампионка на България на класически шах

  Пловдивският Новотел бе домакин на Държавните първенства по шахмат за възрастите от 8 до 18 години. В продължение на 9 дни талантите от цяла България мериха сили на класически шах, ускорен шах и блиц. Борбата основно за първите 2 места на класически шах, които дават квоти за участие на Европейско първенство през септември в курорта Албена. Великотърновският клуб „Етър" извоюва квота при момичетата до 14 години, чрез Ива Пенчева. Тя раздели 2- 3 място с 5 точки и по допълнителни показатели спечели сребърен медал. Шампионка стана Симонета Иванова от „Михаил Тал" /Червен бряг/ с 5,5точки. Ива Пенчева игра много стабилно, като загуби единствено от шампионката, съобщи треньорката Светла Йорданова. Така седмокласничката в СОУ „Вела Благоева" ще представя страната в шампионата на Европа.

  Дарик радио

 • КАКВО НОВО СЛЕД ВАКАНЦИЯТА

  ЕЛЕКТРОННИЯТ ДНЕВНИК е актуализиран към 6 април 2011 година.

  Малчуганите от СОУ "Вела Благоева"  направиха апликации и илюстрации по любими свои приказки. Изложбата от техните творби, посветена на Международния ден на детската книга и изкуствата за деца - 2 април, беше открита последния учебен ден преди ваканцията от родители и ученици.

  Така учениците продължават да се включват в инициативата Малкото Голямо четене.

 • „ПЕШЕХОДЕН АВТОБУС” ПРЕДЛАГАТ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”

  „ПЕШЕХОДЕН АВТОБУС” ПРЕДЛАГАТ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” във В. Търново. Учителите, които живеят в квартал Зона В, ще поемат сутрин от родителите малките ученици и ще ги водят до училище. Педагозите са нарекли инициативата си „Пешеходен автобус”, защото ще има учители на няколко възлови места в квартала.

  "Точното разписание и спирките на екологичното и здравословно „возило” ще бъдат оповестени на 1 септември. Услугата ще бъде съвършено безплатна и цели единствено да улесни семействата, както и да създадем навици на децата да вървят пеш до училище и така да водят здравословен начин на живот”, уточни директорът на Ангел Янчев. Учениците ще се движат до училището при спазване на всички изисквания на Раздел 21 от Закона за движение по пътищата. Първото и последното дете ще носят червен флаг и светлоотразителни жилетки и ще бъдат придружавани от двама учители. Училищният майстор вече изработва специална палка с надпис „Стоп! Деца”, която „автобусът” ще използва при пресичане на улица „Венета Ботева” между кварталите Зона В и Бузлуджа.

  Иновацията, която е първата по рода си за Велико Търново, е на началните учители Теодора Тодорова и Галя Димитрова, които от новата учебна година ще бъдат класни ръководители на новите първокласници в най-голямото училище в кв. Бузлуджа.

  в. Борба

 • Празник на буквите „Ние вече сме грамотни” в І клас

  На 24.03.2011 година първокласниците споделиха с най-близките - родителите си голямата радост, че всички са вече грамотни. Пяха, танцуваха, драматизираха и рецитираха. Сбогуваха се с букварчето. Запознаха се с новата си приятелка – читанката, скрила в пъстрите си листи звънки стихове, вълшебни приказки, пословици и поговорки, с които ще зарадва детските сърчица. Малките първокласници получиха удостоверение за грамотност. Родителите им подариха чуден дар – книжка с народни приказки и им пожелаха с песни, танци и игри да са умни и добри.

  Вижте още снимки от празника на буквите в първите класове.

 • Новини от празника на училището - 5 май 2010 г.

  300 ученика на СОУ "В. Благоева" от I до IV клас гледаха постановка  на МДТ "К. Кисимов" по приказката  "Трите прасенца". Физкултурният салон на начален етап се преобрази на поляна с дом за горските обитатели. Така училището започна седмицата от 3 до 5 май, посветена на патронния му празник.

   

   

  Патронния си празник отбеляза на 5 май СОУ „Вела Благоева” - едно от големите търновски училища. С тържествен концерт от 10.30 часа в голямата зала на МДТ „К. Кисимов” възпитаниците  на училището посветиха на юбилея си. На сцената бяха повече от 80 от общо 600-те ученици, ръководени от учителите си Маргарита Воденичарова, Катя Бакалова, Незабравка Вачкова, Светлана Атанасова и др. Мажоретният състав на училището откри представлението, а участие взеха училищната вокална група, театралната трупа, отборът „Юначе”, малките каратеки, обучавани в Карате клуб „Калоян” и др.

     

  Специално за случая СОУ „Вела Благоева” издаде юбилеен вестник, озаглавен Виктория, който се разпространява безплатно. На 8-те му страници са публикувани ученически произведения, случки от училищния живот, спомени на основателите на училището, на бивши възпитаници и др. Изданието стана възможно с подкрепата на МДТ „К. Кисимов”, Езиково училище „Диел” и верига магазини ЦБА.

   

  А това е част от празничния брой на училищния вестник 

        

  На 30 април 2010 г.  се проведе конкурс за подбор на ученици от IV, V и VI клас за участие в работна визита в Гърция от 24 до 27 май по проекта "Discoverer of the secret of the Green globe". За повече информация вижте тук

  Можете да видите наградените художествени и литературни творби от конкурса "Моето училище" в секцията Състезания, конкурси и награди

 • Конкурс 25 години СОУ "Вела Благоева"

  РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА

  МОЕТО УЧИЛИЩЕ Е ВЕЧЕ НА 25 ГОДИНИ

  ЗА УЧЕНИЦИ:
  1. Рисунки

                        

  2. Литературна творба 
  2.1. Стихотворение

  I-ва възрастова група: Наталия Цонева IVА клас, Ивомила Владимирова  IVА клас;
  II -ра възрастова група: Ралица Генчева VIБ клас, Надежда Стоянова VА клас, Николета Дочева VБ клас

  2.2. Разказ
  Мария Бинева VА клас, Йордан Миновски VБ клас

  2.3. Есе 
  I-ва възрастова група: Ивет Петрова  IVА клас;
  II -ра възрастова група: Василена Маринова VIА клас, Десислава Енева VIБ клас, Димитър Димитров VIА клас

  3. Художествена фотография: "Училището през погледа на обектива" - няма представени

  4. Проект на тема: "Моето училище в мечтите ми"
  Най-добър текст: Златка Трънков VБ клас;
  Най-оригинален проект: Дамян Дачев VIА клас. 

  5. Презентация и постери на тема: „Моето училище” 

  ЗА РОДИТЕЛИ:

  1. „Усмивки от старите ленти” (снимки, забравени в старите албуми);

  2. „Моите учители днес учат моето дете”

 • Какво знаем за храната, която ядем?

  Учениците от VА клас участваха в тренинга Нещо повече за здравословното хранене, подготвен и проведен от г-жа Кр. Ганева и г-жа Йорданка Илиева – гл. експерт от РИОКОЗ.
  Децата получиха необходимите знания по много забавен и атрактивен начин, под формата на игри. Специално подбраните игри повишиха градуса на настроението и включиха в занятието всички присъстващи гости - родители и учители.
  Вижте повече в секцията В час по ....
 • Човекът и природата в 5А клас

  Учениците от Vа клас в час по Човекът и природата дадоха отговор на въпроса: „Как да се доставят на организма необходимите количесва вещества - в това число витамини, минерали и фибри?”. 
  Учениците с удоволствие участваха в тренинга Нещо повече за здравословното хранене и получиха необходимите знания по много забавен и атрактивен начин, под формата на игри. Гости и помощници в работата по групи бяха: родители, помощник-директорът М. Христова, педагогическият съветник И. Димитрова, учителите им К.Микинска, Д. Солакова, И.Йорданова.

  Тренингът нямаше да има този ефект без компетентните съвети на г-жа Йорданка Илиева – гл. експерт от РИОКОЗ. Специално подбраните от нея игри повишиха градуса на настроението на всички присъстващи.

  Тренингите са предпочитан метод и от учители, и от ученици , за затвърждаване на стари знания и получаване на нови, сподели г-жа К.Ганева - класен ръководител и учител по човекът и природата на класа.

   

 • Делегация на Корпуса на мира на САЩ посети училището

      Представители на Корпуса на мира се срещнаха с учители от училището в сряда. Целта на посещението беше оценка на условията за изпращане на доброволец на Корпуса в СОУ „Вела Благоева” за 2 години. Делегацията беше водена от г-жа Дора Трифонова, директор програма „Образование” на Корпуса в България. Сред гостите бяха и двама доброволци от САЩ.

    Резултатите от заявлението на училището и посещението ще станат известни на 10 юни.

    Твърди се, че един от най-добрите начини за учене на чужд език е практикуването му с човек, за когото той е роден. За около 10 000 ученици от български основни и средни училища това е реалност чрез труда на 70 доброволци, които работят като учители по английски език из цялата страна. Освен с преподавателска дейност, доброволците и техните български сътрудници и партньори се ангажират и с организирането на извънкласни занимания и спортни мероприятия в училищата. През ваканцията особено популярни и търсени от децата са летните лагери с изучаване на английски език. Родители и близки също посещават организирани езикови курсове, където доброволците, съвместно с местните учители, прилагат нови комуникативни техники на преподаване. Кандидат-гимназистите и кандидат-студентите срещат в лицето на доброволеца верен помощник, който им помага в подготовката за предстоящите изпити. Доброволците обръщат внимание на децата от малцинствата, както и на тези от домовете за деца, лишени от родителска грижа. Те често се ангажират в обществени прояви като работа по проекти, екологични кампании, празнуване на български и американски празници.

 • Прием 2011/2012

   

  ВСЕКИ УСПЕХ ЗАПОЧВА

   

  С ДОБРОТО ОБРАЗОВАНИЕ

   


  СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”  ОБЯВЯВА ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2011/2012

  Подготвителен клас
  необходими документи:
  1. Заявление
  2. Копие от акта за раждане

  Първи клас
  необходими документи:
  1. Заявление
  2. Удостоверение за завършен подготвителен клас
  3. Копие от акта за раждане

  Девети клас
  прием по документи

  ПРОФИЛ "ТЕХНОЛОГИЧЕН - ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И БИЗНЕС"
  ПО ПРОГРАМА НА ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ

  Профилиращи предмети
  Информационни технологии
  Пазарна икономика
  Маркетинг и реклама
  Предприемачество и бизнес
  Счетоводство на предприятието
  География и световна търговия
  Пари, банки и финансови пазари

  Необходими документи
  1. Заявление
  2. Свидетелство за основно образование

  Балообразуване:
  Среден успех от свидетелството за основно образование

  СРОКОВЕ
  Подаване на документи: от 1 до 5 юли 2011 г.
  Обявяване и записване на приетите: 6 и 7 юли 2011 г.
  Обявяване на незаетите места след първо класиране: 8 юли 2011 г.
  Подаване на документи за второ класиране: 11 и 12 юли 2011 г.
  Записване на приетите от второ класиране: 14 и 15 юли 2011 г.
  Обявяване на незаетите места след второ класиране: до 18 юли 2011 г.
  Подаване на документи за трето класиране: от 19 и 20 юли 2011 г.
  Записване на приетите от трето класиране: от 22 до 25 юли 2011 г.

  Осми клас
  Непрофилирана паралелка
  втори чужд език испански

  необходими документи:
  1. Удостоверение за завършен VII клас
  (за ученици, които не са обучавани в СОУ "В. Благоева")

  СРОК
  от 16 юни до 15 септември

   

   

 • Прием 2010/2011

   

  ВСЕКИ УСПЕХ ЗАПОЧВА 

   

   

   

  С ДОБРОТО ОБРАЗОВАНИЕ  

   

   


  СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”  ОБЯВЯВА ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2010/2011
   

  Подготвителен клас
  необходими документи:
  1. Заявление
  2. Копие от акта за раждане 

  Първи клас
  необходими документи:
  1. Заявление

  3. Удостоверение за завъшен подготвителен клас/група

  2. Копие от акта за раждане  

  Девети клас
  прием по документи

  ТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОФИЛ - ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И БИЗНЕС 
  ПО ПРОГРАМА НА ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ

  Профилиращи предмети:  
  Информационни технологии
  Пазарна икономика
  Маркетинг и реклама
  Предприемачество и бизнес
  Счетоводство на предприятието
  География и световна търговия
  Пари, банки и финансови пазари

  Необходими документи:
  1. Заявление
  2. Свидетелство за основно образование  

  Балообразуване:
  Среден успех от свидетелството за основно образование

  Срокове:
  Подаване на документи: от 02.07 до 06.07.2010 г.
  Обявяване и записване на приетите:  7 и  8.07.2010 г.
  Обявяване на незаетите места след първо класиране: 09.07.2010 г.
  Подаване на документи за второ класиране: 12 и 13.07.2010 г.
  Записване на приетите от второ класиране: 15 и 16.07.2010 г.
  Обявяване на незаетите места след второ класиране: 19.07.2010 г.
  Подаване на документи за трето класиране: от 20.07 до 21.07.2010 г.
  Записване на приетите от трето класиране: от 23.07 до 26.07.2010 г.

 • Проект "Discoverer of the secret of the green globe"

  През Януари се състоя среща в Лондон по проекта "Discoverer of the secret of the green globe", домакин на която беше началното католическо училище "Сент Винсент". Г-жа Розалия  Димкова и г-жа Милена Трендафилова посетиха тази среща и споделиха с нас тези снимки, както и впечатленията си от лондонските училища.
   
  До следващата работна визита в Гърция всеки партньор, трябва да е представил своята страна, град и училище. Предстои издаване на общо CD, представящо всички участници. Това е дейност, която ще реализира нашето училище. Представянето ще бъде през май в Гърция.
  Само нашето и португалското училище на са начални. Предлагам ви разходка в Португалия, изпратена от португалските партньори по проекта:

 • Видео фестивал PLURAL+

  Признавайки, младежта като мощно средства за социална промяна в един свят, който се характеризира с нетърпимост, културни и религиозни разделения, PLURAL+ има за цел да приобщи младите хора в решаването на ключови предизвикателства в техните общности, свързани с миграция, интегриране, идентичност, разнообразие, човешки права и социална сплотеността.

  PLURAL+ кани младите хора от 9 до 25 години, за да представят своите видеоклипове, по тези проблеми ( с продължителност 1-5 минути) до 30 юни 2010 г.

  За повече информация посетете сайта: http://www.unaoc.org/pluralplus/.

 • Какво предстои по проекта "Discoverer of the secret of the green globe"

  През януари се състоя среща в Лондон по проекта "Discoverer of the secret of the green globe", домакин на която беше началното католическо училище "Сент Винсент". В секцията Проекти можете да видите снимки от това пътуване на г-жа Р. Димкова и М. Трендафилова, както и да прочете какво предстои да се случи по проекта. Предлагам ви разходка в Португалия, изпратена от португалските партньори по проекта:
 • Проекти през учебната 2009/2010 г.

  Откривател на тайната на зеления глобус

  (Discoverer of the secret of  the green globe)

  Розалия Димкова, учител по биология и здравно образование, е автор и координатор от българска страна на първия проект на СОУ „Вела Благоева” за участие в Училищно партньорство по секторна програма „Коменски” на Програмата „Учене през целия живот” на Европейската комисия.
             
  Подаденото  проектно предложение на тема „Откривател на тайната на зеления глобус ”(Discoverer of the secret of  the greenglobe), което беше на първо място в списъка на резервите за тазгодишната селекция за многостранни проекти, e официално одобрено. Финансовата подкрепа, която се отпуска за реализиране на дейностите по проекта от Центъра за развитие на човешките ресурси - българската национална агенция по програма "Учене през целия живот", е в размер на 20 000 евро. Това ще даде възможност да бъдат осъществени 24 мобилности на ученици и учители. Училищното партньорство включва седем  европейски училища от Полша, Великобритания, Турция, Гърция, Италия, Португалия и България и ще продължи две години.
              
  Младите хора ще бъдат в ролята на изследователи, откриватели и детективи, които заедно ще разкриват тайните на живота – тайната на водата, организмите, ландшафта. Изпълнявайки задачите те ще се забавляват и играят, като едновременно с това ще използват новите информационни технологии и ще подобряват езиковите си  умения. Целевата група на учениците, които ще се включат в дейностите и пътуванията до партньорските училища в Европа е от прогимнациалния етап на училището – пети, шести и седми клас. Резултатите ще бъдат публикувани в голяма книга на природата като уебсайт.
              
  Главната цел на проекта е младежите да развият сензитивност към екологичните проблеми, отговорност и уважение към природните богатства на всички европейски страни, да развият умения да проучват и анализират компонентите на околната среда. Заедно ще празнуват деня на Земята, Световния ден на околната среда и Деня на водата. Ще развиват своята креативност чрез използване на природни материали.  Ще създадат зелени оазиси във всяко училище. Основните методи на работа ще бъдат активното учене, методи базирани на наблюдение и методи базирани на действие – изследване конструиране, моделиране. Младите хора от СОУ "Вела Благоева" имат богат опит и традиции  в областта на екологичното образование и здравословния и природосъобразен начин на живот, а работата по проекта ще им осигури  възможнст да го споделят със свои връстници от шест европейски държави. 

  МОЕ УЧИЛИЩЕ – МОЙ ИЗБОР

   От октомври 2009 година в СОУ „Вела Благоева” стартира работата по проект  „Мое училище – мой избор” в две направления: „Науката – лесна, интересна” и  „Театър”.
               60 деца  на различна възраст имат възможност да развиват своите интереси в областта на науката и изкуството, което ще им помогне да превърнат учебния процес в удоволствие, а училището – в желана територия.
         

  Дейностите в групите ще осмислят свободното време на младите хора и ще допринесат за тяхното личностно развитие. Програмата предвижда и организиран отдих – зимен и летен - за най атрактивните и активни участници, които ще имат възможност да споделят своите идеи с връстниците си от партниращите училища.
             Проектът е по програма „Да направим училището привлекателно за младите хора” и е разработен от Община Велико Търново. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
           Координатор за СОУ „Вела Благоева” и ръководител на една от групите от направление „Науката – лесна, интересна” е Розалия Димкова, учител по биология и здравно образование. Милена Трендафилова, начален учител, ръководи втората група от същото направление, а Маргарита Воденичарова, учител по руски език – групата, която се обучава в направление «Театър».

  ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ ПО МАТЕМАТИКА И БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА 

  В началото на учебната 2009/2010 г. беше одобрен проект на нашето училище по Национална програма „С грижа за всеки ученик” - Модул „Осигуряване на допълнително обучение на учениците за повишаване на нивото на постиженията им по общообразователна подготовка”.
               Съгласно условията бяха сформирани две групи по математика с ученици от шести и седми клас с ръководители Кунка Геневска и Пенка Ангелова и една група по български език и литература с ученици от седми клас с ръководител Катя Бакалова. Обучението е в рамките на 100 учебни часа за всяка една от групите през цялата учебна година.
              
           Целите на проекта са свързани преди всичко с повишаване на мотивацията за учене на учениците, с провокиране на интереса им към математиката и към българския език и литературата. Малкият брой на учениците в група предполага да се работи индивидуално  с тях и да се използват конкретните им умения и интереси. В тази връзка са предвидени часове, в които преобладават упражнения със състезателен, игрови и занимателен характер. На учениците ще се предостави възможност да търсят информация в интернет, да правят презентации, постери и др.
               Успешното реализиране на проекта може да доведе до бъдещо разширяване на обема му с цел дългосрочната му устойчивост. 

  БЕЗ ЗВЪНЕЦ 

  В началото на  учебна 2009/2010 година участвахме в процедура за одобрение на проектни предложения, финансирани от Европейски социален фонд и Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013г." за участие в дейности по проект ", Компонент 1."Подкрепа за деца,изоставащи от учебния материал". 
                           

    Бяха одобрени всички предложени от нас шест групи за допълнителна работа с ученици от начален етап – от втори до четвърти клас. Проектът  се изпълнява под ръководството на началните учители, които работят  два пъти седмично с групите. Координатор на проекта е Зорница Маринова, а ръководители на групите са Таня Енева, Румяна Пеева, Десислава Дянкова, Радка Пенева, Пенка Иванова и Ренета Филипова.   

Големина на шрифта

 

 

Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
811
1091
14809

Вашето IP: 3.236.112.70

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.