logo

Филтър
 • ЕСЕННАТА ВАКАНЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ I ДО XII КЛАС Е ОТ ПЪРВИ ДО ПЕТИ НОЕМВРИ 2017 ГОДИНА

  Първи ноември 2017 година - Ден на народните будители е неприсъствен и неучебен ден за всички деца и ученици от СУ "Вела Благоева".

  За децата от подготвителната група  дните  2  и  3 ноември са учебни и могат да посещават занятия в СУ "Вела Благоева" по утвърдения график на групата.

  За учениците от I до XII клас дните от 1 до 5 ноември 2017 година  са неучебни - есенна ваканция.

   

 • ЕСЕННАТА ВАКАНЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ I ДО XII КЛАС ЩЕ БЪДЕ ОТ ПЪРВИ ДО ПЕТИ НОЕМВРИ 2017 ГОДИНА

  Първи ноември 2017 година - Ден на народните будители е неприсъствен и неучебен ден за всички деца и ученици от СУ "Вела Благоева".

  За децата от подготвителната група  дните  2  и  3 ноември са учебни и могат да посещават занятия в СУ "Вела Благоева" по утвърдения график на групата.

  За учениците от I до XII клас дните от 1 до 5 ноември 2017 година  са неучебни - есенна ваканция.

   

 • УЧЕНИЦИ ОТ VВ КЛАС ПОСЕТИХА ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА НА 1 ОКТОМВРИ

  На 1 октомври по случай Международен ден на възрастните хора, учениците от VВ клас посетиха Дома за стари хора „Венета Ботева” в гр. Велико Търново и поднесоха своя поздрав за празника. На този ден всички отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото.

   

 • УЧЕНИЦИ ОТ VB КЛАС НА СУ " ВЕЛА БЛАГОЕВА" И РОДИТЕЛИТЕ ИМ СЕ ВКЛЮЧИХА В ИНИЦИАТИВАТА „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО” - 2017

  Ученици от VB клас на СУ " Вела Благоева" с класен ръководител г-жа Стефка Колева, техните родители, директора г-н Ангел Янчев, г-жа Незабравка Вачкова се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно” на bTV Media Group. Предварително децата бяха подготвили плакат с мотото на кампанията „Играем чисто. България - един отбор”. Всички участници получиха от г-жа Колева шапки с мотото на инициативата, дарени от родител с цел да се популяризира кампанията, да се пробуди обществената чувствителност по проблемите свързани с опазване на околната среда. След кратък инструктаж участници почистиха района около супер маркер "Лия", намиращ се в квартал Бузлуджа и част от пътеката към квартал Чолаковци. Учениците с голямо желание и усърдие почистваха многобройните отпадъци, оформили района като нерегламентирано сметище. При вида на почистената територия лицата им грейваха и се зареждаха с нова енергия и ентусиазъм. В края участниците бяха изморени, но доволни от свършената работа. „Инициативите на класа за опазване на околната среда и въздуха ще продължат със засаждане в двора на училището на дръвчета, разделно събиране и предаване на отпадъци, посещение на завода за рециклиране на отпадъци” – сподели класният им ръководител.
  С весели викове "България е един отбор" акцията приключи.

   

 • ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА СТИПЕНДИИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ VIII ДО XII КЛАС

  От 09.10.2017 г. до 23.10.2017 г. - срок за подаване на документи за стипендии за ученици от VIII до XII клас за учебната 2017/2018 година  в канцеларията на училището

  Правила за отпускане на стипендии на учениците  от СУ "Вела Благоева" след завършване на основно образование

   

 • В навечерието на Денят на народните будители ученици на СУ „Вела Благоева” поднесоха цветя на паметника на своя патрон Виктория Живкова

  Четвъртокласниците на СУ „Вела Благоева” поднесоха цветя на паметника на своя патрон Вела Благоева - Виктория Живкова. Отдадоха уважение и почит пред делото й в навечерието на един от най-българските празници на човешкия дух и сила - Денят на народните будители.

 • ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА СТИПЕНДИИ ЗА I СРОК НА УЧЕБНАТА 2016/2017 ГОДИНА

  Срок за подаване на документи за стипендии за I срок на уч. 2016/2017 г. - до 26.10.2016 г. в канцеларията на училището (каб. 225).

  Правила за отпускане на стипендии на учениците от СУ "Вела Благоева" след завършване на основно образование

   

 • СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” СЕ ВКЛЮЧИ В НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

  От 10 октомври СУ „Вела Благоева” се включи в Националната седмица на четенето с различни инициативи с ученици от I до XII клас.

  Учениците от IVА клас представиха приказните герои чрез гатанки, четоха приказки и драматизираха пред учениците от I клас и децата от ПГ на СУ “Вела Благоева“. Малчуганите от подготвителната група и първи клас разбраха, че книжките са богати със знания и ни учат да бъдем по-добри един към друг. Четвъртокласниците изработиха и подариха книгоразделители на първокласниците за тяхната първа самостоятелно прочетена книжка.

  Второкласниците се срещнаха със студентите от кръжока „Четящият студент, четящото дете” от Педагогическия факултет към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Децата гледаха презентация, слушаха приказка и отговаряха на занимателни въпроси. Срещата с приказните герои беше забавна и увлекателна за децата, за което благодарим на професор Мандева, докторант Р. Минчева и „четящите студенти”.

  На 11 октомври Яна Илиева от IXБ клас, Биляна Овчарова и Деница Стефанова от X клас зарадваха децата от ДГ „Ален мак” с детски книжки – подарък от СУ „Вела Благоева”. Гимназистките прочетоха любими български приказки на малчуганите.

 • УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЧЕТВЪРТИ ДО ОСМИ КЛАС СЕ ВКЛЮЧИХА В КАМПАНИЯТА „ЗНАМ И МОГА В ИНТЕРНЕТ“

  На 29 септември 2016 г. в двора на СУ „Вела Благоева” се проведоха игри, част от националната кампания на Теленор и Националния център за безопасен интернет. Доброволци, обучени от Националния център за безопасен интернет, ни гостуваха, за да разговарят с малките и по-големи ученици за онлайн тормоза.

  С учениците от четвърти до осми клас се проведоха  игри „Знам и мога в интернет“, в която те се запознаха с различни рискови ситуации, свързани с тормоза в интернет, с цел да усвоят успешни стратегии за справяне с него и игра „Профайлър”, в които чрез онлайн тест с таблет децата имаха възможност да оценят собственото си поведение в примерни ситуации, както и да развият уменията си за справяне с тях. Целта на игрите беше да направи учениците по-чувствителни към онлайн тормоза.  

  Всички деца, които се включиха в инициативата, получиха стикери и силиконови гривни по повод кампанията, а училището ни получи  играта-винил „Знам и мога в интернет“, за да продължим да развиваме добрата инициатива. 

   

 • ПРОМЕНИ В СЕДМИЧНОТО РАЗПИСАНИЕ ЗА VА, VIIA, VIIIA, VIIIБ, X, XI и XII КЛАС ОТ 03.10.2016 Г. ПОРАДИ ОТСЪСТВАЩ УЧИТЕЛ

 • ЗАПОЧНА ПОДАВАНЕТО НА ДОКУМЕНТИ ЗА ПОДГОТВИТЕЛНАТА ГРУПА ЗА УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА

  СОУ „ ВЕЛА БЛАГОЕВА” започна записването на 5 и 6 годишни деца за подготвителна група през учебната 2015/2016 година. Заявленията се приемат в кабинет 212 (училищна библиотека) всеки работен ден от 8:00 до 16:00 часа.

  Необходими документи:
  - заявление по образец;
  - копие от акт за раждане (деца, родени през 2009 и 2010 г.).

 • ПРОМЯНА НА СЕДМИЧНА ПРОГРАМА ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН СРОК НА 2014/2015 Г.

 • УСЛОВИЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СТИПЕНДИИ ОТ УЧЕНИЦИТЕ ОТ ГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП (IX-XII КЛАС)

  Срок за подаване на документи от учениците, завършили основно образование, за стипендии от 10.10.2014 г. до 22.10.2014 г.
  За повече информация се обръщайте към класния ръководител и училищните Правила за отпускане на стипендии.

 • СОНЯ УУДБЪРИ, ДИРЕКТОР НА ЧАРТОВО УЧИЛИЩЕ В СОЛТ ЛЕЙК СИТИ "СИТИ АКАДЕМИЯ", ПОСЕТИ СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  На 29 септември 2014 година на посещение в СОУ "Вела Благоева" беше Соня Уудбъри, директор на Сити Академия в Солт Лейк Сити, САЩ. Тя се запозна с училищните учебни планове, посети няколко класа, разговаря с директора на училището Ангел Янчев и с много учители.  

 • ЗАПОЧНА ПОДАВАНЕТО НА ПРЕДВАРИТЕЛНИ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПЪРВИ КЛАС НА УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА

  СОУ „Вела Благоева“ приема документи за клас на учебната 2015/2016 година.

  Приемането на заявления се извършва всеки работен ден от 8:00 до 16:30 часа в училищната библиотекакабинет 212.

 • ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС ОТ 28.10.2013 Г. (ПОНЕДЕЛНИК)

  УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

  От 28 октомври 2013 г. до 10 февруари 2014 г. Община Велико Търново ще реализира в сградата на училището дейности по проект BG161PO001/1.1-09/2010/033 „Модернизация на образователната инфраструктура чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност на територията на община Велико Търново“. Ще бъде изградена външна изолация, изолация на подпокривното пространство, ще бъдат подменени отоплителната инсталация и осветлението.

  Строително-ремонтните работи ще протекат на три етапа в различни сектори на сградата. В тази връзка се налага създаване на временна организация на учебния процес. Зоните, които се ремонтират, ще бъдат отделени с прегради и в тях няма да се допускат деца и ученици. Временно класните стаи на паралелките от I до IV клас и подготвителната група ще бъдат сменени. Кабинетната система на обучение за учениците от V до XII клас ще бъде заменена с обучение за всяка паралелка в една класна стая. Училището ще запази работата си на една смяна. Дневният режим няма да бъде променян. Учебните часове ще започват от 8:00 часа. Полуинтернатните групи (занималните) ще започват и завършват работата си по установения график.

  Промяна на класните стаи за децата от подготвителна група и учениците от I до XII клас от 28.10.2013 г.

  Разчитаме на Вашето съдействие за безопасното придвижване на детето Ви от дома до училище и обратно.

  За всяка промяна ще бъдете своевременно уведомявани от класните ръководители, чрез информационните табла в училището и сайта ни в интернет.

  С уважение,
  Ангел Янчев
  Директор на СОУ „Вела Благоева“

 • Публични търгове за отдаване под наем на ученически бюфет и зъболекарски кабинет на 30 октомври 2013 г.

 • УЧЕНИЦИТЕ ОТ СОУ „В. БЛАГОЕВА СЕ ВКЛЮЧИХА В СЪСТЕЗАНИЕ И СПОРТЕН ПРАЗНИК В ПАРК „ДРУЖБА”

  Четири отбора шестокласници от СОУ "Вела Благоева" участваха в състезанието "Ние знаем как да бъдем здрави", организирано от РЗИ на 11.10.2013 г. в парк "Дружба" - един отбор от VIБ клас и три отбора от VIГ клас.

  Заедно с още 25 отбора от всички училища в общината състезателите мериха сили в образователни игри на тема здравословно хранене и последици от употребата на алкохол, като изпълняваха и различни физически упражнения, решаваха игрословици, правиха тестове.

  Отборът на VIБ клас в състав Ема Терзиева, Ивет Тодорова и Светослав Каназирев зае второ място с време 3:11 минути и само с една точка по-малко от максималния сбор 18 на победителите.

  Децата получиха награди, а СОУ „Вела Благоева” ваучер за 50 лв за книги от книжарница "Хеликон".

  На 12.10.2013 г. първокласниците, заедно с класните си ръководители М.Иванова, Л.Неделчева и П. Дамянова имаха спортен празник в Парк "Дружба", организиран съвместно със Спортен клуб "Спортувам инфо". Децата караха ролери, тротинетки, въртяха обръчи, скачаха на въже и се спускаха по въже, храниха "акулата", играха хокей на малки вратички. Много родители бяха дошли заедно с децата си в парка и се забавляваха заедно. Малчуганите си тръгнаха щастливи и доволни.

 • МАЛКИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ ЗАПОЧНАХА ЗАНИМАНИЯ ПО ПРОЕКТ УСПЕХ

  МАЛКИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ ЗАПОЧНАХА ЗАНИМАНИЯ ПО ПРОЕКТ УСПЕХ ЗА УЧЕБНАТА 2012/2013 Г.. Ще се обучават по програма "Нашата общност" на Джуниър Ачийвмънт. Те ще разберат как хората живеят и работят заедно в една общност, ще се запознаят с икономическата роля на държавата, с кръговия поток на парите в икономиката, ще разберат, че за производството на различни видове стоки се използват различни стратегии. Очакват ги срещи с държавни служители, с консултанти-доброволци и много други приятни емоции.


   

 • ВЪЗСТАНОВКА, ПОСВЕТЕНА НА 100- ГОДИШНИНАТА ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА, ОРГАНИЗИРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА 6 ОКТОМВРИ КЛУБ „ТРАДИЦИЯ"

  Уникална историческа възстановка, посветена на 100-годишнината от Балканската война, организира във Велико Търново на 6 октомври клуб „Традиция". До момента толкова мащабна възстановка у нас, а и на Балканите, сподели ръководителят на търновският клуб Върбан Минев

  Възстановката на събитието ще започне в 10.30 часа в събота пред Паметника „Майка България", където ще има почетен караул и панихида за загиналите. От там облечените в униформи на българската армия от преди век членове на клуб „Традиция" ще се отправят към района на Старато военно училище, където са били казармите на 18 Етърски пехотен полк от 1891 до 1945 година.

  Пред Арката на генералите, под звуците на духова музика, ще бъде пресъздадено изпращането на войниците на фронта. Самите „бойни действия" ще се разиграят на футболния терен в центъра на града. В петък там ще бъдат изградени турските табии. Както е било преди 100 години, българските войници ще настъпват от север на юг. Битката ще е максимално автентична. За пресъздаването й ще се използват оръжия и пиротехника от киноцентъра в Бояна. На изградените позиции ще гърмят 50 пушки „Манлихер", на въоръжение в армията тогава, четири тежки картечници „Шварц-Лозе" и четири оръдия. Зрителите ще видят и прочутата българска атака на нож, обясни още Върбан Минев.

  След военната операция гостите и жителите на града ще имат възможност да посетят военнополевия лагер, да опитат бобена чорба, на място опечен хляб за „войската" и чаша вино, каквато се е полагала по онова време на всеки боец.

  Шест месеца е продължила подготовката на клуб „Традиция" за възстановката. Всеки от членовете сам си е ушил униформата и набавил снаряжението. Огромна помощ е оказал НВУ „В. Левски". Съдействие оказва и Община В. Търново, която е одобрила възстановката и я е включила в програмата на националните чествания на 100 годишнината от Балканската война.

  Дарикнюз

 • СОУ "Вела Благоева" организира нов електронен дневник

  СОУ "Вела Благоева" организира нов електронен дневник през месец ноември. Използвайки информационна система "Електронно училище", ние се надяваме да подпомагаме учебния процес и да подобрим комуникацията между учители и родители.

  За да заявите желанието си да ползвате услугата електронен дневник, представете на класните ръководители свой мейл адрес до 15 ноември. На този мейл адрес всеки родител ще получи потребителското си име и парола за достъп. 
  Можете да изпращате заявките си и на следния адрес souvb.ednevnik@gmail.com, като съобщението съдържа следната информация: 
  1) трите имена на ученика и клас
  2) трите имена на родителя

 • Читателски дневници и хербарии изработиха през лятната ваканция учениците от IIIВ клас

  С много игри и веселие си отпочинаха през лятната ваканция учениците от 3В клас, но не забравиха да четат и книги. "В началото на учебната година видях направените читателски дневници от учениците. А за да са по-интересни часовете по Човекът и природата, те са направили и своите първи хербарии" - сподели класната им ръководителка Лили Неделчева.

 • Четвъртокласниците от СОУ „Вела Благоева” спечелиха I място на Общинския кръг на Олимпиадата „За енергията”

  ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИТЕ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” - В. ТЪРНОВО, СПЕЧЕЛИХА ПЪРВО МЯСТО НА ОБЩИНСКИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА „ЗА ЕНЕРГИЯТА”. Състезанието се реализира от „Е.ОН” и Министерството на образованието, науката и младежта по проект „За създаване на едно грамотно по отношение на енергията поколение”. Ивайло Милков Иванов от IVа клас, Ема Даниел Терзиева от IVб клас и Добромир Стефанов от IVв клас са получили максимален брой точки в надпреварата, затова те ще представят общината в областния кръг. След това най-добрият отбор на област Велико Търново ще участва в националния кръг, който ще се проведе във Варна. Олимпиадата е продължение на проведеното миналата година обучение на учители. Трима педагози от Великотърновска област са получили сертификати за обучители, за да предадат знанията си и на останалите свои колеги. „Е.ОН” и образователното министерство, които са в основата на проекта, решиха, че той може да има продължение, и така се роди идеята за това състезание. В деня на олимпиадата децата решаваха тест, в който трябваше да покажат знания за видовете енергийни източници и за енергията въобще. Във втория кръг работата беше практическа и там задачата беше да разкажат и да покажат как токът идва до нашите домове”, обяснява спецификата на конкурса Десислава Дянкова, учител по английски език в СОУ „Вела Благоева” и един от тримата педагози обучители. Тя се е занимавала с подготовката на четвъртокласниците, за които е направен проектът. Осем отбора от Велико Търново, Самоведене и Ресен са участвали в общинския кръг на олимпиадата. До областния са допуснати децата на „Вела Благоева” и отборът на школото в Самоведене, който е останал само на точка след четвъртокласниците на Десислава Дянкова.
  в. Борба

  към фейсбук

 • Проф. Милко Палангурски: "Историците сме като счетоводителите - идваме накрая"

  Гост на СОУ „Вела Благоева” днес бе проф. Милко Палангурски от Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Срещата с учениците от VIII-XI клас бе част от училищната инициатива „Истории от моя живот”. Проф. Палангурски изнесе чудесна лекция за професията „историк” и за работата на университетския преподавател. Сподели факти от детството си, които са го подтикнали към тази кариера. Той е първият университетски преподавател, който помага за професионалното ориентиране на учениците от училището. 
  „Когато завършвахме IV клас, всички написахме какви искаме да станем като пораснем”, спомни си той. „Мнозинството пожелаха да бъдат космонавти и лекари. Аз избрах „археолог”. Когато се срещнахме 10 години след завършването ни, установихме, че съм бил най-близко. Разбира се, по-късно разбрах, че археологията е свързана с тежък физически труд и ровене в земята и се спрях на класическото анализиране на документи.”
  „Професията „историк” само изглежда безопасна”, призна проф. Палангурски. „Всъщност нереализирани художници като Хитлер, оперни певци като Мао Дзедун и недоучили семинаристи като Сталин са причинили смъртта на стотици милиони. Всички те са аргументирали деянията си с историята.”
  Проф. Палангурски сравни историците със счетоводители. „Ние идваме накрая, след като нещата са приключили”, заключи той. 
  Ученици от XI клас провериха пред уважаваният търновски учен тези и твърдения на техните учители по история. За щастие проф. Палангурски потвърди важни факти от живота на Ботев, които обаче правят неговия героизъм още по-голям. „Да, Крали Марко е бил турски васал”, призна проф. Палангурски в отговор на ученически въпрос.

 • Деветокласникът Ангел Топалов, акционер в Учебна компания "VICTORIA" е участник в международен младежки Еко-лагер във Велинград

  От 20 до 26 октомври 2011 г. във Велинград ще се проведе първия младежки международен "Еко-лагер", организиран от Джуниър Ачийвмънт България (ДАБ). Участници  ще са ученици от цяла Европа, работещи по програмите на ДАБ. По време на лагера участниците ще разрешават Еко-казус, чрез който ще подпомогнат опазването на околната среда в планината Родопи. Само 26 ученици от цяла България получиха стипендия, осигуряваща безплатно участие в Еко-лагера. За да получат тази награда, желаещите трябваше да се регистрират в срок, да представят мотивация за участие, насочена към Еко-проблем. Втората стъпка към безплатното участие бе изпит за определяне нивото на владеене на английски език, който ще бъде работния език на Еко-лагера. До изпита по английски език бяха допуснати 40 ученици от България - осем са ученици от В. Търново, а двама от тях - от СОУ "Вела Благоева".

  От нашето училище кандидатстваха трима ученици.  Двама от тях стигнаха до финалния изпит. Това са Ангел Топалов и Преслава Михайлова от IХ клас - акционери на училищната учебната компания „VICTORIA” с ръководител Марияна Христова. В подготовката за интервюто на двамата ученика се включи учителят по "Бизнес етика" на учениците от IX и X клас инж. Славка Проданова и учителят им по английски език Моника Костова.
  Ангел Топалов преодоля успешно всички препятствия. Той ще участват безплатно в Еко-лагера, където ще представя СОУ "В. Благоева". Заедно с двама ученици от XI клас и един от XII клас на Гимназията по туризъм, Ангел ще защитава престижа на Велико Търново и България!

 • СЪВМЕСТЕН ПРОЕКТ С КОРПУСА НА МИРА И РЗИ

  Последната седмица от месец септември училището реализира проект съвместно с Корпуса на мира и с подкрепата на Регионалната здравна инспекция. Какво споделиха единадесетокласничките Павлина и Дияна и доброволеца Ашли Лейг, както и какво предстои през тази учебна година можете да разберете от интервюто проведено с тях в сутрешния блок на телевизия Евроком Царевец на 30 септември 2011 г., което любезно ни беше предоставено от телевизията с цел публикуването му в Интернет.

  Виж интервюто.

  От 25 до 26 октомври предстои работна среща по проекта "Европейските деца на една сцена", на която домакин ще бъде училището. Координатора Розалия Димкова, ученици и учители усилено се подготвят за нея.

 • Д-р Мавроди Калейнски представи лекарската професия пред седмокласниците

  В поредицата срещи „Истории от моя живот” седмокласниците от СОУ „Вела Благоева” се срещнаха с д-р Мавроди Калейнски - акушер-гинеколог, заместник-председател на районната колегия на българския лекарски съюз. От дълги години практикува професията си в града, има множество специализации и публикации, участвал е в международни обучения и конференции в САЩ, Холандия, Унгария, Англия.

  Д-р Калейнски се върна години назад във времето, когато е бил ученик в английската гимназия в Русе. Тогава негов учител му дал книга на английски език за генетиката, тя отключила у него интереса към медицината. Той разказа на малчуганите за трудностите при завършването на Медицинската академия и решението си да специализира „Акушерство и гинекология”. По неговите думи, това е „единственият случай в медицинската практика, когато от един пациент стават двама, трима или повече”. Фактът, че малките деца са искрени и никога не шмекеруват, го накарал да се посвети на най-малките от тях – новородените.

  Интерес сред слушателите предизвика фактът, че първите бебета, на които е помогнал да се появят на бял свят, са близнаци, бивши възпитаници на СОУ „Вела Благоева”. От своя страна, домакините споделиха, че единият сега е студент по биоинформатика в Пловдивския университет и често пише във форума на сайта на училището много интересни факти в раздела „Биология и здравно образование”.

  Д-р Калейнски разказа с болка за времето, когато е участвал в международна мисия на Организацията за сътрудничество в Европа по време на войната в Босна и Херцеговина и Косово. „Най-тъжният случай от моята практика е, когато учител, противопоставен на собствените си ученици, избива децата от класа и техните родители.” Съвсем спонтанно учениците запитаха защо такова нещо се случва. Д-р Калейнски обясни, че е много трудно да отговориш на въпроса защо хората воюват и защо етническата им принадлежност може да предизвика толкова много омраза и нещастие.


  Срещата продължи като чисто приятелски разговор между госта и учениците. Те имаха възможност да зададат всички въпроси, които ги вълнуват: Как се раждат бебетата? Защо понякога се раждат близнаци? Мога ли да забременeя, без да съм имала полов контакт? Каква връзка имат детето и неговите родители по отношение на кръвната им група?

  45 минути се оказаха недостатъчни за отговорите на всички въпроси. Най-любопитните останаха и през междучасието, за да видят как се решава генетична задача.

 • ЕЛЕКТРОНЕН ДНЕВНИК 2010/2011

  Можете да видите актуални данни за учениците от III до XII клас в електронния дневник на училището. Посетете секцията Електронен дневник и се запознайте с инструкциите за ползането му:

  За да видите данните на вашето дете в електронния дневник, е необходимо да използвате датата на раждане по ЕГН на ученика и номера му в клас (дата на раждане-номер в клас).
  Например, ако детето ви е родено на 01.01.2002 г., учи в 2 Г клас и е № 5 в класа, то е необходимо да изберете от списъка: 2 клас и " г " паралелка. А идентификационният номер е 024101-5.
  При проблем с достъпа до дневника, моля, обадете се на класния ръководител или пишете на училищния е-мейл адрес

  (sou_vb_vt@abv.bg).

 • Световният ден за ремонт на климата в СОУ "В. Благоева"

  Младите природозащитници от шести и седми клас на СОУ  „Вела Благоева” организираха акция, посветена на Световния ден за ремонт на климата с помощта на своите учители.
  Те изразиха тревогата си  от покачване нивото на въглеродния диоксид в атмосферата и я споделиха със своите съученици, родители и общността на кватал „Бузлуджа”, като организираха акция в училищния двор.

  На нея те оповестиха две новини:
  Лошата новина
  Науката сочи едно: глобалното затопляне е по-бързо от всякога и хората са отговорни за това. Доказателствата са навсякъде около нас!
  Към момента нивото на въглеродния диоксид в атмосферата е достигнало 390 ppm и бързо се увеличава. Учените казват че при 450 ppm ще настъпят необратими промени в климатичния цикъл на планетата и това ще доведе до повратни промени в нашата планета и нашия живот.
  Добрата новина
  Не губи надежда! И ти можеш да помогнеш за спиране на глобалното затопляне, като предприемеш действие и разпространиш числото 350. Връщането до 350 означава преобразуване на света. Означава строеж на слънчеви електроцентрали вместо ТЕЦ, засаждане на дървета вместо изсичане на гори, увеличаване на ефективността и намаляване на отпадъците. Достигането до 350 означава разработване на хиляда различни решения – всичките те ще се постигнат много по-лесно, ако има договор, основан на последните научни данни и построен на принципите на равенството и справедливостта. За да постигнем такъв договор се нуждаем от движение от хора, с достатъчно грижа за общото ни глобално бъдеще, които да се включат и да надигнат своя глас.

  Ние сме всичките тези хора!
  Ако само успеем да направим числото 350 известно на всички на тази планета, ние ще упражним наистина сериозен натиск върху политиците. Хората трябва да  разберат, че именно 350 определя границата между успеха и неуспеха на всички климатични преговори.
  Йоана Костадинова, Надежда , Изабел и Светослава от 6а клас израбориха постери със своите послания и така направиха числото 350 известно  за своите съученици.

 • ОТНОВО СПЕЧЕЛИХМЕ "СУПЕР БИТКАТА НА УЧИЛИЩАТА" НА СУПЕРМАРКЕТИ "ПИКАДИЛИ"

  Над 5000 души от 11-те града, в които присъства Пикадили, премериха силите си в кампанията на търговската верига “Супер битката на училищата”. За трета поредна година Пикадили дарява необходими за образованието на българските ученици съоръжения. Тази година в подкрепа на своето училище можеше да се гласува както на сайта на кампанията, така и чрез Facebook. Според очакванията по-голяма част от участниците са се включили чрез социалната мрежа.

  За първа година Пикадили даде възможността на всички участници да посочат какво е най-необходимо за училищата според тях. Те можеха да избират между спортно оборудване и екипировка, ново оборудване за кабинетите, компютърно оборудване и софтуер, както и българска и чуждоезична художествена литература. Резултатите от гласуването показват, че компютърното оборудване е най-желаният подарък за учениците в България, като веднага след него се нарежда спортното оборудване и екипировка.

  Съгласно регламента на 05 октомври 2010 г.  бяха обобщени резултатите от вота. В Бургас победител е ОУ “Св. Климент Охридски”, в София - 30 СОУ, във Велико Търново - СОУ "В. Благоева",  както миналата година, във Варна - МГ “Д-р. Петър Берон”, в Габрово - ПМГ “Академик Иван Гюзелев”, във Видин - СОУ “Цар Симеон Велики”, в Ловеч - ГЧЕ “Екзарх Йосиф I”, в Стара Загора - І ОУ "Георги Бакалов", в Пловдив - ОУ "Княз Александър I", в Самоков и Ямбол победителите са същите както през 2009 г. - съответно  СОУ "Отец Паисий" и ПМГ "Атанас Радев".

  При определянето на наградата за всяко от училищата ще се вземат в предвид предпочитанията на всички, които са гласували за тях. Класовете, поканили най-много хора да гласуват за тяхното училище на сайта на кампанията, ще получат  персонални подаръци от Пикадили – красиви училищни аксесоари или билети за предстоящата премиера на новия филм „Хари Потър и даровете на смъртта”. Ще им бъде присъдена и титлата “Герои на училището".
  Пикадили

  КЛАСИРАНЕТО

  гр. Бургас - ОУ "Св. Климент Охридски", 1 A клас
  гр. Варна - МГ "Д-р Петър Берон", 9 Г клас
  гр. Велико Търново - СОУ "В. Благоева", 12 А клас

  гр. Видин - СОУ "Цар Симеон Велики", 8 Б клас
  гр. Габрово - Природоматематическа Гимназия "Академик Иван Гюзелев", 12 А клас
  гр. Ловеч - ГЧЕ "Екзарх Йосиф I", 9 В клас
  гр .Пловдив - ОУ "Княз Александър I", 5 В клас
  гр. Самоков - Средно Общообразователно Училище "Отец Паисий", 11 А клас
  гр. София - 30 СОУ, 6 А клас
  гр. Стара Загора - I ОУ "Георги Бакалов", 3 А клас
  гр. Ямбол - МГ "Атанас Радев", 11 Г клас

  Наградите ще бъдат осигурени от Пикадили до 01.11.2010.
  Супер битката на училищата

 • Актуални документи за учебната 2010/2011 г.

  В секциите Ученици, Седмична програма и Документи можете да видите:

  - списъци с учебниците от 8 до 12 клас;
  - график за нациналното външно оценяване за IV клас и за XII клас (ДЗИ); 
  - график за външното оценяване за VII клас (изпити);
  - седмичната програма за първия учебен срок на учениците;
  - графика на учебното време: продължителност на първия и втория учебен срок по класове, ваканции и неучебни дни;
  - Правиник и Годишен план на училището.

  Очаквайте още актуални за първия учебен срок документи и друга полезна информация. 

 • 10 УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВАТ МОДЕРНИ СПОРТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ ОТ ПИКАДИЛИ

        Ежегодната инициатива на водещатаверига супермаркети Пикадили Стани героят на училището се проведе в периода 03.09 – 18.10.2009 г. и предизвика интереса на хиляди българи, които искаха да помогнат на тяхното бившо или настоящо училище, като дадат своя вот за него. Десете училища, победители в кампанията получават спортни съоръжения по техен избор от Пикадили. Съгласно регламента на 26 октомври 2009 г. в присъствието на нотариус бяха обобщени резултатите от вота. 
   
         Победителят от Велико Търново - СОУ "В. Благоева" вече получи спотните съоръжения от Пикадили. 

             
   
        От 20 ноември 2009 г. учениците могат да ползават новите фитнес уреди по време на часовете по физическо възпитание и спорт, както и през свободното време.  
 • Гласувай и стани героят на училището

  Здравейте, 

  СОУ "Вела Благоева" засега е на първо място в играта на "Пикадили" "Гласувай и стани героят на училището". Ако останем първи до 18 октомври, т.е. до неделя, ще получим спортни съоръжения от веригата магазини. Сигурен съм, че много от вас са ни подкрепили. Необходимо ни е още едно малко усилие Усмивчица.

  Временно класиране на 18 октомври: 

  1 място: СОУ "В.Благоева" 329 гласа 
  2 място: ПГЕ "А.С.Попов" 176 гласа 
  3 място: ОУ "Бачо Киро" 29 гласа 

  След обобщаване на резултатите на 26.10.2009 г. станахме наистина победители, а до 15 ноември очакваме новите спортни съоръжения, както уточни  г-жа Стоянка Кънчева - представител на "Пикадили".

Големина на шрифта

 

 

Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
1186
1091
15184

Вашето IP: 3.236.112.70

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.