logo

СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ FREDERICK UNIVERSITY, НИКОЗИЯ, КИПЪР КАТО ЧАСТ ОТ ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТ ПРИРОДА

Леа и Константинос са университетски преподаватели от Никозия в Кипър и работят по проект iLIFE-TROODOS, финансиран както и проект ПрироДа по Програма LIFE на ЕС.

Целта и на двата проекта е обща - популяризирането и получаването на по-голямо разбиране и подкрепа от определени целеви групи от обществеността за европейската екологична мрежа Натура 2000.
В СУ "Вела благоева" бяха създадени два клуба и две класни стаи по проект ПрироДа, на които издателство Просвета предостави мултимедия и учебни ресурси под формата на помагало ПрироДа за учителите и платформата Mozabook.
Ученици, участвали в проектните дейности споделиха любимите си моменти и преживявания пред гостите от Кипър. Рая от VIВ организира играта за нашия екологичен отпечатък, Симона от VIВ предизвика всички участници в срещата да имитират природата без думи, Гергана от VIВ разказа за горската ни разходка и нейното отношение към растенията в нея, а Галимир и Симона от VIA споделиха с какъв интерес са направили компост. Гери припомни на всички чудесната ни екскурзия до гр. Белене, Парк Персина и наблюдението на многобройните птици в него.

Работният език на срещата беше английски и децата комуникираха изключително успешно. Гостите се включиха с удоволствие в игрите, след което на свой ред разказаха за своята работа по популяризиране на Национален парк Тродос в Кипър, който е разположен в едноименната планина и по-голямата му част е включена в мрежата Натура 2000. В него са обособени кътове за туристи, информационни табели и билбордове разкриващи парка като национално богатство, в което посетителите могат да се докоснат до усещането за пролет, лято, есен и зима, което е невъзможно на други места в страната. Показаха и растения ендемити, животни, посетителския център на парка и удобствата , създадени за туристите.
В края на срещата обсъдихме възможности за сътрудничество по програма Еразъм, като гостите предложиха да включим и училища в Испания и Италия, които вече са били техни партньори. 
Гостите бяха приети и от директора на училището, който им представи опита на институцията и участието ни в различни национални и международни програми. 

Благодарим на издателство Просвета, което ни направи част от проект „ПрироДА: Изграждане на информирана подкрепа за европейската екологична мрежа Натура 2000. Възпитание на поколение от обучени и знаещи поддръжници”! Вече сме едни от тях!

 

 

Share

Големина на шрифта

 

 

Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
181
1025
22012

Вашето IP: 100.28.227.63

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.