logo

ПЪРВА УЧЕНИЧЕСКА ОЛИМПИАДА ПО РЕЛИГИЯ В СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

Първа ученическа олимпиада по религия организираха Богословският факултет на Великотърновския университет и СУ „Вела Благоева“. В олимпиадата се включиха 25 деца от III до V клас на училището във Велико Търново, както и 22-ма от връстниците им от ОУ „Васил Левски“ в Разград. За един астрономически час децата отговаряха на 15 тестови въпроса за християнските празници и основни богословски познания и писаха кратко съчинение в отговор на духовно-нравствен въпрос, свързан с прошката. Всички участниците ще получат в навечерието на Възкресение Христово по едно евангелие за деца, издадено от Ловчанската митрополия, а най-добре представилите се ученици и награди от училището.    

 

В часовете за занимания по интереси от тази учебна година в СУ „Вела Благоева“ - Велико Търново децата от началния етап изучават православие. Всеки петък по един учебен час следобед учители по български език и по история преподават религия по учебниците, одобрени от просветното министерство, разказа училищният директор Ангел Янчев: „Министерството на образованието и Българската православна църква от години имат споразумение да се насърчава обучението по религии, това правим. Най-активни са учениците от трети и четвърти клас, заедно с петокласниците – около 200 ученици. Познанието на православието, на религията, на християнството е основа на възпитанието на младите българи“. 

„Уча религия, защото ми е интересно. Уча вярата в боговете, уча как навремето са изпълнявали своите обичаи народите“ - сподели Симеон от IVA, а Цветелина от същия клас каза: "Интересно да разбера защо българските празници са твърде много. Според мен Господ е добър. Обича по принцип добрите хора, лошите ги игнорира“. 

Най-добре в първата олимпиада по религия се представиха: Николай Байчев - IIIГ, Анна Мария Александрова - IIIБ , Кристияна Узунова - VВ 

в-к Борба  БНР

 

Share

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
672
1001
20057

Вашето IP: 44.192.254.246

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.