logo

Филтър
 • ОБУЧЕНИЕ НА РОТАЦИОНЕН ПРИНЦИП ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ V ДО XII КЛАС ОТ 24 НОЕМВРИ 2021 ГОДИНА

  Поради намаляване на заболеваемостта в Община Велико Търново под 500 на 100 хиляди души, учениците от V до XII клас се обучават присъствено в сградата на училището по следния график:
    - от 24 (сряда) до 26 ноември 2021 г.  в училище са учениците от V, VII и XII клас;
    - от 29 ноември до 3 декември 2021 г. в училище са учениците от VI, VIII, IX, X, XI и XII клас.
  Учениците от V-XII клас по действащите правила не се тестват, а са задължително с маски в училищната сграда.
  Групата за целодневна отганизация (занималня) за V клас, в която има ученици от различни паралелки, продължава дейността си онлайн.
  Учениците от I-IV клас не участват в ротацията на паралелките, а учат присъствено чрез тестове.
  От 24 ноември 9 от 16 паралелки на начален етап учат в сградата с 42% от всички ученици до четвърти клас. От понеделник 29 ноември 12 паралелки ще учат присъствено в училище с 52 % от учениците на начален етап.
   
 • ПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ ЗА УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВИ И ВТОРИ КЛАС В СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

   
  От 16 ноември 2021 г. (вторник) 96 ученици от шест паралелки: Iа, Iг, IIа, IIб, IIв и IIг, ще учат присъствено в класните им стаи в сградата на училището. Останалите вкъщи деца от тези паралелки ще бъдат обучавани предимно асинхронно.
  Учебните часове и дейности ще започнат по график от 08:00 часа. Необходимото време за тестване ще бъде компенсирано чрез часовете на класа и факултативните часове "Татковина". Тестовете са от вид, при който децата дават слюнчен секрет през пластмасова фунийка, прикрепена към контейнер.
  За учениците, които ще бъдат обучавани присъствено в сградата и са записани в следобедна група, възстановяваме целодневната организация на учебния ден със закуска, обедно хранене и предаване на родителите в 17:30 часа за второкласниците и в 17:40 часа за първокласниците.
  15 ноември 2021 г. (понеделник) е учебен ден за всички ученици, но със заповед на министъра на образованието ще се провежда в електронна среда за училищата, в които има изборни секции. В СУ "Вела Благоева" са разположени 15 секции и всички наши ученици ще учат в Тиймс.
  Подготвителната група няма да има занимания на 15 ноември.
   
 • ГРАФИК НА ИЗПИТИТЕ ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2020 ГОДИНА ЗА УЧЕНИЦИ В САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ

 • СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" ОТБЕЛЯЗА ПЪРВИ НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

  Четвъртокласници от СУ „Вела Благоева” поднесоха цветя пред паметника на Вела Благоева и засвидетелстваха признателността си пред делото на патрона на училището в навечерието на 1 ноември - Денят на народните будители.

   

  Ученици от III до XII клас представиха викторина и рецитали, пяха и танцуваха на училищния празник посветен на Деня  на народните будители. 

  "Аз се надявам, че след време вие ще бъдете будители на българската държавност, на българското общество", пожела на учениците специалният гост на училищния празник професор Милко Палангурски от Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.  

  Гости на празника бяха и Венцислав Спиридонов, председател на Великотърновския общински съвет, Теодора Филева, главен експерт в Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ на Община Велико Търново, Здравка Минчева, старши експерт по математика в Регионално управление на образованието – Велико Търново и др.

  Обществения съвет при СУ "Вела Благоева" поздрави учителите и всички настоящи будители с празника: "Честни журналисти, вдъхновяващи актьори и учители, посветили живота си да възпитават младите в любов към знанието, свободата и България." 

   

   

 • ТРЕТОКЛАСНИЧКАТА МИХАЕЛА ЧЕРНЕВА ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ СЪС СВОИТЕ РОДИТЕЛИ СЕ КЛАСИРА НА ПЪРВО МЯСТО В ОБЩИНСКО СЪСТЕЗАНИЕ „МАМА, ТАТКО И АЗ“

  На 26 ноември 2016 година в рамките на общинска програма „Здрави деца в здрави семейства“ – гр. Велико Търново, Регионална здравна инспекция, съвместно с Регионалното управление на образованието, сектор „Пътна полиция“, към ОД на МВР и Младежкия дом организираха  Общинско състезание по безопасност на движението „Мама, татко и аз“.

  Състезанието е отборно. СУ „Вела Благоева“  се включи в надпреварата с отбор от трима състезатели – третокласничката Михаела Чернева със своите родители. Състезателите показаха отлични познания по безопасност на движението и оказване на първа долекарска помощ. Отборът на училището се класира на първо място. Състезателите получиха грамоти  и подаръчен ваучер.

   

 • СЕДМОКЛАСНИЦИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ПРЕДСТАВИХА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА IX НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

  Седмокласниците  Михаил Радоев и Йордан Стайков от СУ „Вела Благоева“ представиха област Велико Търново на деветото Националното състезание за ключови компетентности по природни науки, което се проведе от 18 до 20.11.2016 г. в гр. Ловеч.  

  „На това състезание учениците демонстрират не само знания, но и умения за работа в екип, комуникативни способности, креативност и оригиналност. Нетрадиционният подход ги провокира да решават сложни практически задачи.” – сподели ръководителят им старши учител Кристина Ганева. Двамата седмокласници се представиха достойно, а отборът на Михаил завоюва второ място и сребърни медали. 

 • РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ НА 23 И 24 НОЕМВРИ 2016 ГОДИНА В СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА

  НА 23 И 24 НОЕМВРИ 2016 ГОДИНА ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ В СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА".

  На 23.11.2016 г. от 17:30 часа за Подготвителната група и за I, II, III и IV клас,
  на 24.11.2016 г. от 17:30 часа за V, VI, VII, VIII, IX, X, XI и XII клас по паралелки.
  Списък на класните стаи и класните ръководители по паралелки за учебната 2016/2017 г.

  Дневен ред на родителските срещи:

  1. Избор на представители на родителите в Обществения съвет на СУ "Вела Благоева".
  2. Запознаване с реда за отсъствие на ученик от училище по уважителни причини.
  3. Успех на учениците и обсъждане на предстоящи дейности на паралелката. 

 • СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ НА ЧАСОВЕТЕ ЗА ПЪРВИ СРОК НА УЧЕБНАТА 2014/2015 ГОДИНА

 • ПУБЛИЧЕН ТЪРГ ЗА ОТДАВАНЕ ПОД НАЕМ НА УЧЕНИЧЕСКИ БЮФЕТ

 • РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ ПРЕЗ НОЕМВРИ

  Педагогическият съвет на училището насрочи родителски срещи на следните дати:

  - 29.ХІ.2011 г. (вторник) за  подготвителната група и за начален етап (II-IV клас);

  - 30.ХІ.2011 г. (сряда)  за прогимназиален и гимназиален  етап (V-XI клас).

  Родителските срещи ще се проведат от 18:00 часа в класните стаи на паралелките.

  Присъствието на родителите е задължително.

 • „Пешеходен автобус“ за първолаци. Две учителки осигуряват безопасно придвижване на учениците в квартал без нито една пешеходна пътека

  „ПЕШЕХОДЕН АВТОБУС” ОСИГУРЯВА БЕЗОПАСНО ПРИДВИЖВАНЕ ДО УЧИЛИЩЕ ЗА ДЕЦАТА НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Автобусът се движи от началото на тази учебна година и засега в него „се качват” първокласниците. Така родителите, които нямат възможност всеки ден да изпращат децата си до входната врата на школото, са спокойни, че малчуганите ще пристигнат живи и здрави. Защото се оказва, че за да стигнат от „Зоната” до училището си, децата пресичат цял квартал, което е опасно приключение за тях по много причини.

  Всъщност пешеходният автобус представлява две учителки. Те са класни на двата първи класа в СОУ „Вела Благоева” - Теодора Тодорова и Галя Димитрова. Тяхна е идеята да събират сутрин всички деца, които живеят в кв. „Зоната” и трябва да стигнат до школото, което пък се води в кв. „Бузлуджа”. Двете педагожки са определили три-четири спирки по пътя си, на които всяка сутрин ги очакват родителите и децата. Родителите отиват на работа, а децата тръгват с двете си учителки към училище.

  Всички малчугани са облечени в светлоотразителни жилетки, забелязват се отдалече и представляват развеселяваща гледка за всички, които тръгват рано на работа.

  „Истината е, че ние спечелихме много, но спечелиха и децата. Записахме деца, чиито родители работят в центъра на града и по принуда и за удобство ги записват в гимназиите някъде около работното си място. Но най-хубавото е, че това е движение за децата, които сега прекарват свободното си време пред компютъра”, казва Теодора Тодорова. Разстоянието, което тя и колежката й извървяват по два пъти на ден заедно с децата, е не повече от километър. Децата отиват на училище освежени и докато вървят, успяват да научат всички правила за движение по улицата, да опознаят природата и да комуникират помежду си.

  НА ТРИ МЕСТА СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПРЕСИЧА НАТОВАРЕНОТО УЛИЧНО ПЛАТНО. На нито едно от тези места няма пешеходна пътека. А още по-лошото е, че растителността е станала толкова висока, че дори и сега, когато храстите и дърветата са останали без листа, видимостта е малка. „Истината е, че в квартала изобщо няма нито една пешеходна пътека. Нямаме представа колко докладни записки и писма е изпратил директорът ни до предишния кмет на общината д-р Румен Рашев, но никакъв резултат”, допълва и Галя Димитрова. Затова двете учителки се видели принудени да се оборудват с палки, на които пише: „Внимание - деца”, и да спират принудително движението, за да пресекат малчуганите.

  Глутница кучета, които стара жена храни на едно от кръстовищата, е другата заплаха за децата, а и за възрастните. Заради озверелите кучета към забавната процесия сутрин се присъединяват и по-големи ученици от училището. Децата видели първата сутрин по-малките си съученици и двете учителки и поискали разрешение да вървят заедно.

  ТОЧНО ОКОЛО 100 МЕТРА Е ТРОТОАРЪТ, ПО КОЙТО ВЪРВЯТ ДЕЦАТА И ВЪЗРАСТНИТЕ по пътя за училището. При това той не е нормален тротоар. По повечето разстояние обаче дори и такъв няма, а там, където все пак общината е направила някакъв тротоар, той е превърнат в паркинг. „Общо взето шофьорите са толерантни към нас, спират, намаляват, когато ни виждат, че се движим в група. Но това вървене по улицата си е опасно, особено през зимата”, признава г-жа Тодорова.

  За около 20 минути изминават разстоянието до класните си стаи малчуганите. Първата спирка е навътре в кв. „Зоната” и там двете педагожки очакват малките си пътници точно в 7:25 часа. След това през около стотина метра има още няколко сборни пункта, където чакат родители и деца, пременени със светлоотразителни жилетки.

  Вечер по същия път обратно Теодора Тодорова се прибира с децата. Тя ги предава на родителите им и чак тогава продължава към дома си.

  Сашка АЛЕКСАНДРОВА, в. Борба

 • СОУ „Вела Благоева“ отново е одобрено по програмата „Училищен плод“

  При първия прием по схемата „Училищен плод” бяха одобрени 297 кандидати. Близо 100 000 деца от 714 училища от днес ще получават плодове и зеленчуци до края на учебната година. Схемата следва политиката на ЕС за подобряване на общественото здраве и предотвратяването на социално значими болести.
  „Училищен плод” се прилага на територията на цялата страна в рамките на учебната година и обхваща децата от детските градини до учениците от ІV-ти клас. Финансовата рамка на схемата е над 3.6 млн. лв. Финансирането е по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. ДФ „Земеделие” ще изплаща финансова помощ за извършени до 40 доставки.

  Координатор по програмата от страна на СОУ „Вела Благоева“ е Дияна Атанасова, помощник-директор.
  Списъкът с одобрените кандидати е качен на сайта на ДФ „Земеделие”.

 • Ученици и учители от СОУ „Вела Благоева” посетиха океанариума в Лисабон, разкривайки тайните на водата

  Седмокласничките Ралица и Кристина и четирима учители от СОУ „Вела Благоева” - Розалия Димкова, Иванка Николова, Галя Димитрова и директорът Ангел Янчев, бяха за една седмица в Португалия на визита по училищния проект „Откриватели на тайната на зеления глобус” по програма Коменски.

  Идеята на проекта е младите хора да влязат в ролята на изследователи, разкриващи тайните на живота – тайната на водата, организмите и ландшафта.  Докато се забавляват и подобряват езиковите си  умения, младежите развиват сензитивност към екологичните проблеми, отговорност и уважение към природните богатства на всички европейски страни. Като използват новите информационни технологии, развиват и умения да проучват и анализират компонентите на околната среда.”, сподели г-жа Димкова.

  На 6 ноември българската делегация пристигна в град Сантарей. Любезните домакини от групата училища „Дон Жуао II”, подпомогнати и от общината на Сантарей, организираха една вълнуваща работна среща. Ралица и Кристина бяха настанени в семейство на учителка от училището домакин. „Да съпоставя двата близки езика – испански и португалски, по време на престоя си в Сантарей, беше изключително забавно и полезно за мене”, сподели Ралица, която от тази година изучава испански език в училище.

 • Електронният дневник е актуализиран към 05 декември 2010 г.

  Последна актуализация на електронния дневник към 5 декември 2010 г.

  Във Великотърновското училище СОУ ”Вела Благоева” използват успешно от една година електронен дневник. Системата позволява електронна обработка на данните за присъствието и оценките на учениците, както и информация за организацията на учебния ден. Така учители и родители не само се информират, но и взаимно се контролират.

  С персонален код в електронния дневник родителите могат да следят отсъствията, оценките и забележките на децата си.
  Зорница Маринова:
  – Дъщеря ми е ученичка в 5Б клас и смятам, че това е нещо изключително полезно! По този начин имаме постоянен достъп до оценките на децата и следим тяхното развитие.
  Марияна Христова, зам.-директор на СОУ "Вела Благоева":
  – Това наистина е най-бързият начин да информираме родителите какво точно се случва в училище и какви промени са настъпили.
  Учениците, които до сега са разчитали че родителите им нямат време да ходят в училище вече не могат да крият бележника си.
  Момче: 
  – Те виждат, ако някога съм скрил оценки, но много рядко се е случвало, когато имам някоя слаба оценка.
  Момче: 
  – Не крия, това е училище и каквото покажеш трябва да бъде представено на всички и да се знае!

  Автор: Зорница Илиева - Велико Търново

  Канал 1

  Репортажа може да бъде видян и в секция "Видео"

 • ГИМНАЗИСТИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА'' ПОСЕТИХА ФОРУМА „ИНВЕСТИРАМЕ В ХОРАТА, ПРЕОБРАЗЯВАЩИ ЕВРОПА” НА ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ

  Ученици от СУ „Вела Благоева'' посетиха на форума „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа” на Джуниър Ачийвмънт. Събитието се проведе в креативна обстановка Ну Бояна Филм Студиос по случай 20 годишния юбилей на организацията в България

  В началото на форума JA България  обяви създаването на български Център за развитие на предприемачески компетентности и образование, част от European Entrepreneurship Education Hub (EE-HUB) – постоянен консултативен орган към институциите на Европейския съюз и съвместна инициатива на JA Европа и Citi за формиране на политики. Целта на EE-HUB в България е разработването и прилагането на национални политики в контекста на препоръките на Европейския съюз, включително и разработването на дългосрочна национална стратегия за развитие на предприемаческите компетентности и образование, като ключов фактор за успешното икономическо развитие на страната и просперитета на българското общество.

  Специалният форум „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа – чрез образование и иновации“ има за цел да събере различни гледни точки, търсещи отговор на въпроси като „Каква е новата Европа, към която се стремим?“, „В какъв свят искаме да живеем?“, „Какво образование е необходимо на следващите поколения, за да решават предизвикателствата и да живеят щастлив живот?“ 

   

 • ЕДНА НЕОБИКНОВЕНА ЕСЕННА ВАКАНЦИЯ ЗА ГИМНАЗИСТИТЕ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА

  Група гимназисти от СУ Вела Благоева” са посетили интересни забележителности като Цари Мали Град, Паничище, Рила и Сапарева баня. Фотографът на групата Антония Димитрова сподели: „Бяхме очаровани от добрата организация, историческите факти, които научихме в Цари Мали Град, чистият въздух, прекрасните гледки в Рила планина. Седемте рилски езера са нещо великолепно, нещо истинско, живо и магическо. Горди сме, че имаме такава страна, такава природа и забележителности. Това, до което се докоснахме... пожелавам на всеки един да види и усети!.”

  Потопени в магията на планината, двадесетината туристи от училището са имали много емоции и забавления. Благодарни са на своите всеотдайни учители Данаил Христов и Незабравка Вачкова, които са направили всичко, за да бъдат част от това вълнуващо преживяване, да видят и научат нещо ново.

   

 • ЕСЕНЕН КАРНАВАЛ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПЪРВИ ДО ЧЕТВЪРТИ КЛАС ПОДГОТВИХА ГИМНАЗИСТИ ОТ СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  Карнавал "Загадки и мистерии" подготвиха гимназистите от XII клас на СУ "Вела Благоева" в последния ден преди есенната ваканция за малчуганите от начален етап. Заедно със своята учителка по Предприемачество гимназистите Кристина, Елица, Цанко, Дениз и Ивайло подготвиха много изненади, карнавални костюми, гримове и аксесоари за  празника. 

   

 • Проектът за нови учебни планове предвижда наистина реформа за цялата средно-образователна степен след 5 години

  Проектът за нови учебни планове не предвижда намаляване на часовете по история, а напротив – увеличение – каза директорът Ангел Янчев в интервю за Радио „Фокус” – Велико Търново. Той посочи, че по сега действащия учебен план учениците в СОУ „Вела Благоева”, приети след 7 клас, имат общо 260 часа по История и цивилизация за целия гимназиален етап. Новият проект предвижда паралелките в първи гимназиален етап, да имат 270 часа задължителна подготовка. Сравнени със сега действащия план при прием след основно образование в паралелка „Предприемачество” в СОУ „Вела Благоева” , които имат общо 216 часа в гимназиалния етап,  също са повече. „Очевидно е, че става дума по-скоро за увеличаване на часовете, разликата е, че сега са разпределени до XI клас включително, докато в проекта се предвижда дa са разпределени до X клас, но броят на часовете не е намален”. Той посочи, че ученици от XI и XII клас, които желаят интензивно изучаване на История и цивилизация, могат да изберат профилирани паралелки, в които избираемите часове по предмета присъства и в тези класове. Проектите за рамковите учебни планове дават много голяма възможност на училищата да избират профилиращи предмети, по които има интензивно изучаване. От друга страна, ако ученикът се готви по някаква професия, или е избрал природо-математически профил, то часовете по История и цивилизация, в случая, нямат някакво пряко отношение към подготовката на младежа. Директорът на СОУ „Вела Благоева” посочи, че до 9 ноември на интернет страницата ма Министерство на образованието, всички заинтересовани могат да изпращат предложения, становища и бележки по този проект. Той допълни, че в преходните и заключителните разпоредби на проекта е посочено, че тези учебни планове ще влязат в сила в гимназиалните класове едва през 2019/ 2020 и 2020/2021 учебни години, за да могат училищата да се подготвят за тази реформа след 4-5 години. “Защото това наистина е реформа - нещо много ново и различно”, заяви Ангел Янчев.

  Много позитивно е и въвеждането на гражданското образование. То ще се изучава от IX до XII клас включително по 1 час седмично, или общо 139 часа. Точно в гимназиалните етапи, тогава, когато подготвяме бъдещите граждани, е времето и да се концентрираме върху гражданското образование. Това е важно за демокрацията и нейното развитие, които пък са важни за нацията и държавата. 

  Друга възможност е, че учениците, които не желаят да продължават образованието си, ще имат изход с документ, след като завършат X клас. Това беше широко обсъждано и е свързано с възрасттa за задължителното образование в Конституцията – 16 години. И сега на ученици завършващи X клас, се налага да започнат работа или пък пропуските, които имат през годините не им позволяват да продължат образованието си в XI и XII клас. Документът, който ще получават сега ще има много по-голяма тежест, защото ще посочва, че ученикът е завършил първи гимназиален етап. 

  Радио „Фокус” – Велико Търново

   

 • ЗЕЛЕНА ОЛИМПИАДА

  Уважаеми ученици на СОУ „Вела Благоева”,

  Открива се една чудесна възможност да спечелите награди и да докажете вашите екологични знания, гражданско поведение и природозащитни умения.

  Сайтът на Зелена олипиада вече е активен. От днес всеки ученик, които има желание да участва, ще може да се регистрира в онлайн платформата zelenaolimpiada.bg

  Зелената олимпиада е най-мащабната ученическа инициатива с екологична насоченост. Тази година тя е под патронажа на МОСВ и ПУДООС. За първи път партньор е Националният природонаучен музей, който тази година чества своята 125-годишнина.

  Всяка година в инициативата на Образователния портал Академика БГ се включват хиляди деца от 1. до 12. клас от цялата страна. Чрез тестове в специално създадената онлайн платформа zelenaolimpiada.bg те проверяват своите знания за опазването на природата. Тестовете са съобразени с различните възрастови групи, а най-успешно представилите се ученици получават атрактивни награди : смартфон, таблет и музикален плеър. За всяка възрастова група са предвидени първа, втора и трета награда.

  Решаването на тестовете продължава до 25.01.2015 г. След тази дата специално жури ще отличи победителите, които ще получат своите награди в началото на месец февруари 2015 г.

  Оставам с уважение и в очакване на обратната връзка от успешното ви участие!
  Розалия Димкова

 • АНКЕТА ЗА РОДИТЕЛИТЕ

   

   

  Моля, гласувайте на анкетата на сайта, Вашето мнение е важно за нас.

   

  Повече за системата можете да научите в раздела

  електронен дневник

   

   

   

   

   

   

   

 • ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО НЕ Е НОВОСТ ЗА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

  Часовете по „трудово” влизат в крак с времето. Вместо да учат как се включва фенерче и да шият торбички за билки, децата ще усвояват знания как да пестят енергия, да работят в екип и да водят личното си счетоводство .

  Репортаж на БТВ

  „Непрекъснато говорим за бюджет, непрекъснато говорим за пазар, за различните професии... Светът около нас и развитието на децата налагат тези промени, ако искаме те да бъдат мотивирани и ако искаме да сме актуални,” коментира заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

  Предприемачеството нe е новост и за възпитаниците на училище „Вела Благоева” във Велико Търново. От три години предметът се изучава под формата на СИП за учениците от първи до осми клас и като профилиращ предмет за гимназията. „Най-малките учат за парите и за тяхната стойност, най-големите имат учебна компания, правят бизнес планове, имат отдели, президент на компанията и т.н.,” обяснява директорът Ангел Янчев.

  Учениците от XI клас заедно със своята учителката Ивалина Климентинова се включиха в Световната седмица по предприемачество, като на 15.11.2012 г.  беше изнесен открит урок по предприемачество с на тема "Лидерство и бизнес етиката". Учениците се обучават по програма на Джуниър Ачийвмънт България от три години и имат своя Учебна компания - "Виктория". Името не е случайно. Виктория е рожденото име на патрона на училището Вела Благоева. По време на урока учителката демонстрира как  учениците учат икономика не на теория, а чрез поставянето им в условията на реална фирма, в която всеки от тях е акционер и има своята точно определена роля – мениджър, счетоводител, касиер. Учениците трябваше да се изправят пред реални проблеми, част от работното ежедневие на всеки бизнес лидер. Например, след като изгледаха учебен клип, представящ работния ден в един магазин, трябваше да посочат грешките в работата на управителя му и да предложат свое решение за подобряване на организацията. Много успешно се справиха и с решаването на казус, свързан с човешките и професионалните взаимоотношения между работещите във фирмата.  Бяха представени  и част от продуктите, изработени в Учебната компания от природни и екоматериали.  С тях младите предприемачи ще участват на традиционния за училището Коледен базар.
  Главен учител в начален етап Пенка Иванова сподели своя опит като ръководител на клуб "Малките предприемачи в действие" и клуб "Искам да успея" по време на Национална конференция за обмяна на добри практики в областта на извънкласните и извънучилищните дейности по проект "Успех". Конференцията организира Министерството на образованието, младежта и науката от 16 до 18 ноември в град Пловдив.

   

   

   

   

   вестник Янтра днес 

   

   

   

 • КЛУБ "ТВОРЧЕСТВОТО НА БОИЧКИТЕ" ПО ПРОЕКТ УСПЕХ В СОУ „В. БЛАГОЕВА” ЗАПОЧНА СВОЯТА ДЕЙНОСТ ЗА УЧЕБНАТА 2012/2013 Г. ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ

  Клуб "Творчеството на боичките" по проект УСПЕХ с ръководител Иванка Николова започна своята дейност за учебната 2012/2013 г. през месец октомври  Часовете минават в експериментиране с разнообразни техники за рисуване. Участниците в клуба посетиха Художествената Галерия "Борис Денев", където се запознаха с творбите на известни български художници и останаха много впечатлени.

 • ТРЕТОКЛАСНИЦИТЕ НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" ПОСЕТИХА ФИЛИАЛА НА РЕГИОНАЛНАТА НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "П. Р. СЛАВЕЙКОВ" В КВАРТАЛ "БУЗЛУДЖА"

  На 29.10.2012 г. третокласниците на СОУ "Вела Благоева" посетиха филиала на Регионалната национална библиотека "П. Р. Славейков" в квартал "Бузлуджа". Посещението бе организирана по случай Деня на Народните будители съвместно с училищната библиотека. На учениците им бе разказано за възникването на празника, а те рецитираха стихотворения, посветени на този ден и разказаха какво знаят за някои народни будители.

   

 • Ангел Топалов от IX клас участва в еко-лагер във Велинград

  В края на месец октомври във Велинград се проведе първия младежки международен "Еко-лагер", организиран от Джуниър Ачийвмънт България (ДАБ).  Ангел Топалов от IX клас спечели участие в лагера след конкурс.

 • Победители в ежегодното математическо състезание "Черноризец храбър"

  По случай деня на Народните будители 1 ноември във Велико Търново за двадесети път се проведе математическия турнир "Черноризец Храбър". В него взеха участие 350 ученици от областта. СОУ "Вела Благоева" беше представено от 24 ученика - 17 от втори клас, 1 третокласник, 4 от шести клас и 2 седмокласника. Катерина Миленова Тончева от IIБ клас зае убедително първо място измежду останалите 85 състезатали от втори клас. Най-добър в групата V-VI клас е Андрей Златков Върбанов от VIА клас. Добри резултати постигнаха и Михаела Николаева Петрова от IIВ клас, както и Драгослав Пламенов Цветков и Ивет Николаева Петрова от VIA клас.

 • СОУ “Вела Благоева” бе домакин по проект “Европейски деца на една сцена”

  Учители и ученици от Гърция, Испания, Полша, Румъния, Словения и Турция гостува на СОУ “Вела Благоева”. Те си партнират с търновското училище по проекта “Европейските деца на една сцена”. Това е втората инициатива на СОУ по програма Коменски.
  Като начало домакините запознали своите партньори с историческите забележителности на Арбанаси и Велико Търново. На втория ден гостите бяха посрещнати в училището по стара българска традиция – с хляб и сол, закичени със здравец и българска роза. След това обиколиха класните стаи, за да се запознаят с децата и да получат техните поздрави – песни и кратки драматизации на английски език, саморъчно изработени магнити, цветя и разделители за книги.
  На специална среща директорът Ангел Янчев представи образователната система в България и постиженията на СОУ “Вела Благоева” като модерно европейско училище.
  Интереса на чужденците предизвика голямата книга, в която учителите нанасят темите на уроците, които са преподавали през деня. “Последваха паралелни сесии за учителите и учениците, които включваха интерактивни занимания за разчупване на ледовете и запознаване и представяне на държавите от педагозите по забавен и нетрадиционен начин – чрез песни, танци, постери. Вечерта родителите организираха парти за децата гости и техните български домакини, което завърши с фойерверки и торта с цветовете на българското знаме”, разказа преподавателката Розалия Димкова, която е и координатор на проекта.
  По време на визитата в СОУ “Вела Благоева” екипите от седемте училища направили обща пиеса, съставена от седем действия. Тя ще бъде представена на английски език през април в испанския град Ронда. “Младите хора и учителите работиха по групи, като представиха колажи и скечове на тема тийнейджърските проблеми в различните държави, които са наши партньори в проекта. Чрез гласуване беше избрано и заглавието на пиесата, предложено от турската група – “Един за всички и всички за един в Европа”, разказа Димкова.

  На среща със зам. областния управител Любомира Попова преподавателите са обсъдили графика на учебното време в различните държави. След това гостите са посетили Американски колеж “Аркус”. Впечатлен от обстановката и организация на работа в училището един от испанските учители се поинтересувал дали няма свободни учителски места в колежа.
  в.Янтра днес

 • Нашите деца омагьосаха с таланта си партньорите по проекта „Европейски деца на една сцена”

  Децата на СОУ „Вела Благоева” превзеха сцената на градския театър в Гюргево на 24 ноември 2010. Българските носии, танци, музика и талантът на нашите ученици - Ивомила Петкова от V-а клас, Калина Друмева от V-б клас, Тодор Дюлгеров от VIII клас и Камелия Петкова от X клас - заслужиха възторжените аплодисменти и възхищението на всички в залата.

  Основен момент от първата координаторска среща на международния проект беше всеки от участниците да представи страната и училището си по подходящ начин. Единствено нашата група направи това изцяло в духа на проекта – предостави сцената на децата и на техния талант. С емоционалното изпълнение на песента „Една българска роза” Ивомила зарази всички с гласа и чаровната си усмивка. Въодушевлението в залата се повиши при изпълнението на песента „Вода”. Танците на Ивомила и Камелия, тъпанът на Тодор и невероятният глас на Калина бяха заслужено наградени с възторжени аплодисменти. Следващото изпълнение- на песента „Празник всеки ден”, беше закачлив музикален поздрав към всички и се превърна в истинска кулминация на българското представяне. Всички участници в проекта се надпревараха да ни поздравяват за представянето на нашите деца и да изразяват възхищението си от таланта им и от магията на българските песни, танци и носии.

  Ивомила, Калина, Тодор и Камелия – поздравления за достойното представяне на нашето училище и България!

  Отразяване на визитата във вестник "Янра ДНЕС".

 • Духове и вещици забавляваха малчуганите от трети и четвърти клас

  За първи път във Велико Търново отвори врати Къщата на духовете, благодарение на Джеси, Том и Ашли - доброволци от Корпуса на Мира и техни приятели, български студенти от Великотърновския университет. Тридесет малчугани от трети и четвърти клас на СОУ "В. Благоева", заедно с учителките си по английски език Г. Димитрова и Д. Дянкова участваха в забавленията организирани там на празника Хелуин.

  А ето и какво сподели Ашли след празника:

   

  "Скъпи колеги,
  Джеси, Кен и аз ви благодарим за помощта при подготовката и участието в нашата Къща на духовете. Усилията да споделим традиционния ни празник Хелуин с вас и училищната общност във Велико Търново са успех за нас, представителите от Корпуса на мира на САЩ. Чудесните маски в Къщата на духовете и усмивките по лицата на малчуганите направиха от празника Хелуин истинско удоволствие за всички.
  Надяваме се да продължим да правим толкова интересни неща отново заедно!
  Thank you again! BOO!"
  Ashlei Laing
 • Тайни търгове за отдаване под наем на площи

  СОУ „Вела Благоева”
  град Велико Търново, ул. „К. Паница” №1
  0878 642861, http://velavt.net 

  На основание чл. 10 (5) от Наредбата за реда на придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на община Велико Търново  

   

  ОБЯВЯВА

  Таен търг за отдаване под наем на обекти
     -      места за автомати за топли напитки
     -      стоматологичен кабинет
     -      ученически бюфет

  Място за закупуване на документацията за участие в търг а – канцеларията на СОУ „Вела Благоева”, всеки работен ден от 8.00 до 16.30 часа.
  Срок за подаване на писмените предложения – 16.00 часа на 16 декември 2009 г.
  Цена на конкурсната документация – 10 лв., платими в канцеларията на училището; 

  Депозит за участие както следва:
     -     за места за автомати за топли напитки – по 50 лв. за всяко едно от местата;
     -     стоматологичен кабинет – 50 лв.
     -     ученически бюфет – 200 лв.

  Тайният търг ще се проведе на 17 декември 2009 г. в СОУ „Вела Благоева”.

 • Електронен дневник

   

   

   

        Временно електронният дневник не работи поради проблеми с хостинга.    Надяваме се през следващата седмица да е активен и да се ползва за всички  ученици от трети до девети клас.

 • 120 години Народна библиотека "Петко Р. Славейков", В. Търново

  Народна библиотека "Петко Р. Славейков" празнува 120-годишния си юбилей
   
        Седмицата от 16 до 20 ноември 2009 г. беше наситена със събития посветени на юбилея - седмица без такси и глоби, Осма национална конференция "Библиотеки - четене-комуникации",  тържествен концерт в ДМТ "Константин Кисимов". 
        В сряда на 18 октомври ученици от СОУ "В. Благоева" бяха гости на филиал "Бузлуджа" на библиотеката, заедно със своите ръководители на групи по проектите "Училище на две скорости" и "С грижа за всеки ученик".
       На 16 декември 2009 г. от 10 часа в детския отдел на филиал "Бузлуджа" на библиотеката  ще се проведе детско утро под наслов "Да поздравим Дядо Коледа" с участието на ученици от СОУ "Вела Благоева". Ще бъдат обявени и наградени победителите в конкурса "Картичка за Дядо Коледа".
 • Съзтезания и конкурси


  Резултати от конкурса: Мъдрите послания на една книга
  „Малкият принц”от Антоан дьо Сент-Екзюпери
   
  Петокласничката от СОУ „Вела Благоева” Мария Бинева спечели първа награда за разказ в конкурса „Малкият принц”. Повече от 150 ученици са участвали в състезанието, разделени в три възрастови групи. Организатори на конкурса бяха шестокласници, които учат гражданско образование като свободноизбираема подготовка. „Тъжно е да забравиш приятел” е заглавието на разказа, с което Мария успя да се пребори за първата награда в нейната възрастова група. 
  Деница Маринова пък е победител в категорията за най-добра приказна история, разказана от ученик в началния курс. Деница е в четвърти клас и също е избрала да напише разказ по основната тема на конкурса.
      
  С разкази и есета, постери, рисунки и презентации са участвали възпитаниците на гимназията в конкурса. Помощник-директорът Дияна Атанасова беше председател на журито, което вчера раздаде всички награди. 
  Първото място за презентация беше отредено на четвъртокласничката Кристияна Даалиева и на Василена Маринова, която е ученичка в 6 клас. Победители в категорията за есе са Димитър Димитров от шести клас и Станислава Топалова от 11 клас. Най-добър е постерът на Катрин Сабелова от трети клас, а за рисунки награди получиха Дарина Пенчева и Ема Терзиева от втори клас и Детелина Парушева. Във втората възрастова група победители са Екатерина Филева, Веселин Василев и Вероника Крумова. 
  Специална награда журито даде и на учениците, организирали конкурса. Всички ученици получиха грамоти, изработени от организаторите, и книги, предоставени от Лъчезар Минчев, издателя на книгата „Малкият принц” 
      
  Веднага след раздаването на наградите малките артисти от училището показаха първата си постановка. За всички тях това представление е и първо излизане на сцената.
  Диана ГАНЕВА, IX клас
  Михаела ВЪЧКОВА, IX клас

   

  Ученици от четвърти до седми клас представиха СОУ "Вела Благоева" в традиционните зимни математически състезанияи в началото на месец  декември

      На 05.12.2009 г. в ПМГ "Васил Друмев" се проведе ежегодния турнир "Иван Салабашев", в който взеха участие 40 ученика на СОУ "В. Благоева".   Най-добре се представиха четвътрокласниците Йордан Йорданов с 2-рирезултат,   Ивет Петрова с 4-ти и Андрей Върбанов с 6-ти резултат. От третокласниците с най-добро постижение е Кристиян Иванов - 4-ти. Най-много учасници имаше във втори клас, като най добре представил се е Георги Веков. От петокласниците Мария Бинева е с най-висок резултат.
       На 12.12.2009 г. се проведе регионалното Коледното математическо състезание в ПГТ "Д-р П. Берон".  Натрето място от всичките 100  четвъртокласници е Ивет Петрова
  Андрей Върбанов е на шесто място, а съучениците им от IV A клас Драгослав Цветков 
  и Йордан Йорданов са със седмо постижение.  Анелия Петрова от VIIВ клас също завоюва трето място измежду 84 ученика от региона.

  Ръководството на училището поздравява всичките ни участници в математическите състезания и им пожелава още по-добри резултати!  

   

   

   

 • МЗ ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ


  Днес Министерство на здравеопазването обявява Национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности. В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни (дните от понеделник до петък (09 – 13.11.2009 г.)). МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

   

   Министерство на здравеопазването на Република България

   

   

  Заповед на Министъра на образоваието, младежта и науката за определяне на дните от 9 до 13 ноември 2009 г. за неучебни

Големина на шрифта

 

 

Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
933
1091
14931

Вашето IP: 3.236.112.70

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.