logo

Филтър
 • Проектът за нови учебни планове предвижда наистина реформа за цялата средно-образователна степен след 5 години

  Проектът за нови учебни планове не предвижда намаляване на часовете по история, а напротив – увеличение – каза директорът Ангел Янчев в интервю за Радио „Фокус” – Велико Търново. Той посочи, че по сега действащия учебен план учениците в СОУ „Вела Благоева”, приети след 7 клас, имат общо 260 часа по История и цивилизация за целия гимназиален етап. Новият проект предвижда паралелките в първи гимназиален етап, да имат 270 часа задължителна подготовка. Сравнени със сега действащия план при прием след основно образование в паралелка „Предприемачество” в СОУ „Вела Благоева” , които имат общо 216 часа в гимназиалния етап,  също са повече. „Очевидно е, че става дума по-скоро за увеличаване на часовете, разликата е, че сега са разпределени до XI клас включително, докато в проекта се предвижда дa са разпределени до X клас, но броят на часовете не е намален”. Той посочи, че ученици от XI и XII клас, които желаят интензивно изучаване на История и цивилизация, могат да изберат профилирани паралелки, в които избираемите часове по предмета присъства и в тези класове. Проектите за рамковите учебни планове дават много голяма възможност на училищата да избират профилиращи предмети, по които има интензивно изучаване. От друга страна, ако ученикът се готви по някаква професия, или е избрал природо-математически профил, то часовете по История и цивилизация, в случая, нямат някакво пряко отношение към подготовката на младежа. Директорът на СОУ „Вела Благоева” посочи, че до 9 ноември на интернет страницата ма Министерство на образованието, всички заинтересовани могат да изпращат предложения, становища и бележки по този проект. Той допълни, че в преходните и заключителните разпоредби на проекта е посочено, че тези учебни планове ще влязат в сила в гимназиалните класове едва през 2019/ 2020 и 2020/2021 учебни години, за да могат училищата да се подготвят за тази реформа след 4-5 години. “Защото това наистина е реформа - нещо много ново и различно”, заяви Ангел Янчев.

  Много позитивно е и въвеждането на гражданското образование. То ще се изучава от IX до XII клас включително по 1 час седмично, или общо 139 часа. Точно в гимназиалните етапи, тогава, когато подготвяме бъдещите граждани, е времето и да се концентрираме върху гражданското образование. Това е важно за демокрацията и нейното развитие, които пък са важни за нацията и държавата. 

  Друга възможност е, че учениците, които не желаят да продължават образованието си, ще имат изход с документ, след като завършат X клас. Това беше широко обсъждано и е свързано с възрасттa за задължителното образование в Конституцията – 16 години. И сега на ученици завършващи X клас, се налага да започнат работа или пък пропуските, които имат през годините не им позволяват да продължат образованието си в XI и XII клас. Документът, който ще получават сега ще има много по-голяма тежест, защото ще посочва, че ученикът е завършил първи гимназиален етап. 

  Радио „Фокус” – Велико Търново

   

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
15
673
17685

Вашето IP: 3.236.239.91

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.