logo

Филтър
 • ГРАФИК НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРИЕМА НА УЧЕНИЦИ В VIII КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023 ГОДИНА

  ГРАФИК НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРИЕМА В VIII КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023 ГОДИНА

  Заявления за участване в приема се подават на сайта: https://infopriem.mon.bg/ за първо класиране от 5 до 7 юли 2022 г. В служебните бележки (за изпитите) е написан адресът на сайта и необходимите данни за вход на ученика.

  Документи за записване на приетите ученици в VIII клас за учебната 2022/2023 година профил "Обществени науки" в СУ "Вела Благоева" ще  се приемат от 8:00 до 16:30 часа в канцеларията на училището - стая 225,  в дните посочени в графика за записване след всеки етап от класирането.

  На 4 юли 2022 г. от 9:30 часа до градинката на старши учител Кристина Ганева ще се връчват свидетелствата за завършено основно образование на учениците от VII клас.
   
 • Подаване на документи за записване на ученици в VIII клас в профил "Обществени науки" за учебната 2020/2021 година

  Подаване на документи за записване в VIII клас на учебната 2020/2021 г. за профил „Обществени науки“  ще се извършва в канцеларията на училището, стая 225,  от 8:00 до 16:30 часа, както следва:

   - за приетите ученици на първи етап на класиране или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране от 13 до 16 юли 2020 г.

   - за приетите на втори етап на класиране от 20 до 22 юли 2020 г.

   - за приетите на трети етап на класиране на 30 юли 2020 г.

   

 • СПИСЪЦИ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА ПО ПАРАЛЕЛКИ. НЕОБХОДИМИ ТЕТРАДКИ И ПОСОБИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ


  СПИСЪЦИ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА ПО ПАРАЛЕЛКИ

   

  НЕОБХОДИМИ  ТЕТРАДКИ И ПОСОБИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ I КЛАС

  1.     Тетрадки: 10 броя с тесни и широки редове, 10 броя с  големи квадратчета.
  2.     
  Тетрадка голям формат с бели листи.
  3.     
  Сметало.
  4.     
  Тефтерче.
  5.     
  Цветни моливи, флумастери.
  6.     
  Чертожни инструменти: линия и триъгълник (прозрачни).
  7.     
  Черен молив за чертане НВ – 2 броя, острилка, гума.
  8.     
  Несесер (желателно е да не е метален).
  9.     
  Химикали: сини – 3 броя.
  10.  
  Блок за рисуване или скицник.
  11.  
  Акварелни (водни) бои.
  12.  
  Четки за рисуване с естествен косъм – 2 обли (1 тънка и 1 дебела).
  13.  
  Чашка за вода (пластмасова).
  14.  
  Цветни листи А4-10 бр., цветни картони А4 - 10 бр. , ножичка, сухо лепило.
  15.  
  Дъска и ножче, пластилин.
  16.  
  Екип за спорт - анцуг, спортни обувки, тениска (бяла), къси панталонки или клин (за момичетата), къси чорапи.
  17.  
  Мушама за часовете по изобразително изкуство.

  Учебниците и тетрадките по Четене, Писане, Математика, Околен свят, Музика, Изобразително изкуство, Технологии и предприемачество се предоставят безплатно от училището на 15 септември.

   

 • ВТОРО КЛАСИРАНЕ ЗА ПЪРВИ КЛАС

  След второ класиране няма свободни места за ученици в първи клас.

   

 • СВОБОДНИ МЕСТА ЗА ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА СЛЕД ПЪРВО КЛАСИРАНЕ

  Съобщение за родителите на бъдещите първокласници за учебната 2020/2021 г.

  14 са свободните места след приключване на първо класиране в училището.
  На 16 юни резервите ще бъдат записвани при спазване на поредността, определена с жребия от 9 юни.

   

 • СПИСЪК НА КЛАСИРАНИТЕ УЧЕНИЦИ ЗА ПЪРВИ КЛАС НА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА

  СПИСЪК НА КЛАСИРАНИТЕ УЧЕНИЦИ ЗА ПЪРВИ КЛАС НА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА

  Записването на класираните ученици ще се извърши в училищната сграда, помещението „топла връзка“,
  на 11 и 12 юни 2020 г. от 08:00 до 18:00 часа. Със заявлението за записване се предоставя и оригинала на удостоверението за задължително предучилищно образование от подготвителната група в детската градина или училището.

  При наличие на свободни места след първо класиране, информация ще публикуваме на 15 юни 2020 г. Попълването на свободните места ще извършваме  на 16 юни. 

   

   

 • ЕЛЕКТРОННИ АНКЕТИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ЗА ПРОЕКТА ТВОЯТ ЧАС

  Екипът за организиране и управление на проекта „Твоят час“ e подготвил електронни анкети за учениците и техните родители, които имат за цел да установят постигането на целите на проекта. Анкетите са анонимни и могат да бъдат попълвани до 01.07.2018 г.

  Анкети за ученици http://tvoiatchas.mon.bg/Students-Questionnaire.aspx 
  Анкета за родителите: http://tvoiatchas.mon.bg/Parents-Questionnaire.aspx

  tvoiatchas.mon.bg
  С тази анкета искаме да установим какво е вашето мнение за участието ви в избраната от вас дейност по проекта "Твоят час".

   

 • ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИ В СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" ЗА VIII КЛАС С ПРОФИЛ "ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ" ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 ГОДИНА

  21 ученици са записани след ВТОРО класиране в паралелката за VIII клас с профил "Предприемачески".
  Има 5 свободни места за трети етап на класирането. 

  Срока за подаване на заявления за участие в ТРЕТИ етап на класирането е 11-13.07.2017 година. Можете да направите това в ОУ "Бачо Киро" или онлайн на сайта: https://priem.mon.bg/login

   

 • МИЛЕН КОСТАДИНОВ ОТ IIГ КЛАС И РАЯ ЦОНЧЕВА ОТ IVВ КЛАС ПОЛУЧИХА НАГРАДИ НА ОБЩИНСКИ КОНКУРС ПО КАЛИГРАФИЯ

  Милен Костадинов от IIГ клас и Рая Цончева от IVВ клас са учениците от СУ "Вела Благоева", представили училището на Общински конкурс по калиграфия - изкуството да пишем красиво. Състезанието е организирано от Община Велико Търново и ОУ "Неофит Рилски", гр. Килифарево. Милен е на трето място във I възрастова група, включваща  ученици от II и III клас на всички общински училища, а Рая - на второ място във II възрастова група - ученици от IV до VI клас.

  Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към красиво и правилно изписване на буквите и да стимулира тяхната любов към българския език и грамотността. 

 • В ДЕЦАТА Е ЗАЛОЖЕНА ЕСТЕСТВЕНАТА НАСОЧЕНОСТ КЪМ ДОБРОТО, ТЕ ЗНАЯТ КОЕ Е ПРАВИЛНО

  „В ДЕЦАТА Е ЗАЛОЖЕНА ЕСТЕСТВЕНАТА НАСОЧЕНОСТ КЪМ ДОБРОТО. ТЕ ЗНАЯТ КОЕ Е ПРАВИЛНО, споделят лесно, търсят добрите решения, доверяват се на другите деца, когато усетят, че техните решения са по-добри и работещи за всички. Нашата работа е само да ги подкрепяме, не да ги назидаваме и да им слагаме етикети. Животът в училище е толкова динамичен, че понякога ние само го усложняваме, и затова все по-често ми се налага да работя с объркани деца. Объркани от различните ценности в семейството и от това, на което училището се опитва да ги научи. Да не говорим, че ценностите, които те възприемат от приятелската си среда, са съвсем различни. И в тази ситуация им става трудно да имат самочувствие да се изразяват и да защитят себе си.”

  Така започва разговорът ни с Лили Цанкова, която е педагогически съветник в СУ „Вела Благоева” във Велико Търново. Когато обяснява работата си, казва, че е посредник между децата и възрастните, много често дори преводач. Защото много често това, което децата казват, учителите разбират по не съвсем точен начин. „И тогава ми се налага да превеждам, когато всеки гледа проблема от своята си гледна точка. Но за да разбереш детето, трябва да влезеш в по-различна роля, да не го гледаш от висотата си на възрастен и учител. Ако за децата е по-приемливо да не съумеят да видят и другата гледна точка, мисля, че за възрастните няма оправдание”, казва г-жа Цанкова.

  Лили Цанкова е завършила психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, след това и магистратура в Софийския университет. Дипломата й е за експерт по трудова и организационна психология, но с това тя никога не се е занимавала. Преди да влезе в училище, е работила като психолог в коренно различна система. Но преди три години приела предизвикателството да стане педагогически съветник, което на практика означава да е до семействата в трудни за тях моменти, да бъде спойката в този важен триъгълник – деца, родители, училище.

  „Работата ми като педагогически съветник се състои в това да подкрепям психологически децата при справяне с трудностите, които преживяват, а те почти винаги са в пряка зависимост с това, което се случва в семейството и в училището. Знам, че това, което аз като педагогически съветник мога да постигна в работата си, е да покажа на едно дете, че разбирам проблема му, да му помогна да осъзнае, че е нормално да преживява трудни моменти и да изпитва негативни чувства, че няма вина за решенията на другите около себе си, че понякога е важно да прояви активност и да рискува, а друг път – просто да приеме случващото се и да намери своя начин да се справи”, казва още г-жа Цанкова. След това признава, че по-лесно й е да работи с децата, защото те нямат задръжки да потърсят помощ, когато почувстват, че имат нужда. И тя не отказва да е до тях. Учи ги, че не е срамно да завиждат, да се ядосват, да тъгуват, да не обичат, но и че има здравословен начин да изразиш цялата тази гама от негативни емоции, като например си намериш хоби. Самата тя често кара велосипед, тича, а скоро се завърнала и към старо любимо хоби – скалното катерене.

  ЛИЛИ ЦАНКОВА Е ТАЗИ, КОЯТО ВОДИ ЧАСОВЕТЕ ПО КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ. Тя влиза в клас, когато трябва да бъде решен проблем и особено когато децата не съумяват да се превърнат в клас и да изградят екип. Тази година най-често е била в петите класове, защото преходът от IV в V клас се оказва все по-тежък за малчуганите.

  Но и когато не е в час, около нея винаги е пълно с деца. Особено през голямото междучасие в стаята й е като кошер. Изобщо не е ясно как успява да чуе всяко дете, а те говорят в един глас. Едното иска да покаже какво са му купили, друго да разкаже страшния сън, който е сънувало. Има и такива малчугани, с които тя работи по-продължително време и те отиват просто защото имат нужда да поддържат контакт с нея и да знаят, че тя ги подкрепя.

  „Децата са инициативни. Те имат идеи, обичат да предлагат и да организират. Тази година в Деня на розовата фланелка, когато те изразяват своя протест срещу насилието в училище, делегирах правата по организацията на събитието на тях. Малко се притеснявах, че няма да се справят, но те направиха всичко и бяха много щастливи от собствения си успех. И пак благодарение на едно момиче от VIII клас – Преслава, сега всяко голямо междучасие в училище децата играят зумба. Започна само Преслава, но сега има още четири момичета, които водят тези танцови междучасия”, разказва Лили Цанкова.

  АГРЕСИЯТА Е ЕДИН ОТ СЕРИОЗНИТЕ ПРОБЛЕМИ В УЧИЛИЩЕ И СПОРЕД ЛИЛИ ЦАНКОВА НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕТО С НЕЯ Е ДА ДАДЕШ СВОБОДА НА ДЕЦАТА ДА ТВОРЯТ. „Всъщност агресивната проява е проблем за възрастните, за детето тя е решение, което в някакъв момент е открило, че върши работа. Знам още, че понякога да бъдеш агресивен, е начин да заглушиш собствената си болка и да се почувстваш силен. Тръгвайки от тази гледна точка, има смисъл да бъдат подкрепени адекватно и двете страни в един конфликт. Всяко дете иска да бъде полезно и значимо и е моя задача да търся как това да се случи или да помогна на възрастните, отговорни за детето, да го разберат и подкрепят”, категорична е г-жа Цанкова, която отдавна вече е разбрала, че ДЕЦАТА СЕ ЧУВСТВАТ ЩАСТЛИВИ, КОГАТО СЕ ЧУВСТВАТ РАЗБРАНИ И УВАЖАВАНИ.

  Преди време Лилия Цанкова била в онкологична клиника със свой близък и докато чакала пред центъра за психологическа подкрепа там, се загледала в едно дърво, на което клоните били направени от множество малки листчета. Всяко листче съдържало живота на човек, който в този момент е на ръба на оцеляването си. Тя успяла да прочете няколко и запомнила три признания, които се запечатали в паметта й, защото се оказали и нейни ценности. На едното листче пишело: „Понякога се страхувам”, на другото – „Да вярваш, е въпрос на избор”, на третото: „Единственият смисъл в живота е любовта”.

  „Мисля, че едно такова място, на което децата спокойно ще могат да изразяват емоциите си, да напишат проблема си, да излеят болката си, би било чудесно място, откъдето да им започва свободата и щастието”, усмихва се г-жа Цанкова и признава, че се замислила вече как и къде да направи такова пространство, в което учениците ще могат да бъдат докрай откровени.

  в-к Борба

 • 28 СА СВОБОДНИТЕ МЕСТА СЛЕД ПЪРВО КЛАСИРАНЕ ЗА ПЪРВИ КЛАС ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2017/2018 Г.

  28 СА СВОБОДНИТЕ МЕСТА СЛЕД ПЪРВО КЛАСИРАНЕ ЗА ПЪРВИ КЛАС ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2017/2018 ГОДИНА.

   

 • УЧЕНИЦИ ОТ СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" СЕ ВКЛЮЧИХА В СЪСТЕЗАНИЕТО "НИЕ ЗНАЕМ КАК ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ"

  Нaд 60 yчeникa oт 9 yчилищa във Вeликo Tъpнoвo, paзпpeдeлeни в 17 oтбopa и пoдкpeпeни oт тeхни пpиятeли, yчитeли, cтyдeнти и poдитeли, ce включихa в oбpaзoвaтeлнитe cъcтeзaтeлни игpи “Ниe знaeм кaк дa бъдeм здpaви”. Te ce пpoвeдoхa в пapк “Дpyжбa”, a ocнoвeн opгaнизaтop бeшe Рeгиoнaлнaтa здpaвнa инcпeкция. Пapтньopи нa инициaтивaтa бяхa cдpyжeниe “Обpaзoвaтeлeн cвят”, oбщинaтa и Млaдeжкият дoм.


  Съcтeзaниeтo oткpи Рyмeн Пeтpoв, диpeктop нa oбщecтвeнaтa кoaлиция “Здpaвe”. Д-p Ани Ангeлoвa oт РЗИ paзкaзa, чe игpитe ce пpoвeждaт зa шecтa пopeднa гoдинa и включвaт yмeния зa физичecкa пoдгoтoвкa, знaния зa СПИН и ceкcyaлнo пpeдaвaни инфeкции, нapкoтици, aлкoхoл, тютюнoпyшeнe и хpaнeнe. Зa цeлтa в пapкa бяхa импpoвизиpaни пeт здpaвни пyнктa, пpeз кoитo вceки oтбop тpябвaшe дa пpeминe, кaтo изпълнявa oпpeдeлeни зaдaчи. Оcoбeн бeшe интepecът към пyнктa зa ceкcyaлнo здpaвe. Съcтeзaтeлитe oтгoвapяхa нa oпpeдeлeни въпpocи и пocтaвяхa пpeзepвaтиви нa мaкeт. Нaкpaя цeлият oтбop бeшe пoдкpeпeн c мнoгo aплoдиcмeнти.
  Нa втopия пyнкт зa здpaвocлoвнo хpaнeнe бeшe пocтaвeн мaкeт нa хpaнитeлнaтa пиpaмидa, имaшe виктopинa и yчeницитe oтгoвapяхa бeз гpeшкa кoи ca здpaвocлoвнитe хpaни и кoи дpyги нe тpябвa дa ce yпoтpeбявaт. Tpeтият пyнкт бeшe дocтa зaбaвeн. Имaшe игpи пo пpeвeнция нa aлкoхoлa и “шoфиpaнe”cъc cпeциaлни oчилa. Нa cлeдвaщия пyнкт бяхa физичecкитe yпpaжнeния и вceки cъcтeзaтeл пoдcкaчaшe нa въжe, въpтeшe oбpъч и клякaшe.
  Зaвидни знaния пoкaзaхa oтбopитe cъщo и пo oтнoшeниe нa пpeвeнциятa нa нapкoтицитe и тютюнoпyшeнeтo. Съcтeзaтeлитe peдихa пъзeли и oтгoвapяхa бeз гpeшкa нa въпpocитe. Нoвoтo тaзи гoдинa e, чe нa oтдeлнитe пyнктoвe пoмaгaхa и мeдици oт yчилищaтa и дeтcкитe гpaдини. Нaкpaя зa пoбeдитeлитe в игpитe имaшe нaгpaди, ocигypeни oт oбщинa Вeликo Tъpнoвo.

  в-к Янтра днес

 • ПОПРАВИТЕЛНИ ИЗПИТИ, СЕСИЯ ЮНИ ЗА ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП

 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА НА ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА

  РОДИТЕЛСКА СРЕЩА НА ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА

  01.07.2015 Г. (сряда) ОТ 18:00 ЧАСА В КАБИНЕТ 309. (учителска стая)

   

 • ИЗПИТИ СЕСИЯ ЮНИ, ЮЛИ и АВГУСТ 2015 ГОДИНА

 • ОТБОРЪТ НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" СЕ ВКЛЮЧИ В XXVIII НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ НА УЧЕНИЧЕСКИТЕ ЕКИПИ ПО ПЪРВА ПОМОЩ – 2015 Г.

  От  5 до 7 юни отборът на СОУ "Вела Благоева" се включи в XXVIII Национално състезание на ученическите екипи по първа помощ – 2015 г. Състезанието се проведе в Националния учебно-логистичен център на БЧК в село Лозен.  Нашите състезатели Антония Антова и Виктория Иванова от VIIГ, Дарина Пенчева от VIIВ  и Мюмюне Салимова от VIА клас, с ръководител Анастасия Георгиева показаха уменията си за оказване на първа долекарска помощ в различни ситуации – пътнотранспортно произшествие, промишлена авария, природно бедствие, битов инцидент. 

  В надпреварата взеха участие 26 отбора и 110 ученици на възраст от 12 до 14 години, заели първо място в областните състезания по първа помощ. Наравно с тях се състезава и представителният отбор на БЧК, който ще участва в Европейското състезание по първа помощ 2015 г. в Румъния.  В състезанието традиционно са включени атрактивните демонстрации и състезателни игри.

   

 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ НА 25 ЮНИ 2014 ГОДИНА ОТ 18:00 ЧАСА

 • ВРЪЧВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  На 21.06.2013 г. (петък) от 12:00 часа в залата на третия етаж в СОУ "Вела Благоева" ще бъдат връчени свидетелствата за основно образование на завършилите осми клас. 

 • ДВЕТЕ УЧЕБНИ КОМПАНИИ НА СОУ "В. БЛАГОЕВА" СА СРЕД "ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ" НА ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ

  Министерството на образованието и науката проведе обучение за треньори по предприемачество в училищното образование съвместно с екипа на Джуниър Ачийвмънт  България.  Заявки за обучението са подали 178 учители от цялата страна, от които са одобрени само 30. Един от одобрените е г-жа  Ивалина Климентинова  от СОУ „Вела Благоева”. Училището предлага обучение в профил „Предприемачество и бизнес”  по програма на  Джуниър Ачийвмънт България от 2010 година. Според  Мария Янкова, координатор на обучението, под ръководството на директора Ангел Янчев училището е добило имидж на бързо развиващо се учебно заведение не само в област Велико Търново, но и в страната. За тези три години в училището действат вече две учебни компании, а обучението по предприемачество е застъпено още в начален етап, където треньор  е главен учител Пенка Иванова. 

  Особено впечатляващи са успехите на първата учебна компания – „Виктория”. Преди броени дни УК „Виктория” участва в Национално състезание „Най-добра учебна компания на България 2013” в София, под патронажа на Джуниър Ачийвмънт България със специалното участие на президента на Република България, министъра на образованието, американския посланик, кмета на София, посланици и представители на бизнеса. Състезанието се проведе в два дни. Първият ден в Световния търговски център учениците от 11”а” клас представиха пред жури презентация  за дейността си през учебната година. Вторият ден от състезанието премина в търговско изложение на произведените продукти в  Интер Експо Център. За СОУ „Вела Благоева” това е голям успех, тъй като до бизнес форума „Изгряващи звезди 2013” Джуниър Ачийвмънт България допуснаха само  35 учебни компании от действащите в страната 150.

  Учениците от гимназията  участват и в Европейския конкурс „generations @ school 2013”, посветен на солидарността между поколенията. Те имаха незабравима среща с обитателите на Дома за стари хора във В. Търново и откриха колко вълнуващи могат да бъдат танците с тях, обсъдиха идеи за бъдещата дейност на компаниите. Можете да видите как протичат срещите им на видеото, с който участват в конкурса, както и да ги подкрепите, като гласувате за тях.

  Общинско радио Велико Търново  
  Darik news
  вестник Янтра днес

   

 • ПОПРАВИТЕЛНИ ИЗПИТИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ V ДО VII КЛАС

  ПОПРАВИТЕЛНИ ИЗПИТИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ V ДО VII КЛАС - ЮНСКА СЕСИЯ

  Консултации се провеждат от учителите по предмети във времето от 9:00 до 11:00 всеки ден от 17 до 27 юни 2013 г. в кабинета на учителя.

 • СОУ "В. БЛАГОЕВА" ПРЕДСТАВИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА ХХVII НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ НА УЧЕНИЧЕСКИТЕ ЕКИПИ ПО ПЪРВА ПОМОЩ

  Отборът на СОУ "Вела Благоева" представиха област Велико Търново на провелото се в село Лозен  ХХVII  Национално състезание на ученическите екипи по първа помощ. Седмокласничките Кристиана Даалиева, Ивомила Петкова, Десислава Петрова и Билян Узунова бяха ръководени от Калин Крумов от младежкия авариен екип към БЧК и г-жа Анастасия Георгиева. Участници от 28 отбора показаха знания и умения по оказване на първа долекарска помощ в девет различни ситуации - пътнотранспортно произшествие, промишлена авария, природно бедствие, битов инцидент и други. В девет специализирани пункта отборите демонстрираха своите знания за Червения кръст, международното хуманитарно право, психо-социалната подкрепа и други теми.

 • ДВАМА ПЕДАГОЗИ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” СЕ СРЕЩНАХА С ПРЕЗИДЕНТА НА СЛОВЕНИЯ

  С ПРЕЗИДЕНТА НА СЛОВЕНИЯ Д-Р ДАНИЛО ТЮРК СА СЕ СРЕЩНАЛИ ДИРЕКТОРЪТ НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” АНГЕЛ ЯНЧЕВ и учителката Розалия Димкова. Двамата са участвали в заключителната среща по проекта „Европейски деца на една сцена” по програма „Коменски”. Те пътуваха миналата седмица до училището във Велике Бруснице в Словения. Там са се събрали партниращите си училища по този проект от Испания, Словения, Турция, Полша, Румъния и Гърция.

  В два семинара са били отчетени финалните продукти на партньорството и са били изработени въпросници, които да регистрират ефекта на проекта върху участниците – ученици, учители и родители.

  Само по този проект СОУ „Вела Благоева” успя да реализира 19 пътувания на учители и 21 пътувания, в които са участвали ученици. За реализирането му гимназията получи 20 000 евро от Центъра за развитие на човешките ресурси. Проектът е двугодишен и през първата година всеки от партньорите представи традиционна пиеса на родния си език, а в края на проекта всички деца участваха в една обща пиеса.

  в-к Борба

 • КЛУБОВЕТЕ “АРХИМЕД” И “ПИТАГОР” ПО ПРОЕКТ УСПЕХ ПРИКЛЮЧИХА СВОЯТА ДЕЙНОСТ

  Специални грамоти и много награди получиха в края на учебната година малките математици от клубовете “Архимед” и “Питагор” при СОУ “Вела Благоева” във Велико Търново. Своето завършване те отбелязаха с четиричасово тържество, в което показаха, че математиката може да бъде не само полезна, но и приятна. Празника уважиха училищното ръководство, учители, родители и съученици. На заключителната сбирка бяха представени презентации на тема: “Забавни задачи”, “Парадокс на Ръсел”, “Велики математици”, които членовете на клубовете сами бяха изработили. Особено впечатляваща беше разработката на Мартин Иванов, посветена на числото  – 3,14. В презентацията си момчето умело беше съчетало теория, компютърна анимация и графичен дизайн. Домакините включиха в празника и своите гости, които попълваха математическа кръстословица, отговаряха на въпросите от забавната викторина и решаваха логически задачи.

  В клубовете, носещи имената на двамата древногръцки математици, участват ученици от V и VII клас, а техни ръководители са учителите г-жа Стефка Колева и г-жа Ценка Славчева. Двете форми, които децата посещават в свободното си време, са създадени по проект УСПЕХ на образователното министерство.

  в-к Янтра днес З. ДИМИТРОВА

 • СЕДМОКЛАСНИЦИ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ПОКАЗАХА ИЗБОРА СИ ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ И ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ.

  Учениците от секцията по „Сексуално здравно образование”, проект УСПЕХ, на своята заключителна сбирка. Те показаха на своите приятели и родители избора си за здравословен начин на живот и отговорно поведение.

 • X КЛАС ИМАТ ВЕЧЕ ЦВЕТНА И ПРИВЕТЛИВА КЛАСНА СТАЯ

  Заедно и след часовете десетокласниците ремонтираха класната си стая под зоркия поглед на класния ръководител г-жа К. Микинска и училищния майстор. Сега всичко е цветно, чисто и приветливо.

 • ФИНАЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА КЛУБ „ПРИКАЗЕН СВЯТ” ПО ПРОЕКТ УСПЕХ

  Всяко нещо има начало и край. И ето, че този край настъпи за участнитниците от Клуб "Приказен свят" по проект УСПЕХ в СОУ „Вела Благоева”. Гости на участниците бяха техните съученици, родители, г-жа З. Маринова. Участниците представиха направените от тях илюстрации, оформени от всеки в книжка, представиха драматизация на приказката "Дядовата ръкавичка", запознаха гостите с видовете приказки и биографии на писатели. Г-жа Неделчева представи на гостите втора част на презентацията "Приказен свят", където всеки участник изказа своето мнение за проекта. Имаше поздравления за гостите - танц, песен и елементи от карате. В края на представянето имаше много изненади за участниците, те получиха много подаръци - книжки, раница, грамота, книгоразделител, скицник, читателски дневник, моливи и пастели и флаш-памет с качени снимки от участието на учениците в проекта.

  Третокласниците от клуба похапнаха торта "Слънце" и пиха студен чай, за да имат сили за лятната ваканция. Всички останаха много доволни и благодариха на г-жа Неделчева за положените усилия от нейна страна.

 • TЪРЖЕСТВО ЗА ВРЪЧВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ


  На 22 юни 2012 година от 10:00 часа в СОУ "Вела Благоева" осмокласниците ще получат свидетелствата за основно образование.

 • ОТБОР „СРЪЧКОВЦИ” И ОТБОР „ПЧЕЛИЦИ” , УЧАСТНИЦИ В КЛУБ „ИСКАМ ДА УСПЕЯ” СЕ СЪРЕВНОВАВАХА ПРИ ИЗРАБОТВАНЕТО НА ГРАДА НА МЕЧТИТЕ СИ

  На 14 юни учениците от клуб „Искам да успея” имаха представителна изява. Съученици, учители и гости наблюдаваха състезание в изработване на макет на град. Надпреварата беше между отбор „Сръчковци” и отбор „Пчелици”. Двата отбора си направиха идейни проекти, избраха си капитани, разпределиха си задачите в отбора и всички много се стараха. След като се справиха с поставената задача, капитаните презентираха работата на отбора.

  Журито внимателно наблюдаваше дейността им, мотивира своята оценка и определи победител в състезанието - отборът на сръчковците. Всички участници получиха награди.

 • ВТОРОКЛАСНИЦИТЕ ОТ КЛУБ „ИСКАМ ДА УСПЕЯ” ПРОЯВИХА ФАНТАЗИЯ И САМИ НАРЕДИХА ВКУСНИ САНДВИЧИ

  За второкласниците от клуб „Искам да успея” кулинарството беше една много интересна тема. Консултант-доброволец беше леля Ваня - готвач в училището. Тя им даде ценни съвети за приготвянето на зеленчукова и плодова салата. Малките джуниърчета се запознаха и с историята на сандвича, и с начина за приготвянето му. Проявиха фантазия и сами наредиха вкусотии в чинии. Децата споделиха, че тази дейност им е била много забавна, интересна и полезна, а накрая и много, много вкусна.

 • ПРЕД ГОСТИ И ПРИЯТЕЛИ КЛУБ "В СВЕТА НА ПРИКАЗКИТЕ" ПО ПРОЕКТ "УСПЕХ" ПОКАЗАХА СВОЯТА ДЕЙНОСТ

  Kлуб "В света на приказките" по проект "УСПЕХ" с ръководител г-жа Мирослава Колева представи своята дейност. Гостите с интерес наблюдаваха драматизация на приказките "Дядовата ръкавичка" и "Дядо и ряпа", която учениците представиха на английски език. Следваха игрите "Приказна бъркотия", гатанки с приказни герои, музикални и тацови изпълнения за гостите и приятелите на клуба. Всички участници заслужено получиха своите награди. Родители и учители благодариха на децата и тяхната ръководителка за положения труд и пожелаха успех.

 • МАЛКИТЕ „ОРЛИ”, „ПЧЕЛИЧКИ” И „ГЕПАРДИ” ОТ ЧЕТВЪРТИ КЛАС ПРОЯВИХА СРЪЧНОСТ, СМЕЛОСТ И СЪОБРАЗИТЕЛНОСТ В НАЧАЛОТО ЛЯТНАТА СИ ВАКАНЦИЯ

  От 03 до 07 юни 2012 г. се проведе зелено училище на Беклемето с ученици от четвъртите класове и техните класни ръководители – Т. Енева, Р. Пенева, Д. Дянкова и Р. Пеева. Още първия ден под ръководството на опитни аниматори, учениците се разделиха на три отбора - „Орли”, „Пчелички” и „Гепарди”. Малчуганите показаха сръчност, смелост и съобразителност в оспорвана надпревара на различни игри, някои от които бяха: „Алпийски тролей”, „Катерене по дърво”, „Правене на огън в планината”, „Сглобяване и разглобяване на палатка”, „Ориентиране по азимут с компас и карта” и др.

  Последният ден се проведе класиране на отборите и всеки отбор получи грамота за отлично представяне. Голяма смелост, воля и желание показаха четвъртокласниците и на проведения 16-километров поход по билото на Стара планина до заслона „Орлово гнездо”. По пътя те се запознаха с различни растения, дървета и си направиха снимка за спомен по Карцовия бук, свързан с историята на Руско-турската война. Възхищаваха се на красивите гледки от Стара планина.

  На връщане учениците посетиха Троянския манастир и Орешака. Купиха подаръци за своите родители и щастливи и доволни се прибраха вкъщи, запазят незабравими спомени от чудесното забавление в планината.

 • „ЗАБАВЛЯВАМ СЕ, ИГРАЯ И НАКРАЯ ВСИЧКО ЗНАЯ” Е МОТОТО ПОД КОЕТО ПРЕМИНАВА ОБУЧЕНИЕТО В КЛУБ „ДА СМЕ ЗДРАВИ И СИЛНИ” ПО ПРОЕКТ УСПЕХ

  В клуб „Да сме здрави и силни” малкият ученик разбира за влиянието на храната върху тялото. Добива първи познания за здравословните храни и изгражда здравословни навици за хранене и живот. Навсякъде виждаме добре рекламирани лакомства, но за съжаление не винаги храните с по-привлекателни опаковките са здравословни. Всеки участник в клуба предстои да научи колко е важно да се поддържа добра физическа форма, как може да стане по-здрав, силен и издръжлив. "Ще се запознаем с проблемите на Земята и нейните обитатели, породени от дейността на хората. Ще достигнем сами до практични идеи как всеки от нас може да допринесе за спасяването на планета" - сподели ръководителката на групата Мариета Иванова.

  Предстои среща с училищния лекар и разговор за здравословните навици, изготвяне на постери, драматизация на приказки за здравето, участие в парад на плодовете, зеленчуците и витамините, спортуване в местността „Ксилифор”.

 • ПОПРАВИТЕЛНИ ИЗПИТИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ V ДО VIII КЛАС

  Има промяна на датите за изпита по:
  - математика за V и VI клас;
  - история и цивилизации за VI, VII и VIII клас;
  - изобразително изкуство за VI клас.

  ПОПРАВИТЕЛНИ ИЗПИТИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ V ДО VIII КЛАС - СЕСИЯ ЮНИ 2012 ГОДИНА

 • АРТ-СТУДИО "ПРИЛОЖНИК-ДЕКОРАТОР" ПО ПРОЕКТ УСПЕХ ПОДРЕДИ СВОЯТА ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ИЗЛОЖБА

  Арт-студио "Приложник-декоратор" по проект УСПЕХ приключи своята дейност. Участниците подредиха изложба с изработени от тях изделия по изучените теми - оригами, пачуърк, папие маше, колажи и много други. През учебната година те често подаряваха свои неща по различни поводи, от което се чувстваха доволни. На 5 юни - по повод Международния ден за опазване на околната среда те изпратиха до РИОСВ своя картичка-хербарии с послание.

  Преди да получат грамоти и награди, децата изразиха желание следващата година отново да се включат в подобен клуб . За участниците имаше весела викторина, игри, почерпка и много пожелания за весела ваканция.

 • КЛУБЪТ "В СВЕТА НА ПРИКАЗКИТЕ" ПО ПРОЕКТ УСПЕХ НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" ЗАПОЧНА СВОЯТА ДЕЙНОСТ НА 1 ЮНИ - ДЕН НА ДЕТЕТО

  Клубът "В света на приказките" по проект УСПЕХ на СОУ "Вела Благоева" започна своята дейност на 1 юни - Ден на детето. Малките второкласници получиха своите отличителни, клубни емблеми - стикер с приказен герой и името на всеки участник. Децата бяха приятно изненадани от книжки, подарък за техния празник.

  "Учениците се зарадваха изключително много на своите книжки и започнаха с интерес да ги четат. Решихме да създадем и клубна библиотека "Приказко", за която децата да донесат собствени любими книжки" - сподели г-жа Мирослава Колева, ръководител на клуба. Празникът продължи с игри и рисунка на асфалт, а децата истински се забавляваха.

 • ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИ ЗА ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2012/2013 Г.

  До 15 юни 2012 г. е срокът за записване на първокласници за учебната 2012/2013 г. в СОУ "Вела Благоева" с удостоверение за завършена подготвителна група.

  Можете да направите това в стая 222 от 8:00 часа до 16:30 часа  всеки работен ден.

  Родителска среща ще се проведе на 20 юни 2012 г. и ще започне от 18:00 часа в учителската стая на третия етаж.

 • ВТОРОКЛАСНИЦИТЕ ОТ КЛУБ „МАЛКИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ В ДЕЙСТВИЕ” ПО ПРОЕКТ УСПЕХ НАПРАВИХА ИЗЛОЖБА С ИЗРАБОТЕНИТЕ ОТ ТЯХ ИЗДЕЛИЯ И ПОСТЕРИ

  В последния учебен ден учениците от клуб „Малките предприемачи в действие” по проект Успех имаха представителна изява. Те подредиха изложба с изработените от тях изделия и постери. Пред своите гости – родители, учители и съученици малките предприемачи презентираха дейностите по проекта, показаха своите предприемачески умения и забавляваха присъстващите. Проведоха интервю за готвач на новооткрит ресторант. Показаха колекция от еко тоалети, саморъчно изработени. Съучениците им се забавляваха, а възрастните се възхищаваха на уменията им. Малките предприемачи не само произвеждат и продават, но и даряват. Те подариха на госпожа Георгиева – библиотекар в училището книгоразделители, които ще се ползват в библиотеката.

  В продължение на четири месеца малките ученици играейки овладяваха икономически знания. Със сигурност им е било забавно и интересно, защото отново заявиха желание да се включат през следващата година в клуб „Джуниър”. И всички заслужено получиха грамоти и награди.

 • УЧЕНИЦИТЕ ОТ КЛУБ „МАЛКИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ В ДЕЙСТВИЕ” ПО ПРОЕКТ УСПЕХ ПОСЕТИХА ГРАД ТРЯВНА

   

  На 29 май учениците от клуб „Малките предприемачи в действие” по проект Успех посетиха град Трявна – люлка на резбари и иконописци. Разгледаха Даскаловата къща, в която  се помещава единственият в страната специализиран музей на резбарското изкуство. Впечатлиха се от  колекцията с творби на самобитния майстор Генчо Марангозов – резба и дървени скулптури на български ханове, царе и възрожденски дейци. Разходиха се по занаятчийската улица. С изключителен интерес наблюдаваха майсторството на резбарите. Разгледаха и бижутерийна работилница. Запознаха се с бижутерията като изкуство,  с труда на бижутерите, които им демонстрираха своите умения – изработването на разнообразни накити.

 • Станислава Топалова стана носител на наградата “Виктория” на СОУ “Вела Благоева”

  Станислава Топалова от 12 клас на СОУ “Вела Благоева” е тазгодишният носител на наградата “Виктория”, която педагогическият съвет връчва на отличен и изявен ученик. Зрелостничката завърши специалността “Информационни технологии“ с  общ успех   5.86, като резултатът й от държавните зрелостни изпити е отличен 5.60. С  5.75 от Националния турнир по математика тя е приета за студент по  специалността “Математика и информатика” във ВТУ.

  По традиция директорът на училището Ангел Янчев подари на носителката на училищната награда „Виктория” лаптоп. Освен отлична ученичка, Станислава дейно се е включвала в редица училищни инициативи. По тази причина бе сред номинираните за наградата „24 май” на Община Велико Търново. През 12-те години обучение в СОУ „Вела Благоева” Станислава е участвала и печелила редица конкурси за есе. Четири години бе асистентка на знаменосеца на училището. Включването й в проекти я заведе заедно с нейни съученици до Италия през месец март, на работна среща по програма „Коменски”. Носителката на наградата „Виктория” е била доброволка в кампании за борба със СПИН и за интегриране на ромите в обществото.

  Всичките 21 зрелостници, освен дипломи, получиха и английско-български речници, осигурени от училището. Английският език е предметът, по който повечето от тях са се явили на матурата по избор. ”Доволна съм, че всичките ми  21  ученици  завършиха успешно средното си образование и много добре се  представиха на матурите”, каза класният ръководител Моника Костова, която им пожела успешно плаване в “морето на живота”.

  В празнично украсената зала на училището свидетелства за завършено основно образование и сертификати по екологичния проект “Откриватели на тайните на зеления глобус“ по програма „Коменски” получиха и осмокласниците от СОУ “Вела Благоева”. През миналата седмица те бяха на двудневно лятно училище в Априлци, разходите за което бяха поети по училищния проект.

  В края на празничния за училището Еньовден, младите мениджъри от девети клас Янислава, Симона и Севинч, които се обучават по профила „Предприемачество и бизнес” дариха на училището машина за подвързване. Така те отбелязаха успешния край на дейността на първата училищна учебната компания „Виктория”. През учебната година компанията създаде няколко продукта, като значките на училището и магнитите за Коледа се оказа най-успешни. За 8 месеца учениците увеличиха първоначалния си капитал с 300%. С натрупаните средства освен дарение на училището, те изпратиха и дискове с презентации за българската култура на връстници си от българската гимназия в гр. Болград, Украйна. В края на учебната година учениците разделиха печалбата помежду си. Дейностите на учебната компания са по програма на „Джуниър Ачийвмънт.” За следващата учебна година СОУ „Вела Благоева” отново ще обучава ученици след завършено основно образование по профила „Предприемачество и бизнес”. Записването започва от 1 юли.
  Повече информация за обучението по профила вижте на ПРИЕМ 2011/2012

 • ТЪРЖЕСТВЕНО ВРЪЧВАНЕ НА ДИПЛОМИТЕ НА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ, НАГРАДА "ВИКТОРИЯ" И СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

  Тържественото връчване на дипломите на зрелостниците, на наградата  ВИКТОРИЯ за завършено средно образование и на свидетелствата за основно образование на осмокласниците ще се състои на 24 юни 2011 година от 11:00 часа в учителската стая (III етаж).

  Поканени са всички ученици, родители, учители и представители на медиите.

 • Малките "Юначета" от СОУ "Вела Благоева" завоюваха второ място на седмия олимпийски събор в Шабла

  От 31 май до 2 юни в китното градче Шабла се проведе VII олимпийски събор „Юначе”. Малките юначета от IIIIV клас на СОУ „Вела Благоева” гр. Велико Търново се представиха блестящо във всички дисциплини от спортния комплекс.

  И те, както златното жито на Добруджа, устремило се към слънцето, бяха вперили поглед към победата. След оспорвана борба между 8 отбора, малките олимпийци завоюваха II място.

  С бронзов медал се завърна и Антония Димитрова от IIIа клас сред децата художници от цялата страна.

  Желаем на децата нови спортни победи и да продължават да представят достойно нашето училище.

  Благодарим на г-жа Румяна Йорданова за съдействието, което ни оказа, за да участваме в този събор.


 • Приключи проекта "С грижа за всеки ученик"

  Представяне на групата по български език и литература - ученици от VI клас с ръководител г-жа Даниела Солакова.

 • Вълнуващ и забавен е последният учебен ден на учениците от втори клас

   

  На 31.05.2011 г. учениците от II клас бяха на екскурзия до гр. Габрово. Посетиха Дома на хумора и сатирата, Зоологическата градина, Етнографки комплекс "Етъра", а на връщане и Дряновски манастир. Екскурзия бе и подарък от родителите на второкласниците, послучай завършването на учебната година.

  Учениците от IIВ клас получиха бележниците си в Дома на хумора и сатирата и бяха много щастливи.

  Остана време за разходка из комплекса "Етъра" и време и за игри. Времето беше великолетно и всички останаха много доволни и щастливи от наученото и от преживените моменти в този последен за второкласниците учебен ден.

   

 • Най-добрият читател от първолаците получи награда от регионалната библиотека

  Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” връчи Приз на Михаил Ивайлов Радоев – ученик от първи клас за най-много прочетени книги, с което взе участие в „Маратон на четенето от 20 април до 20 май”.

  Родителите на второкласниците подариха екскурзия за последният учебен ден на децата. Повече в секцията В час по ...

 • Победители в Националното състезание за ученици на Сдружението на учителите от начален етап

  Катерина, Николай, Ралица, Клара, Пламена и Даниел са победители в Националното състезание. Повече за малките ни състезатели вижте в секцията Състезания и конкурси.

 • Победители в Националното състезание на Сдружението на българските начални учители

  8 ученика от първи, втори и трети клас станаха двукратни и трикратни победители в Националното състезание, организирано от Сдружението на българските начални учители за учениците от начален етап.  Малчуганите отговаряха на тестовите въпроси, които изискваха комплексните знания на по изучавания учебен материал за съответния клас.

  Национални победители с максимален резултат от 50 точки са: Катерина, Николай и Ралица от І Б клас с класен ръководител госпожа М. Трендафилова, Клара и Пламена Караколева от І В клас с класен ръководител госпожа П. Иванова и Даниел Трополинов от ІІ А клас с класен ръководител госпожа П. Дамянова. Учениците получиха грамоти и предметни награди.

 • ОСЕМ УЧЕНИЦИ И ДВАМА УЧИТЕЛИ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАРТНЬОРСКО УЧИЛИЩЕ В ГРАД УШАК, ТУРЦИЯ

  Последната визита по проекта "Откриватели на тайната на зеления глобус" отведе училищна група ученици, заедно с координатора главен учител Розалия Димкова и директора Ангел Янчев до много живописни места в съседна Турция. Повече в секцията Проекти и на сайта на в. "Борба".

 • Даяна Иванова получи награда „Виктория”

   
  Даяна Иванова е тазгодишната носителка на наградата "Виктория" за най-успешен зрелостник в СОУ "Вела Благоева.  Наградата се връчва за втори път и е учредена миналата година с решение на педагогическия съвет. Призът е минилаптоп и тази година го заслужи момичето с най-висок успех във випуска.
   
  Даяна завършва училище с отличен успех 5.75 и с много добри оценки на матурите по български и английски език - съответно 5.41 и 5.21. За цялото време на обучението си тя е участва много активно в дейности и инициативи на училището. Била е ръководител на ученическия съвет, участвала в проекти, състезания, конкурси и тържества.  

   
   
   
   
  Другите номинирани за наградата са Анна Михайлова с общ успех 5.23, Даряна Цветанова, която завърши със среден успех 5.26 и Иван Ганев, постигна 5.21 от курса на обучение.
   
  Останалите успешно дипломирани ученици в профил "Чуждоезиков" получиха английско-български речници. 
 • Осмокласниците получиха свидетелства за основно образование

  С училищно тържество на 22 юни осмокласниците получиха свидетелства за основно образование. Класният ръководител Каролина Микинска сподели удовлетвореността си от досегашната работа с паралелката и пожела успех на тези, които възнамеряват да продължат образованието си в други училища.

  СОУ „Вела Благоева” обяви прием в паралелка с профил „ТЕХНОЛОГИЧЕН – ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И БИЗНЕС” след завършен VIII клас за учебната 2010/2011 г. По-голямата част от учениците заявиха желание да продължат образованието си в своето училище.

   

  Учебен план за профил „ТЕХНОЛОГИЧЕН – ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И БИЗНЕС”

   

   

 • Доброволка от Корпуса на мира ще преподава в СОУ „Вела Благоева”

  Доброволка от Корпуса на мира ще преподава на учениците в СОУ „Вела Благоева” във Велико Търново. Ашли Лайнг пристигна вчера, но като за начало ще започне да учи български език. В училището тя ще влезе като част от колектива следващия месец и ще работи заедно с педагозите въпреки лятната ваканция.
  Ашли е от Портсмут, Ню Хемпшир. Завършила е интериорен дизайн в Уентуърт технологичен институт в Бостън и има бакалавърска степен по изкуство от университета в Ню Хемпшир. Преди да дойде в България, Ашли е работила в училище в Емсбъри, Масачузетс, като учител и помощник-администратор. Тя е активен природозащитник към фондация „Сърфрайдър”.
  В СОУ „Вела Благоева” Ашли ще остане две години и ще преподава английски език в начален и прогимназиален етап, ще се включва с предложения и свои идеи в разработването на училищни проекти, ще помага в някои от социалните домове в града и общината.
  Училището е определило сътрудник за работата с Корпуса на мира и това е Галя Димитрова, начален учител и учител по английски език.
  СОУ „Вела Благоева” за първи път посреща доброволец от Корпуса на мира. За да спечели това право, гимназията е трябвало да кандидатства с проект пред организацията.

   

 • Училищен празник, 05 май 2010 - театър

  Тук можета да видите финала на училишния празник. Клуб Театър с ръководители К. Бакалова и М. Воденичарова представиха ритуала "Сватба" с главни действащи лица ученици от IX и XI клас, а изпълнител на народните песни е Калина от IV клас.

   
   
   
   
   
   
 • Learning English and the role of the art

  На 04.06. 7 в клас и Цветан Боянкински представиха един урок по Английски език на тема: Learning English and the role of the art.

  С много ентусиазъм, емоционално и с голяма доза креативност (както винаги) учениците, които бяха провокирани от техния учител по Английски език рисуваха, дискутираха ролята на литературата в помощ на изучаването на чужди езици, различните стилове  в изкуството,  писаха текстове, говориха за английски писатели, групи  и музикални стилове, и накрая завършиха с музика и песен.

  Николай, Анелия, Кристиян, Добромир, Петя получиха специални поздравления от господин Боянкински, а Румяна, Мария и Славей  в типичен за тях стил бяха подготвили изненада. Всички ученици  работиха много активно през целия час.

  На отворения за посетители урок имаха удоволствието да присъстват Моника  Костова и Розалия Димкова.

 • Анелия Петрова от VII В е с най-висок резултат от изпитите по БЕЛ и математика в областта

  Анелия постигна пълни шестици и така зае призовото място в класирането, тай като резултатът й не е повторен от друг ученик във Великотърновска област. Този успех не е първи за нея, макар да е уникален. Анелия бе първа и на Великденското математическо състезание в областта. Прочетете и статията във в. Борба.

  Резулатите от изпитите в VII клас можете да проверите на сайта на РИО - Велико Търново  ТУК.

 • Откриватели на тайните на Врачанския Балкан

  В учебна екскурзия до Врачанския Балкан по проект „Откриватели на тайната на зеления глобус”, участваха 40 ученици от VIII, IX и XI клас на 1 и 2 юни.

  Заедно с учителите си Каролина Микинска, Катя Бакалова и Витан Анчев, те изкачиха връх Околчица, за да отдадат своята почит към подвига на Христо Ботев и неговата чета.

  След настаняването в хотел в местността Учителски колонии, учениците изследваха района с пешеходна разходка и велосипеди. На следващия ден ги очакваше вълнуващ пешеходен преход до пещерата „Леденика”.

  Всички тайни на природното чудо бяха разкрити от експедицията, която продължи към Черепишкия манастир.

  Там, на терасата на дядо Вазов край красивия пролом на р. Искър, участниците имаха възможността да усетят атмосферата, в която е написан прочутият разказ „Една българка”.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Вълнуваща среща на партньорите по проект „Откриватели на тайната на зеления глобус” в Яница, Гърция

  Василена, Ралица, Николай и техните учители Розалия Димкова и Ценка Славчева преживяха незабравими 5 дни в град Яница и преоткриха тайната на приятелството и доброто партньорство.

  Любезните домакини от второ начално училище предложиха на своите гости отАнглия, България, Италия, Полша, Португалия и Турция едно невероятно гостоприемство и разходкапо стъпките на Филип и Александър Велики, по прохладните и зелени улички на Едеса, минералните извори на Лутраки, фантастичните мозайки на Пела, гробницата на Филип във Вергина.

Големина на шрифта

 

 

Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
814
1091
14812

Вашето IP: 3.236.112.70

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.