logo

МЕГЛЕНА КУНЕВА В СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“: ОЩЕ В СЕДМИ КЛАС ЗНАЕХ, ЧЕ ИСКАМ ДА СТАНА ЮРИСТ

МЕГЛЕНА КУНЕВА В СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“: ОЩЕ В СЕДМИ КЛАС ЗНАЕХ, ЧЕ ИСКАМ ДА СТАНА ЮРИСТ

Помня много добре една вечер, когато баща ми ме попита каква искам да стана. Бях в седми клас. Отговорих, че искам да бъда юрист. После години учих и следвах мечтата си, завърших право и работех като юрист. В училище имах много приятели и често им пишех домашните. Това каза в петък в СОУ „Вела Благоева“ във Велико Търново вицепремиерът Меглена Кунева, която извън поста си на вицепремиер е доктор по право. Тя участва в инициативата на училището „Истории от моя живот“, в рамките на която в училището гостуват кметове, актьори, преподаватели, експерти, хора с интересни професии. Кунева отправи покана към директора учениците да посетят Народното събрание, за да се запознаят с работата на народните представители и да проследят пленарно заседание.

За нас е висока чест през 2015 година, в която отбелязваме 30 години от основаването на училището, да ни гостува г-жа Меглена Кунева, защото за първи път в проекта ни „Истории от моя живот“, а и в историята на училището, ни гостува заместник министър-председател, заяви директорът Ангел Янчев, а учениците от пети до дванадесети клас аплодираха бурно Кунева още при влизането й във физкултурния салон, където се състоя срещата.

Урокът на първият български еврокомисар започна с въпроси към учениците за Европейския съюз, които я впечатлиха със знанията си. Вицепремиерът разказа защо е създадена Обединена Европа, припомни най-важните причини, които подтикват европейците след Втората световна война да търсят единство и солидарност помежду си.

Вие знаете кои са Андерсен, Шарл Перо, Астрит Лингрен. И знаете повече от своите датски, френски и шведски връстници, защото те не познават нашите български автори. И когато аз бях на вашата възраст също беше така. Но нашата работа, и после вашата, ще бъде това – България да стане известна с успехите си, с писателите си, с културата и историята си, с политиките си, с науката ни и с човешките ни успехи, каза още Меглена Кунева.

Тя разказа пред учениците история от преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз, свързана със спешно посещението на висш германски правителствен представител от Германия в Брюксел. Тъй като ангажиментът се налага в почивни дни и няма как да бъде командирован, политикът поема за своя сметка служебното си пътуване. Интересът на Германия изискваше той да си свърши работата в Белгия и той намери начин да преодолее административните пречки, за да изпълни дълга си. Това ме впечатли, защото за хората, които заемат висши държавни позиции, националният интерес трябва да бъде над всичко и задължително над личния, каза още Кунева.

В рамките на програмата на училището „Истории от моя живот“ на учениците са гостували кметовете Румен Рашев и Даниел Панов, Мирослав Трифонов, Красимир Гърдев, Александър Нанков, Деян Колев, проф. Милко Палангурски, д-р Мавроди Калейнски и редица други изявени граждани.

По-късно през деня Меглена Кунева се среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов, с който обсъди възможностите за реновиране и изграждане на нови физкултурни салони в училищата, втора многофункционална спортна зала в Старата столица и ремонтиране на училищните басейн.

Darik News, Велико Търново
Общинско радио Велико Търново

Share

Големина на шрифта

 

 

Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
227
777
3399

Вашето IP: 3.235.60.197

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.