logo

Проекти

СУ “ВЕЛА БЛАГОЕВА” ЩЕ СИ ПАРТНИРА С УЧИЛИЩЕ ОТ СЪРБИЯ ПО ПРОГРАМА “РОДЕН ЕЗИК И КУЛТУРА ЗАД ГРАНИЦА”

СУ “Вела Благоева” от В. Търново ще си партнира с училище от Сърбия по програма “Роден език и култура зад граница” на Министерството на образованието. Взаимодействието ще е по Модул 3 – “Партньорства”, чрез който се очаква подобряване на образователните резултати чрез обмен на училищни практики и ефективни образователни подходи. Целта е да бъдат създадени ефективни партньорства между българските държавни и общински училища и българските неделни училища зад граница.
“През лятото моят колега от студентските години във ВТУ Братислав Стаменов ми се обади. Не се бяхме чували дълго време. Оказа се, че е станал директор на гимназия “Св. св. Кирил и Методий” в Димитровград, Сърбия. Каза ми, че с неговите колеги са решили да кандидатстват по тази програма и предложи да им станем партньор от българска страна”, разказа Ангел Янчев, директор на СУ “Вела Благоева”. Той поясни, че програмата на МОН, в която ще участва училището, наподобява партньорските програми на ЕС “Еразъм+”. Тя е свързана с мобилност, посещение на В. Търново и областта от страна на училището от Сърбия. Гостуващите 3-ма учители и 10 ученици ще посетят както училището-домакин, така и забележителностите в региона. Целева група на програмата са гимназистите между 15 и 19 г. Великотърновското училище е единственото в област В. Търново и едно от малкото в България, които ще участват в този проект на Образователното министерство, добави Янчев.

www.dnesbg.com

ПЕДАГОГИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ СЕ ВКЛЮЧИХА В ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА „УМЕНИЯ ЗА РАБОТА В ЕКИП”

31 педагогически специалисти от СУ „Вела Благоева“ се включиха в обучение по Проект BG05M2OP001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Обучението се проведе от 12 до 16 август 2019 година на тема „Умения за работа в екип” в Слънчев бряг от екипа на Институт за прогресивно образование.

Пет дни изпълнени с емоции и незабравими преживявания, в които  педагозите обогатиха и усъвършенстваха своите умения и познания за: комуникация и роли в екипа; невербални комуникации; стереотипи в общуването;  ролята на емоциите в комуникацията ; умения за активно слушане; умения за обратна връзка между ученици и учители.

 

УЧИТЕЛИ ОТ СУ” ВЕЛА БЛАГОЕВА” БЯХА НА ОБУЧЕНИЕ ВЪВ ФЛОРЕНЦИЯ, ИТАЛИЯ.

Педагогически специалисти от СУ “Вела Благоева” във Велико Търново се обучаваха в Европейската академия за подготовка на учители в италианския град Флоренция. Със специални сертификати след завършената образователна програма се завърнаха началният учител Мирослава Колева и Анастасия Георгиева, която е ресурсен педагог.


Обучението на тема “Проектно базирано обучение в класната стая – настройка, интеграция, размисъл” е продължило една седмица. Всички участници в курса, сред които е имало учители от Испания, Португалия, Полша, Унгария и България, са се готвили по предварително поставена от обучителя задача за презентиране на училището и споделяне на практики. “Имахме възможност и за учене в групи, което улесни общуването между нас и създаде предпоставки за бъдещо сътрудничество и партньорства”, споделиха търновските педагози.


Получените от тях сертификати са за придобити умения и знания за използване на проектно базираното обучение в класната стая, с които да направят преподаването и ученето по-ефективно и привлекателно. “Не постигането на целта, а пътят към нея е в основата на метода. Ученикът е в активна позиция, а чрез екипната форма на работа се формират важни умения като комуникативност, толерантност към мисленето на другия, сътрудничество и презентационни умения. Предстои споделяне на резултатите от обучението сред колеги и прилагане на придобитите знания и умения през предстоящата учебна година”, обясниха учителките от СУ “Вела Благоева”.
Обучителният курс е част от дейностите по проект “Развитие на умения за сътрудничество между учителите в професионално учебните общности и подобряване на капацитета им за прилагане на проектно базирано обучение и внедряване на нови дигитални инструменти в преподаването, ученето и оценяването”. Той се реализира по Ключова дейност 1 на програма “Еразъм+”.

 dnesbg.com  borbabg.com

 

ПЕДАГОГИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ УЧАСТВАХА В ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА „СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ В КЛАСНАТА СТАЯ“ ВЪВ ФЛОРЕНЦИЯ

Педагогически специалисти от СУ „Вела Благоева“ участваха в едноседмично обучение на тема „Социалните медии в класната стая“ в „Europass teacher academy“ - Флоренция, Италия.

В обучението по Програма Еразъм+ на ЕС се включиха Деяна Русева, учител по английски език и Лилия Цанкова - педагогически съветник. Те придобиха ценни умения как да намират допирни точки между целите в образователния процеси и желанието на учениците да използват електронни устройства, както и да общуват в социалните мрежи. „В курса ни представиха интересни компютърни приложения, които улесняват работата на учителя и същевременно са атрактивни и повишават мотивацията на учениците.” – сподели Лили Цанкова.

В процеса на обучение и екипната работа с останалите участници, учители от Германия и Испания,  са възникнали идеи и за бъдещи международни училищни партньорства и споделяне на добри практики.

в-к Борба

 

ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" СА НАЙ-МАЛКИТЕ УЧАСТНИЦИ ДОПУСНАТИ ДО НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО" ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Вече  осем месеца учениците от   клас се трудят неуморно за да реализират своите дейности, по проект „Избирам храната на баба“, посветен на здравословното хранене и борбата с наднорменото тегло.

 

Така те са един от трите проекта от Велико Търново допуснати до Националния конкурс „Посланици на здравето“, организиран от Министерството на здравеопазването и подкрепен от МОН, МОСВ, ММС и ПЕКБ.  "Децате се стремят да популяризират своята идея и да привлекат повече съмишленици. Разучиха заедно с малчуганите от начален етап и с техните учители игри, които са играли бабите и дядовците им, както и рецепти за полезни и вкусни храни. Изследваха състава на храната, която консумират в училище. Разговаряха и играха с децата от детската градина на тема здравословно хранене." - сподели ръководителката на проекта Кристина Ганева. 

В двора на училището вече са създадени две градини с билки, подправки и цветя, осигурени с любезното съдействия на Община Велико Търново. В това начинание им помагат и по-големите ученици, които с ентусиазъм се грижат за поддържането им.

Родители на петокласниците публикуват всички дейности по проекта във фейсбук група Аз и моето семейство - здравословно хранене.

Всичко това се случва случва с подкрепата на родители, учители и институции - РИОСВ, РЗИ, ЕИЦ, МОБАЛ "Ст. Черкезов", лаборатория за изследване на храните "Лабстандарт ВСЕ".

в-к Труд

 

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
892
1180
25463

Вашето IP: 18.206.238.77

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.