logo

Добре Дошли

Добре дошли на сайта на СОУ "Вела Благоева" - гр. Велико Търново. 

                            Какво ново през изминалата седмица  

22 април - ден на Земята 


          Деня беще отбелязан по инициатива на учениците от 6В клас с подкрепата на класния им ръководител, г-жа Розалия Димкова. Това се превръща в собствен техен екологичен календар, в които влизат Денят на водата, Денят на земята и Световния ден на околната среда. За втора година в училище се организира подобна проява.

Деня започна с пълно почистване на двора на училището, в което се включиха и на класните стаи.  Главните организатори    Мария, Руми, Слави и съучениците им от 6В украсиха залата и й придадоха невероятно празничен вид. Екоталисманът Пайпър беше представена от Руми. Милен Георгиев обясни на децата разликата между боклук и отпадък и им пожела да бъдат непримирими и да мразят боклуците. 

 

В ревюто на дрехи от отпадъчни материали и в изложбата на екоскулптури се включиха деца от втори до шести клас. Част от предметите бяха изработени в часовете по изобразително изкуство с техниката папие-маше. Шестокласниците изработиха електронни картички в часовете по ИТ. Така също може да се пести хартия. Станислава и Милена от 10 клас представиха историята на празника и 10 те най- замърсени градове на планетата.

Гости и жури на конкурса бяха  Милен Георгиев от Екстрапак, Мариела Георгиева от Европейски Информационен център. Журито оценяваше посланието и представянето на тоалетите и предметите изработени от отпадъци. Победителите получиха енциклопедии и торбички за многократна употреба, осигурени от гостите.

Всеки може да промени нещо в своите ежедневни навици и така ще намалим част от бремето, което стоварваме върху Земята . Още за събитието в снимки очакваайте скоро!

Събитието беше отразено от Евроком, Видеосат, Янтра днес, Борба и радио Фокус. 

 

       

320 великденски яйца изписаха 150 ученици от СОУ „Вела Благоева” във Велико Търново

 

 

Повече от 320 великденски яйца изписаха 150 малчуганите от ІІІ и ІV клас на СОУ „Вела Благоева”. Празничната инициатива е на Центърът за обществена подкрепа и Обединен детски комплекс в лицето на Мария Джамбазова и Жаклин Павлова, които разкриха на децата тънкостите на древната восъчна техника за писане на яйца. За целта училището закупи писала и други необходими материали за да могат всички ученици от трети и четвърти клас да се върнат в къщи с по няколко нарисувани яйца. Утре/днес или в събота те ще ги боядисат заедно със своите майки и баби. Писаните яйца не се чупят, те се подаряват. Това е традицията, която идва от Велинград и стига до нас благодарение на Георги Куманов от историческия музей в родопския град. Вече 5 години тя се поддържа и в нашия град с усилията на местния исторически музей.Класните ръководители на паралелките, участвали в изписването на яйцата споделиха, че инициатива се е възприела чудесно от децата Под сръчните ръце на третокласниците и четвъртокласниците се появиха нарисувани освен фолклорни фигури, идващи от миналото, и мотиви на изключително пролетна тематика.

 

 

30 дръвчета засадиха ученици от СОУ “В. Благоева” в двора на училището

30 дръвчета бяха засадени на 08 април 2009 г., в двора на СОУ “Вела Благоева”. Фиданките бяха безвъзмездно дарени от Районната дирекция по горите в гр. Велико Търново. Поводът за благородния жест на инспекцията е, че през месец ноември 2008 г. седмокласниците от училището спечелиха в много оспорвана конкуренция между 128 училища от цялата страна първо място в Националния конкурс Проектът на моя клас – за живот без тютюнев дим. Целта е децата да осъзнаят вредата от тютюнопушенето и ползата от връзката им с природата, а една от приоритетните дейности в проект е обогатяване на училищния парк.

Точно в 13.00 часа в двора на училището пристигнаха представителите на РИГ инж. Светла Зарева,  Христина Иванова и Иван Колев - началник на разсадника в село Джулюница. Те помогнаха на учениците в избора на най-подходящите места за засаждане на всеки един от дарените дървесни видове: ясен, явор, червен дъб и липа, и  им дадоха  ценни съвети как да се грижат за тях. В  акцията с ентусиазъм се включиха ученици от 12. и 7. клас,  координаторът на проекта Кристина Ганева, ръководството и персонала на училището и разбира се представителите на РИГ и разсадника.

 Така в края на Седмицата на гората учениците от СОУ “В. Благоева”  и специалистите на РИГ положиха началото на едно  успешно сътрудничество, чиято крайна цел е във Велико Търново да има повече зелени площи.

 

Нашият ден на водата
събитие организирано от 6 в клас и учителя по биология Розалия Димкова
с участието на ученици от 6 б клас 

     Стана традиция и за поредна година na 24 март 2009 г. отбелязахме Световния ден на водата заедно с нашите партньори и приятели от РИОСВ и любезното домакинство на Информационен център.

 

Участваха 22 ученика, предварително работили по  групи. Те представиха водата, едно толкова банално и толкова уникално вещество, от различна гледна точка:

ü      Цветомила, Анелия, Теодор и Ани говориха за водата в бита  и предложиха начини за нейното пестеливо използване;

ü      Руми и Мария разказаха за водата в различните обреди при всички религии;

ü      Добромир и Кирил бяха в ролята на химици и бяха невероятно изчерпателни;

ü      Изабела, Ивета и Христиана след бурните аплодисменти за останалите екипи представиха кръстословици.Домакините поставиха трудна задача – решаване на казуси, но младите хора бързо се справиха  и предложиха разнообразни идеи. 

Тази година Денят на водата е посветен на трансграничните води – водите, които пресичат граници и свързват хората. Стефчо представи река Дунав – синята лента, която пресича Европа и свързва хора и култури. Завършихме събитието с викторина за реките Дунав и Янтра.

На края всички разбраха, че водата е много повече от течност и си припомнихме думите на Антоан дьо Сент Екзюпери:

 Вода, ти нямаш вкус, ни цвят, ни мирис.Човек не може да те опише, само те вкусва, без да те проумява. Ти не си необходимост за живота: ти си самият живот. С тебе влизат в нас всички сили, от които сме се отказали.Чрез твоята милост в нас бликват всички пресъхнали извори на сърцата ни. Ти си най-голямото богатство, което съществува на света, и ти си също най-нежното нещо, ти - толкова чиста в лоното на земята!”

 

 

Мис и Мистър "Вела Благоева"

     На 20.03.09 г. след часовете във физкултурния салон се проведе първия училищен конкурс Мис и Мистър "Вела Благоева".  Участниците бяха повече от 100,  от които 15-тина момчета - ученици от 1-ви до 8-ми клас. Пред много свои съученици, учители, родители и гости, състезателите дефилираха първо в спортно облекло, а след това и софициално облекло. Задачата на журито, ученици от 10-ти клас, беше много трудна.

 

 

Share

Големина на шрифта

 

 

Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
222
925
1147

Вашето IP: 44.197.101.251

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.