logo

Филтър
 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА ПОДГОТВИТЕЛНАТА ГРУПА И ОТ I ДО XII КЛАС

  На 25 февруари 2015 година, от 18:00 часа, ще се проведе родителска среща за подготвителната група и паралелките от I до XII клас на СОУ "Вела Благоева". Родителската среща ще се проведе по паралелки в класните стаи:

  Списък на класните ръководители и класните стаи по паралелки

 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ОТ I ДО XII КЛАС

  На 25 февруари 2015 година, от 18:00 часа, ще се проведе родителска среща за подготвителната група и паралелките от I до XII клас на СОУ "Вела Благоева". Родителската среща ще се проведе по паралелки в класните стаи:

  Списък на класните ръководители и класните стаи по паралелки

 • МЛАДИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ПРЕДЛАГАТ ИЗРАБОТЕНИ ОТ ТЯХ МАРТЕНИЦИ И КАРТИЧКИ

  320 мартеници, повече от 100 картички за пролетта и различни грамоти за празника на жената изработиха през последните седмици младите предприемачи от СОУ “Вела Благоева” във Велико Търново. Всяко от изделията е оригинално и ценно, защото е изработено с желание, старание и прецизност в часовете по предприемачество на гимназистите.


  Изделията се предлагат на специални щандове в училището. Те са дела на акционерите в двете учебни компании. В “Боляри” са ангажирани деветокласници, а във “Виктория” своите познания за бизнеса усъвършенстват ученици от 11 клас. Техните сувенири са посветени на предстоящите пролетни празници – Баба Марта и Деня на жената. “Всеки ученик прави това, което най-добре умее, а решенията вземаме заедно. Така те се учат на практика да бъдат предприемчиви и дори грешките да превръщат в идеи”, сподели учителката по икономика Ивалина Климентинова.

  На 7 март представители на двете учебни фирми ще посетят Дома за стари хора “Венета Ботева”, за да ги поздравят за празниците, да им подарят радост и внимание. Освен това деца и възрастни ще обменят идеи за великденските сувенири, които смятат да изработят, ще видят какво майсторят по-опитните обитатели на дома.
  Златина ДИМИТРОВА

 • ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ IV И V КЛАС НА ОБЛАСТНИЯ ПРЕГЛЕД НА ДЕТСКИТЕ И ЮНОШЕСКИТЕ ТЕАТРИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

  На 22.02.2012 г. се проведе Областен преглед на Английския театър, организиран от  г-жа Милка Михайлова, старши експерт от РИО В. Търново. В оспорвана надпревара участваха около 400 ученици в три възрастови групи от цялата област, които се въплътиха в роли от любимите си приказни герои, а шестчленно жури оценяваше талантите.


  Малчуганите от СОУ „Вела Благоева” показаха своите невероятни артистични умения. Възпитаниците на г-жа Дянкова от IVВ клас драматизираха приказката „Щурец и мравка”, а учениците от IV Б клас с учител г-жа Костова се представиха с приказка „Белоснежка и Червенорозка”. Учениците от пети клас плениха публиката с чудесните си танци. Журито връчи специална грамота на учениците от СОУ „Вела Благоева” за отличното представяне, както и подаръци от Оксфорд Център.

  „Очакваме вашите следващи изяви и успехи в предстоящите състезания на английски език!” – бяха думите на двете учителки след прегледа към щастливите участници в прегледа.

 • УЧЕНИЦИ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

  Десетки великотърновци сведоха глава в знак на почит пред паметника на Васил Левски в центъра на града, където днес бе отбелязана 139-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Представителна група от ученици на VIA и VIБ клас от СОУ "Вела Благоева", заедно с класните си ръководителки участваха в поклонението.

  За четвърта поредна година старата столица организира общоградко поклонение в памет на Левски на 18 февруари, а не както се отбелязваше преди това - на 19-ти.

  Преподавателят по "Нова българска история" във ВТУ доц. Петко Петков е инициатор на идеята да се почита паметта на Левски на 18-ти, а не на 19 февруари. Историкът обяснява, че през 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Грегорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни. За събитията, случили се преди 1 март 1900 г. обаче необходимата поправка е от 12 дни. Това се отнася и за датата на смъртта на Дякона, която по стар стил е 6 февруари 1873 г., но като се прибавят 12 дни - по нов стил става 18 февруари.

  Велико Търново почете Апостола с военен ритуал и заупокойна молитва пред неговия паметник, където въпреки студеното време се събраха не само официални лица, но и много ученици и граждани.

  На поклонението присъстваха народните представители Евгени Стоев и Христо Христов, областният управител Пенчо Пенчев, кметът Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, начаникът на Националния военен университет бриг. ген. Цветан Харизанов, зам.-ректорът на ВТУ доц. Петко Петков, общински съветници, ръководители на институции.

  Ние българите сме благословени да имаме в историята си личност като Васил Левски, каза в словото си кметът Даниел Панов. Целият си съзнателен живот Левски отдаде на каузата българският народ да си възвърне свободата и независимостта. Неговият живот, модел на поведение и отдаденост на кузата България са основание да се наричаме гордо и достойно българи, подчерта градоначалникът.

  Дарик нюз, В. Търново

 • ОТ 13.02.2012 Г. (ПОНЕДЕЛНИК) УЧЕБНИТЕ ЗАНЯТИЯ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ

  От понеделник, 13.02.2012 г., учебните занятия се възстановяват. Учебните часове ще започнат от 08:00 часа по утвърдения дневен режим:

  – 35 минути за учениците от I и II клас;

  – 40 минути за учениците от III и IV клас;

  – 45 минути за учениците от V до XI клас.

 • ОЛИМПИАДАТА ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПО ГРАФИК

  Олимпиадата по география и икономика ще се проведе по график на 11 февруари 2012 г. (събота) от 9:00 часа. Учениците, които са заявили участие в нея да бъдат в сградата училището не по-късно от 8:45 часа.

 • НЕУЧЕБНИ ДНИ ЗА ВРЕМЕТО ОТ 08.02.2012 Г. ДО 10.02.2012 Г., ЗА ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ НАРЕДИ МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО МЛАДЕЖТА И НАУКАТА

  Министърът на образованието младежта и науката нареди неучебни дни за училищата в България за времето от 08.02.2012 г. до 10.02.2012 г. Учебните занятия са отменени заради тежката зимна обстановка.
  За допълнителна информация следете сайта на училището и местните медии.

 • УЧИТЕЛИ ОТ СОУ “В. БЛАГОЕВА” ПРЕДСТАВИХА В ЛОВЕЧ СВОЯ ОПИТ В РАБОТАТА С РОДИТЕЛИ

  Учители от СОУ “Вела Благоева” във Велико Търново представиха своя успешен опит в работата си с родителите пред специалисти и педагози от цялата страна. Преподавателките по биология и химия Розалия Димкова и Кристина Ганева участваха в конференция по отговорно родителство, организирана” от сдружение “Екомисия 21 век”. Форумът е завършващ етап от проект “Електронно училище за родители”, финансиран от Европейския социален фонд и ОП “Развитие на човешките ресурси” 2007-2013. Инициативата е част от плана на социалните услуги за Ловеч.
  Търновските учители споделиха със своите колеги как са успели да включат родителите в училищния проект. Те представиха политиката на “Вела Благоева” в областта на партнирането с родителите, като успешен модел в проектно базирано обучение. Майките и татковците са участвали активно в обучителни сесии, на които са дискутирали типовете родителско поведение, тактики за справяне с проблемни ситуации, очаквания на родителите и децата. Не са пропуснати темите за идеалния родител и идеалното дете, ролята на семействата, предизвикателствата и причините за конфликти. Това става в рамките на проектите “Моят свят”, “Заедно във възрастта на любовта”, реализирани по програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” със средства от Фонда за население на ООН и “Угаси цигарата” на здравното министерство. Това включване на родителите беше една от причините и трите проекта да получат национална награда за най-високо качество.
  “Партньоството между родители, учители и ученици е най-прекият път към постигане на желания резултат, а включването на родителите е един от индикаторите за качество на образованието”, сподели Розалия Димкова.
  Презентацията предизвика интересът на всички присъстващи, сред които сдружения, читалища, фондции, Асоциация родители, УНИЦЕФ.
  Кристина Ганева и Розалия Димкова имат намерение да представят резултатите от участието си в конференцията на следващата среща в клуб „Активно учителство”, който функционира в училището и е създаден с експертната и финансова помощ на Фонадация Институт Отворено общество. Те ще споделят добрият опит на едно софийско училище и неговият педагогически съветник в работата с родителите. 
  Златина ДИМИТРОВА, в. Янтра днес

 • ПРОМЯНА НА РАЗПИСАНИЕТО НА ЧАСОВЕТЕ ЗА ВРЕМЕТО ОТ 06.02.2012 г. ДО 10.02.2012 г.

  1. Учебните часове от 06.02.2012 г. (понеделник) до 10.02.2012 г. (петък) ще се проведат при следното разписание за учениците от І до ХІ клас:

  1. час -   9:00 – 9:30 ч.;

  2. час -   9:40 – 10:10 ч.;

  3. час - 10:20 – 10:50 ч.;

  4. час - 11:00 – 11:30 ч.;

  5. час - 11:40 – 12:10 ч.;

  6. час - 12:20 – 12:50 ч.;

  7. час - 13:00 – 13:30 ч.

   

  2. Образователно-възпитателните дейности в полуинтернатните групи (занимални) от 06.02.2012 г. (понеделник) до 10.02.2012 г. (петък) ще се проведат при следното разписание:

  12:10 – 16:30 ч.

  3. Сутрешното хранене за учениците от I до IV клас и децата от подготвителната група ще се осъществи във времето между 8:30 ч. до 09:40 ч.


  4. Дежурни начални учители ще бъдат в училището от 8:00 часа, а възпитателите от 11:30 часа.


  5. "Пешеходният автобус" ще потегли от първата си спирка в квартал "Зона В" в 8:10 часа със старши учители Теодора Тодорова и Галя Димитрова.

 • СЕДМИЧНА ПРОГРАМА ЗА II УЧЕБЕН СРОК

 • Родителска среща за бъдещия I клас

  Уважаеми родители на бъдещи първокласници,

  Заповядайте на първата родителска среща

  с бъдещите учители на вашите деца

  на 15 март 2011 година от 18 часа

  в учителската стая (III етаж).

 • Театърът е магия

  Tеатърът е магия, на която трудно може да се устои - споделиха с нас участниците в СИП  "Театър", след посещението си на спектакъла "Хубавата Елена" в МДТ "Константин Кисимов". Музиката, танците и великолепната актьорска игра заредиха учениците с чудесно настроение, но им подсказаха и идеи за музикално и сценично оформление, костюми, декори.

  Тези идеи са изключително полезни в работата им по проекта "Европейските деца на една сцена", секторна програма "Коменски", програма "Учене през   целия живот". Вижте повече информация и снимки в секция ПРОЕКТИ.


 • Третокласници от СОУ "В. Благоева" участваха в преглед на англиския театър

  Седемнадесет групи от училищата в региона участваха в прегледа на Английския театър, състоял се на 11.02.2011 г. Малчуганите от III Б клас на СОУ "Вела Благоева" спечелиха второ място в своята възрастова група.

  Снимките от представлението любезно бяха предоставени от майки на ученици със съдействието на Теодор от VIII клас - училищния фоторепортер. Учениците бяха поздравени от учителката си по английски език М. Костова и получиха грамотите си от Оксфорт център лично от директорът Ангел Янчев.

 • Следобед в училище е забавно и приятно

  От началото на месец януари малчуганите от първи клас, които целодневно са в СОУ "В. Благоева" провеждат заниманията по интереси следобед: наука, спорт, изкуство, образователни и занимателни игри. Полуинтернатните групи провеждат тези часове в голяма и уютна СТАЯ ЗА ДЕЙНОСТИ, оборудвана със средства по проект от Национална програма на МОМН „Училището – територия на учениците”, Модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап”. Вижте повече в секция ПРОЕКТИ.

 • Какво ново при "Откривателите на тайната на зеления глобус"

  На 07.02.2011 г. учениците от шести клас представиха продуктите от изследователската си дейност по проекта „Откриватели на тайната на Зеления глобус”, свързани с климатичните промени. Как и защо се променя климата, можем ли с начина си на живот да му повлияем, са част от въпросите, на които учениците отговаряха в часовете по природознание и в свободното си време. Вижте повече в секция ПРОЕКТИ.

   

 • Третокласниците втори на прегледа на английския театър

  Седемнадесет групи от училищата в региона участваха в прегледа на Английския театър, състоял се на 11.02.2011 г. Малчуганите от трети клас на СОУ "Вела Благоева" спечелиха второ място в своята възрастова група и получиха награди от Оксфорд център.

  Вижте повече информация и снимки от събитието в секцията Състезания и конкурси.

 • Да посрещнем гости от Азия

  Един от уроците за дейности в часовете по география за VII клас е „Да посрещнем гости от Азия”. Чрез ролева игра, при която участниците изпълняват определени роли, при спазване на определени правила няколко ученика представят една азиатска държава. Това изисква работа в екип, предварителна подготовка на екипа, събиране на допълнителна информация, презентиране на костюми, поздрав на езика на народа, който представляват, и др.

  Оценяването на работата на екипите се извършва от домакините - останалите ученици от класа, като включва компетентност, модели на поведение, атрактивност, активност.

  Вижте представянето на Индия от  ученици в VІІ В клас и представянето на Япония от ученици в VІІА клас  на СОУ „Вела Благоева” и сами се уверете в интереса, възможностите, знанията и уменията на участващите в този урок.

  Учител по география и икономика Витан Анчев

 • Да сме бели и червени, здрави и засмени!

  Честита Баба марта!
   
  През изминалата седмица всички в училище и малки, и големи се приготвиха да посрещнат първи Март. Малчуганите от IIIГ бяха в работилницата на Баба Марта, която тази година беше устроена в Историческия музей в Килифарево. Освен, че се учеха да заплитат бели и червени конци, малчуганите научиха за историята на празника и пътя на мартеницата до днес. За цветовете и тяхната символиката в мартеницата им разказа Галя Чокаджиева, етнограф в Регионалния исторически музей във В. Търново. Червеното е цвета на кръвта, на здравето, на огъня и слънцето, а бялото е символ на светлината. И други цветова присъстват понякога в нашата традиционна мартеница. Жълтото например вика слънцето, зеленото е символ на събуждащата се природа и раззеленяването, синьото е повикът да се отвори синьо небе.
         
  Преди да се превърне в малко украшение, мартеницата е била амулет и е пазела хората от зли сили. Важно е когато си превите мартеници сами, да завъртете конците наляво, уточни още етнографката.
  Всички тертокласници изработиха маски, които също са свързани с пролетните празници и обичаи. 
  Децата от IIIБ клас посетиха дома за деца в с. Балван и зарадваха обитателите му с мартенички изработени от тях в часаовете по изобразително изкуство. Заедно с останалите си съученици от трети клас решиха да направят подаръци на децата от дома и за Великден. Инициативата е на майка от IIIБ клас.
  Четвъртокласниците направиха мартенско дърво и създадоха истинско пролетно настроение на своите класни, както и подредиха изложба от своите творби на третия етаж. 
         
  Най-малките рисуваха пролет в парка и Баба Марта, която идва да ги накичи с мартеници.
  Пролетното настроение не пропусна и седмокласниците, те също се подготвиха за предстоящия праник.
 • От понеделник, 22 февруари 2010 г., училището възстановява безплатното хранене на учениците от начален етап

   Уважаеми родители на ученици от Подготвителен до Четвърти клас,

  От понеделник, 22 февруари, училището възстановява безплатното хранене на учениците от начален етап по време на голямото междучасие. Проектът, който подадохме, беше одобрен в тази си част. Подпомагането на обедното хранене на учениците, които посещават занималня, ща бъде възможно най-рано от началото на следващата учебна година.
  Менюто, което училището договори за учебните дни до края на втория срок, в рамките на отпуснатото финансиране, е следното:  Понеделник – плод (или зеленчук);

  Вторник – тестена закуска;

  Сряда – плод (или зеленчук);

  Четвъртък – хамбургер;

  Петък – кисело мляко (в това число плодово);

   

  Два пъти в месеца учениците ще получават чаша топло мляко заедно с тестената закуска.
  Решението взехме след като се допитахме до вас. Получихме мнението на 299 семейства на ученици. 52% предпочитат детето им да  закусва плод или зеленчук, 29% тестена закуска и мляко, а само 12% - тестена закуска и чай.

 • ХІ клас - най-добрият клас за 2010 г?

   Pepsi стартира кампания, с която дава възможност на България да избере „най-добрия клас на 2010 г.”. Кампанията започва на 1 февруари и до 20 май ученици от 9-ти до 13-ти клас от цялата страна могат да участват, като създадат профил на своя клас на www.all4class.com. Потребителите на Pepsi могат да гласуват за най-добрия клас, а класът събрал най-много гласове, ще отиде на страхотна едноседмична екскурзия в САЩ. 

  Чрез новата кампания, която върви под надслов „Един за всички - всички до САЩ! Най-добрият клас отива в САЩ”, Pepsi осигурява на младежите средство, чрез което да изразят и покажат себе си. Те могат да разкажат за това, което ги вълнува и към което се стремят, да са креативни и интересни, така че профилът на техния клас да бъде по-впечатляващ и да привлече повече гласове. Всеки ученик трябва да допринесе за спечелването на своя клас, а всички заедно получават наградата. 

  Дали един клас може да е „неразделен” и днес? Дали пътуване до САЩ и титлата „най-якия клас” е достатъчно привлекателна цел, за да накара младите хора да се обединят около нея? Кое, според потребителите на Pepsi, e критерият, който определя „най-добрия” клас? Предстои да разберем.  

  Подкрепете нашия ХІ клас, който вече се е регистрирал и създал чудесен профил на страницата на играта!

    

 • Мисли преди да ка4и6!

  На  9 февруари 2010 г. Националният център за безопасен интернет, координиран от Фондация „Приложни изследвания и комуникации”, обяви старта в България на общоевропейската кампания „Мисли преди да ка4и6” на национална кръгла маса в Пресклуба на БТА, съорганизирана заедно с Майкрософт България и Държавната агенция за закрила на детето.
  Координаторът на Центъра за безопасен Интернет Георги Апостолов съобщи, че седмият Ден за безопасен Интернет се отбелязва в повече от 60 страни в цял свят на всичките пет континента – от Канада до Южна Корея, от Русия до Кения и от всичките  27 страни от Европейския съюз. Той цитира еврокомисаря за информационно общество и медии Вивиан Рединг – патрон на празника, че „трафикът на сайтовете-социални мрежи нарасна неимоверно през последните три години. Поради това нараства и нашата отговорност като европейци да направим онлайн света безопасна и сигурна среда.” 

  Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани заяви, че ДАЗД като държавна институция е отговорна и силно загрижена за безопасността на децата в Интернет. Затова гя ще участва във всички кампании, насочени към децата и родителите, за да се повишава информираността им за новите технологии и правилното поведение в Интернет.
 • Проекти през учебната 2008/2009 г.

  ПРОЕКТИ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2008/2009 ГОДИНА

  Проектът Нашият клас без тютюнев дим беше спечелен от ученици от 7. клас на СОУ "Вела Благоева" в оспорвана конкуренция с много други ученици от страната. От началото на месец април, следим техните инициативи за ограничаване на тютюнопушенето в училище: засаждане на дръвчета в двора, графита на първия етаж, реализиран с помощта на  Калоян от 12 клас и приятеля му Петър - студент по архитектура.
  След ваканцията седмокласниците продължиха с обучения по метода връстници обучават връстници на по-малки деца от 1. до 5. клас, които включват занимателни игри, въпроси и работа в екип. Целта е те да научат за вредите от цигарите и как могат да правят много интересни неща вместо да пушат. Очаквайте мого снимки и видео от цялата им дейност.  
  Повече за дейността им научете от сайта и форума създадени от 7. клас: www.breaktime.dir.bg   www.breaktime.forumi-bg.com

  На 12.09.2008 г стартира проекта This is my town по дейност etwinning, част от секторна програма Коменски. Партньор на СОУ „В. Благоева” е училищ IES HUERTA DEL ROSARIO, Чиклана , Испания. Наскоро се присъедини и училище от Финландия - Halkokarin koulu, ФИНЛАНДИЯ. Целите на проекта са: взаимно изследване на историята, традициите и природата на техните градове. Повече за проекта

  Проекта Красотата като ценност и цената на красотата беше разработен и реализиран съвместно с Училищното настоятелство в началото на учебната година приключи в началото на втория срок. Активно се включи лично председателя на УН г-жа Пламена Ненова. Младите хора от 8. и 10. клас откриха красотата в природата, архитектурата, изкуството, хармонията в човешките отношения.  

   Да направим училището привлекателно за младите хора – програма по структурните фондове,  Училището е партньор на сдружение „Образователен свят” и формира клуб за професионално ориентиране и консултиране, където младите хора опознават себе си, откриват своите силни и слаби страни, срещат се с хора с различни професии. Предстои им да посетят Бюрото по труда и различни местни фирми и институции. 

  Заедно с центъра за хемотарнсфузия училището инициира кампания за популяризиране на кръводаряването.

  Училището кандидатства по много други проекти в началото на 2009 г., по които предстои да работи.

 • Добре Дошли

  Добре дошли на сайта на СОУ "Вела Благоева" - гр. Велико Търново. 

                              Какво ново през изминалата седмица  

  22 април - ден на Земята 


            Деня беще отбелязан по инициатива на учениците от 6В клас с подкрепата на класния им ръководител, г-жа Розалия Димкова. Това се превръща в собствен техен екологичен календар, в които влизат Денят на водата, Денят на земята и Световния ден на околната среда. За втора година в училище се организира подобна проява.

  Деня започна с пълно почистване на двора на училището, в което се включиха и на класните стаи.  Главните организатори    Мария, Руми, Слави и съучениците им от 6В украсиха залата и й придадоха невероятно празничен вид. Екоталисманът Пайпър беше представена от Руми. Милен Георгиев обясни на децата разликата между боклук и отпадък и им пожела да бъдат непримирими и да мразят боклуците. 

   

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
510
545
10098

Вашето IP: 54.80.188.87

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.