logo

Филтър
 • ПОПРАВИТЕЛНИ ИЗПИТИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ V ДО XI КЛАС

 • РОЗАЛИЯ ДИМКОВА ОТ СОУ “ВЕЛА БЛАГОЕВА”, В. ТЪРНОВО УЧАСТВА В НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ЧЕТЕНЕТО В БАЛЧИК

  Главен учител Розалия Димкова участва в национална конференция за насърчаване на четенето, която се е проведе в Балчик. Във форума са участвали учители, библиотекари, университетски преподаватели, като са споделили и са търсили добри практики за насърчаване на четенето, и то не само на художествена литература. Това е изключително трудна мисия, като се има предвид, че средно българите купуват 0,6 книги на година. Голям брой ученици на тестовете PISA посочват, че имат едва 5 книги в домашната библиотека, като не е сигурно дали не включват в броя и списания, споделя педагожката.

  Конференцията е била организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси, който администрира Програма “Учене през целия живот” в България. На нея своя опит сподели проф. д-р Урс Майер от Университета Фрайбург в Швейцария. Разтревожен от “лошите” резултати на Швейцария в изследването PISA, той представи чудесни примери за поощряване на четенето в многоезична среда. В тази страна децата учат два чужди езика, като английският става част от образователната програма в 5 клас, разказа г-жа Димкова. Професорът сподели, че в родината му се полагат усилия и за запазване на майчиния език, макар че младите хора там говорят много езици, но не могат да пишат грамотно на нито един. Според него езикът се учи, ако не се стремиш да бъдеш перфектен, и даде чудесен пример с велосипед, управляван от двама души, които се справят перфектно, без да спазват граматични правила. В Швейцария се поощрява слушането и говоренето, а четенето и писането остават на втори план.

  Гостът представи и интересни практики за стимулиране на четенето сред учениците. Един от примерите е за “Какавиди с книги”, направени от плат, различни по цвят и напълнени с книги. Те се поръчват от училището, а след прочитането им се връщат обратно, за да се получи следващата какавида. Друг любопитен похват е нощното четене, когато децата се отдават на любимите си книги, докато се излежават в училищния двор в спални чували.

  Според д-р Светла Петрова от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование нашите ученици не могат да приложат стратегия за осмисляне на текстове и както те самите казват “Ние това го учим в училище, ама не по този начин”, сподели Розалия Димкова. PISA задава модел на какво трябва да учим младите хора – разбиране, осмисляне, използване на знания, с други думи – умения за живот. Но изключително важна е функционалната грамотност – какво могат да правят учениците, а това означава с помощта на знанията и уменията, които са натрупали в училище, да могат да решават реални казуси. Именно това означава приложимост на знанията.

  Димкова сподели и мнението на д-р Петрова, че голяма заслуга за отдръпване от четенето има училището. Като се замисля, ние в училище нямаме време да усвояваме тези умения. Нашите програми са претрупани и макар нито една задача на PISA да не изисква дефиниране на понятия и възпроизвеждане на знания, голяма част от времето в училище отива за тези занимания, каза още търновската учителка.
  Златина Димитрова, в-к Янтра днес

 • СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" СПЕЧЕЛИ ПОРЕДНИЯ СИ ПРОЕКТ ПО ЕВРОПЕЙСКА ПРОГРАМА "КОМЕНСКИ"

   

  СОУ "Вела Благоева" е едно от 12 учебни заведения във Великотърновска област спечелили 204 000 евро по европейска програма "Коменски". Най-голямата сума, която може да се вземе по тази програма, е 20 000 евро и за тези пари са успели да се преборят осем от кандидатстващите учебни заведения.

  СОУ „Вела Благоева" печели средства по „Коменски" с трети пореден проект, което си е своеобразен рекорд. Училището този път кандидатства с проекта си „Еко лайф TV" отново с координатор г-жа Розалия Димкова.
  Darik news

   

 • УЧЕНИЧЕСКИТЕ ОМБУДСМАНИ СЕ СЪБРАХА НА ПЪРВА СРЕЩА В ИНСПЕКТОРАТА ПО ОБРАЗОВАНИЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

  ОГРОМНОТО КОЛИЧЕСТВО НЕИЗВИНЕНИ ОТСЪСТВИЯ, СУБЕКТИВИЗМЪТ НА УЧИТЕЛИТЕ ПРИ ОЦЕНЯВАНЕТО, АГРЕСИЯТА СРЕД УЧЕНИЦИТЕ са част от проблемите, с които ще се борят първите демократично избрани ученически омбудсмани в област Велико Търново. Полина Петкова от Държавната търговска гимназия в Свищов, Николинка Атанасова от СОУ "Ангел Каралийчев" в Стражица, Мартин Катрафилов от СОУ "Еван Момчилов" в Елена и Никола Узунов от СОУ "Вела Благоева" във Велико Търново се срещнаха за първи път миналата седмица в Регионалния инспекторат по образованието, за да представят своите програми, по които ще работят през следващата учебна година, и да сформират свой клуб.

  И четиримата са спечелили тази позиция в честни и демократични избори в своите училища. Изборите се проведоха на 9 май и бяха точно копие на изборите, с които България попълва своя парламент и излъчва президента си. Право на глас имаха всички ученици в четирите гимназии. Те пускаха бюлетините в прозрачни урни, осигурени от съответната община. Трима от омбудсманите бяха избрани още на първия тур, единствено в Свищов се проведе балотаж, след който Полина пое поста в Държавната търговска гимназия. Няколко дни след изборите и четиримата са положили клетва да бъдат честни и безпристрастни в работата си.

  СЪС СЛУЧАЙ НА АГРЕСИЯ И НАСИЛИЕ НА УЧЕНИК НАД ДРУГ УЧЕНИК СЕ СБЛЪСКАЛ В ПЪРВИТЕ СИ РАБОТНИ ДНИ НИКОЛАЙ УЗУНОВ, който спечели изборите за омбудсман в СОУ "Вела Благоева" във Велико Търново. Той вече е присъствал на педагогически съвет, видял е как учителите докладват нарушенията, как предлагат ученици за наказания и как преминават дебатите за провинилите се. Почти готов с първите си сериозно предложения към директора на гимназията Ангел Янчев - в двора на училището да бъде изградена площадка за стрийт фитнес, а за учениците с най-малко отсъствия да се организира екскурзия до морето в края на учебната година.

  ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАРКИНГ ЗА ВЕЛОСИПЕДИ Е ПЪРВАТА СЕРИОЗНА ИДЕЯ НА ПОЛИНА И НЕЙНИЯ ЕКИП ЗА ДЪРЖАВНАТА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ В СВИЩОВ. Тя вече е разговаряла с директорката на училището Румяна Иванова, която е казала "да" на тази инициатива, в която активно ще се включат и родителите. Г-жа Иванова е застанала категорично зад Полина и за още една нейна идея - да бъдат намалени писмените изпитвания в училището. "Ние всъщност искаме не да бъдат премахнати, а да бъдат трансформирани. На нас ни е по-интересно, ако можем да правим доклади, проекти и реферати, и тях да оценяват учителите", споделя Полина.

  ОТСЪСТВИЯТА СЕ ОКАЗВАТ СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ И В СОУ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" В СТРАЖИЦА И СЕРИОЗНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА НИКОЛИНКА АТАНАСОВА. Затова тя е решила да се бори с тях не като подкрепя налагането на наказания, а като помага при организирането на различни екскурзии, в които право на участие ще имат само тези ученици, които не са натрупали повече от допустимите неизвинени отсъствия. "Това работи безотказно при нас. Тази година ние направихме едно посещение в "Майкрософт", но заведохме само тези, които имаха успех над 5.50 и никакви отсъствия, включва се в разговора и директорката на СОУ "Иван Момчилов" в Елена - Димитринка Кузманова.

  На 22 юни 2012 г. по инициатива на директора на СОУ „Иван Николов Момчилов“, омбудсманите и група ученици представителите на класовете в еленското училище, посетиха Народното събрание на Република България. Учениците имаха възможността да се срещнат и с омбудсмана на Република България – К. Пенчев и да споделят с него своите планове. Той от своя страна е помолил младите си колеги да препращат до кабинета му всички по-интересни случаи, с които се сблъскват в практиката си.

  Конкурсът за иновативни практики в управлението се проведе по инициатива на Националния институт за квалификация на учителите и националната програма „Квалификация 2011” на МОМН, припомни началникът на РИО инж. Розалия Личева. Истинското състезание ще се състои през месец септември, когато ще се оценява полезността на въведените практики в 28-те области на страната. Капитан на великотърновския тим е Диляна Славчева, ст. експерт „квалификация” в РИО.

  в-к Борба Сашка Александрова

  радио В. Търново

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
528
769
14210

Вашето IP: 52.55.186.225

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.