logo

Филтър
 • КАРАЛИЙЧЕВИ ДНИ В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  Учениците от IVВ клас се подготвиха за отбелязването на 110-годишнината на големия български писател Ангел Каралийчев в часовете по Литература. Радина и Рая изработиха постер, свързан с живота и творчеството на писателя, и го представиха на своите съученици. Други ученици прочетоха откъси от любими негови произведения – „Майчина сълза”, „Тошко Африкански”, „Житената питка”, „Приказен свят” и ги илюстрираха в рисунки, като подредиха интерестна изложба в класната стая.Децата с удоволствие ще се включат в конкурса за най – интересен карнавален костюм, рисунка и презентация, която вече са изработили – споделя тяхната класна ръководителка Десислава Дянкова.


  В Деня на книгата 23.04, учениците от ПИГ II клас проведоха занятие  посветено на живота и творчеството на Ангел Каралийчев. Учениците разкзваха любими приказки, направиха илюстрации и се забавляваха  с играта "Познай приказката".


 • МЛАДИТЕ МАТЕМАТИЦИ НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" СПЕЧЕЛИХА ДВЕ ПЪРВИ, ЕДНО ВТОРО И ЕДНО ТРЕТО МЯСТО

  На 22.04.2012 г.  в гр. Велико Търново се състоя традиционното Великденско математическо състезание, което се провежда едновременно в много градове на страната. Учениците решаваха тестови задачи, разделени в три групи по трудност. СОУ «Вела Блаагоева» беше представено от  25 ученици.  Михаил Радоев от ІІ В клас зае 1 място измежду 78 други второкласници. Андрей Върбанов от VIA клас също е първи сред своите връстници. На 2 място се класира Михаела Петрова също от II В клас, а  Мартин Добромиров от VIIБ клас зае 3 място. Призьорите получиха грамоти и предметни награди от Съюза на математиците в България. Добри резултати постигнаха Драгомира Драганова от I Б клас и Симона Димитрова от V клас.

 • КЛУБ „ПИТАГОР” И КЛУБ „АРХИМЕД” ПОДГОТВИХА ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА СИ ИЗЯВА В ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН

  На 18.04.2012 г. учениците от клубовете „Питагор” и „Архимед” от VA, VБ  и VIIA, VIIБ класове на СОУ „Вела Благоева” В. Търново,  работещи по проект УСПЕХ, организира празник на математиката. Те представиха пред свои съученици, родители и учители презентации на тема: „Питагор” и „Велики Математици”, които сами изработиха. Ръководители на двата клуба са г-жа Ценка Славчева и г-жа Стефка Колева. Малките математици от двата клуба забавляваха своите гости със забавни задачи: познаване на намислено число, познаване на колко години сте и много други, а също задачи от математическия фолклор. Учениците проведоха математическа викторина. Гостите на двата клуба взеха активно участие при решаването на занимателните задачи, отговаряха на въпросите от викторината и получиха награди. Представянето завърши с математическа кръстословица, като учениците успешно се справиха с попълването и.


  Изложени бяха таблата: „Питагор”, Архимед”, „Велики математици”, „Знаете ли, че: ”, „Мисли за математиката”, „Числото /пи/”, изработени от учениците от двата клуба, при обучението в ХК „Усоето” – Елена, от 09.04. до 12.04. 2012 г. Сред природата в Еленския балкан, учениците работиха по проекта, но също имаха игри и разходки сред природата, а вечер – музикално парти: „Здравей, аз мога да танцувам!”

  в. Янтра днес

 • В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА 22 АПРИЛ УЧЕНИЦИТЕ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ЗАСАДИХА ДРЪВЧЕТА – СИМВОЛ НА ЖИВОТА

  На 21 април в 11 часа  учениците от седми и девети клас на СОУ „Вела Благоева” се включиха активно в инициативата „Подари дръвче, засади гора” под патронажа на министъра на образованието младежта и науката  Сергей Игнатов. В двора на училището те засадиха повече от 20 иглолистни фиданки и липи, заедно с учители и служители. За успешното реализиране на инициативата помогнаха местните държавни горски стопанства в Плачковци и Г. Оряховица, които подариха младите дръвчета на училището. По-малките ученици от III до VI клас ще продължат да се грижат за фиданките, като ги поливат, а десетокласниците от учебна компания "VICTORIA" ще изработят обозначителни табелки, на които ще пише датата и повода на засаждането, както и класа, който ще се грижи за него.

  Седмокласници и осмокласници от групи по училищни проекти с ръководител  Кр. Ганева се включиха в инициативата на регионалната екоинспекция и участваха в залесяването на зелените площи на западния пътен възел във Велико Търново.

  Дарик

 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ ЗА УЧЕБНАТА 2012/2013 НА 26 АПРИЛ 2012 Г.

  На 26 април 2012 година (четвъртък) от 18:00 часа в СОУ "Вела Благоева" ще се проведе родителска среща за бъдещите ученици от I клас за учебната 2012/2013 година.

  Родителската среща ще се проведе в учителската стая на третия етаж.

 • ЧЕТИРИ УЧИЛИЩА В ОБЛАСТТА ИЗБИРАТ УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН

  НИКОЛА УЗУНОВ И СВЕТЛОЗАР ИВАНОВ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ПЪРВИТЕ ДВАМА ИЗВЕСТНИ КАНДИДАТИ ЗА ПОСТА УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН. Никола е ученик в XI клас и зад неговата кандидатура е застанал изборен щаб „Победител”. Светлозар е десетокласник и е издигнат от изборен щаб „Справедлив ученически процес”.


  Такава институция ще има в четири училища в областта, които работят по проект на Министерството на образованието, науката и младежта. Освен търновската гимназия „Вела Благоева” в програмата са се включили още СОУ „Иван Момчилов” в Елена, СОУ „Ангел Каралийчев” в Стражица и Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов. Навсякъде омбудсманът ще бъде избран в избори.

  От вчера започна да тече срокът, в който учениците могат да подават заявления за електронно гласуване на изборите за училищен ученически омбудсман в канцеларията на училището. Имат време да направят това само до 20 април. Петима са кандидатите за поста в Търговската гимназия в Свищов. Те са ученици от девети до 12 клас и преди Великден са провели първия си диспут на тема „За или против наказанието преместване в друго училище”. Трима са засега кандидатите в СОУ „Ангел Каралийчев” в Стражица. Най-малкият мераклия за ученически омбудсман е петокласник. До края на седмицата трябва да станат известни кандидатите за тази длъжност и в СОУ „Иван Момчилов” в Елена. Проектът освен това има състезателен характер. Така четиримата директори участват в конкурса на Министерството на образованието, науката и младежта по програмата „Иновации в управлението на училищата”. Училищните шефове са отборът, който ще защитава честта на цялата Великотърновска област. Капитан на тима е старши експертът по квалификацията в Регионалния инспекторат по образованието Диляна Славчева.

  С. БОЯНОВА  в-к Борба

 • ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ НА СЕКЦИЯТА ПО „СЕКСУАЛНО ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ” ПО ПРОЕКТ УСПЕХ


  Учениците от секцията по „Сексуално здравно образование”, подкрепени от своите родители и експертите от РЗИ - д-р Ани Ангелова и психолога Йорданка Илиева, обсъждаха здравословния начин на живот. В края на обучението младите хора представиха импровизирани скечове, в които се включиха и техните майки и татковци.

  Незабравими ще останат преживяванията на групата от уникалната обстановка на Европейския информационен център, гр. Велико Търново и топлото гостоприемство на неговия директор Теодора Калейнска. Запознавайки се с правата на детето и ценностната система на човека, те се почувстваха като частица от Европа.

  На тренинга „Азбука на дрогата”, проведен в РЗИ Велико Търново чуха споделените преживявания  на Иван Стоянов, психолог от Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново, от работата му в комуна за наркозависими. Разказаното от психолога ще остави трайни спомени у младите хора от секцията, както и у тяхната ръководителка  Кристина Ганева.

  Най-добрият начин за усвояване на знания и умения е екипната работа с връстници, притежаващи нужната компетентност. Учениците от секцията заедно с по-големите си приятели от младежкия клуб К7 и техният ръководител Момчил Баев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, по време на занятието „Бременност и майчинство”.

 • ДВАМА КАНДИДАТИ ЗА ИЗБОР НА УЧИЛИЩEН УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН В СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” НА 9 МАЙ 2012 Г.

  На свое заседание от 10.04.2012 г. Централната училищна избирателна комисия допусна на изборите за Училищен ученически омбусман на 9 май 2012 г.следните кандидати:

  1. Никола Марков Узунов, XI клас, с изборен щаб „Победител”;

  2. Светлозар Евгениев Иванов, X клас, с изборен щаб „Справедлив ученически процес”.

  От 17 до 20 април учениците от СОУ „В. Благоева” могат да подават заявления за електронно гласуване на изборите за Училищен ученически омбудсман в канцеларията на училището.

  От 19 април двамата кандидати за Училищен ученически омбудсман и техните изборни щабове могат да провеждат предизборната си кампания в регламентираното от Училищна избирателна комисия време: часа на класа, междучасията и след часовете за деня, в срок до 8 май 2012 г. включително.

 • ВЕЛИКДЕНСКИ ПОЗДРАВ ОТ ШЕСТОКЛАСНИЦИТЕ НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  Свети и светли празници

  пожелават учениците от VI клас на СОУ "Вела Благоева"!

 • АРТ-СТУДИО „ПРИЛОЖНИК-ДЕКОРАТОР” ПО ПРОЕКТ УСПЕХ ПОДРЕДИ СВОЯТА ПЪРВА ИЗЛОЖБА


  Арт-студио „Приложник-декоратор”, което работи по проект УСПЕХ, подреди своята първа изложба в стая 111 на СОУ „Вела Благоева” на 03.04.2012 г. Учениците, заедно със своя ръководител Анастасия Георгиева,  показаха изработени от тях изделия по изучените досега теми. Интерес предизвика демонстрирането на различните техники, използвани при работата им - квилинг, торцевание, декупаж пред ученици, родители и гости.  Присъстващите видяха кукерски маски, мартеници от прежда и от хартия, цветя от различни видове хартия и картички. Пред гостите беше декорирана великденска трапеза, украсена с изработени в часовете предмети. Учениците подариха на директора пано „Велико Търново”.  „За партньорите ни по проект „Коменски” в Турция изработихме картички за Баба Марта с квилинг-техника, а за предстоящото гостуване  в Испания - великденски изделия. В края на месец март подарихме пролетни картички на повече от двадесет учители от цялата община, които гостуваха в  нашето училище.”  – сподели г-жа Георгиева.

  Всички ученици творят в клуба в голямо желание и очакват новите изяви.

 • ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИЯ БАЗАР В СТАЯ 111 НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"!


  Малките "сръчковци" от клуб "Сръчни ръце" по проект УСПЕХ от IVA клас с ръководител старши учител Таня Енева изработиха много красиви предмети и ги изложиха на Великденския базар. В него се включиха много ученици от начален етап - клуб "Малките предприемачи в действие", с ръководител главен учител Пенка Иванова, както и представителите на арт-студио „Приложник декоратор” от V клас с ръководител библиотекаря Анастасия Антонова. Великденските яйца, кошнички, картички и още много други Великденски украси ще се продават с благотворителна цел. Учениците сами ще решат за какво ще изразходват средствата получени от продажбата.


 • РЕЗУЛТАТИ НА УЧЕНИЦИ ОТ СОУ „В. БЛАГОЕВА” В МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ "ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ”

  На 17 март 2012 г. във Велико Търново се проведе най-масовото математическо състезание в света за ученици от втори до дванадесети клас - "Европейско кенгуру". С най-добри постижения от участвалите ученици от начален етап на СОУ „Вела Благоева” са:
  Михаил Радоев от IIВ клас - на 2 място;
  Катерина Тончева от IIБ клас – на 3 място;
  Мирослав Миленов от IIВ клас - на 5 място.

  При по-големите ученици добре се представиха:
  Андрей ВърбановVIA клас с 4-ти резултат в групата на V-VI клас; 
  Мартин Иванов, VIIА клас с 6-ти резултат в групата на VII-VIII клас.

 • ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” СТАНАХА ЧИТАТЕЛИ НА ОКРЪЖНА БИБЛИОТЕКА „П. Р. СЛАВЕЙКОВ”, В. ТЪРНОВО

  На 2 април се отбелязва  празникът на детската книга от 1967 г. по инициативата и решение на Международния съвет за детската книга. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 - 1875 г.), който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. „Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен.

  Първокласниците на СОУ „В. Благоева” отбелязаха празника като посетиха Филиала на Окръжна библиотека " П.Р. Славейков". През изминалата седмица те с гордост заявиха, че вече са грамотни, на 2 април за пръв път станаха и читатели на библиотеката.

  „Научете децата да четат и ценят книгата. Подарявайте им книжки, те са прозореца им към света” – поръчаха библиотечните деятели.

 • КОНКУРСИ И ИНИЦИАТИВИ ПО СЛУЧАЙ 110-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ И СЕДМИЦАТА НА ДЕТСКАТА КНИГА И ИЗКУСТВАТА ЗА ДЕЦА В СОУ „В. БЛАГОЕВА”

  Включете се в училищните конкурси и инициативи по случай 110-годишнината от рождението на Ангел Каралийчев и Седмицата на детската книга и изкуствата за деца:

  1. Лично творчество на свободна тема – есе, разказ, приказка, стихотворение
  2. Илюстрация по произведения на Ангел Каралийчев
  3. Презентация или клип за живота и творчеството на Ангел Каралийчев
  4. Най-оригинален карнавален костюм, представящ герой от произведение на Ангел Каралийчев

  За повече информация

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
587
769
14269

Вашето IP: 52.55.186.225

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.