logo

Филтър
 • ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  През изминалата седмица учениците от първите класове на СОУ"Вела Благоева" отпразнуваха първият си празник в родното училище. Няма го в календара...Той идва с песента на птичките и първите пролетни цветя. Празнуват го само първокласниците. Пред своите родители малките ученици показаха, че могат да четат и пишат. С гордост заявиха:"Ние вече сме грамотни".
  С пъстра украса, весели стихове и песнички, малчуганите зарадваха своите родители и близки. Празниците завършиха с много изненади и заслужени награди.

 • ПЪРВАТА ПУБЛИЧНА ИЗЯВА НА КЛУБ "ПРИКАЗЕН СВЯТ" ПО ПРОЕКТ УСПЕХ В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  Клуб "Приказен свят" по проект УСПЕХ в СОУ "В.Благоева" с ръководител г-жа Лилия Неделчева представиха своите дейности пред родители, съученици, гости от училище и бивша ученичка на г-жа Неделчева.

  Клубът показа презентация "Приказен свят", в която на гостите бяха представени различните дейности - илюстрации, четене, драматизация. Малчуганите представиха драматизация на приказката "Галена мома - работна невеста". Представиха игрите "Познай приказката" и "Познай герой от коя приказка съм". Следваха музикални и танцови изпълнения за гостите.

  Гостите получиха брушура със снимка на участниците и стикер "Приятели на Клуб "Приказен свят", а на участниците в клуба г-жа Неделчева  подари ламиниран знак на клуба и малка книжка "Мъдри мисли за книгата".

  Всички третокласници с удоволствие похапнаха от питката, която присъстваше в драматизацията на приказката.

  Преди да си тръгнат родителите написаха своите пожелания и препоръки към участниците и благодариха на г-жа Неделчева за положения от нея труд в работата й с децата.

 • САМО ЕДНА ТОЧКА ОСТАВИ КРИСТИНА МОНТЕХАНО-КАЛЯКА ЧЕТВЪРТА НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО РУСКИ ЕЗИК

  Кристина Монтехано – Каляка от VI Б клас на СОУ "Вела Благоева" се класира четвърта на Националната олимпиада по руски език, проведена на 24 март 2012 година в град Пловдив. Резултатът на Кристина е само с 1 точка по-нисък от третия резултат.

  ПОЗДРАВ И БЪДЕЩИ УСПЕХИ КРИСТИНА!

  в-к Борба

 • АТЕЛИЕ "ТВОРЧЕСТВОТО НА БОИЧКИТЕ" ПО ПРОЕКТ УСПЕХ ПОДРЕДИХА СВОЯТА ПЪРВА ИЗЛОЖБА В СОУ „В. БЛАГОЕВА”

  Ателие "Творчеството на боичките" по проект УСПЕХ подредиха своята първа изложба във фоайето на третия етаж в училище на 21 март, в навечерието на празника на град Велико Търново.

 • ПРАЗНИКЪТ НА В. ТЪРНОВО ПРОДЪЛЖАВА НА 24 МАРТ В ПАРК „МАРНО ПОЛЕ” И ПРЕД ОБЩИНАТА

  Община гр. Велико Търново и СПОРТУВАМ.ИНФО в партньорство с Dance studio UN BESO, Fitness Club La Scalla, EL'S DANCE организират спортен празник като част от официалната Програма за празника на Велико Търново. Събитието ще се проведе на 24 март 2012 г. от 13 часа в парк „Марно поле”.

  Активностите са подбрани за участие на хора в младежка възраст и варират от денс и аеробик-маратон, хип-хоп и латино танци, предлагат се възможности за катерене на изкуствена стена, спускане с тролей, демонстрация на майсторско управление на велосипеди, запознаване с нетрадиционни спортове като боче и удбол и др.

  С огнено шоу, карнавално шествие и кукерски танци ще бъде отбелязано Благовещение утре във В. Търново. Шествието, в което ще се включат деца от всички великотърновски училища, ще тръгне в 16 часа от Студентски стол №2. То ще бъде водено от кукерската група при читалище "Просвет" в село Чарган, Ямболска област. Пред сградата на общината малчуганите ще дефилират, след което жури ще оценява костюмите им. Докато журито заседава фолклорните формации "Победа", "Търновград", "Пагане", "Търновска царица" и кукерите ще танцуват за зрители и участници. За всички специално ще бъде представен и празникът Благовещение. Голям огън, огнено шоу и хоро ще сложат точка на "Пролетната феерия", организирана от Община В. Търново.

 • ИВАЙЛА СТОЕВА ОТ IVВ КЛАС СПЕЧЕЛИ БРОНЗОВ МЕДАЛ НА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО СТРЕЛБА С ЛЪК

  Ивайла Стоева от IVВ клас спечели бронзов медал при момичета до 11 години от Държавното първенство на закрито по стрелба с лък, проведено на 10.03.2012 г. в зала "Арена Армеец" София.

 • УЧЕНИЦИ ОТ V И VIII КЛАС НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВОДАТА

  Ученици от осми клас по програма „С грижа за всеки ученик – предмет биология и здравнообразование” и петокласниците от клуб „Здравословно хранене” по проект УСПЕХ” с ръководител старши учител Розалия Димкова участваха в среща в РИОСВ на тема „Водата и безопасността на храната”. Симона Хинова се представи с постер по темата. Децата показаха презентация с рисунки на тема „Водата в света на малките художници” от проекта Коменски и презентация на тема „Воден отпечатък”. Д-р Моминска от РЗИ представи препоръки за здравословно хранене

  "Нашето събитие е регистрирано тук в World map view " - сподели г-жа Розалия Димкова.

 • МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН 2012

  На 19 март 2012 г. за единадесета поредна година фондация “Джуниър Ачийвмънт България” организира националната инициатива “МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН” под патронажа на Министъра на финансите на Република България, г-н Симеон Дянков. Ученици от цялата страна ще имат възможност да съпреживеят един реален работен ден на представители на бизнес средите, държавните институции и неправителствените организации.

  Мисията на Джуниър Ачийвмънт е да подготвя младите хора за успешното им реализиране на все по-конкурентния пазар на труда и превръщането им във финасово грамотни и социално отговорни бизнес лидери.


  В СОУ "Вела Благоева" за втора поредна година"млади предприемачи" от първи до десети клас работят по програмите на "Джуниър Ачийвмънт България". Трима ученици ще се включат в инициативата "Мениджър за един ден" и ще има възможността да прекарат своя първи работен ден в реална работна среда. Преслава Михайлова от IX клас ще посети редакцията на вестник Янтра днес, а Виолета Христова X клас и Ангел Топалов от IX клас - Община В. Търново.

 • УЧЕБЕН ЧАС В „ЛЕТЯЩАТА КЛАСНА СТАЯ” НА ЕКОПАК

  На 06.03.2012 учениците от първи до четвъртите клас с интерес се качиха в автобуса на ЕКОПАК - "Летяща класна стая". Малчуганите гледаха образователен филм и участваха в интерактивна игра, в която им бяха зададени въпроси за разделното събиране на отпадъците, а те с дистанционно даваха своите отговори, припомняйки си какво  са научили. Всички деца получиха семена от акация, които могат да засадят където пожелаят и да се увеличи горския фонд на страната ни. За учениците това беше вълнуващо преживяване.

 • В КЛУБ „МАЛКИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ В ДЕЙСТВИЕ” МАЙСТОРИХА ПОДАРЪК ЗА МАМА

  Интересно и забавно е в клуб „Малките предприемачи в действие”. Учениците измайсториха подарък за мама. От една найлонова торбичка, малко ластик и много любов направиха  шапки за баня. Подариха ги на своите майки и им благодариха за грижите. На другия ден децата споделиха, че майките им са приятно изненадани от практичния подарък и някои вече  са ги изпробвали. Децата, които тренират плуване, направиха и за себе си, за да предпазват косата си от намокряне. "Малките предприемачи оценяват не само стойността  на труда, но и значението на даряването" - сподели ръководителката на клуба г-жа Пенка Иванова.

 • НА УЧИЛИЩЕ И В СЪБОТА

  СОУ "Вела Благоева" отвори врати в съботния ден за ученици от V до VII клас. В клуба "Здравословно хранене" научиха повече за храната и болестите свързани с неправилното хранене, а седмокласниците от секция "Сексуално здравно образование" поговориха за чувствата и тяхната изява в групата.

  На 07.03.2012 започнаха обучителните сесии в клуб „Здравословно хранене” по проект УСПЕХ.

  Занятията са интерактивни, децата работят по групи и ще придобият знания и умения за здравословно хранене - да правят избор на храни, съобразени с възрастта и натоварването, да се хранят пълноценно и разнообразно, ще получат информация за болестите, свързани с неправилното хранене, ще се запознаят със шесте групи храни и хранителните вещества, които те осигуряват на организма. Ще се научат да разчитата етикетите на хранителните продукти, да съставят дневно меню, да изчисляват индекса на телесната маса, да приготвят и съхраняват храната.

  Симона Хинова вече създаде група във Facebook Здравословно хранене (Healthy food), която улеснява комуникацията между участниците в клуба.

  Основанат цел е да се развият практически умения за здравословен начин на живот, а храненето определя и качеството на живота, защото ние сме това, което ядем.

   

 • УЧЕНИЦИ ОТ СОУ “ВЕЛА БЛАГОЕВА” ГОСТУВАХА НА УЧИЛИЩЕ В ТУРЦИЯ

  Петима ученици и двама учители гостуваха за седмица на училище “Ахмет зеки” в турския град Гебзе. Това беше поредната работна среща по проекта “Европейски деца на една сцена”, който се реализира по програма Коменски. В нея са се включиха и партньорите от училищата в Испания, Словения, Полша, Румъния и Гърция.
  Гостите бяха на официални посещения в Общината и в Инспектората по образованието на града. В културния център всички участници в проекта подредиха изложба с рисунки, които илюстрират сътворените от децата пиеси за тийнейджърското ежедневие. В концерт на сцената на читалището домакините представиха традиционни танци и песни. В специалната програма участваха и търновските ученици. С вълшебния си глас Калина Друмева остави зрителите без дъх.

  По време на визитата учениците бяха настанени по домовете на деца от училището. “Това им даде възможност да усетят атмосферата в семействата, да видят ежедневието в тях, да общуват по-дълго и непосредствено със съучениците си, да натрупат незабравими впечатления, в това число как се яде на пода и как се навива покривката, за да се съберат трохите”, разказа преподавателката Розалия Димкова, която е координатор на проекта. "Училището беше отворено за гостите. Домакините  nи посрещнаха с много музика, песни, танци и традиционни ястия, а кулминацията беше изпълнението на градския духов оркестър.
  В Гебзе има 60 хиляди ученици, които имат безплатен достъп до интернет. Всички деца до 8 клас разполагат с персонален компютър, а след това, до 12 клас – с таблет. В училището преобладаваха млади учители, сред които поне половината са мъже, включително и в началния етап. Учебници в Турция са безплатни да всички ученици до 12 клас”, сподели своите впечатления учителката.
  За два дена учениците и техните педагози разгледаха забележителностите на мегополиса Истанбул. “Пътешествието с корабче по Босфора, посещенията в църквата “Света София” и в Двореца на султана, разходката по улиците на Истанбул дадоха възможност на всички да се докоснат до историята и традициите, да се възхитят на забележителната архитектура, да усетят съвременния ритъм на многомилионния град”, разказа учителката.
  Това е поредният международен проект, по който работи СОУ “Вела Благоева”. Финансирането в размер на 20 хил. евро се осигурява от Центъра за развитие на човешки ресурси. До този момент по инициативата са реализирани 32 мобилности в четири държави – Румъния, Гурция, Полша, Турция. През април предстои пътуване до Испания, където партньорите от седемте държави ще изиграят обща пиеса на английски. Сценарият е изработен от младите хора и отразява тяхното ежедневие.
  в-к Янтра днес

   

 • КЛУБЪТ НА МЛАДИТЕ ПОЛИТИЦИ ОТ СОУ "В. БЛАГОЕВА" НА СРЕЩА С ОМБУДСМАНА И В ПАРЛАМЕНТА

  Осем ученици от клуб „Училище за млади политици" на великотърновското СОУ „Вела Благоева", с ръководител Кина Котларска, бяха на посещение при обудсмана на Републиката Константин Пенчев и в Народното събрание на 2 март. Заедно с тях в търновската делегация бяха старши експертът от Регионалния инспекторат на образованието Диляна Славчева и директорите на търновското училище Ангел Янчев и Димитринка Кузманова от СОУ „Иван Момчилов" в гр. Елена.

  Поводът за визитата е планираното въвеждане на нов вид ученическо самоуправление - училищен ученически омбудсман. Това предвижда отборът на Велико Търново по конкурса на Министерството на образованието, младежта и науката „Иновации в управлението". Финансирането на посещението до София се извърши с ресурси по проект УСПЕХ.

  Омбудсманът Константин Пенчев посрещна в седалището на институцията в столицата Константин от VII клас, Васил и Диян от IX клас, Виолета, Преслава, Светлозар и Мирослав от X клас и Павлина от XI клас на СОУ „Вела Благоева". Повече от час учениците и учителите дискутираха с Пенчев за плановете си за избор на училищен ученически омбудсман и проблемите на гражданското общество. Учениците повдигнаха въпроса за полицейското насилие, за правата на детето, за такса битови отпадъци.

  Омбудсманът отговори на всички въпроси и сподели, че според него е крайно време в България да няма необжалваеми актове, за което лично е сезирал Конституционни съд. Константин Пенчев прояви интерес към инициативата за създаване на ученически омбудсман, за неговите планирани правомощия и начин на излъчване и одобри голяма част от тях. Константин Пенчев обеща да се срещне с излъчените на 9 май тази година училищни обмудсмани и да обмени опит с тях.

  След срещата си с омбудсмана учениците и учителите бяха приети в Народното събрание от Веселин Методиев. Бившият министър на образованието и настоящ член на парламентарната комисия по образование, който е доцент по история, разведе из сградата младите общественици и ги запозна с историята й. След това, в зала Запад, където ръководството на Народното събрание приемана чуждестранни делегации, учениците научиха лично от него как един проект става закон. Бяха обсъдени и злободневни теми от петъчния парламентарен контрол, който учениците наблюдаваха на живо от балкона на пленарната зала.

  Дарик в-к Борба

 • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА КОМИКС НА ТЕМА: "МОЯТА МОБИЛНОСТ" ЗА УЧЕНИЦИ ОТ X ДО XII КЛАС

  НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА КОМИКС НА ТЕМА: "МОЯТА МОБИЛНОСТ" ЗА УЧЕНИЦИ ОТ X-XII КЛАС

  Целта на конкурса е да провокира въображението на участниците по представяне на различни случки – комични или тъжни – от техните пътувания извън България, а тези, които не са пътували, да изложат своите идеи и мечти за света извън България.

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
445
769
14127

Вашето IP: 52.55.186.225

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.