logo

Филтър
 • СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" ИМА ОДОБРЕНИ 14 ГРУПИ ЗА ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ ПО ПРОЕКТ УСПЕХ

  Четиринадесет групи за извънкласни дейности по проект УСПЕХ ще стартират от 02 февруари 2012 г. в СОУ "Вела Благоева". 175 ученици ще прекарват част от свободното си време, участвайки в предпочетения от тях клуб: "В света на приказките", "Искам да успея", "Училище за млади политици", "Здравословно хранене", "Питагор", "Архимед", Арт-студио "Приложник-декоратор", "Творчеството на боичките", "Сръчни ръце", "Малките предприемачи в действие", "Виртуално пътешествие из европейските столици", "Да сме здрави и силни", "Сексуално здравно образование" и "Приказен свят".

  Дейностите ще бъдат финансирани от Министерството на образованието, младежта и науката с 32 375 лв.

 • ВТОРОКЛАСНИЦИТЕ ОТ СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" УЧИХА ЗА СТРОИТЕЛНИЯ БИЗНЕС В ЧАС ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

  В СИП "Нашият град" учениците от втори клас показаха пред учители от областта как работят в часовете по предприемачествo по програмите на Джуниър Ачийвмънт.  Заедно с главен учител Пенка Иванова те играха, трудиха се, учиха и се забавляваха.

  Научиха за строителния бизнес. Разчитаха архитектурен проект. Упражняваха се да вземат мерки от чертеж. Разбраха, че мащабът преобразува начертания размер в действителен. Бяха "строители" и имаха важна задача да изработят различни сгради, които поставиха върху карта с градски зони. Така построиха своя град "Мечта". Разбраха важността на строителния бизнес за икономиката на града и отговорността на строителите за качеството на построените сгради.

 • КРИЗА В ТРИ УЧИЛИЩА В ОБЛАСТТА, СЪЗДАВАТ УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН

  СКАНДАЛНИ ЗАПОВЕДИ НА ТРИМА ДИРЕКТОРИ СЪЗДАДОХА КРИЗИСНИ СИТУАЦИИ И РАЗТЪРСИХА УЧЕНИЦИТЕ в три училища в област Велико Търново. Вчера по обяд шефовете на СОУ „Вела Благоева” в старата столица Ангел Янчев, на СОУ „Иван Момчилов” в Елена Димитринка Кузманова и на СОУ „Ангел Каралийчев” в Стражица Пенка Димитрова прочетоха заповеди, с които обявиха, че са предприели непопулярни мерки, за да повишат успеха на децата и да затегнат дисциплината. Това предизвика остри реакции сред учениците, заплахи за стачки и жалби до Министерството на образованието, науката и младежта и до Регионалния инспекторат.

  90 минути по-късно заповедите бяха отменени, защото всъщност бяха експеримент, който трябваше да създаде изкуствена криза в училище и с който стартира реализирането на мащабен проект на образователното министерство. Той е за въвеждането на иновативни практики в родното образование.

  Директорът на СОУ „Вела Благоева” във Велико Търново Ангел Янчев разбуни духовете със заповед, с която задължи учителите да поставят срочна оценка 2 на всички ученици, които имат текуща слаба оценка по съответния предмет. Колежките му Пенка Димитрова в Стражица и Димитринка Кузманова в Елена бяха още по-категорични, прибавяйки към тази заплаха още една - който има пет неизвинени отсъствия по предмет, приключва срока със изпит. „Очаквах остри реакции особено от големите. Но за съжаление дванадесетокласниците ми бяха готови да се примирят със ситуацията”, призна след края на експеримента г-жа Кузманова.

  „Мен ме заплашиха със стачка и с жалби до инспектората и министреството. Много съм доволна от това, че група ученици веднага изчетоха в интернет целия правилник за прилагане на Закона за народната просвета и Наредба 3 за оценяването на успеха им. И тогава дойдоха при мен, за да се борят за правата си. Имаше и един единадесетокласник, който беше готов да защитава интересите на цялото училище”, разказа директорката на стражишката гимназия Пенка Димитрова.

  „Аз вмъкнах в заповедта няколко закачки. Сложих й номер 2012, параграф 22, чл. 642861 (служебният ми телефон) и най-вече алинея 2, защото става дума за двойки, от наредбата за оценяването на знанията им и от Кодекса на маите. Всички цифри са символични и силно се надявам по-голямата част от децата да са усетили, че кризата е изкуствена провокация, за да спечеля вниманието им”, каза директорът на „Вела Благоева” Ангел Янчев. И сподели, че седем ученици веднага са отишли при него, за да си потърсят правата, възмутени от несправедливата наредба.

  СЪЗДАВАНЕТО НА ИНСТИТУЦИЯТА „УЧИЛИЩЕН УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН” Е ИДЕЯТА НА ДИРЕКТОРИТЕ, КОИТО СА СЕ ВКЛЮЧИЛИ В ПРОЕКТА. Той ще бъде реализиран в четири училища  като четвъртото е Държавната търговска гимназия в Свищов. Там стартът не беше кризисен, защото директорката Румяна Иванова е преценила, че за нейното училище по-подходящият вариант е дискусията. „Решихме, че и преговорите също са начин учениците да достигнат до съответните изводи. Затова ние ще направим среща, на която децата да дебатират за ползите и необходимостта в гимназията ни да има омбудсман”, каза г-жа Иванова.

  Омбудсманът навсякъде ще бъде избран с избори. А голямата идея на проекта е да научи учениците да провеждат дебати, да защитават правата си, да правят избори и да се борят за своите позиции, когато са убедени в правотата си. Освен това те ще опознаят законите на демократичната държава, ще се запознаят с устройството и дейността на държавните институции, на Европейския съюз, както и на гражданското общество

  ПРОЕКТЪТ ИМА СЪСТЕЗАТЕЛЕН ХАРАКТЕР. С тази си идея четиримата директори участват в конкурса на Министерството на образованието, науката и младежта по програмата „Иновации в управлението на училищата”. Училищните шефове представляват отбора, който ще защитава честта на цялата Великотърновска област. Капитан на тима е старши експертът по квалификацията в Регионалния ниспекторат по образованието Диляна Славчева.

  „До края на учебната година трябва да са приключили всички дейности по този проект, защото през септември национално жури с председател зам.министърът на образованието Милена Дамянова ще оценява резултатите. Най-добрите отбори ще участват в публични дебати по Българската национална телевизия”, обяснява принципа на конкурса шефката на испектората инж. Розалия Личева. Зрителите ще са тези, които чрез гласуване, ще определят идеята на кой от всички отбори заслужава да спечели голямата награда, която засега е тайна за конкурентите.

  Сашка АЛЕКСАНДРОВА
  Tribune

 • ПСИХОЛОГЪТ ДОЦЕНТ ДОКТОР ДАНИЕЛА ТАСЕВСКА РАЗГОВАРЯ С УЧЕНИЦИ ОТ СОУ "В. БЛАГОЕВА" ЗА АГРЕСИЯТА

  Психологът доцент доктор Даниела Тасевска се срещна с третокласниците, а след това  и с гимназистите от СОУ "Вела Благоева". Тя разговаря с тях за преодоляването на насилието в училище. Децата бяха провокирани с различни примери от живота и въпроси "Как бихте постъпили в тази ситуация?". Така учениците станаха участници в дискусията и споделиха случаи, в които са били свидетели на насилие или на агресивно поведение спрямо тях.  В края на срещата децата разбраха необходимостта да са по-толерантни към връстниците си и да не проявяват насилие помежду си.

 • Олимпиади и състезания за учебната 2011/2012 г.

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
479
769
14161

Вашето IP: 52.55.186.225

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.