logo

Филтър
 • До 31 август можете да участвате в конкурса "Дърво с корен 2011"

  До 31 август можете да номинирате своето любимо дърво в конкурса "Дърво с корен 2011" на Фондация "ЕкоОбщност". Малките почитатели на природата на възраст от 6 до 14 години могат да участват в категорията "Млад природолюбител". Всички, които обичат да садят дръвчета и така да помагат на природата могат да се включат в категорията "Дърво с бъдеще".
  Как можете да направите това, вижте тук:
  http://www.bepf-bg.org/page/Дърво-с-корен-2011/79.html
 • Ученици от СОУ "В. Благоева" откриваха тайните на зеления глобус

  Ученици от СОУ “Вела Благоева” показват част от материалите, изработени по проект.

  29 пътувания до Гърция, Англия, Португалия, Турция и Италия са осъществили през последните 2 г. учителите от СОУ “Вела Благоева” във Велико Търново. В 16 от тях са участвали и ученици. Те са реализирани в рамките на завършилия проект “Откриватели на тайните на зеления глобус”. Това е първата инициатива на СОУ-то по програма Коменски за многостранни партньорства. В дейностите са участвали ученици от 1 до 12 клас и техните учители, родители, доброволката от Корпуса на мира Ашли Ланг и партньорите от РИОСВ.
  Децата са опознали биоразнообразието в различни райони на страната, провели са екскурзии и зелени училища.
  Децата от различните класове бяха ангажирани в различни дейности. Четвъртокласниците поставиха пиесата “Четирите желания” на английски език, в която представиха очарованието на сезоните. Третокласниците готвиха вкусни плодови и зеленчукови салати, разказа координаторът на проекта Розалия Димкова, преподавател по биология. Децата от 6 клас работиха по темата за климатичните промени, изработиха модели, в това число и действащ вулкан. Учениците от 5 клас създадоха модели на клетки от разнообразни материали, а седмокласниците – едноклетъчни растения и животни от есенни листа. Техните съученици от 8 клас изработиха постери за всички седем държави.
  Учениците от 9 до 12 клас работиха по темите за ролята на водата в природата. Те опознаха и тайните на Врачанския балкан и Национален парк “Централен балкан”.
  Всички “открития” и продукти са били представени по време на визитите зад граница. “Благодарение на мобилностите учениците откриха тайните на Атлантическия океан и най-големият океанариум в Европа, тайната на водопадите в Едеса и столицата на Александър Македонски – Пела, травертитите на Памуккале, минахме по мраморните улици на Ефес, открихме невероятните миниатюри в библиотека Малатестиана в Чезена и красивите мозайки на Равена, всичко, което може да се направи от растения в Лондонската Кю гардън. Открихме нови храни, различни обичаи, изпитахме тръпката от първото летене със самолет, открихме нови измерения на гостоприемството, открихме приятели и създадохме приятелства”, обобщава Розалия Димкова.
  Златина ДИМИТРОВА

 • СОУ ”Вела Благоева” приключи дейностите по своя първи проект по програма Коменски – Откриватели на тайните на зеления глобус

  250 ученици, 15 учители и родителисе включиха в разнообразните дейности по приключилия първи проект по Програма Коменски на СОУ” Вела Благоева” – отчете координаторът Розалия Димкова на кръгла маса, организирана от ПГЕЕ „М. Ломоносов” в гр. Г. Оряховица.

  Прочетете повече за дейностите в секцията ПРОЕКТИ, вижте пътешествието на Ралица до Португалия.

 • СОУ ”Вела Благоева” приключи дейностите по своя първи проект по програма Коменски – Откриватели на тайните на зеления глобус

  250 ученици, 15 учители и родители се включиха в разнообразните дейности по приключилия първи проект по Програма Коменски на СОУ ”Вела Благоева” – отчете координаторът Розалия Димкова на кръгла маса, организирана от ПГЕЕ „М. Ломоносов” в гр. Г. Оряховица. Домакин на срещата бе ЕИЦ, на която присъстваха и представители на СОУ “Г. Измирлиев” в Г. Оряховица и СОУ “Бачо Киро” – Павликени.

  От Декември 2009 до юли 2011 бяха реализирани голям брой дейности, мобилности и създадени разнообразни продукти, реализирани от учениците от 1 до 12 клас и техните учители, родители, с участието и на Ашли Ланг - доброволка от Корпуса на мира и нашите дългогодишни партньори от РИОСВ .

  По време на откриването на четирите „тайни” децата опознаха биоразнообразието в различни райни на България, проведоха екскурзии и зелени и пролетни летни училища, празнуваха Деня на водата, Деня на Земята, Деня на Биоразнообразието, Световния ден на околната среда, учиха се да правят кисело мляко от своите баби, разкриваха кръговрата на водата в природата и „правиха” дъжд, рисуваха истории и приказки за водната капчица и нейните пътешествия, правиха салати и рецепти за традиционни и здравословни ястия.

  Бяха организирани изложби от рисуки на тема водата, животни и растения, родния град и сезоните в света на малките художници, с които изработихме календар, картички и книжка с илюстрации.

  Децата от четвърти клас реализираха пиеса „Четирите желания” на английски език, в която представиха очарованието на всеки сезон. Те са автори и на голям брой постери за дрехите през различните сезони и богата реколта през есента, бяха и ненадминати майстори в апликациите.

  Третокласниците направиха най – вкусните плодови и зеленчукови салати , децата от 6 клас работиха усилено по темата за климатичните промени, отбелязаха световния ден на климата , изработиха голям брой постери и модели, в това число и действащ вулкан.

  През първата година от проекта те представиха и красотата на Велико Търново чрез стихове, рисунки и компютърни презентации.

  Петокласниците създадоха модели на клетки от разнообразни материали, е седмокласниците правиха едноклетъчни растения и животни от есенни листа. Осмокласниците изработиха постери за всички седем държави.

  Учениците от 9 до 12 клас работиха по темите за ролята на водата в природата, изследваха и анализираха нейните свойства, търсиха причните за замърсяването на околната среда и представиха постери, интелектуални карти и компютърни презентации за замъсяването на въздуха, водата и почвата. Опознаха и тайните на Врачанския Балкан и Национален парк „Централен Балкан”

  Всички наши „открития” и продукти представихме по време на нашите визити в Гърция, Англия, Португалия, Турция и Италия, както и по време на организираната от нас среща във Велико Търново, а в края на проекта ги събрахме в нашата ракла, която се превърна в истинска съкровищница. През цялото време ни помагаше нашият талисман „ЕКОВела” изработен с много въображение и ентусиазъм, които ни съпътстваха по време на проектните дейности.

  Реализирахме 29 мобилности, от които 16 ученически – открихме тайните на Атлантическия океан и най – големият океанариум в Европа, тайната на водопадите в Едеса и столицата на Александър Македонски – Пела , травертитите на Памуккале, минахме по мраморните улици на Ефес, открихме невероятните миниатюри в библиотека Малатестиана в Чезена и красивите мозайки на Равена, всичко, което може да се направи от растения в Лондонската Кю гардън. Открихме нови храни, различни обичаи, изпитахме тръпката от първото летене със самолет, открихме нови измерения на гостоприемството, открихме приятели и създадохме приятелства.

  Открихме, че общуването на английски език е мисия възможна, открихме, че по време на проекта подобрихме своите ИКТ умения, открихме че сме едно Европейско училище, в което учат и работят много трудолюбиви , креативни и талантливи ученици и учители и че по всичко, което зависи от нас самите не се различаваме от останалите ни колеги и съученици в Европа.

  Проектът се реализира със средства по програма Коменски – Многостранни партньорства.

  Открихме, че Програма „Учене през целия живот” предоставя чудесна възможност за учене както на младите хора, така и на учителите и заредени със ентусиазъм продължаваме нашите открития, защото знаем, че ни чакат още неоткрити тайни и има още какво да научим заедно.

   

 • ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ СЛЕД ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА УЧЕБНАТА 2011/2012

   

  ВСЕКИ УСПЕХ ЗАПОЧВА

   

  С ДОБРОТО ОБРАЗОВАНИЕ

   

  След трети етап на класиране след завършено основно образование (за IX клас), СОУ "Вела Благоева" обявява, че броят на записаните ученици  в профил "Технологичен - Предприемачество и бизнес" е 23. Свободните места са 3.

  Срокът за подаване на документи за заемането им е от 26 юли до 01 септември 2011 г.

 • Силвия Обрешкова от VI Б клас спечели I награда от биeнале на детската рисунка

  За пореден път ученичка от СОУ “Вела Благоева” във Велико Търново, 12-годишната Силвия Обрешкова спечели първа награда в 15-ото издание на бианалето на детската рисунка в Тръстеник. След специална селекция шестокласничката се пребори да представя старата столица в пленер на дунавския бряг. В него са се включили 49 деца с 55 рисунки. Детските творби са били представени в изложба.

  Форумът се провежда под надслов “С цветовете на дъгата”, а за участие в него са постъпили 263 рисунки на деца от 29 селища в страната.
  Силвия е участвала в много регионални и национални конкурси, но това е първата й голяма награда. През март т.г. талантливата млада художничка бе сред отличените в конкурса “Велико Търново – моят роден град”, посветен на празника на старата столица.

  З. Георгиева, в.Янтра днес

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
743
1121
17997

Вашето IP: 34.229.76.193

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.