logo

Филтър
 • Новини от проекта "Европейските деца на една сцена"

  Как премина работната среща в Полша и как се представиха художниците от пети и шести клас вижте в секция ПРОЕКТИ

 • Работна визита в Полша по проекта "Европейските деца на една сцена"

  В началото на март група от двама учениници и четирима учители участва в работна визита по проект ”Европейските деца на една сцена” в град Рибник, Полша. Този път „сцената” беше изложбена зала и всеки от партньорите представи илюстрации по избраната традиционна пиеса. Иванка Йорданова и двадесет нейни ученици основно от пети и шести клас представиха свои творби, като трима от тях получиха сертификати – Полина Генчева, Теодора Диянова и Кристиана Даалиева. Първите две имаха възможност да гостуват на Зося и Юлия и да прекарат една невероятна седмица в полското училище. Всички аплодираха Поля, която на откриването изпя прекрасна песен, подготвена от Незабравка Вачкова. Петокласниците и четвъртокласниците изпратиха поздравителни картички и мартеници, както и компътърна презентация и брошура за Велико Търново и българските празници, изработени с помощта на Стефка Колева и Теодора Димитрова.

  Освен на сцената, участниците бяха и в най-старата в света въглищна мина, старата столица Краков, пътуваха през вековете в музея „Подземие”, посетиха катедралата и двореца Вавел, университета, в който са учили Николай Коперник и Йоан Павел II, етнографския музей в Рачибор и колкото и да е странно, в него видяха мумия от Египет.

  Групата беше приета и от заместник-кмета на Рибник .Останахме силно впечатлени от прозрачните врати на всички офиси, модерния начин на обслужване на гражданите, красивата зала със стъклописи и вниманието към нас като представители на България.

  Освен първо пътуване със самолет за една част от участниците, визитата беше и невероятно преживяване и докосване до културата, образованието, традициите и природата на Полша, гостоприемството на двете полски семейства .

  Предстои пътуване до гръцкия град Комотини, където ще представим откъс от пиесата ” Българи от старо време”,а в началото на новата учебна година партньорите от Румъния, Полша, Гърция, Турция, Испания и Словения ще гостуват в нашето училище.

  Вижте и сайта на проекта "Европейските деца на една сцена"

 • В СОУ "Вела Благоева" се проведе състезанието Spelling Bee по инициатива на Корпуса на мира на САЩ

  За първи път в СОУ "Вела Благоева" се проведе състезанието Spelling Bee по инициатива на Корпуса на мира на САЩ. В училищния кръг взеха участие ученици от най-малката възрастова група - III и IV клас. Тримата най-добри малчугани ще представят училището на 16 април в регионалната надпревара.

  Състезанието организираха и проведоха Ашли Лейнг, доброволец от Корпуса на мира в нашето училище, г-жа Галя Димитрова и г-жа Десислава Дянкова - начални учители и преподаватели по английски език.

 • Елица Варина и Христо Илиев от IX клас бяха мениджъри за един ден

  Христо и Елица от IX клас работиха в отдел местни данъци и такси на 29 март в Община Велико Търново. На този ден 11 ученици от три Великотърновски училища участваха в инициативата на Джуниър ачийвмънт „Мениджър за един ден", чийто домакин бе Oбщината. Учениците от Старопрестолната гимназия по икономика, СОУ „Вела Благоева" и Професионална гимназия по туризъм се запознаха с работата на отделните дирекции в Общината.

  „Съставиха екипи, които трябваше да вземат решения и да изпълнят някои административни задачи", обясни Розалия Стефанова - директор на Дирекция „Административно-правно и информационно обслужване".

  Учениците получиха сертификати за участие в инициативата, подписани от кмета на Общината. Идеята за "Мениджър за един ден" се реализира от Джуниър ачийвмънт - България за десета поредна година. По света тя се организира в над 100 държави по света.

  Елица и Христо се обучават по профил "Предприемачество и бизнес".

  DarikNews.bg

 • Тайните на времето представени и откривани в Италия

  Станислава от XII клас, Светлина от VII и Максим от VI клас представиха своите проучвания, посветени на тайната на времето, в Италия. От 21 до 26 март възпитаниците на училището заедно с трима свои учители участваха в работна визита по проекта “Откриватели на тайната на зеления глобус”, инициатива в рамките на секторна програма “Коменски” на програмата “Учене през целия живот”. В срещата се включиха и представители на останалите шест държави – партньори по проекта от Италия, Гърция, Турция, Англия, Полша и Португалия.

  Учениците презентираха “откритията” си, свързани със сезонните и климатичните промени, природни бедствия през различните сезони, здравословното хранене, любими занимания и забавления, елементите на времето и влиянието на климата върху живота на хората и в България. За целта търновските младежи изработиха действащи модели на вулкани, постери и компютърни презентации, както и брошура със снимки от околностите на Велико Търново през различните сезони. Те подготвиха и многоезичен речник на термините, свързани с времето.

  Домакин на работната среща по проекта в Италия бяха началните училища в Сан Анжело и Гатео, разположено близо до брега на Адриатическо море. “Благодарение на тяхното шоу почувствахме духа на Италия, ценностите и традициите, танците и песните на различните райони на страната”, сподели Розалия Димкова, която е координатор на проекта от българска страна. “Останахме впечатлени от огромната съпричастност на родителите, местната църква и Общината към училищните дейности и към работата по проекта”, допълни тя.

  Ето какво още сподели за престоя в Италия г-жа Димкова:
  "По време на визитата разгледахме града на мозайките Равена, пълен със “съкровища” – музеят на Гала Плачида, построен през V век, прекрасната църква “Сан Аполинаре”, базиликата “Сан Витале”.
  Минахме по моста на Тиберий на входа на Римини, построен като уникално инженерно творение преди 2000 г., разходихме се по улиците и площадите на града.
  Посещението в първата обществена библиотека Малатестиана в Чезена, построена през 1454 г., беше като пътуване с машина на времето. Пренесохме се в света на книги от пергамент, писани в продължение на 2 г., чиито страници са украсени със злато.
  Посетихме и най-старата европейска република Сан Марино”.

  Вестник "Янтра днес"

 • Конкурс за апликация по любима детска книжка

  Мили деца от СОУ „Вела Благоева”

  Книгите заемат особено място в живота на всеки човек. Във вашия – също.
  Вие четете литературни творби постоянно – четете в училище, четете вкъщи, четат ви на вас или вие четете на по-малките от вас. С една дума - това е едно Малко Голямо Четене.
  Докосвайки се до книгите, вие попадате и заживявате в един приказен свят. Пресътворете света от любимата си детска книжка, приказка или роман в апликация или друг вид техника на приложното изкуство. Ако имате въобръжение и идея, но не можете да се справите сами, помолете учител или родител да ви помогне. Със сигурност на големите ще им бъде много приятно да се потопят отново в света на приказките, на любимите гeрои от своето детство. 
  Светът на детската книга носи топлина за цял живот!

  Не забравяйте да напишете:
  името на художественото произведение,
  името на автора,
  кратък откъс, който отразява вашата творба.

  Малки творци, предавайте своите работи на класните си ръководители. С тях в нашето училище ще подредим изложба, която ще посветим на:

  Деня на детската книга – 2 април;

  Световния ден на книгата – 23 април;

  Празника на училището ни – 29 април.

  Очакваме приказните ви творения!

  От Библиотеката на СОУ „Вела Благоева”

 • СПОРТ

  На 10 март учениците от VII клас проведоха отново училищен турнир по волейбол и баскетбол. На 11 март сили премериха и по-малките учениците от V клас. А как се справят училищните отбори на общинските, регионални и национални състезания вижте в секция СПОРТ.

 • Изяви на спортните отбори на училището през втория срок

  Баскетбол

  Отборът по баскетбол момичета от V до VII клас стана общински първенец на Ученически игри 2011 година.

  Стрелба с лък

  Много медали и купи завоюваха наши ученици на 26-27.02.2011 год. на Държавно първенство за момичета, момчета, кадети и кадетки по стрелва с лък. При кадетките златен медал завоюва Ралица Илиева,7б кл. Тя заедно със съученичката си Ралица Генчева и Василена Маринова от 7а кл.спечелиха купата за първо място.
  При момчетата Дамян Дачев,7а кл. задържа рекорда си, но в квалификацията се закичи със сребърен медал. За спечелване на среbърната купа при момчетата допринесоха Синан Мехмедов,7в клас, класирал се пети в индивидуалната стрелба и Ангел Топалгечев, 6а клас.
  При момичетата Десислава Петрова, 5б клас се пребори за бронзовия медал. Тя заедно с Магдалина Лазарова, 6б клас, Пенка Василева, 7в клас и Мила Безергянова, 5в клас завоюваха сребърна отборна купа.
  Браво на стрелците с лък и в училище да продължават да стрелят добре към отличните оценки!

  Футбол

 • МАЛКОТО ГОЛЯМО ЧЕТЕНЕ В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  И тази седмица продължава Малкото голямо четене в СОУ "Вела Благоева". Малки и големи ученици носят любимите си книги и четат заедно. Инициативата е подета от библиотекаря А. Георгиева, класните ръководители на трети и първи клас, както и учителите по литература на по-големите ученици.

  През изминалата седмица на гости на първолаците бяха петокласници - бивши възпитаници на класните на първи клас. Те четоха от любимата си книга на малчуганите, а първолаците също показаха колко добре умеят вече да четат.

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
455
769
14137

Вашето IP: 52.55.186.225

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.