logo

Филтър
 • РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ ПРЕЗ НОЕМВРИ

  Педагогическият съвет на училището насрочи родителски срещи на следните дати:

  - 29.ХІ.2011 г. (вторник) за  подготвителната група и за начален етап (II-IV клас);

  - 30.ХІ.2011 г. (сряда)  за прогимназиален и гимназиален  етап (V-XI клас).

  Родителските срещи ще се проведат от 18:00 часа в класните стаи на паралелките.

  Присъствието на родителите е задължително.

 • „Пешеходен автобус“ за първолаци. Две учителки осигуряват безопасно придвижване на учениците в квартал без нито една пешеходна пътека

  „ПЕШЕХОДЕН АВТОБУС” ОСИГУРЯВА БЕЗОПАСНО ПРИДВИЖВАНЕ ДО УЧИЛИЩЕ ЗА ДЕЦАТА НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Автобусът се движи от началото на тази учебна година и засега в него „се качват” първокласниците. Така родителите, които нямат възможност всеки ден да изпращат децата си до входната врата на школото, са спокойни, че малчуганите ще пристигнат живи и здрави. Защото се оказва, че за да стигнат от „Зоната” до училището си, децата пресичат цял квартал, което е опасно приключение за тях по много причини.

  Всъщност пешеходният автобус представлява две учителки. Те са класни на двата първи класа в СОУ „Вела Благоева” - Теодора Тодорова и Галя Димитрова. Тяхна е идеята да събират сутрин всички деца, които живеят в кв. „Зоната” и трябва да стигнат до школото, което пък се води в кв. „Бузлуджа”. Двете педагожки са определили три-четири спирки по пътя си, на които всяка сутрин ги очакват родителите и децата. Родителите отиват на работа, а децата тръгват с двете си учителки към училище.

  Всички малчугани са облечени в светлоотразителни жилетки, забелязват се отдалече и представляват развеселяваща гледка за всички, които тръгват рано на работа.

  „Истината е, че ние спечелихме много, но спечелиха и децата. Записахме деца, чиито родители работят в центъра на града и по принуда и за удобство ги записват в гимназиите някъде около работното си място. Но най-хубавото е, че това е движение за децата, които сега прекарват свободното си време пред компютъра”, казва Теодора Тодорова. Разстоянието, което тя и колежката й извървяват по два пъти на ден заедно с децата, е не повече от километър. Децата отиват на училище освежени и докато вървят, успяват да научат всички правила за движение по улицата, да опознаят природата и да комуникират помежду си.

  НА ТРИ МЕСТА СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПРЕСИЧА НАТОВАРЕНОТО УЛИЧНО ПЛАТНО. На нито едно от тези места няма пешеходна пътека. А още по-лошото е, че растителността е станала толкова висока, че дори и сега, когато храстите и дърветата са останали без листа, видимостта е малка. „Истината е, че в квартала изобщо няма нито една пешеходна пътека. Нямаме представа колко докладни записки и писма е изпратил директорът ни до предишния кмет на общината д-р Румен Рашев, но никакъв резултат”, допълва и Галя Димитрова. Затова двете учителки се видели принудени да се оборудват с палки, на които пише: „Внимание - деца”, и да спират принудително движението, за да пресекат малчуганите.

  Глутница кучета, които стара жена храни на едно от кръстовищата, е другата заплаха за децата, а и за възрастните. Заради озверелите кучета към забавната процесия сутрин се присъединяват и по-големи ученици от училището. Децата видели първата сутрин по-малките си съученици и двете учителки и поискали разрешение да вървят заедно.

  ТОЧНО ОКОЛО 100 МЕТРА Е ТРОТОАРЪТ, ПО КОЙТО ВЪРВЯТ ДЕЦАТА И ВЪЗРАСТНИТЕ по пътя за училището. При това той не е нормален тротоар. По повечето разстояние обаче дори и такъв няма, а там, където все пак общината е направила някакъв тротоар, той е превърнат в паркинг. „Общо взето шофьорите са толерантни към нас, спират, намаляват, когато ни виждат, че се движим в група. Но това вървене по улицата си е опасно, особено през зимата”, признава г-жа Тодорова.

  За около 20 минути изминават разстоянието до класните си стаи малчуганите. Първата спирка е навътре в кв. „Зоната” и там двете педагожки очакват малките си пътници точно в 7:25 часа. След това през около стотина метра има още няколко сборни пункта, където чакат родители и деца, пременени със светлоотразителни жилетки.

  Вечер по същия път обратно Теодора Тодорова се прибира с децата. Тя ги предава на родителите им и чак тогава продължава към дома си.

  Сашка АЛЕКСАНДРОВА, в. Борба

 • Победители в ежегодното математическо състезание "Черноризец храбър"

  По случай деня на Народните будители 1 ноември във Велико Търново за двадесети път се проведе математическия турнир "Черноризец Храбър". В него взеха участие 350 ученици от областта. СОУ "Вела Благоева" беше представено от 24 ученика - 17 от втори клас, 1 третокласник, 4 от шести клас и 2 седмокласника. Катерина Миленова Тончева от IIБ клас зае убедително първо място измежду останалите 85 състезатали от втори клас. Най-добър в групата V-VI клас е Андрей Златков Върбанов от VIА клас. Добри резултати постигнаха и Михаела Николаева Петрова от IIВ клас, както и Драгослав Пламенов Цветков и Ивет Николаева Петрова от VIA клас.

 • СОУ „Вела Благоева“ отново е одобрено по програмата „Училищен плод“

  При първия прием по схемата „Училищен плод” бяха одобрени 297 кандидати. Близо 100 000 деца от 714 училища от днес ще получават плодове и зеленчуци до края на учебната година. Схемата следва политиката на ЕС за подобряване на общественото здраве и предотвратяването на социално значими болести.
  „Училищен плод” се прилага на територията на цялата страна в рамките на учебната година и обхваща децата от детските градини до учениците от ІV-ти клас. Финансовата рамка на схемата е над 3.6 млн. лв. Финансирането е по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. ДФ „Земеделие” ще изплаща финансова помощ за извършени до 40 доставки.

  Координатор по програмата от страна на СОУ „Вела Благоева“ е Дияна Атанасова, помощник-директор.
  Списъкът с одобрените кандидати е качен на сайта на ДФ „Земеделие”.

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
29
1151
15478

Вашето IP: 54.227.76.180

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.