logo

Филтър
 • РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ ПРЕЗ НОЕМВРИ

  Педагогическият съвет на училището насрочи родителски срещи на следните дати:

  - 29.ХІ.2011 г. (вторник) за  подготвителната група и за начален етап (II-IV клас);

  - 30.ХІ.2011 г. (сряда)  за прогимназиален и гимназиален  етап (V-XI клас).

  Родителските срещи ще се проведат от 18:00 часа в класните стаи на паралелките.

  Присъствието на родителите е задължително.

 • „Пешеходен автобус“ за първолаци. Две учителки осигуряват безопасно придвижване на учениците в квартал без нито една пешеходна пътека

  „ПЕШЕХОДЕН АВТОБУС” ОСИГУРЯВА БЕЗОПАСНО ПРИДВИЖВАНЕ ДО УЧИЛИЩЕ ЗА ДЕЦАТА НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Автобусът се движи от началото на тази учебна година и засега в него „се качват” първокласниците. Така родителите, които нямат възможност всеки ден да изпращат децата си до входната врата на школото, са спокойни, че малчуганите ще пристигнат живи и здрави. Защото се оказва, че за да стигнат от „Зоната” до училището си, децата пресичат цял квартал, което е опасно приключение за тях по много причини.

  Всъщност пешеходният автобус представлява две учителки. Те са класни на двата първи класа в СОУ „Вела Благоева” - Теодора Тодорова и Галя Димитрова. Тяхна е идеята да събират сутрин всички деца, които живеят в кв. „Зоната” и трябва да стигнат до школото, което пък се води в кв. „Бузлуджа”. Двете педагожки са определили три-четири спирки по пътя си, на които всяка сутрин ги очакват родителите и децата. Родителите отиват на работа, а децата тръгват с двете си учителки към училище.

  Всички малчугани са облечени в светлоотразителни жилетки, забелязват се отдалече и представляват развеселяваща гледка за всички, които тръгват рано на работа.

  „Истината е, че ние спечелихме много, но спечелиха и децата. Записахме деца, чиито родители работят в центъра на града и по принуда и за удобство ги записват в гимназиите някъде около работното си място. Но най-хубавото е, че това е движение за децата, които сега прекарват свободното си време пред компютъра”, казва Теодора Тодорова. Разстоянието, което тя и колежката й извървяват по два пъти на ден заедно с децата, е не повече от километър. Децата отиват на училище освежени и докато вървят, успяват да научат всички правила за движение по улицата, да опознаят природата и да комуникират помежду си.

  НА ТРИ МЕСТА СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПРЕСИЧА НАТОВАРЕНОТО УЛИЧНО ПЛАТНО. На нито едно от тези места няма пешеходна пътека. А още по-лошото е, че растителността е станала толкова висока, че дори и сега, когато храстите и дърветата са останали без листа, видимостта е малка. „Истината е, че в квартала изобщо няма нито една пешеходна пътека. Нямаме представа колко докладни записки и писма е изпратил директорът ни до предишния кмет на общината д-р Румен Рашев, но никакъв резултат”, допълва и Галя Димитрова. Затова двете учителки се видели принудени да се оборудват с палки, на които пише: „Внимание - деца”, и да спират принудително движението, за да пресекат малчуганите.

  Глутница кучета, които стара жена храни на едно от кръстовищата, е другата заплаха за децата, а и за възрастните. Заради озверелите кучета към забавната процесия сутрин се присъединяват и по-големи ученици от училището. Децата видели първата сутрин по-малките си съученици и двете учителки и поискали разрешение да вървят заедно.

  ТОЧНО ОКОЛО 100 МЕТРА Е ТРОТОАРЪТ, ПО КОЙТО ВЪРВЯТ ДЕЦАТА И ВЪЗРАСТНИТЕ по пътя за училището. При това той не е нормален тротоар. По повечето разстояние обаче дори и такъв няма, а там, където все пак общината е направила някакъв тротоар, той е превърнат в паркинг. „Общо взето шофьорите са толерантни към нас, спират, намаляват, когато ни виждат, че се движим в група. Но това вървене по улицата си е опасно, особено през зимата”, признава г-жа Тодорова.

  За около 20 минути изминават разстоянието до класните си стаи малчуганите. Първата спирка е навътре в кв. „Зоната” и там двете педагожки очакват малките си пътници точно в 7:25 часа. След това през около стотина метра има още няколко сборни пункта, където чакат родители и деца, пременени със светлоотразителни жилетки.

  Вечер по същия път обратно Теодора Тодорова се прибира с децата. Тя ги предава на родителите им и чак тогава продължава към дома си.

  Сашка АЛЕКСАНДРОВА, в. Борба

 • Ангел Топалов от IX клас участва в еко-лагер във Велинград

  В края на месец октомври във Велинград се проведе първия младежки международен "Еко-лагер", организиран от Джуниър Ачийвмънт България (ДАБ).  Ангел Топалов от IX клас спечели участие в лагера след конкурс.

 • Победители в ежегодното математическо състезание "Черноризец храбър"

  По случай деня на Народните будители 1 ноември във Велико Търново за двадесети път се проведе математическия турнир "Черноризец Храбър". В него взеха участие 350 ученици от областта. СОУ "Вела Благоева" беше представено от 24 ученика - 17 от втори клас, 1 третокласник, 4 от шести клас и 2 седмокласника. Катерина Миленова Тончева от IIБ клас зае убедително първо място измежду останалите 85 състезатали от втори клас. Най-добър в групата V-VI клас е Андрей Златков Върбанов от VIА клас. Добри резултати постигнаха и Михаела Николаева Петрова от IIВ клас, както и Драгослав Пламенов Цветков и Ивет Николаева Петрова от VIA клас.

 • СОУ „Вела Благоева“ отново е одобрено по програмата „Училищен плод“

  При първия прием по схемата „Училищен плод” бяха одобрени 297 кандидати. Близо 100 000 деца от 714 училища от днес ще получават плодове и зеленчуци до края на учебната година. Схемата следва политиката на ЕС за подобряване на общественото здраве и предотвратяването на социално значими болести.
  „Училищен плод” се прилага на територията на цялата страна в рамките на учебната година и обхваща децата от детските градини до учениците от ІV-ти клас. Финансовата рамка на схемата е над 3.6 млн. лв. Финансирането е по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. ДФ „Земеделие” ще изплаща финансова помощ за извършени до 40 доставки.

  Координатор по програмата от страна на СОУ „Вела Благоева“ е Дияна Атанасова, помощник-директор.
  Списъкът с одобрените кандидати е качен на сайта на ДФ „Земеделие”.

 • СОУ “Вела Благоева” бе домакин по проект “Европейски деца на една сцена”

  Учители и ученици от Гърция, Испания, Полша, Румъния, Словения и Турция гостува на СОУ “Вела Благоева”. Те си партнират с търновското училище по проекта “Европейските деца на една сцена”. Това е втората инициатива на СОУ по програма Коменски.
  Като начало домакините запознали своите партньори с историческите забележителности на Арбанаси и Велико Търново. На втория ден гостите бяха посрещнати в училището по стара българска традиция – с хляб и сол, закичени със здравец и българска роза. След това обиколиха класните стаи, за да се запознаят с децата и да получат техните поздрави – песни и кратки драматизации на английски език, саморъчно изработени магнити, цветя и разделители за книги.
  На специална среща директорът Ангел Янчев представи образователната система в България и постиженията на СОУ “Вела Благоева” като модерно европейско училище.
  Интереса на чужденците предизвика голямата книга, в която учителите нанасят темите на уроците, които са преподавали през деня. “Последваха паралелни сесии за учителите и учениците, които включваха интерактивни занимания за разчупване на ледовете и запознаване и представяне на държавите от педагозите по забавен и нетрадиционен начин – чрез песни, танци, постери. Вечерта родителите организираха парти за децата гости и техните български домакини, което завърши с фойерверки и торта с цветовете на българското знаме”, разказа преподавателката Розалия Димкова, която е и координатор на проекта.
  По време на визитата в СОУ “Вела Благоева” екипите от седемте училища направили обща пиеса, съставена от седем действия. Тя ще бъде представена на английски език през април в испанския град Ронда. “Младите хора и учителите работиха по групи, като представиха колажи и скечове на тема тийнейджърските проблеми в различните държави, които са наши партньори в проекта. Чрез гласуване беше избрано и заглавието на пиесата, предложено от турската група – “Един за всички и всички за един в Европа”, разказа Димкова.

  На среща със зам. областния управител Любомира Попова преподавателите са обсъдили графика на учебното време в различните държави. След това гостите са посетили Американски колеж “Аркус”. Впечатлен от обстановката и организация на работа в училището един от испанските учители се поинтересувал дали няма свободни учителски места в колежа.
  в.Янтра днес

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
951
1006
31079

Вашето IP: 18.206.187.81

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.