logo

ВЕНЦИСЛАВ СПИРДОНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ - В. ТЪРНОВО, ВРЪЧИ СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ В СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”

Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов връчи свидетелствата за завършено основнообразование на възпитаници на СУ „Вела Благоева”. Отличници при седмокласниците са Катерина Тончева и Виктория Маринова. Момичетата приключват образованието си с отличен успех по всички предмети, като Катерина има отлични оценки и на външното оценяване по български език и литература, по математика и по чужд език.

Тържеството започна с Празник на професиите. Чрез игри учениците безпогрешно разпознаваха целия спектър от професии на българския пазар – лекар, учител, машинист, сомелиер, масажист, биотехнолог… Така те отбелязаха първата година от участието си в проекта на МОН „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”, обясни директорът Ангел Янчев. СУ „Вела Благоева“ е едно от двете пилотни гимназии в областта, които работят по програмата. В проекта участват 12 паралелки от училището – по една от І до ХІІ клас. Идеята на програмата е да бъде тествано кариерното образование в някои училища в страната и след това да бъде въведена във всички учебни заведения. „Този сегмент от образованието е изключително важен, защото учениците избират пътя си два пъти – веднъж след VІІ клас, когато трябва да се ориентират коя е най-подходящата за тях професия или профилирана гимназия, и втори път след ХІІ клас, когато трябва да съумеят да се спрат на най-подходящия за тях университет”, поясни директорът. Лили Цанкова и Розалия Димкова са двамата педагози, които работят с учениците по тази програма, чиято цел е децата да опознаят възможно най-много от професиите, които съществуват на нашия и световния пазар.

СУ „Вела Благоева” завършва учебната 2016/17 г. сравнително успешно, сподели директорът. „Училището стои добре в града, общината и областта. Устойчиво поддържаме броя от малко над 600 ученици. Материалната ни база става все по-добра. Успехите, които учениците ни постигат, без да са на национално ниво, ни радват. Два пъти са намалели слабите оценки по математика на външното оценяване при седмокласниците. Набелязали сме мерки да поддържаме добри резултати по всички учебни предмети, не само по тези, които са обект на проверка от националните външни оценявания”.

88 деца са записани в първи клас за учебната 2017/18 г., с десетина процента повече спрямо миналата учебна година, отчете Ангел Янчев. Според него приемът е отличен, а това показва, че новата наредба, приета от Общината, работи добре. 
Ученици след завършен VII клас в профил „Предприемачески” ще приема „СУ „Вела Благоева” за учебната 2017/18 г., с което училището ще формира икономическа култура, управленски умения, компетентности и модели на поведение в областта на предприемачеството за своите гимназисти.  В направлението разширено се изучават предприемачество и кариерно развитие, пазарна икономика, маркетинг и реклама, стартиране на собствен бизнес, управление на предприемаческата дейност,  география и световна търговия, информационни технологии. 

Общинско радио В. ТърновоЕвроком Царевец, в-к Борба

Share

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
248
529
12678

Вашето IP: 54.226.175.101

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.