logo

Новини и събития

СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ИЗБРА НОВ УЧЕНИЧЕСКИ СЪВЕТ

На 6.11.2019 г. се проведоха изборите за Ученически съвет на СУ „Вела Благоева“. Организатори на събитието бяха педагогическия съветник Лилия Цанкова и досегашният председател и омбудсман Яна Илиева от XIIБ клас.

Присъстваха 31 представители на паралелките в училището, като от тях 13 се кандидатираха за председател. Всеки от кандидатите имаше за задача да посочи важен проблем пред училището и предложение как би могъл да бъде разрешен. Бяха засегнати проблеми като придвижването по коридорите в междучасията, дисциплината в час, здравословното хранене и безопасността на децата.

Представителите на паралелките гласуваха доверие на Симона Цветанова от VIIA клас за нов председател на Ученическия съвет и омбудсман на СУ „Вела Благоева“.  След дискусия определиха и начина, по който да бъдат избрани останалите членове на съвета, а също и възможността Ученическия съвет да има заместник-председател. Изборът за останалите членовена съвета стана след като Симона зададе въпрос на всеки един представител. Останалите ученици помогнаха с идеи за въпроси към кандидатите. След изслушването, новия председател избра своите сътрудници.

Предстои първото заседание на Ученическия съвет следващата седмица.

УЧЕНИЧЕСКИ СЪВЕТ 2019-2020

Председател:
Симона Димитрова Цветанова от 7 VIIA - 
Членове:
Мария Росенова Радева от I Б
Йоанна Светославова Котларова от II Г
Десислава Димитрова Христова от III Б
Виктория Пламенова Стоянова от IV Б
Мартина Николаева Илиева от V В
Валентин Дамянов Ванев от VI А
Гергана Радославова Илиева от VII В
Габриела Христова Минчева от VIII А
Севие Мехмедова Салимова от IX А
Йоанна Крумова Крумова от XI А
Антония Ивайлова Димитрова от XII А
Яна Теодорова Илиева от XII Б

 

УЧЕНИЦИ ОТ СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" СЕ ВКЛЮЧИХА В КАМПАНИЯТА "КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕТО"

Валентин Ванев, Мерт Мюмюнов, Станислав Тодоров и Христо Янакиев от 6А клас предадоха 30 кг пластмасови капачки, събирани от всички петокласниците през учебната 2018/2019 година за кампанията "Капачки за бъдеще". Кампанията е организирана край Художествена галерия „Борис Денев“ от края на седмицата за гр. Велико Търново, а шестокласниците се включиха в събота на 29 септември 2019 г., заедно с класния си ръководител Мирослав Стоимиров, организирал събирането им.

 

ТРИМА УЧИТЕЛИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ УЧАСТВАХА В ШЕСТИ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА КЛУБОВЕТЕ ПО АКТИВНО УЧИТЕЛСТВО

Трима учители от СУ „Вела Благоева“  участваха в Шестия национален фестивал на клубовете по АКТИВНО УЧИТЕЛСТВО, който се проведе в  СУ „Гео Милев гр. Варна  на 20.04.2019 г.

Активното учителство  е нейерархичен подход, който чрез обучение и последващата подкрепа се стимулират учителите да търсят решения за ситуации и проблеми, възникнали в ежедневната им практиката без да н дава готови решения, а окуражава учителите сами до откриват такива .Подходът  развива процесите на споделяне и получаване на обратна връзка между учителите в едно училище и води до натрупване на педагогически опит на училищно ниво. Координатор на проекта е образователният експерт Марияна Георгиева, а от 2014 година започна провеждане на ежегодни фестивали, на които учители от осемте  клуба в страната споделят годишните си разработки и постижения по предварително зададена тема. Тази година темата, която ни събра беше Театърът в образованието – учене чрез преживяване. Учителите на СУ „Вела Благоева“ използват разнообразни педагогически подходи, съобразени със стиловете на учене и един от най-ефективните по отношение на мотивация и разбиране се основава на  ученето чрез преживяване и опит (Цикъл на Колб). Анелия Кстадинова и Силвия Дачева споделиха своя опит за развитие на комуникационни умения на чужд език, развитие на увереност и умения за представяне пред публика чрез създаване на театрална постановка на испански език и мюзикъл на немски език. И в двата случая децата са подобрили мотивацията си за учене на чуждия език.  Самото създаване на сценария е било творчески процес, в който активно са участвали учениците. По време на фестивала Марияна Георгиева проведе работилница за театрално базирано учене чрез включване на всички 45 участници в симулации и разнообразни техники и инструменти.

Това, което учители видяха, чуха и преживяха по време на работилниците и представянията на училищните екипи от Варна, Враца, колегите от СУ “Ем. Станев“ В. Търново, както и обратната връзка, която получиха ще бъде предпоставка за темите, по които клуб “Активно учителство“ СУ „Вела Благоева“ ще продължи да работи и през новата учебна година – развитие на професионално учещите общности от учители, създаване на нови екипи с цел да подобрим резултатите от ученето на учениците чрез съвместно планиране и дизайн на урочните планове.

 

ТУРИСТИЧЕСКИЯТ КЛУБ НА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ПРЕМИНА ПО ПЪТЯ НА БОТЕВАТА ЧЕТА КОЗЛОДУЙ - ОКОЛЧИЦА

Училищният туристически клуб с ръководител старши учител Данаил Христов беше на връх Околчица на 2 юни 2019 г.

15 ученици преминаха по стъпките на четата на Христо Ботев от Козлодуй до лобното му място.
"7 дни, 6 нощувки на палатки и 120 км в жега, дъжд и буря" - описа накратко премеждията ръководителя на Търновската група. Всичко това не попречи на  младите туристи за втора поредна година успешно да преминат пътя на Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета Козлодуй - Околчица 2019" отдавайки почит към загиналите за свободата на България.
Вечна слава на героите, дали живота си за България!
Браво на най-верните им следовници от СУ "Вела Благоева"!

 

ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ СУ "БЕЛА БЛАГОЕВА" ПОМОГНАХА НА ПОСТРАДАЛА ЖЕНА

Петокласници от СУ “Вела Благоева” във В. Търново помогнаха на възрастна жена в безпомощно състояние. За това разказа екип на ЦСМП в старата столица – д-р Ивелина Ванкова и шофьорът Дончо Братванов. Случаят е от 12 март, когато в Спешния център около 14:00 часа е подаден сигнал за възрастна жена, паднала в двора на училището. При инцидента 78-годишната Йорданка е получила  рани по лицето, натъртвания на гръдния кош и изкълчено рамо. Станали свидетели на случката, ученици от VA и VБ клас веднага се притекли на помощ заедно с тяхна преподавателка.
“Всички деца според силите и възможностите си помагаха на жената. Бяха я сложили да легне, напръскали лицето ѝ с вода, сложили бяха дреха под главата ѝ. Имаше две дечица, обучавани в курс за първа помощ, които инструктираха останалите. Дори предложиха да дойдат с линейката до болницата, за да помагат по пътя”, разказва д-р Ванкова. Тя споделя, че останали възхитени от начина, по който децата реагирали, работейки в екип, компетентно и изключително отзивчиви към спешния екип и възрастната жена.
“Те могат да служат за пример на връстниците си и на възрастните. В сегашното време на безразличие и безхаберие тези деца са бялата лястовица на доброто. Благодарим им от сърце. Дано има все повече като тях”, допълва д-р Ванкова. Лекарката от ЦСМП – В. Търново, е изпратила благодарствено писмо до директора на СУ “Вела Благоева” Ангел Янчев, за да изкаже благодарността си към постъпката на учениците.

Главният фелдшер на спешният център във Велико Търново Радослав Илиев е заявил, че ще се проведе в училището курс за оказване на първа помощ през лятната ваканция.

в-к Борба, в-к Янтра днес

 

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
17
274
6324

Вашето IP: 34.238.192.150

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.