logo

Филтър
 • В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА 22 АПРИЛ УЧЕНИЦИТЕ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ЗАСАДИХА ДРЪВЧЕТА – СИМВОЛ НА ЖИВОТА

  На 21 април в 11 часа  учениците от седми и девети клас на СОУ „Вела Благоева” се включиха активно в инициативата „Подари дръвче, засади гора” под патронажа на министъра на образованието младежта и науката  Сергей Игнатов. В двора на училището те засадиха повече от 20 иглолистни фиданки и липи, заедно с учители и служители. За успешното реализиране на инициативата помогнаха местните държавни горски стопанства в Плачковци и Г. Оряховица, които подариха младите дръвчета на училището. По-малките ученици от III до VI клас ще продължат да се грижат за фиданките, като ги поливат, а десетокласниците от учебна компания "VICTORIA" ще изработят обозначителни табелки, на които ще пише датата и повода на засаждането, както и класа, който ще се грижи за него.

  Седмокласници и осмокласници от групи по училищни проекти с ръководител  Кр. Ганева се включиха в инициативата на регионалната екоинспекция и участваха в залесяването на зелените площи на западния пътен възел във Велико Търново.

  Дарик

 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ ЗА УЧЕБНАТА 2012/2013 НА 26 АПРИЛ 2012 Г.

  На 26 април 2012 година (четвъртък) от 18:00 часа в СОУ "Вела Благоева" ще се проведе родителска среща за бъдещите ученици от I клас за учебната 2012/2013 година.

  Родителската среща ще се проведе в учителската стая на третия етаж.

 • ДВАМА КАНДИДАТИ ЗА ИЗБОР НА УЧИЛИЩEН УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН В СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” НА 9 МАЙ 2012 Г.

  На свое заседание от 10.04.2012 г. Централната училищна избирателна комисия допусна на изборите за Училищен ученически омбусман на 9 май 2012 г.следните кандидати:

  1. Никола Марков Узунов, XI клас, с изборен щаб „Победител”;

  2. Светлозар Евгениев Иванов, X клас, с изборен щаб „Справедлив ученически процес”.

  От 17 до 20 април учениците от СОУ „В. Благоева” могат да подават заявления за електронно гласуване на изборите за Училищен ученически омбудсман в канцеларията на училището.

  От 19 април двамата кандидати за Училищен ученически омбудсман и техните изборни щабове могат да провеждат предизборната си кампания в регламентираното от Училищна избирателна комисия време: часа на класа, междучасията и след часовете за деня, в срок до 8 май 2012 г. включително.

 • ВЕЛИКДЕНСКИ ПОЗДРАВ ОТ ШЕСТОКЛАСНИЦИТЕ НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  Свети и светли празници

  пожелават учениците от VI клас на СОУ "Вела Благоева"!

 • ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИЯ БАЗАР В СТАЯ 111 НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"!


  Малките "сръчковци" от клуб "Сръчни ръце" по проект УСПЕХ от IVA клас с ръководител старши учител Таня Енева изработиха много красиви предмети и ги изложиха на Великденския базар. В него се включиха много ученици от начален етап - клуб "Малките предприемачи в действие", с ръководител главен учител Пенка Иванова, както и представителите на арт-студио „Приложник декоратор” от V клас с ръководител библиотекаря Анастасия Антонова. Великденските яйца, кошнички, картички и още много други Великденски украси ще се продават с благотворителна цел. Учениците сами ще решат за какво ще изразходват средствата получени от продажбата.


 • РЕЗУЛТАТИ НА УЧЕНИЦИ ОТ СОУ „В. БЛАГОЕВА” В МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ "ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ”

  На 17 март 2012 г. във Велико Търново се проведе най-масовото математическо състезание в света за ученици от втори до дванадесети клас - "Европейско кенгуру". С най-добри постижения от участвалите ученици от начален етап на СОУ „Вела Благоева” са:
  Михаил Радоев от IIВ клас - на 2 място;
  Катерина Тончева от IIБ клас – на 3 място;
  Мирослав Миленов от IIВ клас - на 5 място.

  При по-големите ученици добре се представиха:
  Андрей ВърбановVIA клас с 4-ти резултат в групата на V-VI клас; 
  Мартин Иванов, VIIА клас с 6-ти резултат в групата на VII-VIII клас.

 • Осмокласниците и петокласниците в надпревара за повече изяви в седмица на празника на СОУ "Вела Благоева"

  В края на седмицата на 29 април 2011 г. СОУ "Вела Благоева" ще отбележи своя празник за 26-ти път. Изявите на учениците през последните десет дни са посветени на тази годишнина.

  В навечерието на Великден четвъртокласниците приключиха благотворителния си базар и със спечелените средства искат да освежат цветовете на източния и западен вход  на училищния двор.

  Осмокласниците ще организират почистването на двора и работят усилено по създаването на подходящи табели, с които да информират училищната общност и гражданите на квартала за желанието си да учат, спортуват и се забавляват в едно приветливо и чисто място - СОУ "Вела Благоева".

  На 27 април училищните отбори и групи се представиха отлично навсякъде:

  - Първо място в областното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации", състояло се в Г. Оряховица. Отбора ни от осмокласници, се пребори с останалите 5 отбора и завоюва правото да участва в Националното състезание.


  - Второ място за училищния отбор в традиционното лекоатлетическо състезание за града "Лъвски скок", проведено в ДКС "В. Левски". Третокласниците и петокласниците от отбора се прибраха с много златни, сребърни и бронзови отличия в индивидуалната надпревара.

  - Откриване на изложба в РИО, В. Търново от най-добрите апликации по любими детски книжки, изработени от възпитаниците на СОУ "Вела Благоева". Конкурсът е част от училищните инициативи посветени на голямото малко четене.

  - Театралната група на училището представи пред гости от други училища, от Община В. Търново и РИО В. Търново, както и пред своите родители, учители и съученици на сцената на ОДК постановката "Българи от старо време". Всички артисти играха непринудено и с много настроение. В края на спектакъла и публиката и актьорите бяха щастливи от преживяното и си пожелаха "До нови срещи!"  Очаквайте още информация и снимки от изявите на учениците.

 • Великденски поздрав от учениците на VБ и IВ клас и техните учители по български език и литература

  На Велики четвъртък след часовете петокласниците приключиха темата за българските пролетни празници и обичаи, за символиката в тях и за традициите. Заедно е учителката си по български език и литература г-жа Даниела Солакова, боядисаха яйцата, които внимателно пазеха още от сутринта, за да са здрави. Украсиха фоайето на втория етаж с шарени яйца и здравец. В приятните им занимания се включи и доброволеца от Корпуса на мира на САЩ - мис Лейнг. Вижте как направиха това в секцията В час по ...

  Ето как се приготвиха за празниците и учениците от I клас, с класен ръководител П. Иванова.

 • Великденски поздрав от учениците на VБ клас

  На Велики четвъртък след часовете петокласниците приключиха темата за българските пролетни празници и обичаи, за символиката в тях и за традициите. Заедно е учителката си по български език и литература г-жа Даниела Солакова, боядисаха яйцата, които внимателно пазеха още от сутринта, за да са здрави. Украсиха фоайето на втория етаж с шарени яйца и здравец. В приятните им занимания се включи и доброволеца от Корпуса на мира на САЩ - мис Лейнг.

 • УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЧЕТВЪРТИ КЛАС СТАРТИРАХА УСПЕШНО БЛАГОТВОРИТЕЛНИЯ ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР

  Само за няколко часа днес следобед учениците от четвърти клас на СОУ "Вела Благоева" успяха да предложат на служители и учители, на по-големите ученици и на родителите си своите Великденски творения: картички, поставки за яйца и куп други красиви неща. С помощта на класните си ръководители децата от първи до четвърти клас изработиха всички тези продукти, с които беше отрупан импровизирания щанд във фоайето на училището.

  Ако сте пропуснали днес началото на базара, можете да се включите в акцията и утре. Така можете да подпомогнете усилията на малчуганите да направят училището по-цветно и по-приветливо място.
  Вижте какво правят учениците от IVВ клас в час по информационни технологии в секцията В час по ...

 • В час по информационни технологии в IV В клас

  От две години малчуганите от IVВ клас се запознават с информационните технологии с помощта на класния си ръководител. Ето какво сподели класната г-жа Галина Манчева: ”С голямо желание учениците навлизат в света на ИТ. Знанията, получени в часовете по БЕЛ, Математика, Човекът и природата и Човекът и обществото те прилагат в компютърния кабинет.

  Вече умеят да работят с програмите Paint и Word. Запознаха се и с програмата PowerPointи смело се впускат в правенето на презентации. Последните, които направиха бяха за пролетните християнски празници Цветница и Великден.”

   

 • РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ

  На 19 април 2011 г. (вторник) от 18:00 часа се проведе родителска среща за учениците от I до IV клас.

  На 28 април 2011 г. (четвъртък) от 18:00 часа ще се проведе родителска среща за учениците от V до X клас.

  Родителската среща за VII клас ще започне в учителската стая от 18:00 часа. Родителите ще бъдат запознати с графика на дейностите по предстоящото външно оценяване.

  На срещата ще се попълва задължителна училищна документация, свързана с планирането на часовете по задължително избираема подготовка и свободно избираема подготовка на класа за учебната 2011/2012 година. Присъствието Ви е наложително.

  Гласувайте на сайта в анкета за избор на втори чужд език. Вашето мнение е важно за нас.

  Важно за родителите на V клас.

 • Дни на книгата в СОУ "Вела Благоева"

  Инициативата "пътуващи книги" се провежда във връзка със Световния ден на книгата 23 април. В нашето училище тя ще се реализира със съдействието на доброволци студенти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Всички имаме в библиотеките си книги, които вече сме прочели и можем да споделим с други. На 15 април във фоайето на училището студенти ще приемат нашите дарения на книги, които да започнат своето пътешествие от читател на читател.

 • Ива Пенчева от VII В стана вицешампионка на България на класически шах

  Пловдивският Новотел бе домакин на Държавните първенства по шахмат за възрастите от 8 до 18 години. В продължение на 9 дни талантите от цяла България мериха сили на класически шах, ускорен шах и блиц. Борбата основно за първите 2 места на класически шах, които дават квоти за участие на Европейско първенство през септември в курорта Албена. Великотърновският клуб „Етър" извоюва квота при момичетата до 14 години, чрез Ива Пенчева. Тя раздели 2- 3 място с 5 точки и по допълнителни показатели спечели сребърен медал. Шампионка стана Симонета Иванова от „Михаил Тал" /Червен бряг/ с 5,5точки. Ива Пенчева игра много стабилно, като загуби единствено от шампионката, съобщи треньорката Светла Йорданова. Така седмокласничката в СОУ „Вела Благоева" ще представя страната в шампионата на Европа.

  Дарик радио

 • КАКВО НОВО СЛЕД ВАКАНЦИЯТА

  ЕЛЕКТРОННИЯТ ДНЕВНИК е актуализиран към 6 април 2011 година.

  Малчуганите от СОУ "Вела Благоева"  направиха апликации и илюстрации по любими свои приказки. Изложбата от техните творби, посветена на Международния ден на детската книга и изкуствата за деца - 2 април, беше открита последния учебен ден преди ваканцията от родители и ученици.

  Така учениците продължават да се включват в инициативата Малкото Голямо четене.

 • „ПЕШЕХОДЕН АВТОБУС” ПРЕДЛАГАТ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”

  „ПЕШЕХОДЕН АВТОБУС” ПРЕДЛАГАТ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” във В. Търново. Учителите, които живеят в квартал Зона В, ще поемат сутрин от родителите малките ученици и ще ги водят до училище. Педагозите са нарекли инициативата си „Пешеходен автобус”, защото ще има учители на няколко възлови места в квартала.

  "Точното разписание и спирките на екологичното и здравословно „возило” ще бъдат оповестени на 1 септември. Услугата ще бъде съвършено безплатна и цели единствено да улесни семействата, както и да създадем навици на децата да вървят пеш до училище и така да водят здравословен начин на живот”, уточни директорът на Ангел Янчев. Учениците ще се движат до училището при спазване на всички изисквания на Раздел 21 от Закона за движение по пътищата. Първото и последното дете ще носят червен флаг и светлоотразителни жилетки и ще бъдат придружавани от двама учители. Училищният майстор вече изработва специална палка с надпис „Стоп! Деца”, която „автобусът” ще използва при пресичане на улица „Венета Ботева” между кварталите Зона В и Бузлуджа.

  Иновацията, която е първата по рода си за Велико Търново, е на началните учители Теодора Тодорова и Галя Димитрова, които от новата учебна година ще бъдат класни ръководители на новите първокласници в най-голямото училище в кв. Бузлуджа.

  в. Борба

 • Празник на буквите „Ние вече сме грамотни” в І клас

  На 24.03.2011 година първокласниците споделиха с най-близките - родителите си голямата радост, че всички са вече грамотни. Пяха, танцуваха, драматизираха и рецитираха. Сбогуваха се с букварчето. Запознаха се с новата си приятелка – читанката, скрила в пъстрите си листи звънки стихове, вълшебни приказки, пословици и поговорки, с които ще зарадва детските сърчица. Малките първокласници получиха удостоверение за грамотност. Родителите им подариха чуден дар – книжка с народни приказки и им пожелаха с песни, танци и игри да са умни и добри.

  Вижте още снимки от празника на буквите в първите класове.

 • Получени награди през април и май 2010 г.

  6 ученика от IV и V клас представиха училището на областния кръг на олимпиадата по математика, проведен на 17.04.2010 г. в ПМГ „В. Друмев”. Най-добре се представи Андрей Върбанов от IVА клас, като зае 2-ро място. Съучениците му Ивет Петрова и Драгослав Цветков имат съответно 7-ми и 9-ти резултат измежду 54 други четвъртокласника от региона. От петокласниците най-добре се представи Мартин Иванов.

  На 01.05.2010 г. Андрей Върбанов участва и в националния математически турнир „Акад. К. Попов”, проведен в гр. Шумен, от където се върна с грамота за отлично представяне в индивидуалната надпревара.

  За великден учениците от начален етап изработиха великденски предмети, постери и табла. С тях украсиха класните стаи. Техните умения изпълниха с много цвят и настроение училище „Вела Благоева”.
  В конкурса, организиран от Общински Детски Комплекс за великденска картичка и рисувани яйца, изразиха своите детски емоции. Журито отличи красиво изрисуваните яйца и картички.

  В тяхната възрастова група на Първо място се класирана Ема Даниел Терзиева, а на Второ място – Вероника Тонкова.  И двете ученички са от ІІ б клас с класен ръководител госпожа Радка Пенева.

  На двете традиционни математически състезания проведени през април учениците от II до VII клас се представиха отлично. 
  На Великденското математическо състезание Анелия Петрова от VIIВ клас зае първо място с най-висок резултат. Кристиян Иванов от III клас спечели трето място, Андрей Върбанов от IVА клас - пето място, Димитър Иванов от IIВ клас - шесто място.

  В Европейското "Кенгуру 2010" Андрей Върбанов завоюва четвърто място, а съученичките му от IVИвет Петрова и Ивомила Петкова, съответно заеха пето и шесто място. Димитър Иванов от II клас зае също шесто място.

 • Конкурс 25 години СОУ "Вела Благоева"

  РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА

  МОЕТО УЧИЛИЩЕ Е ВЕЧЕ НА 25 ГОДИНИ

  ЗА УЧЕНИЦИ:
  1. Рисунки

                        

  2. Литературна творба 
  2.1. Стихотворение

  I-ва възрастова група: Наталия Цонева IVА клас, Ивомила Владимирова  IVА клас;
  II -ра възрастова група: Ралица Генчева VIБ клас, Надежда Стоянова VА клас, Николета Дочева VБ клас

  2.2. Разказ
  Мария Бинева VА клас, Йордан Миновски VБ клас

  2.3. Есе 
  I-ва възрастова група: Ивет Петрова  IVА клас;
  II -ра възрастова група: Василена Маринова VIА клас, Десислава Енева VIБ клас, Димитър Димитров VIА клас

  3. Художествена фотография: "Училището през погледа на обектива" - няма представени

  4. Проект на тема: "Моето училище в мечтите ми"
  Най-добър текст: Златка Трънков VБ клас;
  Най-оригинален проект: Дамян Дачев VIА клас. 

  5. Презентация и постери на тема: „Моето училище” 

  ЗА РОДИТЕЛИ:

  1. „Усмивки от старите ленти” (снимки, забравени в старите албуми);

  2. „Моите учители днес учат моето дете”

 • Второкласници от СОУ „Вела Благоева” във Велико Търново четоха приказки на децата от ОДЗ „Ален мак”

  Второкласници от СОУ „Вела Благоева” във Велико Търново четоха вчера приказки на децата от ОДЗ „Ален мак”. Така малчуганите, които все още не познават добре буквите, имаха възможност да се потопят в света на Андерсен, Шарл Перо и българските народни приказки. Инициативата на учениците беше във връзка със Световния ден на книгата и авторското право 21 април. 

  Вестник "Борба" 

 • Физическо възпитание в подготвителния клас

   

   

   

  Открит урок по физическо възпитание и спорт в подготвителния клас, проведен на 22 април 2010 г.

  Учител – Красимира Кабакчеива. 

 • Какво знаем за храната, която ядем?

  Учениците от VА клас участваха в тренинга Нещо повече за здравословното хранене, подготвен и проведен от г-жа Кр. Ганева и г-жа Йорданка Илиева – гл. експерт от РИОКОЗ.
  Децата получиха необходимите знания по много забавен и атрактивен начин, под формата на игри. Специално подбраните игри повишиха градуса на настроението и включиха в занятието всички присъстващи гости - родители и учители.
  Вижте повече в секцията В час по ....
 • Човекът и природата в 5А клас

  Учениците от Vа клас в час по Човекът и природата дадоха отговор на въпроса: „Как да се доставят на организма необходимите количесва вещества - в това число витамини, минерали и фибри?”. 
  Учениците с удоволствие участваха в тренинга Нещо повече за здравословното хранене и получиха необходимите знания по много забавен и атрактивен начин, под формата на игри. Гости и помощници в работата по групи бяха: родители, помощник-директорът М. Христова, педагогическият съветник И. Димитрова, учителите им К.Микинска, Д. Солакова, И.Йорданова.

  Тренингът нямаше да има този ефект без компетентните съвети на г-жа Йорданка Илиева – гл. експерт от РИОКОЗ. Специално подбраните от нея игри повишиха градуса на настроението на всички присъстващи.

  Тренингите са предпочитан метод и от учители, и от ученици , за затвърждаване на стари знания и получаване на нови, сподели г-жа К.Ганева - класен ръководител и учител по човекът и природата на класа.

   

 • Делегация на Корпуса на мира на САЩ посети училището

      Представители на Корпуса на мира се срещнаха с учители от училището в сряда. Целта на посещението беше оценка на условията за изпращане на доброволец на Корпуса в СОУ „Вела Благоева” за 2 години. Делегацията беше водена от г-жа Дора Трифонова, директор програма „Образование” на Корпуса в България. Сред гостите бяха и двама доброволци от САЩ.

    Резултатите от заявлението на училището и посещението ще станат известни на 10 юни.

    Твърди се, че един от най-добрите начини за учене на чужд език е практикуването му с човек, за когото той е роден. За около 10 000 ученици от български основни и средни училища това е реалност чрез труда на 70 доброволци, които работят като учители по английски език из цялата страна. Освен с преподавателска дейност, доброволците и техните български сътрудници и партньори се ангажират и с организирането на извънкласни занимания и спортни мероприятия в училищата. През ваканцията особено популярни и търсени от децата са летните лагери с изучаване на английски език. Родители и близки също посещават организирани езикови курсове, където доброволците, съвместно с местните учители, прилагат нови комуникативни техники на преподаване. Кандидат-гимназистите и кандидат-студентите срещат в лицето на доброволеца верен помощник, който им помага в подготовката за предстоящите изпити. Доброволците обръщат внимание на децата от малцинствата, както и на тези от домовете за деца, лишени от родителска грижа. Те често се ангажират в обществени прояви като работа по проекти, екологични кампании, празнуване на български и американски празници.

 • Прием 2010/2011

   

  ВСЕКИ УСПЕХ ЗАПОЧВА 

   

   

   

  С ДОБРОТО ОБРАЗОВАНИЕ  

   

   


  СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”  ОБЯВЯВА ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2010/2011
   

  Подготвителен клас
  необходими документи:
  1. Заявление
  2. Копие от акта за раждане 

  Първи клас
  необходими документи:
  1. Заявление

  3. Удостоверение за завъшен подготвителен клас/група

  2. Копие от акта за раждане  

  Девети клас
  прием по документи

  ТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОФИЛ - ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И БИЗНЕС 
  ПО ПРОГРАМА НА ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ

  Профилиращи предмети:  
  Информационни технологии
  Пазарна икономика
  Маркетинг и реклама
  Предприемачество и бизнес
  Счетоводство на предприятието
  География и световна търговия
  Пари, банки и финансови пазари

  Необходими документи:
  1. Заявление
  2. Свидетелство за основно образование  

  Балообразуване:
  Среден успех от свидетелството за основно образование

  Срокове:
  Подаване на документи: от 02.07 до 06.07.2010 г.
  Обявяване и записване на приетите:  7 и  8.07.2010 г.
  Обявяване на незаетите места след първо класиране: 09.07.2010 г.
  Подаване на документи за второ класиране: 12 и 13.07.2010 г.
  Записване на приетите от второ класиране: 15 и 16.07.2010 г.
  Обявяване на незаетите места след второ класиране: 19.07.2010 г.
  Подаване на документи за трето класиране: от 20.07 до 21.07.2010 г.
  Записване на приетите от трето класиране: от 23.07 до 26.07.2010 г.

 • Проект "Discoverer of the secret of the green globe"

  През Януари се състоя среща в Лондон по проекта "Discoverer of the secret of the green globe", домакин на която беше началното католическо училище "Сент Винсент". Г-жа Розалия  Димкова и г-жа Милена Трендафилова посетиха тази среща и споделиха с нас тези снимки, както и впечатленията си от лондонските училища.
   
  До следващата работна визита в Гърция всеки партньор, трябва да е представил своята страна, град и училище. Предстои издаване на общо CD, представящо всички участници. Това е дейност, която ще реализира нашето училище. Представянето ще бъде през май в Гърция.
  Само нашето и португалското училище на са начални. Предлагам ви разходка в Португалия, изпратена от португалските партньори по проекта:

 • Видео фестивал PLURAL+

  Признавайки, младежта като мощно средства за социална промяна в един свят, който се характеризира с нетърпимост, културни и религиозни разделения, PLURAL+ има за цел да приобщи младите хора в решаването на ключови предизвикателства в техните общности, свързани с миграция, интегриране, идентичност, разнообразие, човешки права и социална сплотеността.

  PLURAL+ кани младите хора от 9 до 25 години, за да представят своите видеоклипове, по тези проблеми ( с продължителност 1-5 минути) до 30 юни 2010 г.

  За повече информация посетете сайта: http://www.unaoc.org/pluralplus/.

 • Какво предстои по проекта "Discoverer of the secret of the green globe"

  През януари се състоя среща в Лондон по проекта "Discoverer of the secret of the green globe", домакин на която беше началното католическо училище "Сент Винсент". В секцията Проекти можете да видите снимки от това пътуване на г-жа Р. Димкова и М. Трендафилова, както и да прочете какво предстои да се случи по проекта. Предлагам ви разходка в Португалия, изпратена от португалските партньори по проекта:
 • Проекти през учебната 2009/2010 г.

  Откривател на тайната на зеления глобус

  (Discoverer of the secret of  the green globe)

  Розалия Димкова, учител по биология и здравно образование, е автор и координатор от българска страна на първия проект на СОУ „Вела Благоева” за участие в Училищно партньорство по секторна програма „Коменски” на Програмата „Учене през целия живот” на Европейската комисия.
             
  Подаденото  проектно предложение на тема „Откривател на тайната на зеления глобус ”(Discoverer of the secret of  the greenglobe), което беше на първо място в списъка на резервите за тазгодишната селекция за многостранни проекти, e официално одобрено. Финансовата подкрепа, която се отпуска за реализиране на дейностите по проекта от Центъра за развитие на човешките ресурси - българската национална агенция по програма "Учене през целия живот", е в размер на 20 000 евро. Това ще даде възможност да бъдат осъществени 24 мобилности на ученици и учители. Училищното партньорство включва седем  европейски училища от Полша, Великобритания, Турция, Гърция, Италия, Португалия и България и ще продължи две години.
              
  Младите хора ще бъдат в ролята на изследователи, откриватели и детективи, които заедно ще разкриват тайните на живота – тайната на водата, организмите, ландшафта. Изпълнявайки задачите те ще се забавляват и играят, като едновременно с това ще използват новите информационни технологии и ще подобряват езиковите си  умения. Целевата група на учениците, които ще се включат в дейностите и пътуванията до партньорските училища в Европа е от прогимнациалния етап на училището – пети, шести и седми клас. Резултатите ще бъдат публикувани в голяма книга на природата като уебсайт.
              
  Главната цел на проекта е младежите да развият сензитивност към екологичните проблеми, отговорност и уважение към природните богатства на всички европейски страни, да развият умения да проучват и анализират компонентите на околната среда. Заедно ще празнуват деня на Земята, Световния ден на околната среда и Деня на водата. Ще развиват своята креативност чрез използване на природни материали.  Ще създадат зелени оазиси във всяко училище. Основните методи на работа ще бъдат активното учене, методи базирани на наблюдение и методи базирани на действие – изследване конструиране, моделиране. Младите хора от СОУ "Вела Благоева" имат богат опит и традиции  в областта на екологичното образование и здравословния и природосъобразен начин на живот, а работата по проекта ще им осигури  възможнст да го споделят със свои връстници от шест европейски държави. 

  МОЕ УЧИЛИЩЕ – МОЙ ИЗБОР

   От октомври 2009 година в СОУ „Вела Благоева” стартира работата по проект  „Мое училище – мой избор” в две направления: „Науката – лесна, интересна” и  „Театър”.
               60 деца  на различна възраст имат възможност да развиват своите интереси в областта на науката и изкуството, което ще им помогне да превърнат учебния процес в удоволствие, а училището – в желана територия.
         

  Дейностите в групите ще осмислят свободното време на младите хора и ще допринесат за тяхното личностно развитие. Програмата предвижда и организиран отдих – зимен и летен - за най атрактивните и активни участници, които ще имат възможност да споделят своите идеи с връстниците си от партниращите училища.
             Проектът е по програма „Да направим училището привлекателно за младите хора” и е разработен от Община Велико Търново. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
           Координатор за СОУ „Вела Благоева” и ръководител на една от групите от направление „Науката – лесна, интересна” е Розалия Димкова, учител по биология и здравно образование. Милена Трендафилова, начален учител, ръководи втората група от същото направление, а Маргарита Воденичарова, учител по руски език – групата, която се обучава в направление «Театър».

  ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ ПО МАТЕМАТИКА И БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА 

  В началото на учебната 2009/2010 г. беше одобрен проект на нашето училище по Национална програма „С грижа за всеки ученик” - Модул „Осигуряване на допълнително обучение на учениците за повишаване на нивото на постиженията им по общообразователна подготовка”.
               Съгласно условията бяха сформирани две групи по математика с ученици от шести и седми клас с ръководители Кунка Геневска и Пенка Ангелова и една група по български език и литература с ученици от седми клас с ръководител Катя Бакалова. Обучението е в рамките на 100 учебни часа за всяка една от групите през цялата учебна година.
              
           Целите на проекта са свързани преди всичко с повишаване на мотивацията за учене на учениците, с провокиране на интереса им към математиката и към българския език и литературата. Малкият брой на учениците в група предполага да се работи индивидуално  с тях и да се използват конкретните им умения и интереси. В тази връзка са предвидени часове, в които преобладават упражнения със състезателен, игрови и занимателен характер. На учениците ще се предостави възможност да търсят информация в интернет, да правят презентации, постери и др.
               Успешното реализиране на проекта може да доведе до бъдещо разширяване на обема му с цел дългосрочната му устойчивост. 

  БЕЗ ЗВЪНЕЦ 

  В началото на  учебна 2009/2010 година участвахме в процедура за одобрение на проектни предложения, финансирани от Европейски социален фонд и Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013г." за участие в дейности по проект ", Компонент 1."Подкрепа за деца,изоставащи от учебния материал". 
                           

    Бяха одобрени всички предложени от нас шест групи за допълнителна работа с ученици от начален етап – от втори до четвърти клас. Проектът  се изпълнява под ръководството на началните учители, които работят  два пъти седмично с групите. Координатор на проекта е Зорница Маринова, а ръководители на групите са Таня Енева, Румяна Пеева, Десислава Дянкова, Радка Пенева, Пенка Иванова и Ренета Филипова.   

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
953
672
11213

Вашето IP: 54.162.133.222

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.