logo

Срещи с

ИВАЙЛО ЗДРАВКОВ ПРЕД ГИМНАЗИСТИ ОТ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“: „САМО ПРОВАЛИТЕ ВОДЯТ ДО УСПЕХ“

Директорът на Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите – Велико Търново Ивайло Здравков се срещна с гимназисти от СУ „Вела Благоева“ днес. Гостуването бе част от училищната инициатива „Истории от моя живот“, която гимназията от квартал „Бузлуджа“ провежда от осем години. 
„Като ученик до пети клас бях в експериментална паралелка за обучение по руски език. Целодневно бяхме в училище и само българският език не беше на руски“, сподели господин Здравков пред децата от 
IX до XII клас, които се обучават на предприемачество и бизнес. Днес познаването на чужди езици му помага много в работата и при пътувания.

Гостът сподели, че освен юрист е и икономист. Разказа, че е бил адвокат 5 години преди да се яви на конкурс за ръководител на една от шестте териториални дирекции на приходната агенция. „Не спирайте да мечтаете, поставяйте си цели със срокове и следете изпълнението на личните си планове“, посъветва Здравков.

Директорът на ТД на НАП обогати знанията на младежите от СУ „Вела Благоева“ с примери от историята. Да не се страхуват от провалите и неуспехите, посъветва Ивайло Здравков. За аргумент посочи мисъл на британския министър-председател Уинстън Чърчил: „Успехът се състои в това да си способен да преодоляваш провал след провал, без да губиш ентусиазъм.“

 

В края на срещата господин Здравков получи малък сувенир от Антония Димитрова от клас, която бе директор на ТД на НАП за един ден по време на инициативата „Мениджър за един ден“ и покана за патронния празник на училището на 30 април от училищния директор Ангел Янчев.

DarikNewsв-к Янтра днес

Видео от срещата

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ВЕНЦИСЛАВ СПИРДОНОВ БЕ ГОСТ НА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”

Председателят на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов гостува на СУ „Вела Благоева” и разговаря с ученици от VIII до XII клас. Срещата се състоя в рамките на школската инициатива „Истории от моя живот”, която Спирдонов предложи да се казва „Истории от нашия живот”.

Шефът на местния парламент сподели как от деветнадесети в кандидатската листа за общински съветници с преференциален вот през 2015 година е станал трети и по-късно избран за председател на Общинския съвет. За да избегне натиска върху себе си, Спирдонов назначава секретар да протоколира заседанията на постоянните комисии и така на следващия ден се отчита кой е присъствал и отсъствал от заседанията.

Спирдонов подчерта, че работата в Агенцията по вписванията му е дала най-голям управленски опит, както и предприемаческите му занимания преди да влезе в държавната служба. Отбеляза, че най-важни за него са били ученическите и студентските години. Като ученик в Хуманитарната гимназия той се противопоставя на внезапното нареждане за задължителни матури и с усилията на свои съученици от цялата страна успява да наложи матурите да се организират от следващ учебен период. Той и директорът на СУ „Вела Благоева” Ангел Янчев са приятели от студентските години във Великотърновския университет и заедно през 1996 г. участват в окупацията на висшето училище, протеста срещу по-високите такси за общежитията и в символичното „погребение на висшето образование”.

На ученически въпрос – защо 750 души е администрацията на Европейския парламент, като 1/3 от тях са излишни – Спирдонов каза, че не може да обясни, но може да говори за държавната и общинската администрация. По негови думи Националният статистически институт е излишен. В него са заети 1200 души, но работата може да се осъществява от 200 чрез аутсорсинг услуги. Реформи са необходими, но хората трудно ги приемат. У нас например на всеки 20 км има районен съд, а той изисква прокурор, охрана… Миналата година съдът в Дряново е струвал 2 милиона лева, посочи председателят на ВТОбС.

Венцислав Спирдонов се ангажира да съдейства на учебната компания „Виктория”, след като изгледа филм за старата българска столица, изработен от децата.

trud.bg  radiovelikotarnovo.com

 

ВТОРА СРЕЩА НА ГИМНАЗИСТИТЕ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” СЪС СВОЯ МЕНТОР ПРЕДПРИЕМАЧА НИКОЛАЙ ЧАЛЪКОВ

На 16 февруари 2016 година за втори път гимназистите от профил „Предприемачество и бизнес” при СОУ „Вела  Благоева” се срещнаха с Николай Чалъков, предприемач от гр. Пловдив. Повод за срещата беше дейността на двете учебни компании „Виктория” на учениците от IX и X клас и „Боляри” на  XI и XII клас, с ръководител Ивалина Климентинова.

На емоционалната и ползотворна среща, младите предприемачи направиха отчет пред своя ментор, за дейността си през изминалата 2015 г. и обсъдиха новите си проекти.

Срещата посетиха Ангел Янчев, директор на СОУ „Вела Благоева“, и учителките на гимназистите Кристина Ганева и Радина Дончева.

ВEЛИКOТЪPНOВCКИЯТ УНИВEPCИТEТ ЩE CИ CЪТPУДНИЧИ CЪС СОУ “ВEЛA БЛAГOEВA” В OБЛACТТA НA OБPAЗOВAНИEТO

ВEЛИКOТЪPНOВCКИЯТ УНИВEPCИТEТ ЩE CИ CЪТPУДНИЧИ CЪС СОУ “ВEЛA БЛAГOEВA” В OБЛACТТA НA OБPAЗOВAНИEТO. Дoгoвopът зa пapтньopcтвo бeшe пoдпиcaн oфициaлнo на 16 март 2015 година oт peктopa пpoф. Плaмeн Лeгкocтyп и диpeктopът нa yчилищeтo Ангeл Янчeв.

Спopaзyмeниeтo пpeдвиждa двeтe yчeбни зaвeдeния дa cи paзмeнят cпeциaлиcти, кaктo и нoви фopми зa пpeпoдaвaнe пo диcциплини в oблacттa нa икoнoмикaтa, yпpaвлeниeтo, тypизмa и coциaлнитe дeйнocти. Унивepcитeтcкитe пpeпoдaвaтeли и yчитeлитe зaeднo щe paзpaбoтвaт нayчнoизcлeдoвaтeлcки пpoeкти, включитeлнo и пo пpoгpaмитe нa Евpoпeйcкия cъюз, щe пpaвят cъвмecтни yчeбнo-мeтoдичecки ceминapи, чecтвaния, пyблични лeкции и дp.

В paмкитe нa дoгoвopa щe бъдe paзpaбoтeн и пpиeт peглaмeнт зa пpeдocтaвянe нa кaндидaтcтyдeнтcки пpeфepeнции зa yчeници, пocтигнaли oтлични peзyлтaти oт нaциoнaлни и мeждyнapoдни oлимпиaди и cъcтeзaния.

Слeд oфициaлнaтa чacт, пpoф. Плaмeн Лeгкocтyп ce cpeщнa и paзгoвapя c yчeницитe oт СОУ “Вeлa
Блaгoeвa”. Taкa тoй cтaнa пъpвият peктop нa Вeликoтъpнoвcкия yнивepcитeт, кoйтo гocтyвa в yчилищeтo c 30-гoдишнa иcтopия. Пpoфecopът ce включи в инициaтивaтa “Иcтopии oт мoя живoт”, кoятo cpeщa гимнaзиcтитe c извecтни пoлитици, кмeтoвe, aктьopи, eкcпepти и хopa c интepecни пpoфecии. Той разказа на учениците за многобройните си пътувания като студент, преподавател и ректор, сподели интересни случки от детските си и ученически години, от многобройните си срещи.

В кpaя нa визитaтa peктopът дapи книги нa yчилищнaтa библиoтeкa и зaпoзнa млaдeжитe c възмoжнocтитe зa oбyчeниe в yнивepcитeтa.

РАМКОВО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

 

МЕГЛЕНА КУНЕВА В СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“: ОЩЕ В СЕДМИ КЛАС ЗНАЕХ, ЧЕ ИСКАМ ДА СТАНА ЮРИСТ

МЕГЛЕНА КУНЕВА В СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“: ОЩЕ В СЕДМИ КЛАС ЗНАЕХ, ЧЕ ИСКАМ ДА СТАНА ЮРИСТ

Помня много добре една вечер, когато баща ми ме попита каква искам да стана. Бях в седми клас. Отговорих, че искам да бъда юрист. После години учих и следвах мечтата си, завърших право и работех като юрист. В училище имах много приятели и често им пишех домашните. Това каза в петък в СОУ „Вела Благоева“ във Велико Търново вицепремиерът Меглена Кунева, която извън поста си на вицепремиер е доктор по право. Тя участва в инициативата на училището „Истории от моя живот“, в рамките на която в училището гостуват кметове, актьори, преподаватели, експерти, хора с интересни професии. Кунева отправи покана към директора учениците да посетят Народното събрание, за да се запознаят с работата на народните представители и да проследят пленарно заседание.

За нас е висока чест през 2015 година, в която отбелязваме 30 години от основаването на училището, да ни гостува г-жа Меглена Кунева, защото за първи път в проекта ни „Истории от моя живот“, а и в историята на училището, ни гостува заместник министър-председател, заяви директорът Ангел Янчев, а учениците от пети до дванадесети клас аплодираха бурно Кунева още при влизането й във физкултурния салон, където се състоя срещата.

Урокът на първият български еврокомисар започна с въпроси към учениците за Европейския съюз, които я впечатлиха със знанията си. Вицепремиерът разказа защо е създадена Обединена Европа, припомни най-важните причини, които подтикват европейците след Втората световна война да търсят единство и солидарност помежду си.

Вие знаете кои са Андерсен, Шарл Перо, Астрит Лингрен. И знаете повече от своите датски, френски и шведски връстници, защото те не познават нашите български автори. И когато аз бях на вашата възраст също беше така. Но нашата работа, и после вашата, ще бъде това – България да стане известна с успехите си, с писателите си, с културата и историята си, с политиките си, с науката ни и с човешките ни успехи, каза още Меглена Кунева.

Тя разказа пред учениците история от преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз, свързана със спешно посещението на висш германски правителствен представител от Германия в Брюксел. Тъй като ангажиментът се налага в почивни дни и няма как да бъде командирован, политикът поема за своя сметка служебното си пътуване. Интересът на Германия изискваше той да си свърши работата в Белгия и той намери начин да преодолее административните пречки, за да изпълни дълга си. Това ме впечатли, защото за хората, които заемат висши държавни позиции, националният интерес трябва да бъде над всичко и задължително над личния, каза още Кунева.

В рамките на програмата на училището „Истории от моя живот“ на учениците са гостували кметовете Румен Рашев и Даниел Панов, Мирослав Трифонов, Красимир Гърдев, Александър Нанков, Деян Колев, проф. Милко Палангурски, д-р Мавроди Калейнски и редица други изявени граждани.

По-късно през деня Меглена Кунева се среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов, с който обсъди възможностите за реновиране и изграждане на нови физкултурни салони в училищата, втора многофункционална спортна зала в Старата столица и ремонтиране на училищните басейн.

Darik News, Велико Търново
Общинско радио Велико Търново

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
19
673
17689

Вашето IP: 3.236.239.91

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.