logo

ПРОФ. ВИХРЕН БУЗОВ ИЗНЕСЕ ОТКРИТ УРОК ПО ФИЛОСОФИЯ ПРЕД СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”

Какво точно според вас изучава философията, с този въпрос към седмокласниците от СУ „Вела Благоева” започна срещата им с изявения философ и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. Вихрен Бузов. Той гостува в училището по покана на директора Ангел Янчев и изборът не е случаен. От следващата учебна година СУ „Вела Благоева” разкрива за учениците след VII клас паралелка с уникалния профил за Великотърновска област „Обществени науки”. Профилиращите предмети са четири: „История и цивилизация”, „Философия”, „География и икономика” и „Английски език”. А задължителните модули по философия са „История на идеите”, „Философия и ценности”, „Култура на мисленето”, „Социална психология”, „Философия и политика” и „Психология на личността”.

Че философията обхваща цялото познание за света и човека, се опита да убеди учениците проф. Бузов. Всички науки, включително обществените, са като една торта с много парчета, образно ги определи той. А философията се опитва да обхване цялото. И дава отговор какво представлява светът, в който човекът се опитва да се вмести и приспособи. Нещо повече, философията е основа на ориентацията на човека в света, това, което може да се нарече светоглед.

Обяснявайки достъпно понятия и отношения човек – свят, общество – общност, знание, мъдрост, мислене, истина, договор, държава, проф. Бузов доказа на седмокласниците, че именно философията е науката, която се занимава с тези и други глобални въпроси и в голяма степен дава отговорите. Ученият направи и своеобразна разходка из древна Елада, с нейните философи-мъдреци, защото хуманитарното знание е с много стара традиция. Премина през средновековните университети с техните „свободни изкуства”, които са възпитавали хората и изграждали човекът като гражданин. Защото човек е и личност, която има свои отговорни и интереси. Но човекът е и противопоставен на света, което може да се разбира и като природа. „Големият проблем е можем ли ние да бъдем свободни, при положение, че живеем в общество. Човек трябва да знае, че това, към което се стреми, може да бъде постигнато само в сблъсък и съгласуване на усилията с другите хора – т.е. да знае какво представлява обществото и как да намери ефективно своето място в него. Затова философите са се опитали да обяснят и това – как възниква обществото”, посочи още един пример за необятността на науката проф. Бузов, като разясни и понятията правила, закони, конституцията.

RegNews.net

 

Share

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
153
741
3256

Вашето IP: 18.204.55.168

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.