logo

МАРК ГОМЕС ЗАПОЗНАВА УЧЕНИЦИТЕ ОТ “ВЕЛА БЛАГОЕВА” С ИСПАНСКАТА КУЛТУРА

От месец 20-годишният Марк Гомес от Испания живее във Велико Търново и с интерес посещава и часовете по испански език в СУ “Вела Благоева”. Престоят му в старата столица е до юни 2019 г. по проект на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” по програма “Еразъм+”. Дотогава той ще има възможност да се запознае с българската култура, обичаи и традиции, като в същото време трупа опит в преподаването на гимназистите.
Марк е от Сарагоса и учи “Начална и предучилищна педагогика” в университета в испанския град. “Пристигането ми тук за мен е изключително интересно заради сблъсъка на двете култури – испанската и българската. Интересено ми е да опозная хората, да видя как живеят. Но най-много ми харесва работата с децата, запознаването с различни дисциплини, които ми помагат в подготовката да стана учител”, разказва Марк и допълва, че мечтае да стане учител още от 14-годишна възраст. Макар и съвсем млад, той вярва, че е намерил своето призвание и всеки ден се убеждава в това. За краткия си престой във Велико Търново смята, че е научил много повече за учителската професия, отколкото в университета, което още повече го мотивира да продължи в избраната посока – да преподава испански език в различни училища по света.
Пристигайки в България, това, което го впечатлило най-много, е красивата природа и планините, а Велико Търново му харесва заради средновековния дух и история, които среща на всяка крачка. Имал е възможност да избира между градове в Португалия, Франция и Италия, но е предпочел да опознае друга култура, с която досега не е имал досег. За това, поглеждайки картата на Европа и виждайки, че България е най-далеч от Испания, не се поколебал в решението си.


“Когато влизам в часовете по испански език тук, се чувствам така сякаш съм в испанско училище. Децата тук и в Испания си приличат и вярвам, че навсякъде по света децата са еднакви и може би стават различни в процеса на израстване”, споделя Марк. Макар все още да опознава българската образователна система, оценява някои от предимствата ѝ. Едно от тях е продължителността на учебните часове, тъй като в Испания един урок продължава 60 минути, което е много натоварващо и изморително. Затова смята, че тук начинът на преподаване и организиране на часовете е много по-добър.
“Това, което ме впечатлява е, че тук има много зеленина, целият град е заобиколен от гори, в които с удоволствие бих се разходил и опознал”, казва още бъдещият учител. Вече е намерил и много приятели, което също му помага с адаптацията. За свои приятели приема и учениците от СУ “Вела Благоева”.
Марк е решил да запознае децата от СУ “Вела Благоева” с испанската кухня. Тази седмица в училището ще се проведе Седмица на испанската кухня, в която заедно с преподавателя по испански език Анелия Костадинова ще приготвят типични испански храни. Учениците ще имат възможност, освен да ги опитат, да научат и думички на използваните продукти, а храната ще бъде поднесена по интересн и вълнуващ за децата начин, увериха Анелия Костадинова и Марк Гомес.

в-к Янтра днес

 

Share

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
192
741
3295

Вашето IP: 18.204.55.168

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.