logo

УЧИТЕЛКАТА СЛАВИНА ЦВЕТКОВА, УСМИХНАТА И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ХАРИЗМАТИЧНА, Е ГОТОВА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ РАМКИТЕ НА УЧЕБНИКА В ИМЕТО НА ТОВА ДЕЦАТА ДА РАЗБЕРАТ ВСИЧКО

Тя е учител по английски език в Средно училище „Вела Благоева“ във Велико Търново. Всеки ден застава пред тийнейджърите от 7 и 8 клас, за да им обясни правилата на английската граматика.

Когато усети, че децата започват да се губят някъде из превода, пуска музика, и то не каква да е, а от любимата радиостанция на учениците си. Оставя ги за минута да отдъхнат, да забравят, че им е трудно, и се връща отново към граматиката. Или пък им дава задача и за да не я мислят като трудна, им пуска тиха мелодия, която да ги вдъхнови. Случва се и да рисува на дъската комикси, за да обясни граматиката и децата прерисуват, забавляват се и запомнят всичко.

„Аз съм с тях всеки ден. Особено с осмокласниците, които са профилирана паралелка и имат английски език 18 часа в седмицата. Всеки ден сме заедно по четири часа, а това е достатъчно дълго време да се опознаем, че и да си омръзнем. Аз съм за тях не просто учител, лекар съм понякога, консултант, слушател, душеприказчик. Но нямам нищо против да изляза извън стандартите, стига те да учат и да помнят“, усмихва се Славина Цветкова.

ПО ДОМАШНИ ПАНТОФИ ИЗВИКАЛА ЕДИН ДЕН КЛАСА СИ СЛАВИНА, ЗАЩОТО МНОГО ИСКА ТЕ ДА СЕ ЧУВСТВАТ КАТО У ДОМА СИ И В КЛАСНАТА СТАЯ. За съжаление, едно дете само се престрашило да дойде по пантофи, останалите… „вероятно си помислиха, че ще изглеждат глупаво. В такава възраст са, че много искат да бъдат харесани и одобрени, а да си по домашни обувки, не е точно представата им за това да са готини. Но сега, когато мина време от този експеримент, си мисля, че допуснах една грешка – трябваше и аз да дойда по пантофи“, признава учителката. След това обаче допълва, че детето, което се включило в експеримента, така и не си прибрало домашните обувки вкъщи. Те още са в бюрото на г-жа Цветкова, която е решила да повтори опита и този път да мотивира децата, така че всички да кажат „ОК, с вас сме!“.

Повече успех постигнала, когато решила да си размени ролята с едно от не чак толкова послушните деца в класа. Тя седнала на мястото на проблемното дете, а то застанало на катедрата. „Започнах да се държа така, както тя се държи през цялото време. Преиграх ситуацията, разбира се, и бях доста по-арогантна от нея, но се получи. Тя разбра. Не успя да реагира по никакъв начин на моето поведение и притихна за няколко секунди. После никога повече не се наложи да й правя забележки“, казва Славина Цветкова. Оттогава обаче тийнейджърите често искат от нея тя да ги имитира и тя не отказва, когато моментът е подходящ. Разбрала е, че така ги усмихва и им помага да се видят през нейните очи, а самата тя след това вижда колко по-различни стават децата.

„Искам да ги науча да бъдат хора с мнение, да им помогна да имат мнение, да си го защитават, да не се страхуват да говорят. Затова често цитираме философски есета, обсъждаме, говорим. Повечето имат своя гледна точка, но не смеят винаги да я изразят и не успяват всеки път да я защитят. Но и това ще стане. Особено когато се научат да влизат в обувките на другия. Ето на това най-много искам да ги науча. Да се слушат, да си съчувстват, да си помагат“, признава Славина Цветкова.

ТЯ Е УЧИТЕЛ В СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ САМО ОТ ТРИ ГОДИНИ. „Преди това 10 г. е работила като преводач, като технически секретар. После станала учител. Кандидатствала на шега и имала само един ден време да се запознае с колежката, на чието място постъпила на работа. Но останалите учители в екипа на гимназията се оказали широко скроени хора. Посрещнали Славина с отворени сърца и й помогнали бързо да влезе в ритъма на училището и децата.

„А децата са уникални. Всяко е различно, неповторимо е и искам те да могат да показват тази своя уникалност. Точно заради това ми харесва да ги слушам и да чета каквото ми напишат“, казва учителката и споделя, че преди време, вместо да им се кара за това, че не пазят тишина и са твърде разсеяни, тя им дала задача да напишат съчинение по темата „Защо хората се държат лошо в училище“. „Отговорите им бяха фантастични. Четях с изумление прозренията им и знанието, което тези 13 – 14-годишни момчета и момичета носят в себе си. Най-честото обяснение беше, че семейната среда е виновна, защото вкъщи не им обръщат внимание и на практика в училище си го изкарват на другите деца“, усмихва се Славина.

Когато събрала съчиненията, разбрала, че без разговор няма да се размине и се опитала да обясни на децата си, че всеки сам прави своите избори и те не бива да зависят само от обстоятелствата. Че не е важна грешката, а урокът от нея. „Най-често ми се налага да им повтарям да не се отказват, да опитват без страх, че може да се провалят. Настоявам и те да говорят в часовете, защото само така се трупат истинските знания. Децата нямат нужда от абстрактни понятия и термини, а от общуване“, категорична е учителката по английски език.

Тя е убедена и в това, че децата не живеят, за да нарушават правилата в училище. Напротив. Нямат нищо против правилата, защото те им дават сигурност. Едно от тези правила е всички телефони да бъдат оставени в специалните кутии, които директорът на гимназията Ангел Янчев е осигурил за всяка класна стая. Когато учебното съдържание изисква да търсят нещо в интернет, тя им връща телефоните. Училището има интернет навсякъде, включително и в двора, така че тийнейджърите ровят в Гугъл, събират информация, след това я споделят и я ползват в урока.

Национално външно оценяване предстои на профилираната паралелка „Предприемачество и бизнес“ и това е най-голямото предизвикателство, пред което са се изправили децата и тяхната учителка в момента. Миналата година Славина Цветкова за първи път извела тази паралелка до националното външно оценяване и децата постигнали чудесни резултати. И пак миналата година седмокласникът Тодор Костов се класирал първи на състезанието на английски правопис. Тази година е на трето място, което също е успех, категорична е Славина Цветкова.

В свободното си време тя се занимава с фотография, обича да прави портрети и колажи. И разбира се, най-много потрети прави на децата си. А освен тези в училище тя си има и две дъщерички – Десислава, на 7 г., и Станислава на 11.

в-к Борба

Share

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
29
839
13892

Вашето IP: 3.80.177.176

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.