logo

В час по ...

ДОБРОВОЛЦИТЕ КАТЯ ОТ ПОРТУГАЛИЯ И ЛУИ ОТ ФРАНЦИЯ РАБОТИХА С МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ПЪРВИ ДО ЧЕТВЪРТИ КЛАС В СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

Доброволците Луи от Франция и Катя от Португалия участват активно в училищния живот в СУ ,,Вела Благоева". Нашите чуждестранни приятели, заедно с учителката по испански език Анелия Костадинова, в края на седмицата работиха с ученици от начален етап.

 

 

ГИМНАЗИСТИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ПОСЕТИХА ФАБРИКАТА ЗА КЕНАРЕНИ РИЗИ В ГР. КИЛИФАРЕВО

Гимназисти от СУ „Вела Благоева” заедно с учителката си по испански език и предприемачество Анелия Костадинова и френският доброволец Луи Поазо посетиха фабриката за кенарени ризи в гр. Килифарево. Инициативата се реализира с подкрепата на НД ,,Седянка". Собственикът на фирмата Валентин Калайджиев разказа на младежите, които се обучават в профил „Предприемачество и бизнес” за дългия път на израстване на неговата фирма, за магията на шевиците в изработените във фирмата ризи, които днес се продават на три континента.

„Радваме се, че точно с неговите ризи ще бъдат облечени тринадесете момчета и момичета от СУ „Вела Благоева", които вече четири месеца се подготвят за XIX Национален конкурс на училищните театри на испански език” – сподели госпожа Костадинова.

На 23 февруари в НАТФИЗ гимназистите ще представят пиесата „Автостоп”, дело на тяхната учителка А. Костадинова, която прави опит да намери общото и различното в испанската и българската действителност.

 

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОСРЕЩНАХА ГОСТ ОТ ПОРТУГАЛИЯ – ДВАДЕСЕТ ГОДИШЕН МЛАДЕЖ, КОЙТО ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ

Ученици от СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново посрещнаха гост от Португалия - Жуау Роша, приветлив 20-годишен младеж, който от почти година живее в България в рамките на европейска доброволческа младежка програма, проект "Имало едно време, така и до днес", с подкрепата на НД "Седянка". Срещата бе организирана по инициатива на учителката по испански език в училището Анелия Костадинова, която има опит в менторството на чуждестранни младежи по програмата и Кремена Попова, представител на Португалския културен институт „Камойнш“, която от няколко години води часове по португалски език в СУ „Вела Благоева“.

         

Жуау Роша работи в дом за възрастни хора, в център за деца с увреждания, изнася презентации на различни теми в училища. Това е само малка част от запълненото му ежедневие тук, както сподели пред учениците и учителите. „Пътувам из България, за да я опозная. Особено ме впечатляват водопади и пещери. Уча български език, потапям се в бита и културата на българите” – сподели Жуау, докато отговаря на въпросите на Иван от ...клас и заедно с Кремена Попова превеждат на български в залата. Научаваме още, че е запленен от традиционните български занаяти, взима уроци по грънчарство и българска шевица. Предстои му да посети XXVII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, където да стане свидетел на свръхестественото обаяние на кукерите и танците им.   Жуау Роша и г-жа Кремена Попова представиха презентация на тема „Португалия - исторически аспекти, културни традиции, природни и градски пейзажи“. С леко поднесено богато съдържание и безброй фотоси, видеоклипове и музика, събитието се превърна във вълнуващо приключение през вековете, моретата и лузитанската душевност не само за децата, но и за учителите. 

СУ „Вела Благоева“ е единственото училище във Великотърновска област, в което децата имат възможност да изучават португалски език. 

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА'' ПОСЕТИХА ФОРУМА „ИНВЕСТИРАМЕ В ХОРАТА, ПРЕОБРАЗЯВАЩИ ЕВРОПА” НА ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ

Ученици от СУ „Вела Благоева'' посетиха на форума „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа” на Джуниър Ачийвмънт. Събитието се проведе в креативна обстановка в Ну Бояна Филм Студиос по случай 20 годишния юбилей на организацията в България.

В началото на форума JA България  обяви създаването на български Център за развитие на предприемачески компетентности и образование, част от European Entrepreneurship Education Hub (EE-HUB) – постоянен консултативен орган към институциите на Европейския съюз и съвместна инициатива на JA Европа и Citi за формиране на политики. Целта на EE-HUB в България е разработването и прилагането на национални политики в контекста на препоръките на Европейския съюз, включително и разработването на дългосрочна национална стратегия за развитие на предприемаческите компетентности и образование, като ключов фактор за успешното икономическо развитие на страната и просперитета на българското общество.

Специалният форум „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа – чрез образование и иновации“ има за цел да събере различни гледни точки, търсещи отговор на въпроси като „Каква е новата Европа, към която се стремим?“, „В какъв свят искаме да живеем?“, „Какво образование е необходимо на следващите поколения, за да решават предизвикателствата и да живеят щастлив живот?“ 

 

ОБУЧЕНИЕ ПО ПОРТУГАЛСКИ ЕЗИК В СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ОРГАНИЗИРА КУЛТУРЕН И ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР „КАМОЙНШ“ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА ПОРТУГАЛИЯ

През учебната 2017-2018 г. Португалският културен и езиков център „Камойнш“ към Посолството на Португалия в София организира безплатно обучение по португалски език в СУ „Вела Благоева“ - Велико Търново. 
Занятията започват на 28.11.2017 г. и приключват на 31.05.2018 г. 
Ще се провеждат два учебни часа седмично в оборудвана с мултимедиен проектор учебна зала, предоставена от СУ „Вела Благоева“. 
Португалският културен и езиков център „Камойнш“ осигурява необходимите учебни материали, както и преподавател, който да води занятията, в лицето на госпожа Кремена Попова, сътрудник на Португалския културен и езиков център „Камойнш“.
При обучението ще бъде използван учебникът Aprender português 1 за нива А1/А2.
График на занятията: всеки вторник от 14:30 до 16:20 часа в кабинет №318.

Общинско радио Велико Търново

 

 

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
129
1034
13274

Вашето IP: 23.20.236.61

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.