logo

В час по ...

МАРК ГОМЕС ЗАПОЗНАВА УЧЕНИЦИТЕ ОТ “ВЕЛА БЛАГОЕВА” С ИСПАНСКАТА КУЛТУРА

От месец 20-годишният Марк Гомес от Испания живее във Велико Търново и с интерес посещава и часовете по испански език в СУ “Вела Благоева”. Престоят му в старата столица е до юни 2019 г. по проект на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” по програма “Еразъм+”. Дотогава той ще има възможност да се запознае с българската култура, обичаи и традиции, като в същото време трупа опит в преподаването на гимназистите.
Марк е от Сарагоса и учи “Начална и предучилищна педагогика” в университета в испанския град. “Пристигането ми тук за мен е изключително интересно заради сблъсъка на двете култури – испанската и българската. Интересено ми е да опозная хората, да видя как живеят. Но най-много ми харесва работата с децата, запознаването с различни дисциплини, които ми помагат в подготовката да стана учител”, разказва Марк и допълва, че мечтае да стане учител още от 14-годишна възраст. Макар и съвсем млад, той вярва, че е намерил своето призвание и всеки ден се убеждава в това. За краткия си престой във Велико Търново смята, че е научил много повече за учителската професия, отколкото в университета, което още повече го мотивира да продължи в избраната посока – да преподава испански език в различни училища по света.
Пристигайки в България, това, което го впечатлило най-много, е красивата природа и планините, а Велико Търново му харесва заради средновековния дух и история, които среща на всяка крачка. Имал е възможност да избира между градове в Португалия, Франция и Италия, но е предпочел да опознае друга култура, с която досега не е имал досег. За това, поглеждайки картата на Европа и виждайки, че България е най-далеч от Испания, не се поколебал в решението си.


“Когато влизам в часовете по испански език тук, се чувствам така сякаш съм в испанско училище. Децата тук и в Испания си приличат и вярвам, че навсякъде по света децата са еднакви и може би стават различни в процеса на израстване”, споделя Марк. Макар все още да опознава българската образователна система, оценява някои от предимствата ѝ. Едно от тях е продължителността на учебните часове, тъй като в Испания един урок продължава 60 минути, което е много натоварващо и изморително. Затова смята, че тук начинът на преподаване и организиране на часовете е много по-добър.
“Това, което ме впечатлява е, че тук има много зеленина, целият град е заобиколен от гори, в които с удоволствие бих се разходил и опознал”, казва още бъдещият учител. Вече е намерил и много приятели, което също му помага с адаптацията. За свои приятели приема и учениците от СУ “Вела Благоева”.
Марк е решил да запознае децата от СУ “Вела Благоева” с испанската кухня. Тази седмица в училището ще се проведе Седмица на испанската кухня, в която заедно с преподавателя по испански език Анелия Костадинова ще приготвят типични испански храни. Учениците ще имат възможност, освен да ги опитат, да научат и думички на използваните продукти, а храната ще бъде поднесена по интересн и вълнуващ за децата начин, увериха Анелия Костадинова и Марк Гомес.

в-к Янтра днес

 

ДИРЕКТОРЪТ НА СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" АНГЕЛ ЯНЧЕВ ЧЕТЕ ПРИКАЗКИ НА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ

Като гост в студиото на Евроком Царевец директорът на СУ "Вела Благоева" Ангел Янчев сподели училищни инициативи от Националната седмица на четенето:

Директорът на СУ "Вела Благоева" Ангел Янчев чете приказки за Хитър Петър на първокласниците. 

 

 

ПРОФЕСОР МИХАИЛ ХАРАЛАМПИЕВ ОТКРИ НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“


ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА И КУЛТУРА В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРОФ. МИХАИЛ ХАРАЛАМПИЕВ изнесе урок по химия и опазване на околната среда в VІІ „б” клас в СУ „Вела Благоева“. Така в търновската гимназия започна Националната седмица на четенето. Професорът говори пред децата за сътворението, за еволюцията и климатичните промени, дори и за бъдещето на обществото и училищната дисциплина. „Не помнете наизуст. Важното е да имате систематизирани знания. Аз не помня номерата на всички елементи в таблицата, но ако трябва да направя справка, бързо ги намирам върху вратовръзката ми с Менделеевата таблица. Мога обаче да напиша много химически формули, което е важното“, сподели гостът.

Проф. Харалампиев показа на учениците грамотата си за принос към Нобеловата награда за мир за 2013 г. и подари на учителя по химия и физика Кристина Ганева и на директора Ангел Янчев книгите си „Химическото оръжие“ и „Ехо от прелетелите години“.

вестник Борба

 

ГИМНАЗИСТИ НА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ПРЕДЛОЖИХА РЕШЕНИЯ НА ГЛОБАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Близо 60 гимназиати от X, XI и XII клас на СУ „Вела Благоева” представиха глобалните проблеми на света, в рамките на открит урок, пред експерти от образователната дирекция на Община В. Търново и РУО - Велико Търново.

Мащабният урок се провежда по инициатива и формат на Уницеф. „Идеята ни бе да се присъединим към глобалния открит урок, който се провежда и да помислим кои са проблемите пред обществото днес, да популяризираме 17-те глобални цели за устойчиво развитие и да помислим как те могат да бъдат реализирани”, сподели преподавателят по икономика Ивалина Климентинова. Тя уточни, че въпросните цели са разписани още през 2015 г. и са част от учебния материал по Георгафия и световна търговия на младите предприемачи от СУ "Вела Благоева".

Сред проблемите, които не бяха малко, са замърсяването, бедността, здравеопазването и много други, на които учениците предложиха прости, но адекватни мерки за противодействие.

Събитието уважи Мира Добрева-Хилтън от Уницеф България, която сподели своите приятни впечатления от търновските младежи. „Лично аз видях много будни млади хора с оригинални идеи и не мисля, че по никакъв начин те отстъпват както на възрастните, така и на останалите младежи по света. Виждам млади хора, които се интересуват от своята общност и това, което се случва около тях, мислят и действат активно – ние заедно, като общество, да решим тези проблеми”, сподели тя.

В края на урока гимназистите поканиха Мира Добрева-Хилтън на интервю, записът от което възнамеряват да публикуват в социалните мрежи и в сайта на инициираната от тях Младежка телевизия Велико Търново.

 Радио В. Търново

 

Репортаж на Младежка телевизия Велико Търново

 

 

 

ПЪРВАТА ПРОФЕСИОНАЛНА УЧЕЩА ОБЩНОСТ НА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ДЕМОНСТРИРА ГОДИШНАТА СИ РАБОТА С IX А КЛАС

Първата Професионална учеща общност на СУ „Вела Благоева“ демонстрира годишната си работа с IXА клас по време на специална презентация. Създаденият в началото на учебната година интердисциплинарен екип с лидер главен учител Розалия Димкова, показа пред ученици, учители и гости резултатите от проектно базираното обучение на гимназистите. Специален гост на събитието бе Ели Хаджисотирова, програмен координатор към Фондация „Америка за България“, която предостави иновативния метод на училището чрез обучения на учители.

Абсолютен фаворит сред крайните продукти от работата на общността е пирамидата на храненето, за която основни усилия е положил Илиян. За интернет сайта на проекта водещи бяха Мирослав и Даниела. При здравословната чиния усилията са на Йоанна, Преслава, Кристиана и Янислав, които изрисуваха и пирамидата на храненето. Илиян, Симеон, Стивън и Даниела работиха по представянето на символите в храненето. Симона подпомагаше всички ученически екипи и ги координираше. Алехандра и София представиха храната през Средновековието. Нарън и Христиана приготвиха питка. Водещ на презентацията бе Йонна Крумова.

През цялата година учителите по български език и литература Даниела Солакова, по химия и опазване на околната среда Кристина Ганева, по информационни технологии Анета Драганова, по изобразително изкуство Даниел Терзиев, по история и цивилизации Диляна Нуриева и по биология и здравно образование Розалия Димкова, планираха заедно отделни урочни единици, за да могат учениците да изработят продуктите по общата тема „Ти си това, което ядеш“. В дейностите се включиха и учителят по география и икономика Данаил Христов, по испански език и предприемачество Анелия Костадинова и Славина Кушева по английски език. 


Училището подпомогна ежеседмичните срещи на учителите от професионалната учеща общност със специално помещение за планиране, техника и ресурси за работа им. 

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
75
444
10297

Вашето IP: 54.91.203.233

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.