logo

В час по ...

МАЛКИТЕ ТВОРЦИ НА СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" ПОДРЕДИХА ИЗЛОЖБИ СЪС СВОИ ТВОРБИ

Клубът по изобразително изкуство с ръководител господин Стефан Стефанов от ВТУ представи първата си изложба, подредена във фоайето на първия етаж на СУ "Вела Благоева".

Първокласниците от клуб "Рисуване и приложни изкуства" с ръководител госпожа Теодора Тодорова също представиха своя Коледна изложба.

 

НЕТРАДИЦИОНЕН НАЧИН ЗА СПЛОТЯВАНЕ НА КЛАСA ИЗПОЛЗВАХА ЕКИП ОТ КЛАСЕН, УЧИТЕЛ ПО МУЗИКА, ПСИХОЛОГ И ПЕДАГОГИЧЕСКИ СЪВЕТНИК В СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“

Повече от месец продължи играта на VII Б клас в СУ “Вела Благоева“, в която може да се успее, само ако класът си сътрудничи и действа като едно цяло. Ежеседмичните мисии доведоха седмокласниците  до финалната задача - да отговарят на въпроси, свързани с учебните  предмети и техни любими тийн теми, скрити в тъмни ъгълчета из училищната сграда, да сглобят карта на съкровище и да го намерят…

Разбира се наградата беше щур купон, в който екипните игри продължиха до вечерта.

  

 

ГИМНАЗИСТИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ОБУЧАВАТ УЧЕНИЦИ ОТ ВТОРИ, ТРЕТИ И ЧЕТВЪРТИ КЛАС КАК ДА СЕ СПРАВЯТ С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

Десислава, Антония, Габриела, Гергана и Денислава от XIA клас в продължение на две седмици ръководиха учебни часове в начален етап на тема „Как да се справим с тормоза в училище“. Ученичките разиграха ситуации на тормоз над едно момиче, представящ как това може да се случи и реално, и чрез електронните устройства в социалните мрежи.

Малчуганите от IIБ, IIГ, IIIA, IIIБ, IIIB, IVB и IVГ клас разискваха в групи с гимназистките въпросите „Как се чувстват децата, които са обект на тормоз?“, „Какво кара някои деца да тормозят други?“, „Как да постъпят децата в такава ситуация?“, „Как да постъпват свидетелите на тормоза?“.

Момичетата, провели тренинга, ще бъдат включени и в изготвянето на Училищния план за противодействие на тормоза.

 

МАРК ГОМЕС ЗАПОЗНАВА УЧЕНИЦИТЕ ОТ “ВЕЛА БЛАГОЕВА” С ИСПАНСКАТА КУЛТУРА

От месец 20-годишният Марк Гомес от Испания живее във Велико Търново и с интерес посещава и часовете по испански език в СУ “Вела Благоева”. Престоят му в старата столица е до юни 2019 г. по проект на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” по програма “Еразъм+”. Дотогава той ще има възможност да се запознае с българската култура, обичаи и традиции, като в същото време трупа опит в преподаването на гимназистите.
Марк е от Сарагоса и учи “Начална и предучилищна педагогика” в университета в испанския град. “Пристигането ми тук за мен е изключително интересно заради сблъсъка на двете култури – испанската и българската. Интересено ми е да опозная хората, да видя как живеят. Но най-много ми харесва работата с децата, запознаването с различни дисциплини, които ми помагат в подготовката да стана учител”, разказва Марк и допълва, че мечтае да стане учител още от 14-годишна възраст. Макар и съвсем млад, той вярва, че е намерил своето призвание и всеки ден се убеждава в това. За краткия си престой във Велико Търново смята, че е научил много повече за учителската професия, отколкото в университета, което още повече го мотивира да продължи в избраната посока – да преподава испански език в различни училища по света.
Пристигайки в България, това, което го впечатлило най-много, е красивата природа и планините, а Велико Търново му харесва заради средновековния дух и история, които среща на всяка крачка. Имал е възможност да избира между градове в Португалия, Франция и Италия, но е предпочел да опознае друга култура, с която досега не е имал досег. За това, поглеждайки картата на Европа и виждайки, че България е най-далеч от Испания, не се поколебал в решението си.


“Когато влизам в часовете по испански език тук, се чувствам така сякаш съм в испанско училище. Децата тук и в Испания си приличат и вярвам, че навсякъде по света децата са еднакви и може би стават различни в процеса на израстване”, споделя Марк. Макар все още да опознава българската образователна система, оценява някои от предимствата ѝ. Едно от тях е продължителността на учебните часове, тъй като в Испания един урок продължава 60 минути, което е много натоварващо и изморително. Затова смята, че тук начинът на преподаване и организиране на часовете е много по-добър.
“Това, което ме впечатлява е, че тук има много зеленина, целият град е заобиколен от гори, в които с удоволствие бих се разходил и опознал”, казва още бъдещият учител. Вече е намерил и много приятели, което също му помага с адаптацията. За свои приятели приема и учениците от СУ “Вела Благоева”.
Марк е решил да запознае децата от СУ “Вела Благоева” с испанската кухня. Тази седмица в училището ще се проведе Седмица на испанската кухня, в която заедно с преподавателя по испански език Анелия Костадинова ще приготвят типични испански храни. Учениците ще имат възможност, освен да ги опитат, да научат и думички на използваните продукти, а храната ще бъде поднесена по интересн и вълнуващ за децата начин, увериха Анелия Костадинова и Марк Гомес.

в-к Янтра днес

 

ДИРЕКТОРЪТ НА СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" АНГЕЛ ЯНЧЕВ ЧЕТЕ ПРИКАЗКИ НА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ

Като гост в студиото на Евроком Царевец директорът на СУ "Вела Благоева" Ангел Янчев сподели училищни инициативи от Националната седмица на четенето:

Директорът на СУ "Вела Благоева" Ангел Янчев чете приказки за Хитър Петър на първокласниците. 

 

 

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
41
1151
15490

Вашето IP: 54.227.76.180

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.