logo

Филтър
 • СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ НА ЧАСОВЕТЕ ЗА ПЪРВИ СРОК НА УЧЕБНАТА 2014/2015 ГОДИНА

 • РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ ПРЕЗ НОЕМВРИ

  Педагогическият съвет на училището насрочи родителски срещи на следните дати:

  - 29.ХІ.2011 г. (вторник) за  подготвителната група и за начален етап (II-IV клас);

  - 30.ХІ.2011 г. (сряда)  за прогимназиален и гимназиален  етап (V-XI клас).

  Родителските срещи ще се проведат от 18:00 часа в класните стаи на паралелките.

  Присъствието на родителите е задължително.

 • „Пешеходен автобус“ за първолаци. Две учителки осигуряват безопасно придвижване на учениците в квартал без нито една пешеходна пътека

  „ПЕШЕХОДЕН АВТОБУС” ОСИГУРЯВА БЕЗОПАСНО ПРИДВИЖВАНЕ ДО УЧИЛИЩЕ ЗА ДЕЦАТА НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Автобусът се движи от началото на тази учебна година и засега в него „се качват” първокласниците. Така родителите, които нямат възможност всеки ден да изпращат децата си до входната врата на школото, са спокойни, че малчуганите ще пристигнат живи и здрави. Защото се оказва, че за да стигнат от „Зоната” до училището си, децата пресичат цял квартал, което е опасно приключение за тях по много причини.

  Всъщност пешеходният автобус представлява две учителки. Те са класни на двата първи класа в СОУ „Вела Благоева” - Теодора Тодорова и Галя Димитрова. Тяхна е идеята да събират сутрин всички деца, които живеят в кв. „Зоната” и трябва да стигнат до школото, което пък се води в кв. „Бузлуджа”. Двете педагожки са определили три-четири спирки по пътя си, на които всяка сутрин ги очакват родителите и децата. Родителите отиват на работа, а децата тръгват с двете си учителки към училище.

  Всички малчугани са облечени в светлоотразителни жилетки, забелязват се отдалече и представляват развеселяваща гледка за всички, които тръгват рано на работа.

  „Истината е, че ние спечелихме много, но спечелиха и децата. Записахме деца, чиито родители работят в центъра на града и по принуда и за удобство ги записват в гимназиите някъде около работното си място. Но най-хубавото е, че това е движение за децата, които сега прекарват свободното си време пред компютъра”, казва Теодора Тодорова. Разстоянието, което тя и колежката й извървяват по два пъти на ден заедно с децата, е не повече от километър. Децата отиват на училище освежени и докато вървят, успяват да научат всички правила за движение по улицата, да опознаят природата и да комуникират помежду си.

  НА ТРИ МЕСТА СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПРЕСИЧА НАТОВАРЕНОТО УЛИЧНО ПЛАТНО. На нито едно от тези места няма пешеходна пътека. А още по-лошото е, че растителността е станала толкова висока, че дори и сега, когато храстите и дърветата са останали без листа, видимостта е малка. „Истината е, че в квартала изобщо няма нито една пешеходна пътека. Нямаме представа колко докладни записки и писма е изпратил директорът ни до предишния кмет на общината д-р Румен Рашев, но никакъв резултат”, допълва и Галя Димитрова. Затова двете учителки се видели принудени да се оборудват с палки, на които пише: „Внимание - деца”, и да спират принудително движението, за да пресекат малчуганите.

  Глутница кучета, които стара жена храни на едно от кръстовищата, е другата заплаха за децата, а и за възрастните. Заради озверелите кучета към забавната процесия сутрин се присъединяват и по-големи ученици от училището. Децата видели първата сутрин по-малките си съученици и двете учителки и поискали разрешение да вървят заедно.

  ТОЧНО ОКОЛО 100 МЕТРА Е ТРОТОАРЪТ, ПО КОЙТО ВЪРВЯТ ДЕЦАТА И ВЪЗРАСТНИТЕ по пътя за училището. При това той не е нормален тротоар. По повечето разстояние обаче дори и такъв няма, а там, където все пак общината е направила някакъв тротоар, той е превърнат в паркинг. „Общо взето шофьорите са толерантни към нас, спират, намаляват, когато ни виждат, че се движим в група. Но това вървене по улицата си е опасно, особено през зимата”, признава г-жа Тодорова.

  За около 20 минути изминават разстоянието до класните си стаи малчуганите. Първата спирка е навътре в кв. „Зоната” и там двете педагожки очакват малките си пътници точно в 7:25 часа. След това през около стотина метра има още няколко сборни пункта, където чакат родители и деца, пременени със светлоотразителни жилетки.

  Вечер по същия път обратно Теодора Тодорова се прибира с децата. Тя ги предава на родителите им и чак тогава продължава към дома си.

  Сашка АЛЕКСАНДРОВА, в. Борба

 • СОУ „Вела Благоева“ отново е одобрено по програмата „Училищен плод“

  При първия прием по схемата „Училищен плод” бяха одобрени 297 кандидати. Близо 100 000 деца от 714 училища от днес ще получават плодове и зеленчуци до края на учебната година. Схемата следва политиката на ЕС за подобряване на общественото здраве и предотвратяването на социално значими болести.
  „Училищен плод” се прилага на територията на цялата страна в рамките на учебната година и обхваща децата от детските градини до учениците от ІV-ти клас. Финансовата рамка на схемата е над 3.6 млн. лв. Финансирането е по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. ДФ „Земеделие” ще изплаща финансова помощ за извършени до 40 доставки.

  Координатор по програмата от страна на СОУ „Вела Благоева“ е Дияна Атанасова, помощник-директор.
  Списъкът с одобрените кандидати е качен на сайта на ДФ „Земеделие”.

 • Ученици и учители от СОУ „Вела Благоева” посетиха океанариума в Лисабон, разкривайки тайните на водата

  Седмокласничките Ралица и Кристина и четирима учители от СОУ „Вела Благоева” - Розалия Димкова, Иванка Николова, Галя Димитрова и директорът Ангел Янчев, бяха за една седмица в Португалия на визита по училищния проект „Откриватели на тайната на зеления глобус” по програма Коменски.

  Идеята на проекта е младите хора да влязат в ролята на изследователи, разкриващи тайните на живота – тайната на водата, организмите и ландшафта.  Докато се забавляват и подобряват езиковите си  умения, младежите развиват сензитивност към екологичните проблеми, отговорност и уважение към природните богатства на всички европейски страни. Като използват новите информационни технологии, развиват и умения да проучват и анализират компонентите на околната среда.”, сподели г-жа Димкова.

  На 6 ноември българската делегация пристигна в град Сантарей. Любезните домакини от групата училища „Дон Жуао II”, подпомогнати и от общината на Сантарей, организираха една вълнуваща работна среща. Ралица и Кристина бяха настанени в семейство на учителка от училището домакин. „Да съпоставя двата близки езика – испански и португалски, по време на престоя си в Сантарей, беше изключително забавно и полезно за мене”, сподели Ралица, която от тази година изучава испански език в училище.

 • Електронният дневник е актуализиран към 05 декември 2010 г.

  Последна актуализация на електронния дневник към 5 декември 2010 г.

  Във Великотърновското училище СОУ ”Вела Благоева” използват успешно от една година електронен дневник. Системата позволява електронна обработка на данните за присъствието и оценките на учениците, както и информация за организацията на учебния ден. Така учители и родители не само се информират, но и взаимно се контролират.

  С персонален код в електронния дневник родителите могат да следят отсъствията, оценките и забележките на децата си.
  Зорница Маринова:
  – Дъщеря ми е ученичка в 5Б клас и смятам, че това е нещо изключително полезно! По този начин имаме постоянен достъп до оценките на децата и следим тяхното развитие.
  Марияна Христова, зам.-директор на СОУ "Вела Благоева":
  – Това наистина е най-бързият начин да информираме родителите какво точно се случва в училище и какви промени са настъпили.
  Учениците, които до сега са разчитали че родителите им нямат време да ходят в училище вече не могат да крият бележника си.
  Момче: 
  – Те виждат, ако някога съм скрил оценки, но много рядко се е случвало, когато имам някоя слаба оценка.
  Момче: 
  – Не крия, това е училище и каквото покажеш трябва да бъде представено на всички и да се знае!

  Автор: Зорница Илиева - Велико Търново

  Канал 1

  Репортажа може да бъде видян и в секция "Видео"

 • Тайни търгове за отдаване под наем на площи

  СОУ „Вела Благоева”
  град Велико Търново, ул. „К. Паница” №1
  0878 642861, http://velavt.net 

  На основание чл. 10 (5) от Наредбата за реда на придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на община Велико Търново  

   

  ОБЯВЯВА

  Таен търг за отдаване под наем на обекти
     -      места за автомати за топли напитки
     -      стоматологичен кабинет
     -      ученически бюфет

  Място за закупуване на документацията за участие в търг а – канцеларията на СОУ „Вела Благоева”, всеки работен ден от 8.00 до 16.30 часа.
  Срок за подаване на писмените предложения – 16.00 часа на 16 декември 2009 г.
  Цена на конкурсната документация – 10 лв., платими в канцеларията на училището; 

  Депозит за участие както следва:
     -     за места за автомати за топли напитки – по 50 лв. за всяко едно от местата;
     -     стоматологичен кабинет – 50 лв.
     -     ученически бюфет – 200 лв.

  Тайният търг ще се проведе на 17 декември 2009 г. в СОУ „Вела Благоева”.

 • 120 години Народна библиотека "Петко Р. Славейков", В. Търново

  Народна библиотека "Петко Р. Славейков" празнува 120-годишния си юбилей
   
        Седмицата от 16 до 20 ноември 2009 г. беше наситена със събития посветени на юбилея - седмица без такси и глоби, Осма национална конференция "Библиотеки - четене-комуникации",  тържествен концерт в ДМТ "Константин Кисимов". 
        В сряда на 18 октомври ученици от СОУ "В. Благоева" бяха гости на филиал "Бузлуджа" на библиотеката, заедно със своите ръководители на групи по проектите "Училище на две скорости" и "С грижа за всеки ученик".
       На 16 декември 2009 г. от 10 часа в детския отдел на филиал "Бузлуджа" на библиотеката  ще се проведе детско утро под наслов "Да поздравим Дядо Коледа" с участието на ученици от СОУ "Вела Благоева". Ще бъдат обявени и наградени победителите в конкурса "Картичка за Дядо Коледа".
 • Съзтезания и конкурси


  Резултати от конкурса: Мъдрите послания на една книга
  „Малкият принц”от Антоан дьо Сент-Екзюпери
   
  Петокласничката от СОУ „Вела Благоева” Мария Бинева спечели първа награда за разказ в конкурса „Малкият принц”. Повече от 150 ученици са участвали в състезанието, разделени в три възрастови групи. Организатори на конкурса бяха шестокласници, които учат гражданско образование като свободноизбираема подготовка. „Тъжно е да забравиш приятел” е заглавието на разказа, с което Мария успя да се пребори за първата награда в нейната възрастова група. 
  Деница Маринова пък е победител в категорията за най-добра приказна история, разказана от ученик в началния курс. Деница е в четвърти клас и също е избрала да напише разказ по основната тема на конкурса.
      
  С разкази и есета, постери, рисунки и презентации са участвали възпитаниците на гимназията в конкурса. Помощник-директорът Дияна Атанасова беше председател на журито, което вчера раздаде всички награди. 
  Първото място за презентация беше отредено на четвъртокласничката Кристияна Даалиева и на Василена Маринова, която е ученичка в 6 клас. Победители в категорията за есе са Димитър Димитров от шести клас и Станислава Топалова от 11 клас. Най-добър е постерът на Катрин Сабелова от трети клас, а за рисунки награди получиха Дарина Пенчева и Ема Терзиева от втори клас и Детелина Парушева. Във втората възрастова група победители са Екатерина Филева, Веселин Василев и Вероника Крумова. 
  Специална награда журито даде и на учениците, организирали конкурса. Всички ученици получиха грамоти, изработени от организаторите, и книги, предоставени от Лъчезар Минчев, издателя на книгата „Малкият принц” 
      
  Веднага след раздаването на наградите малките артисти от училището показаха първата си постановка. За всички тях това представление е и първо излизане на сцената.
  Диана ГАНЕВА, IX клас
  Михаела ВЪЧКОВА, IX клас

   

  Ученици от четвърти до седми клас представиха СОУ "Вела Благоева" в традиционните зимни математически състезанияи в началото на месец  декември

      На 05.12.2009 г. в ПМГ "Васил Друмев" се проведе ежегодния турнир "Иван Салабашев", в който взеха участие 40 ученика на СОУ "В. Благоева".   Най-добре се представиха четвътрокласниците Йордан Йорданов с 2-рирезултат,   Ивет Петрова с 4-ти и Андрей Върбанов с 6-ти резултат. От третокласниците с най-добро постижение е Кристиян Иванов - 4-ти. Най-много учасници имаше във втори клас, като най добре представил се е Георги Веков. От петокласниците Мария Бинева е с най-висок резултат.
       На 12.12.2009 г. се проведе регионалното Коледното математическо състезание в ПГТ "Д-р П. Берон".  Натрето място от всичките 100  четвъртокласници е Ивет Петрова
  Андрей Върбанов е на шесто място, а съучениците им от IV A клас Драгослав Цветков 
  и Йордан Йорданов са със седмо постижение.  Анелия Петрова от VIIВ клас също завоюва трето място измежду 84 ученика от региона.

  Ръководството на училището поздравява всичките ни участници в математическите състезания и им пожелава още по-добри резултати!  

   

   

   

 • МЗ ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ


  Днес Министерство на здравеопазването обявява Национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности. В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни (дните от понеделник до петък (09 – 13.11.2009 г.)). МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

   

   Министерство на здравеопазването на Република България

   

   

  Заповед на Министъра на образоваието, младежта и науката за определяне на дните от 9 до 13 ноември 2009 г. за неучебни

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
468
494
9511

Вашето IP: 54.224.247.42

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.