logo

Ангел Янчев, директор на СОУ "Вела Благоева" беше на обучение в Ерусалим

ДВАМА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ ИСТОРИЦИ БЯХА НА ОБУЧЕНИЕ В МЕЖДУНАРОДНОТО УЧИЛИЩЕ ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ХОЛОКОСТА В ЙЕРУСАЛИМ. Доц. Виолета Петрова, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, и директорът на СОУ „Вела Благоева” Ангел Янчев са преминали едноседмичен курс, организиран от Министерството на образованието и науката и посолството на Израел у нас. 
Историята на юдаизма, европейските евреи в периода между двете световни войни, евреите в България в този период и по време на Втората световна война са били част от темите, по които учителите и университетските преподаватели са слушали лекции. Те са се срещнали с хора, преживели холокоста, с двама български евреи, единият от които е бил сред обучителите. 
Ангел Янчев е един от малкото историци във Велико Търново, които се занимават с холокоста и изследват съдбата на евреите. 
В МЕМОРИАЛНИЯ КОМПЛЕКС „ЯД ВАШЕМ” СЕ Е ПРОВЕЛ КУРСЪТ, ТАМ СЕ НАМИРА И МЕЖДУНАРОДНОТО УЧИЛИЩЕ за изучаване на холокоста. Комплексът ежегодно приема по 350 000 души от цял свят на обучение. През такива курсове преминават абсолютно всички ученици в Израел, както и цялата армия. Училището съществува от 1993 г., групата от учители и университетски преподаватели, в която са били включени доц. Петрова и Ангел Янчев, е първата от нашата страна.
ИФТАХ МЕЙРИ, КОЙТО Е БИЛ РЪКОВОДИТЕЛ НА ОБУЧЕНИЕТО, ПРЕДСТОИ ДА ПОСЕТИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО по покана на доц. Виолета Петрова и Ангел Янчев. Двамата са успели да договорят и започването на формални отношения между Клуба на историците в старата столица и Международното училище за изучаване на холокоста.

Сашка Александрова, в-к Борба

Share

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
208
719
12706

Вашето IP: 34.229.194.198

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.