logo

Филтър
 • УЧЕНИЦИ ОТ СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВОДАТА - 22 МАРТ

  Общото събрание на ООН определя 22 март за Световен ден на водата през 1993 г. Всяка година при отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата. 
  По-чиста вода, по-добра работа е темата на Световния ден на водата през 2016 година – ден за честване, ден за промяна, ден за подготовка.

  Младите хора от групите по биология и химия по Програма "С грижа за всеки ученик" по покана на РИОСВ посетиха и разгледаха Пречиствателната станция за отпадни води, научиха етапите и технологията на процеса на пречистване, запознаха се с хората, чиято работа е важна за да може калната и мръсна вода да се влее чиста и прозрачна обратно в река Янтра и да продължи по дългия път на своя кръговрат.

 • 22 МАРТ 2016 ГОДИНА - НЕУЧЕБЕН ДЕН ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

  Със заповед № РД22-620/15.03.2016 г. на кмета на Община Велико Търново денят 22 март 2016 година (вторник) е обявен за празник на гр. Велико Търново и за неучебен ден за учебно-възпитателните заведения на територията на Община Велико Търново.
  Учебните занятие ще бъдат възобновени на 23.03.2016 г. (сряда) по утвърденото седмично разписание и график на дейностите.
  Празнична програма за 22 март на Община Велико Търново

   

 • РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ НА 10 МАРТ 2016 ГОДИНА В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  На 10.03.2016 г. (четвъртък), от 18:00 часа в класните стаи на паралелките ще се проведе родителска среща за учениците от II до XII клас (включително) и за децата от подготвителната група.

  Тема на родителската среща: Успех и дисциплина.

  Списък на класните ръководители и кабинетите по паралелки за учебната 2015/2016 година 

 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ НА 19 МАРТ 2015 ГОДИНА ОТ 18:00 ЧАСА

  РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ ЗА УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ
  НА 19 МАРТ 2015 ГОДИНА (ЧЕТВЪРТЪК) ОТ 18:00 ЧАСА В КАБИНЕТ 309

  Прием 2015/2016 година

 • СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” УЧАСТВА В СЪСТЕЗАНИЕТО SPELLING BEE 2015

  В състезание на ученици от четвърти до седми клас на СОУ "Вела Благоева" четвъртокласникът Пламен Бисеров Стоянов, IVА клас, се класира на първо място в училищния кръг на Петото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 6 март 2015 г. Пламен спелува правилно думата chess и победи класиралия се на второ място Даниел Петров Трополинов, VIА клас. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 18 април 2015 г. във Велико Търново. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 10 май 2015 г. в хотел Хилтън, гр. София.

  Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (произнасят буква по буква) различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 273 училища в страната през седмицата от 4 до 7 март 2015 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември 2014 година.

  Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците
  към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира.  

  Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com
  и на страницата във Facebook
  https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.

   Darik news

   

 • УЧЕНИЦИТЕ ОТ НАЧАЛЕН ЕТАП НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" ПОСЕТИХА БАБА МАРТА И ДЕЦАТА ОТ ОДЗ "АЛЕН МАК"

  В края на месец февруари второкласниците от СОУ "Вела Благоева" посетиха Баба Марта във филиал "Бузлуджа" на РНБ "Петко Р. Славейков".

  Четвъртокласниците посетиха най-големите възпитаниците от ОДЗ "Ален мак" и им подариха мартеници.


 • ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ, МОЖЕМ ДА ЧЕТЕМ

  „Ние вече сме грамотни!“ - гордо заявиха първокласниците при СОУ „Вела Благоева“.

  Те отбелязаха постигнатия успех с „Празник на буквите“.  Рецитираха, пяха и драматизираха. Децата показаха на своите гости колко много знаят.  За положения труд те получиха книжка с български народни приказки.

  Гордеем се с нашите първокласници!

 • ПРОЛЕТНА ВАКАНЦИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2013/2014 ГОДИНА

  Пролетната ваканция за всички деца от подготвителната група и ученици от І до ХІ клас е от 31.03.2014 г. до 04.04.2014 г. включително. Учебните занятия  за всички деца от подготвителната група и ученици от І до ХІ клас продължат на 07.04.2014 г., понеделник, по утвърденото седмично разписание и график на дейностите през учебната 2014/2014 година  в училище.

  Пролетната ваканция за учениците от ХІІ клас е от 31.03.2014 г. до 01.04.2014 г. включително. Учебните занятия за ХІІ клас продължават от 02.04.2014 г., сряда, по утвърденото седмично разписание.

 • СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ЩЕ ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ ПО ИНДОНЕЗИЙСКИ ЕЗИК

  Извънредният и пълномощен посланик на Република Индонезия в Република България и Република Албания Негово превъзходителство Бунян Саптомо се срещна с учители от СОУ "Вела Благоева" на 22 март 2014 г. По време на съботния празничен ден индонезийската делегация, включваща и съпругата на посланика и втория секретар в посолството госпожа Дина Мартина разговаряха с 13 учители за бъдещото сътрудничество, за историята на индонезийския език Бахаса Индонезия, културата народа на огромния архипелаг със 17 000 острова и 245 милионно население, за помещението, в което да изградят Център за индонезийски език и култура в търновското училище.

  Република Индонезия е петнадесета най-голяма икономика на планета и през 2010 г. брутният им вътрешен продукт надхвърли 1 трилион долара. Езикът Бахаса Индонезия се говори от около 300 милиона души, освен в Индонезия, Малйзия, Сингапур, Бруней и Южен Тайланд. Използва латиницата за писмената си система.

  С помощта на сдружението за приятелство с Индонезия „Нусантара“, на неговия председател Евгения Димитрова и местен представител Жени Сапунджиева, в следващите седмици в СОУ „Вела Благоева“ ще бъде организирана изложба на произведения, създадени с яванската техника „Батик“, ще бъдат прожектирани филми за перлата в короната на индонезийската туристическа индустрия остров Бали.

  Посланик Бунян Саптомо покани официално директорът на търновското училище Ангел Янчев на откриването на индонезийския център в Софийския университет в края на седмицата.  Официална страница на Република Индонезия.

   

   

 • 21 МАРТ 2014 Г. - НЕУЧЕБЕН ДЕН ЗА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

  Със заповед на Кмета 21 март 2014 г. е неучебен ден за всички ученици в Община Велико Търново.

  Празнична програма на град Велико Търново

 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ПО ПАРАЛЕЛКИ ЗА ВСИЧКИ КЛАСОВЕ И ПОДГОТВИТЕЛНАТА ГРУПА В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" - 19.03.2014 Г.

  На 19 март 2014 година, сряда, от 18:00 часа ще се проведе родителска среща по паралелки за всички класове и подготвителната група в СОУ "Вела Благоева".
  Дневен ред:
  1. Успех на учениците от паралелката.
  2. Дисциплина на учениците от паралелката.
  3. Запознаване с:
  3.1. промените в Правилника за дейността на СОУ "В. Благоева";
  3.2. Правила за провеждане на дейностите в ПИГ в начален етап на СОУ "В. Благоева" (само за паралелките от начален етап). 
  4. Работа на стоматологичния кабинет в училището.
  5. Избор на родители за членове на Училищното настоятелство.

  Списък на класните стаи на паралелките.

 • ВТОРОКЛАСНИЦИ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ЗАРАДВАХА ОБИТАТЕЛИТЕ OT ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

  В НАВЕЧЕРИЕТО НА 1 МАРТ ВТОРОКЛАСНИЦИ ОТ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ЗАРАДВАХА ОБИТАТЕЛИТЕ OT ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 

  Децата поздравиха новите си приятели с кратка програма, включваща песни, танци и театрална постановка за Баба Марта. След това закичиха възрастните хора с мартеници и им подариха картички и пролетни рисунки, които сами са направили в часовете по домашен бит.
  Инициативата за гостуването е на самите ученици. Заедно с тях в дома бяха класният им ръководител Десислава Дянкова и библиотекарят на училището Янка Ангелова.

  в-к Борба

 • ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОТ СОУ”ВЕЛА БАЛГОЕВА” ПОЛУЧИХА НАГРАДИ В КОНКУРСА „АЗ В ЕДИН ВЪЛШЕБЕН ГРАД”

  На 14.03.2013 год. от 17.30 часа в Изложбените зали се проведе награждаването на участниците в конкурса за рисунка „Аз в един вълшебен град” по случай 22 март – празникът на Велико Търново. Най-малките възпитаници на СОУ „Вела Благоева” от IБ клас Виктория Колева Колева и Ивелина Миленова Савева получиха поощрителни награди – грамоти и подаръци за красивите си рисунки на хълма „Царевец”.

  В празничното музикално-артистична програма участваха много талантливи деца от училищата във Велико Търново. 

 • РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА ПЪРВИ КЛАС НА УЧЕБНАТА 2013/2014 ГОДИНА

  На 27 март 2013 г. (сряда) от 18:00 часа ще се проведе родителска среща за първи клас на учебната 2013/2014 година в учителската стая на СОУ "Вела Благоева".

  На срещата ще се обсъди организацията на учебно-възпитателния процес в първи клас, както и участие на децата в извънкласни дейности.

   

   

 • УСЛОВИЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СТИПЕНДИИ ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

  Условия за получаване на стипендии от учениците  на СОУ "Вела Благоева" след завършване на основно образование

  До 02 април 2013 г. е срокът за подаване на документи за получаване на стипендии за Втори срок на учебната 2012/2013 година.
  Условията можете да намерите и в секцията документи.

 • ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ДА ЯДЕМ, ЗДРАВИ ДА РАСТЕМ

  54 деца от начален етап на СОУ „Вела Благоева” се включиха в конкурса „Плодове и зеленчуци да ядем, здрави за да растем”, организиран като част от информационна програма за популяризиране на схема „Училищен плод”, отдел „Плодове и зеленчуци” към ДФ „Земеделие”. Малчуганите рисуваха, това което са научили за здравословното хранене в училище от своите учители.

  Най-добре в конкурса се представи Магдалена Десиславова Лазарова от І В клас. Маги получи своята награда (раница и шапка) от директора на СОУ „Вела Благоева” Ангел Янчев.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • ВТОРОКЛАСНИЦИТЕ ОТ СОУ „В. БЛАГОЕВА” ПОСРЕЩНАХА СВОИТЕ МАЙКИ В ИМПРОВИЗИРАНО СТУДИО НА "МОРЕ ОТ ЛЮБОВ ЗА МАМА".

  В навечерието на 8 март торокласниците от СОУ „Вела Благоева” посрещнаха своите майки в импровизирано студио на "Море от любов за мама". Със стихове, песни и танци поздравиха най-грижовните майки с предстоящият празник - 8 март. Не забравиха и своите любими баби, които от сутрин до вечер се грижат за тях. Подаръците бяха изработени от сръчните ръчички на малките ученици с помощта на класните им ръководителки. Пожелаха на всички "Море от любов, завинаги!".

   

 • ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИ ОТ СОУ "В. БЛАГОЕВА" ПОЗДРАВИХА ЗА 1 МАРТ ДЕЦАТА ОТ ОДЗ "АЛЕН МАК"

  Учениците от IV В клас заедно с класната си ръководителка поздравиха децата от ОДЗ „Ален Мак” на 1 март с настъпващите пролетни празници. Представиха кратка програма за Баба Марта, завързаха мартенички на децата и на техните бивши учители. „Когато излязохме в двора, учениците поиграха с удоволствие на детската площадка в градината и щастливи се завърнаха в училище”, сподели класната Лилия Неделчева.

 • САМО ЕДНА ТОЧКА ОСТАВИ КРИСТИНА МОНТЕХАНО-КАЛЯКА ЧЕТВЪРТА НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО РУСКИ ЕЗИК

  Кристина Монтехано – Каляка от VI Б клас на СОУ "Вела Благоева" се класира четвърта на Националната олимпиада по руски език, проведена на 24 март 2012 година в град Пловдив. Резултатът на Кристина е само с 1 точка по-нисък от третия резултат.

  ПОЗДРАВ И БЪДЕЩИ УСПЕХИ КРИСТИНА!

  в-к Борба

 • ПРАЗНИКЪТ НА В. ТЪРНОВО ПРОДЪЛЖАВА НА 24 МАРТ В ПАРК „МАРНО ПОЛЕ” И ПРЕД ОБЩИНАТА

  Община гр. Велико Търново и СПОРТУВАМ.ИНФО в партньорство с Dance studio UN BESO, Fitness Club La Scalla, EL'S DANCE организират спортен празник като част от официалната Програма за празника на Велико Търново. Събитието ще се проведе на 24 март 2012 г. от 13 часа в парк „Марно поле”.

  Активностите са подбрани за участие на хора в младежка възраст и варират от денс и аеробик-маратон, хип-хоп и латино танци, предлагат се възможности за катерене на изкуствена стена, спускане с тролей, демонстрация на майсторско управление на велосипеди, запознаване с нетрадиционни спортове като боче и удбол и др.

  С огнено шоу, карнавално шествие и кукерски танци ще бъде отбелязано Благовещение утре във В. Търново. Шествието, в което ще се включат деца от всички великотърновски училища, ще тръгне в 16 часа от Студентски стол №2. То ще бъде водено от кукерската група при читалище "Просвет" в село Чарган, Ямболска област. Пред сградата на общината малчуганите ще дефилират, след което жури ще оценява костюмите им. Докато журито заседава фолклорните формации "Победа", "Търновград", "Пагане", "Търновска царица" и кукерите ще танцуват за зрители и участници. За всички специално ще бъде представен и празникът Благовещение. Голям огън, огнено шоу и хоро ще сложат точка на "Пролетната феерия", организирана от Община В. Търново.

 • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА КОМИКС НА ТЕМА: "МОЯТА МОБИЛНОСТ" ЗА УЧЕНИЦИ ОТ X ДО XII КЛАС

  НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА КОМИКС НА ТЕМА: "МОЯТА МОБИЛНОСТ" ЗА УЧЕНИЦИ ОТ X-XII КЛАС

  Целта на конкурса е да провокира въображението на участниците по представяне на различни случки – комични или тъжни – от техните пътувания извън България, а тези, които не са пътували, да изложат своите идеи и мечти за света извън България.

 • Новини от проекта "Европейските деца на една сцена"

  Как премина работната среща в Полша и как се представиха художниците от пети и шести клас вижте в секция ПРОЕКТИ

 • Работна визита в Полша по проекта "Европейските деца на една сцена"

  В началото на март група от двама учениници и четирима учители участва в работна визита по проект ”Европейските деца на една сцена” в град Рибник, Полша. Този път „сцената” беше изложбена зала и всеки от партньорите представи илюстрации по избраната традиционна пиеса. Иванка Йорданова и двадесет нейни ученици основно от пети и шести клас представиха свои творби, като трима от тях получиха сертификати – Полина Генчева, Теодора Диянова и Кристиана Даалиева. Първите две имаха възможност да гостуват на Зося и Юлия и да прекарат една невероятна седмица в полското училище. Всички аплодираха Поля, която на откриването изпя прекрасна песен, подготвена от Незабравка Вачкова. Петокласниците и четвъртокласниците изпратиха поздравителни картички и мартеници, както и компътърна презентация и брошура за Велико Търново и българските празници, изработени с помощта на Стефка Колева и Теодора Димитрова.

  Освен на сцената, участниците бяха и в най-старата в света въглищна мина, старата столица Краков, пътуваха през вековете в музея „Подземие”, посетиха катедралата и двореца Вавел, университета, в който са учили Николай Коперник и Йоан Павел II, етнографския музей в Рачибор и колкото и да е странно, в него видяха мумия от Египет.

  Групата беше приета и от заместник-кмета на Рибник .Останахме силно впечатлени от прозрачните врати на всички офиси, модерния начин на обслужване на гражданите, красивата зала със стъклописи и вниманието към нас като представители на България.

  Освен първо пътуване със самолет за една част от участниците, визитата беше и невероятно преживяване и докосване до културата, образованието, традициите и природата на Полша, гостоприемството на двете полски семейства .

  Предстои пътуване до гръцкия град Комотини, където ще представим откъс от пиесата ” Българи от старо време”,а в началото на новата учебна година партньорите от Румъния, Полша, Гърция, Турция, Испания и Словения ще гостуват в нашето училище.

  Вижте и сайта на проекта "Европейските деца на една сцена"

 • В СОУ "Вела Благоева" се проведе състезанието Spelling Bee по инициатива на Корпуса на мира на САЩ

  За първи път в СОУ "Вела Благоева" се проведе състезанието Spelling Bee по инициатива на Корпуса на мира на САЩ. В училищния кръг взеха участие ученици от най-малката възрастова група - III и IV клас. Тримата най-добри малчугани ще представят училището на 16 април в регионалната надпревара.

  Състезанието организираха и проведоха Ашли Лейнг, доброволец от Корпуса на мира в нашето училище, г-жа Галя Димитрова и г-жа Десислава Дянкова - начални учители и преподаватели по английски език.

 • Елица Варина и Христо Илиев от IX клас бяха мениджъри за един ден

  Христо и Елица от IX клас работиха в отдел местни данъци и такси на 29 март в Община Велико Търново. На този ден 11 ученици от три Великотърновски училища участваха в инициативата на Джуниър ачийвмънт „Мениджър за един ден", чийто домакин бе Oбщината. Учениците от Старопрестолната гимназия по икономика, СОУ „Вела Благоева" и Професионална гимназия по туризъм се запознаха с работата на отделните дирекции в Общината.

  „Съставиха екипи, които трябваше да вземат решения и да изпълнят някои административни задачи", обясни Розалия Стефанова - директор на Дирекция „Административно-правно и информационно обслужване".

  Учениците получиха сертификати за участие в инициативата, подписани от кмета на Общината. Идеята за "Мениджър за един ден" се реализира от Джуниър ачийвмънт - България за десета поредна година. По света тя се организира в над 100 държави по света.

  Елица и Христо се обучават по профил "Предприемачество и бизнес".

  DarikNews.bg

 • Конкурс за апликация по любима детска книжка

  Мили деца от СОУ „Вела Благоева”

  Книгите заемат особено място в живота на всеки човек. Във вашия – също.
  Вие четете литературни творби постоянно – четете в училище, четете вкъщи, четат ви на вас или вие четете на по-малките от вас. С една дума - това е едно Малко Голямо Четене.
  Докосвайки се до книгите, вие попадате и заживявате в един приказен свят. Пресътворете света от любимата си детска книжка, приказка или роман в апликация или друг вид техника на приложното изкуство. Ако имате въобръжение и идея, но не можете да се справите сами, помолете учител или родител да ви помогне. Със сигурност на големите ще им бъде много приятно да се потопят отново в света на приказките, на любимите гeрои от своето детство. 
  Светът на детската книга носи топлина за цял живот!

  Не забравяйте да напишете:
  името на художественото произведение,
  името на автора,
  кратък откъс, който отразява вашата творба.

  Малки творци, предавайте своите работи на класните си ръководители. С тях в нашето училище ще подредим изложба, която ще посветим на:

  Деня на детската книга – 2 април;

  Световния ден на книгата – 23 април;

  Празника на училището ни – 29 април.

  Очакваме приказните ви творения!

  От Библиотеката на СОУ „Вела Благоева”

 • СПОРТ

  На 10 март учениците от VII клас проведоха отново училищен турнир по волейбол и баскетбол. На 11 март сили премериха и по-малките учениците от V клас. А как се справят училищните отбори на общинските, регионални и национални състезания вижте в секция СПОРТ.

 • Изяви на спортните отбори на училището през втория срок

  Баскетбол

  Отборът по баскетбол момичета от V до VII клас стана общински първенец на Ученически игри 2011 година.

  Стрелба с лък

  Много медали и купи завоюваха наши ученици на 26-27.02.2011 год. на Държавно първенство за момичета, момчета, кадети и кадетки по стрелва с лък. При кадетките златен медал завоюва Ралица Илиева,7б кл. Тя заедно със съученичката си Ралица Генчева и Василена Маринова от 7а кл.спечелиха купата за първо място.
  При момчетата Дамян Дачев,7а кл. задържа рекорда си, но в квалификацията се закичи със сребърен медал. За спечелване на среbърната купа при момчетата допринесоха Синан Мехмедов,7в клас, класирал се пети в индивидуалната стрелба и Ангел Топалгечев, 6а клас.
  При момичетата Десислава Петрова, 5б клас се пребори за бронзовия медал. Тя заедно с Магдалина Лазарова, 6б клас, Пенка Василева, 7в клас и Мила Безергянова, 5в клас завоюваха сребърна отборна купа.
  Браво на стрелците с лък и в училище да продължават да стрелят добре към отличните оценки!

  Футбол

 • МАЛКОТО ГОЛЯМО ЧЕТЕНЕ В СОУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

  И тази седмица продължава Малкото голямо четене в СОУ "Вела Благоева". Малки и големи ученици носят любимите си книги и четат заедно. Инициативата е подета от библиотекаря А. Георгиева, класните ръководители на трети и първи клас, както и учителите по литература на по-големите ученици.

  През изминалата седмица на гости на първолаците бяха петокласници - бивши възпитаници на класните на първи клас. Те четоха от любимата си книга на малчуганите, а първолаците също показаха колко добре умеят вече да четат.

 • Третокласници дават джобните си пари за децата в Балван

  Третокласници от СОУ „Вела Благоева” във В. Търново събират джобните си пари в касичка, за да ги дарят за децата в дома в Балван. Инициативата е на малчуганите от 3 б клас, които почти цял месец са заделяли част от стотинките си за закуска в специално поставена касичка в класната стая. До момента децата са събрали близо 40 лв., с които ще купят козунаци и шоколадови яйца или зайчета за своите връстници, които живеят в дома в Балван. Освен че заделят от джобните си, децата са събрали и много дрехи. Те се побират в пет големи чувала и всички са от гардеробите на третокласниците.
  „Идеята е на децата и на една от родителките ни Ана Ангелова. Още в началото на месеца запознахме нашия клас с проблемите на техните връстници в Балван. Тогава те направиха мартенички, които подарихме в дома”, разказва класната ръководителка на 3 б Теодора Тодорова. 
  Днес тя и г-жа Ангелова ще отидат до Балван, за да връчат дарението. 
  След като стартирала акцията на 3 б, за идеята се оказали запалени и другите две паралелки с третокласници. Те пък решили да събират играчки за децата, които посещават детската градина в с. Водолей. „Говорихме с директорката на детската градина и тя ни предложи да се опитаме да занесем играчки. Нашите деца приеха присърце тази идея и сега сме напълнили едната учителска стая с играчки”, допълва и класната на 3 а Зорница Маринова. Тя работи заедно с колежката си Галя Димитрова и двете са решили да зарадват малчуганите във Водолей веднага след Великденските празници.
  Сашка Александрова
  http://www.borbabg.com/?action=news&news=4677
 • Пролетни празници в училище

  В навечерието на празника на гр. Велико Търново учениците от 6 клас представиха  един урок по родолюбие, заедно е учителката си по СИП Гражданско образование, г-жа Даниела Солакова.  С клипове, презентации, есета, стихове и рисунки, те представиха през своя поглед миналото, настоящето и бъдещето на В. Търново. Можете да видите клипа Велико Търново - моят роден град.

    

  С песни и стихотворения децата от подготвителния клас на училището зарадваха своите родители и близки на 29 март. Специалната програма бе подготвена от класния ръководител Красимира Кабакчиева. Незабравка Вачкова, учител по музика, акомпанира на малките певци.

   

   Какво са научили и приготвили учениците от II Б клас за пролетните празници можете да видите в секцията В час по ...

 • В час по литература 2Б клас

  Повече от месец учениците от  II Б клас работиха по темата "Пролетни празници". Заедно със своите родители те проучиха обичаите, свързани с Благовещение, Лазаровден, Цветница и Великден. Изработиха постери, табла, книжки и презентации.
  В часа по литература на 29 март учениците работеха в екип на тема "Великденска свещица" - стихотворение на Ран Босилек. Като класни помощници във всеки екип имаше родител или баба, които оказваха съдействие на децата докато те четоха, писаха, споделиха наученото за Великден и правиха проект за украса на великденско яйце. Накрая пяха и почерпиха всички с козунак. 

   

 • В час по география

  Учебната програма по география и икономика дава възможност за включване на голям брой уроци за дейност, отличаващи се с голямо разнообразие. Чрез тях се осъществява връзката с обучението в отделните класове, като част от придобитите знания и умения се затвърдяват и прилагат в нова ситуация.

  В учебната програма за седми клас има различни уроци за дейности, имащи за цел формиране на географска компетентност чрез изграждане на система от умения.

  Един от уроците за дейности в VІІ клас е „Провеждане на интервю”. Чрез този урок се придобиват умения за провеждане на интервю. Затвърждават се знанията изучени за Австралия и се прилагат в нова ситуация. След предварителна подготовка и насоки от учителя за организацията на работа, вижте как кабинета по география се превърна в студио и три ученички от VIIБ клас бяха в ролята на водеща и гости от Австралия. Останалите ученици и учителят им Витан Анчев бяха зрителите, които оценяваха работата на екипа.

     

   Учител по география и икономика Витан Анчев 

   

 • НАШИЯТ ДЕН НА ВОДАТА

  И тази година младите хора от СОУ ”Вела Благоева” празхуваха Световния ден водата.
  Участниците в клуб „Науката – лесна интересна”, ЗИП Биология и техните гости – учители,  ръководство, експерти от РИОСВ, ВиК „Йовковци”, ЕИЦ, „Амалипе” търсиха отговор на въпроса: "Какво е водата?". Оказа се, че тя е много повече от течност – презентациите, забавните игри и задачи разкриха нейната уникалност и значимост за живота на земята и неговата еволюция.
  Участниците в клуба от седми и четвърти клас, отправиха своите лични послания под формата на малки капки, които отразиха техните емоции след всички презентации за водада в природата, в изобразителното изкуството,  в литературата и в музиката, водата като забавление и хоби.

 • Завоювани отличия в спорта през 2010 година

      На Великден великотърновските шахматисти спечелиха медали на държавните индивидуални първенства по шах в Пловдив. 
     Ива Пенчева, ученичката от СОУ “Вела Благоева”, приключи участието си с пълен комплект отличия, като към бронза на класически шах добави злато на блиц и сребро на ускорен шах. Ива стана шампион на блиц при момичетата до 14 години, с шест точки от 7 възможни, изпреварвайки Симонета Иванова от “Михаил Тал” (Червен бряг) и Деница Драгиева “Локомотив” (Сф). На ускорен шах тя заслужи сребърен медал с актив от 6 т., като загуби само от Деница Драгиева. 
      Търновските момичета не успяха да постигнат целта си - да се класират първа или втора, което щеше да им осигури участие на световно и европейско първенство. 
      Ива завърши с 6,5 точки от 9 кръга. Тя направи реми с шампионката Деница Драгиева от “Локомотив” (Сф), но загуби в последния кръг от подгласничката й - Симонета Иванова “Михаил Тал” (Червен бряг) в решителна среща за 2-рото място. 
  “На Ива й бе необходима само победа с черните, докато на Симонета й стигаше и реми, за да участва на Европейско първенство. Нашата състезателка премина границите на разумния риск и трябваше да се задоволи с бронзовия медал”, коментира треньорката им Светла Йорданова.
   
       Осмокласници от СОУ "Вела Благоева" представиха отлично училището на общинските ученически игри по лека атлетика, VIII-X клас през март 2010 г.
  Светлозар Евгениев Иванов зае първо място  на 100 м гладко бягане с постижение от 13 секунди. 
    Отборно учениците от осми клас завоюва второ място на общинското състезанието. 
   
  През месец февруари спортистите от СОУ "В. Благоева" се представиха отлично. Трима участника в Държавното първенство за юноши по стрелба с лък завоюваха сребърна купа. Отбора по баскетбол момичета 5-7 клас стана общински първенец. Отбора по футбол момчета представи училището в общината.
  Вижте снимки, видео и повече информация в секцията Спорт през 2010.

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
561
551
10467

Вашето IP: 18.212.222.217

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.