logo

Проекти

ПЕДАГОГИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ СЕ ВКЛЮЧИХА В ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА „УМЕНИЯ ЗА РАБОТА В ЕКИП”

31 педагогически специалисти от СУ „Вела Благоева“ се включиха в обучение по Проект BG05M2OP001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Обучението се проведе от 12 до 16 август 2019 година на тема „Умения за работа в екип” в Слънчев бряг от екипа на Институт за прогресивно образование.

Пет дни изпълнени с емоции и незабравими преживявания, в които  педагозите обогатиха и усъвършенстваха своите умения и познания за: комуникация и роли в екипа; невербални комуникации; стереотипи в общуването;  ролята на емоциите в комуникацията ; умения за активно слушане; умения за обратна връзка между ученици и учители.

 

УЧИТЕЛИ ОТ СУ” ВЕЛА БЛАГОЕВА” БЯХА НА ОБУЧЕНИЕ ВЪВ ФЛОРЕНЦИЯ, ИТАЛИЯ.

Педагогически специалисти от СУ “Вела Благоева” във Велико Търново се обучаваха в Европейската академия за подготовка на учители в италианския град Флоренция. Със специални сертификати след завършената образователна програма се завърнаха началният учител Мирослава Колева и Анастасия Георгиева, която е ресурсен педагог.


Обучението на тема “Проектно базирано обучение в класната стая – настройка, интеграция, размисъл” е продължило една седмица. Всички участници в курса, сред които е имало учители от Испания, Португалия, Полша, Унгария и България, са се готвили по предварително поставена от обучителя задача за презентиране на училището и споделяне на практики. “Имахме възможност и за учене в групи, което улесни общуването между нас и създаде предпоставки за бъдещо сътрудничество и партньорства”, споделиха търновските педагози.


Получените от тях сертификати са за придобити умения и знания за използване на проектно базираното обучение в класната стая, с които да направят преподаването и ученето по-ефективно и привлекателно. “Не постигането на целта, а пътят към нея е в основата на метода. Ученикът е в активна позиция, а чрез екипната форма на работа се формират важни умения като комуникативност, толерантност към мисленето на другия, сътрудничество и презентационни умения. Предстои споделяне на резултатите от обучението сред колеги и прилагане на придобитите знания и умения през предстоящата учебна година”, обясниха учителките от СУ “Вела Благоева”.
Обучителният курс е част от дейностите по проект “Развитие на умения за сътрудничество между учителите в професионално учебните общности и подобряване на капацитета им за прилагане на проектно базирано обучение и внедряване на нови дигитални инструменти в преподаването, ученето и оценяването”. Той се реализира по Ключова дейност 1 на програма “Еразъм+”.

 dnesbg.com  borbabg.com

 

ПЕДАГОГИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ УЧАСТВАХА В ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА „СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ В КЛАСНАТА СТАЯ“ ВЪВ ФЛОРЕНЦИЯ

Педагогически специалисти от СУ „Вела Благоева“ участваха в едноседмично обучение на тема „Социалните медии в класната стая“ в „Europass teacher academy“ - Флоренция, Италия.

В обучението по Програма Еразъм+ на ЕС се включиха Деяна Русева, учител по английски език и Лилия Цанкова - педагогически съветник. Те придобиха ценни умения как да намират допирни точки между целите в образователния процеси и желанието на учениците да използват електронни устройства, както и да общуват в социалните мрежи. „В курса ни представиха интересни компютърни приложения, които улесняват работата на учителя и същевременно са атрактивни и повишават мотивацията на учениците.” – сподели Лили Цанкова.

В процеса на обучение и екипната работа с останалите участници, учители от Германия и Испания,  са възникнали идеи и за бъдещи международни училищни партньорства и споделяне на добри практики.

в-к Борба

 

ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" СА НАЙ-МАЛКИТЕ УЧАСТНИЦИ ДОПУСНАТИ ДО НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО" ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Вече  осем месеца учениците от   клас се трудят неуморно за да реализират своите дейности, по проект „Избирам храната на баба“, посветен на здравословното хранене и борбата с наднорменото тегло.

 

Така те са един от трите проекта от Велико Търново допуснати до Националния конкурс „Посланици на здравето“, организиран от Министерството на здравеопазването и подкрепен от МОН, МОСВ, ММС и ПЕКБ.  "Децате се стремят да популяризират своята идея и да привлекат повече съмишленици. Разучиха заедно с малчуганите от начален етап и с техните учители игри, които са играли бабите и дядовците им, както и рецепти за полезни и вкусни храни. Изследваха състава на храната, която консумират в училище. Разговаряха и играха с децата от детската градина на тема здравословно хранене." - сподели ръководителката на проекта Кристина Ганева. 

В двора на училището вече са създадени две градини с билки, подправки и цветя, осигурени с любезното съдействия на Община Велико Търново. В това начинание им помагат и по-големите ученици, които с ентусиазъм се грижат за поддържането им.

Родители на петокласниците публикуват всички дейности по проекта във фейсбук група Аз и моето семейство - здравословно хранене.

Всичко това се случва случва с подкрепата на родители, учители и институции - РИОСВ, РЗИ, ЕИЦ, МОБАЛ "Ст. Черкезов", лаборатория за изследване на храните "Лабстандарт ВСЕ".

в-к Труд

 

УЧИТЕЛИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ПОСЕТИХА ГРАД АЛКАЛА ДЕ ЕНАРЕС В ИСПАНИЯ

Трима учители от СУ „Вела Благоева“ във В. Търново посетиха град Алкала де Енарес в Испания. Визитата им е по проект „Развитие на умения за сътрудничество между учителите в професионално учебните общности и подобряване на капацитета им за прилагане на Проектно базирано обучение и внедряване на нови дигитални инструменти в преподаването, ученето и оценяването“. Той се финансира по Програма „Еразъм +“ на ЕС, като училището получи 24 440 евро за реализиране на 10 мобилности на учители в Испания, Италия и Шотландия. Посещението на педагозите бе първото, реализирано по проекта, който ще продължи 14 месеца и ще приключи в началото на 2020 г. Педагозите се завърнаха от курса „Креативност в преподаването и ученето чрез използване на ИКТ: Дигиталната класна стая“ със сертификати за придобити нови умения за работа с Web 2.0 инструменти за колаборативно учене, като Edmodo, Padlet, Blogger и много други. Всеки участник имаше проектно задание да създаде блог или Едмодо класна стая, което даде възможност за споделяне на практики от Полша, Германия, Гърция, Швеция, Германия, Румъния, Литва и България.

„Обучаваща организация „Сервантес трейниг“ предостави подкрепа на участниците по време на курса както и възможност за социални контакти, опознаване на културните традиции, посещение в родната къща на Сервантес и др. Имахме възможност за учене в групи, което улесни контактите по между ни и породи идеи за бъдещо сътрудничество и по други програми за училищни партньорства” - сподели страши учител Розалия Димкова след пътуването. „Анелия Костадинова – учител по испански език, Милена Трендафилова – учител в начален етап и аз – учител по биология, вече разполагаме с нови дигитални инструменти, с които да направим преподаването и ученето по-привлекателно и ефективно.”

Предстои подробно представяне на резултатите от обучението им и организиране на работилници за използване на Web 2.0 технологии в преподаването и ученето, заедно с други учители в училището.

Вторият училищен проект по Еразъм + изпраща още 10 учители на обучения за дигитални класни стаи и проектно базирано учене. Преподаването в СУ "Вела Благоева" предстои да става все по-ефективно.

в-к Янтра днес

 

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
151
773
151

Вашето IP: 3.235.137.159

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.