logo

Проекти

ПЕДАГОГИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ УЧАСТВАХА В ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА „СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ В КЛАСНАТА СТАЯ“ ВЪВ ФЛОРЕНЦИЯ

Педагогически специалисти от СУ „Вела Благоева“ участваха в едноседмично обучение на тема „Социалните медии в класната стая“ в „Europass teacher academy“ - Флоренция, Италия.

В обучението по Програма Еразъм+ на ЕС се включиха Деяна Русева, учител по английски език и Лилия Цанкова - педагогически съветник. Те придобиха ценни умения как да намират допирни точки между целите в образователния процеси и желанието на учениците да използват електронни устройства, както и да общуват в социалните мрежи. „В курса ни представиха интересни компютърни приложения, които улесняват работата на учителя и същевременно са атрактивни и повишават мотивацията на учениците.” – сподели Лили Цанкова.

В процеса на обучение и екипната работа с останалите участници, учители от Германия и Испания,  са възникнали идеи и за бъдещи международни училищни партньорства и споделяне на добри практики.

в-к Борба

 

ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" СА НАЙ-МАЛКИТЕ УЧАСТНИЦИ ДОПУСНАТИ ДО НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО" ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Вече  осем месеца учениците от   клас се трудят неуморно за да реализират своите дейности, по проект „Избирам храната на баба“, посветен на здравословното хранене и борбата с наднорменото тегло.

 

Така те са един от трите проекта от Велико Търново допуснати до Националния конкурс „Посланици на здравето“, организиран от Министерството на здравеопазването и подкрепен от МОН, МОСВ, ММС и ПЕКБ.  "Децате се стремят да популяризират своята идея и да привлекат повече съмишленици. Разучиха заедно с малчуганите от начален етап и с техните учители игри, които са играли бабите и дядовците им, както и рецепти за полезни и вкусни храни. Изследваха състава на храната, която консумират в училище. Разговаряха и играха с децата от детската градина на тема здравословно хранене." - сподели ръководителката на проекта Кристина Ганева. 

В двора на училището вече са създадени две градини с билки, подправки и цветя, осигурени с любезното съдействия на Община Велико Търново. В това начинание им помагат и по-големите ученици, които с ентусиазъм се грижат за поддържането им.

Родители на петокласниците публикуват всички дейности по проекта във фейсбук група Аз и моето семейство - здравословно хранене.

Всичко това се случва случва с подкрепата на родители, учители и институции - РИОСВ, РЗИ, ЕИЦ, МОБАЛ "Ст. Черкезов", лаборатория за изследване на храните "Лабстандарт ВСЕ".

в-к Труд

 

УЧИТЕЛИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ПОСЕТИХА ГРАД АЛКАЛА ДЕ ЕНАРЕС В ИСПАНИЯ

Трима учители от СУ „Вела Благоева“ във В. Търново посетиха град Алкала де Енарес в Испания. Визитата им е по проект „Развитие на умения за сътрудничество между учителите в професионално учебните общности и подобряване на капацитета им за прилагане на Проектно базирано обучение и внедряване на нови дигитални инструменти в преподаването, ученето и оценяването“. Той се финансира по Програма „Еразъм +“ на ЕС, като училището получи 24 440 евро за реализиране на 10 мобилности на учители в Испания, Италия и Шотландия. Посещението на педагозите бе първото, реализирано по проекта, който ще продължи 14 месеца и ще приключи в началото на 2020 г. Педагозите се завърнаха от курса „Креативност в преподаването и ученето чрез използване на ИКТ: Дигиталната класна стая“ със сертификати за придобити нови умения за работа с Web 2.0 инструменти за колаборативно учене, като Edmodo, Padlet, Blogger и много други. Всеки участник имаше проектно задание да създаде блог или Едмодо класна стая, което даде възможност за споделяне на практики от Полша, Германия, Гърция, Швеция, Германия, Румъния, Литва и България.

„Обучаваща организация „Сервантес трейниг“ предостави подкрепа на участниците по време на курса както и възможност за социални контакти, опознаване на културните традиции, посещение в родната къща на Сервантес и др. Имахме възможност за учене в групи, което улесни контактите по между ни и породи идеи за бъдещо сътрудничество и по други програми за училищни партньорства” - сподели страши учител Розалия Димкова след пътуването. „Анелия Костадинова – учител по испански език, Милена Трендафилова – учител в начален етап и аз – учител по биология, вече разполагаме с нови дигитални инструменти, с които да направим преподаването и ученето по-привлекателно и ефективно.”

Предстои подробно представяне на резултатите от обучението им и организиране на работилници за използване на Web 2.0 технологии в преподаването и ученето, заедно с други учители в училището.

Вторият училищен проект по Еразъм + изпраща още 10 учители на обучения за дигитални класни стаи и проектно базирано учене. Преподаването в СУ "Вела Благоева" предстои да става все по-ефективно.

в-к Янтра днес

 

СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА" ЩЕ ИЗПОЛЗВА МЕДИАЦИЯ В УЧИЛИЩЕ

Екип на СУ "Вела Благоева" участва в Мобилност за посещение на училища с кабинети за медиация по НП "Квалификация" 2018 г. На срещата в ОУ "Панайот Хитов" в град Сливен, екипи от различни училища в страната обсъдиха необходимостта от използване на медиация в училище, а училището домакин сподели своя опит в прилагането й, използването на създадения кабинет за медиация, разработени материали за обучение на ученици като медиатори.

В изпълнение на ангажиментите по Националната програма, училищният екип, състоящ се от заместник-директор М. Христова, педагогическия съветник Л. Цанкова, психолога Е. Илхан и логопеда И. Лозанова предложиха въвеждане на медиация в СУ "Вела Благоева" през учебната 2018/2019 г., започнаха популяризирането на иновацията сред учениците и учителите и направиха подбор на ученици от прогимназиален и гимназиален етап за медиатори. 

Иновацията"Прилагане на медиация в училищна среда" беше представена на педагогическите специалисти в училище.

 

СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ FREDERICK UNIVERSITY, НИКОЗИЯ, КИПЪР КАТО ЧАСТ ОТ ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТ ПРИРОДА

Леа и Константинос са университетски преподаватели от Никозия в Кипър и работят по проект iLIFE-TROODOS, финансиран както и проект ПрироДа по Програма LIFE на ЕС.

Целта и на двата проекта е обща - популяризирането и получаването на по-голямо разбиране и подкрепа от определени целеви групи от обществеността за европейската екологична мрежа Натура 2000.
В СУ "Вела благоева" бяха създадени два клуба и две класни стаи по проект ПрироДа, на които издателство Просвета предостави мултимедия и учебни ресурси под формата на помагало ПрироДа за учителите и платформата Mozabook.
Ученици, участвали в проектните дейности споделиха любимите си моменти и преживявания пред гостите от Кипър. Рая от VIВ организира играта за нашия екологичен отпечатък, Симона от VIВ предизвика всички участници в срещата да имитират природата без думи, Гергана от VIВ разказа за горската ни разходка и нейното отношение към растенията в нея, а Галимир и Симона от VIA споделиха с какъв интерес са направили компост. Гери припомни на всички чудесната ни екскурзия до гр. Белене, Парк Персина и наблюдението на многобройните птици в него.

Работният език на срещата беше английски и децата комуникираха изключително успешно. Гостите се включиха с удоволствие в игрите, след което на свой ред разказаха за своята работа по популяризиране на Национален парк Тродос в Кипър, който е разположен в едноименната планина и по-голямата му част е включена в мрежата Натура 2000. В него са обособени кътове за туристи, информационни табели и билбордове разкриващи парка като национално богатство, в което посетителите могат да се докоснат до усещането за пролет, лято, есен и зима, което е невъзможно на други места в страната. Показаха и растения ендемити, животни, посетителския център на парка и удобствата , създадени за туристите.
В края на срещата обсъдихме възможности за сътрудничество по програма Еразъм, като гостите предложиха да включим и училища в Испания и Италия, които вече са били техни партньори. 
Гостите бяха приети и от директора на училището, който им представи опита на институцията и участието ни в различни национални и международни програми. 

Благодарим на издателство Просвета, което ни направи част от проект „ПрироДА: Изграждане на информирана подкрепа за европейската екологична мрежа Натура 2000. Възпитание на поколение от обучени и знаещи поддръжници”! Вече сме едни от тях!

 

 

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
2
646
15418

Вашето IP: 107.23.37.199

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.